Magyar Opera

Opera 8.52

Megjelent az Opera 8.52, az Opera új, főleg biztonsági javításokat tartalmazó verziója. A telepítése minden Opera felhasználónak ajánlott. Az új verziót elég egyszerűen rátelepíteni a régire, minden beállítás (köztük a használt nyelv is) megmarad. A frissítést a Súgó > Új verzió keresése menüpont használatával is el lehet végezni.

Az új verzió a bejelentés szerint minden támogatott nyelven elérhető lesz, az új verziók folyamatosan kerülnek fel az Opera oldalára. Sajnos a magyar nyelv nem élvez prioritást az Operánál, így várhatóan csak az utolsó körökben kerül majd ki az újabb magyar fordítású telepítő. Mivel a nyelvi fájl az utolsó hivatalos verzió óta nem változott, így a megjelenésig nyugodtan használható a 8.51, vagy akár a 8.01 fordítása is. A hivatalos fordításokat az Opera oldaláról lehet letölteni.

Közös ikon a hírcsatornákra

Hírcsatorna

Az Internet Explorer 7 fejlesztése során lehetett először hallani arról, hogy ők is a Firefox narancsszínű RSS emblémáját fogják használni az RSS hírcsatornák megjelenítésére. Az Opera már régóta támogatja az RSS hírcsatornákat (annak idején magyar nyelven nem is nagyon volt még ilyen csatorna), és egészen mostanáig egy kis kék RSS emblémával jelölte, ha hírcsatornát talált egy lapon.

Nemrég azonban az Opera főoldalán megváltozott a hírcsatorna megjelenése, és ők is a Firefox narancssárga ikonját használják. Bár erről még semmilyen bejelentés nem érkezett, ez azt valószínűsíti, hogy az Opera 9 is csatlakozik a közös "szabványhoz", és az új verzió már ezt az ikont fogja használni a hírcsatornák megjelenítésére.

Heti előzetesek

Opera Desktop Blog

Az Opera egy új szokást próbál a héten bevezetni, mégpedig azt, hogy hetente új előzetes verziót adnak ki, egészen az Opera 9 végleges megjelenéséig. Ez azért különös lépés az Operától, mert eddig az ilyen kérésektől mereven elzárkóztak, és az előzetes vagy beta verziókat is csak hosszabb tesztelés után adták ki. A megjelenésre vonatkozó kérdéseket pedig mindig egy frappáns WIR vagy RSN rövidítéssel intézték el.

Most ez a hozzáállás alapvetően megváltozhat, hiszen a heti előzetesek megjelentetésével igen nehéz lesz az új funkciókat titokban tartani, valamint azt is nyomon lehet majd követni, hogy milyen messze van még a szoftver a végleges változattól. Bár az is elképzelhető, hogy ezentúl lesznek belső és külső verziók, bár ebben az esetben az egész kezdeményezés nagyrészt értelmét veszti.

Ez a lépés valószínűleg a nyílt forráskód hiányát igyekszik a lehetőségekhez képest pótolni, hiszen az eddigieknél jóval nagyobb betekintést enged a fejlesztés folyamatába, viszont továbbra is megőrzik az üzleti titkokat (például az SSR technológiát gondolom nem szívesen osztanák meg az Operások).

Fontos megjegyezni, hogy ezek a verziók nem mentek át a hivatalos verziókra jellemző teszteken, így sokkal instabilabbak, mint akár az eddig megjelent előzetes verziók. Használatuk csak az erősen "hardcore" felhasználóknak javasolt, akik veszik maguknak a fáradtságot arra is, hogy egy esetleges hibát bejelentsenek.

Az első előzetes verzió letölthető az Opera Desktop Team oldaláról. A következő hetekben ugyanitt lehet beszerezni majd az újabb verziókat is.

süti beállítások módosítása