Magyar Opera

Kestrel és Peregrine hírek

Az Opera jelenleg gőzerővel dolgozik az asztali böngésző következő változatain, amelyek két ágon futnak: az egyik a közelebbi, Kestrel kódnevet viselő verzió, míg a másik egy távolabbi, több újdonságot megvalósító változat, a Peregrine. Előreláthatóan a Kestrelből lesz az Opera 9.50, míg a Peregrinből az Opera 10. A Kestrel még az idén megjelenik, viszont a Peregrine első előzeteseit csak valamikor év végén tudjuk majd kipróbálni.

A Kestrel egy köztes állapotnak felel meg a jelenlegi és a következő nagy verzió (az Opera 10) között. Már tartalmazni fog néhány módosítást a Peregrine új megjelenítő motorjából, így várhatóan több gyakori megjelenítési hibát is megoldanak vele, és gyorsabb is lesz, mint a jelenlegi, hosszú idő óta változatlan motor. A Peregrine később szinte teljesen új motorral, több új funkcióval, és egy Vista, valamint MacOS Leopard kompatibilis felülettel jelenik meg. Állítólag a Gyorshívóhoz hasonló újdonságokra számíthatunk, amelyek más böngészőkben még nem találhatóak meg (apropó, Firefoxhoz is van már Speed Dial kiterjesztés...)

Az alábbiakban főleg a Kestrel újdonságairól lesz szó, mivel a Peregrine még eléggé kezdeti stádiumban van. Nekem szerencsére volt rá lehetőségem, hogy kipróbáljam a Kestrel egyik belső verzióját, de sajnos nem írhatok róla részletesebben, csak annyit, amennyi Alastor blogjában is megjelent.

Fejlesztések a megjelenítő motorban

CSS3 támogatás, elsősorban a selectorok irányában. Az egyik ilyen látványosabb újítás a szövegek árnyékolása (text-shadow) lesz. Tovább fejlesztik a beépített SVG támogatást az SVG Tiny 1.2 szabvány több részének megvalósításával. Ezzel egyidőben persze rengeteg hibajavítás is belekerült, valamint a megjelenítés sebességén is javítottak. A javított hibák közül a legfontosabbak a document.getElementByID helyes támogatása, a táblázatok betöltése és a kerekítési problémák.

Fejlesztések a levelezőben

A Kestrel már tartalmazza az Opera 10 új levelezőjének több részét is, így már az új motorral érkezik, amely megoldja a levelek ellenőrzése közben fellépő akadásokat, a hibás indexelést és keresést, valamint a .tmp-re átnevezett csatolmányok problémáját, amikor nincs content-type megadva. A levelező támogatni fogja a kapcsolatot az Apple Mail-lel is. A rég várt funkciók közül egyelőre kérdéses, hogy bekerül-e valami.

Felhasználói felület

Bár nagyobb módosítás a Kestrelben ezen a téren nem lesz, azért már több apróság is bekerült. Az egyik ilyen az oldalspecifikus tartalomletiltás (bár még kérdéses, hogy bekerül-e a végleges változatba), valamint Linuxra egy, a fülsávval kapcsolatos javítás. Egy apróbb érdekes és hasznos újítás is lesz a felületen, de ez egyelőre maradjon titokban.

Egyéb funkciók

A Firefox 3-hoz hasonlóan támogatni fogja a nagyobb biztonságot kínáló HttpOnly sütiket. A felhasználói szkriptek https esetében is működhetnek majd. Megújul az Információ panel. További lehetséges újdonságok a <video> tag és a Microsoft Silverlight támogatása.

Hamarosan újra jönnek az előzetesek!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr9573744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali_ 2007.05.10. 17:23:40

Most Fejelesztések vagy Fejesztések :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.05.10. 17:29:56

Banyek ezt nagyon elírtam :) Köszi, javítottam.

Lali_ 2007.05.10. 17:32:55

Ja egyébként a miniböl is mostanság valamikor lesz elözetes nem(Magyar Op. W-on volt)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.05.10. 17:37:15

Én is olvastam, de egyebet nem tudok róla. Fordítani még nem kellett hozzá semmit.

Zoli · http://my.opera.com/zoligrg89 2007.05.10. 19:15:28

Hűű, már alig várom ;-)
A desktopteam blogján még nem jelent meg semmi új

Lali_ 2007.05.10. 22:47:35

Nem ide tartozik de lehet jelentkezni Mini teszternek, jelentkezzetek
(usite.hu/oblog/cikkek/202

chat · http://onlinechat.extra.hu/ 2007.05.11. 16:48:13

Hékás, nem 9.21-röl volt szó...
süti beállítások módosítása