Magyar Opera

Geir Ivarsøy

Geir Ivarsoy

Geir Ivarsøy, az Opera társalapítója és egyik vezető programozója, hosszú betegség után elhunyt. Ő alapította 1995-ben Jon S. von Tetzchnerrel közösen az Opera Software-t, miután megvásárolták a jogokat a norvég Telenortól.

Nyugodjon békében.

Widgetek készítése az új Operához

Opera widget

A widgetek (más néven minieszközök vagy webeszközök) az új Opera 9-ben jelentek meg, mint kiegészítők az Operához. A widgetek hasznos funkciókat valósíthatnak meg, jelenleg már van számológép, valutaátváltó, kereső, hírek, de akad webfejlesztői segédlet, időjárásjelentő és naptár is. A MyOpera oldaláról már most is sok hasznos widgetet tölthetsz le, és ha készíteni akarnál egy újat, itt jó alapokat találhatsz.

Ez a leírás segít az első widget elkészítésében, és nagyrészt az Opera leírásán alapszik.

Tovább...

Egy falat Opera

Egy Operás süti

Elindult az Opera Bits, az Opera lazább hangvételű közösségi hírlevele. Az Opera Bits havonta jelenik meg emailben és az Interneten egyaránt, és a MyOpera életébe ad egy rövid betekintést. Minden hónapban bemutatnak néhány új Operás blogot, lesznek benne interjúk, Operás cikkek és játékok.

Ebben a hónapban Dan Alexandru került bele, aki megnyerte a New York-i szilveszteri játékot, van egy cikk az Operás Nintendóról, valamint egy verseny, hogy ki tud jobb szöveget találni egy érdekes képhez.

Opera 8.53 magyarul

Ma újra megjelent az Opera teljes magyar verziója, az Opera 8.53. A legutóbbi teljes magyar fordítás az Opera 8.01 volt, ami tavaly júniusban jelent meg. Az ezek után megjelenő verziókhoz csak a hivatalos nyelvi fájl volt elérhető, de a teljes telepítőt többé nem frissítették. A magyar nyelvű verzió több más nyelv mellett sajnos háttérbe szorult az új verziók megjelenésekor, mivel azok a nyelvek, amelyekhez létezik MacOS fordítás is, előnyt élveznek.

A hamarosan beta fázisba lépő Opera 9 az eddigi információk alapján javítani fogja ezt a problémát, bár az új módszer még nem vezették be. Valószínűleg egy olyan rendszer váltja le a jelenlegi megoldást, ami hasonlóan fog működni a bőrök, widgetek vagy más beállítások letöltéséhez, és a webről egy kattintással beépíthető lesz akár a hivatalos, akár egy módosított nyelvi fájl. Az új Opera - remélhetőleg - képes lesz automatikusan frissíteni a nyelvi fájlt. A kérdéses pont továbbra is a telepítő marad, mivel ennek a fordítása sokkal macerásabb. Az Opera jelenleg egy igen régi és elavult telepítőt használ, ami nem kezeli megfelelően a speciális nyelvi karaktereket. Remélhetőleg ezt is lecserélik valami komolyabbra, mert a jelenlegi telepítőt már nagyon régóta változatlan formában használják.

Tovább...

Gyorsítsd az Operád

Bár az Opera - saját bevallása szerint - a világ leggyorsabb böngészője, azért az alapértelmezett beállítások finomhangolásával és néhány egyszerű trükkel még van lehetőség további gyorsításra.

A tippek nem függenek egymástól, kipróbálhatod őket külön vagy együtt, és ha nem tapasztalsz gyorsulást, akkor vissza is állíthatod az eredeti beállítást. Hozzá kell tennem, hogy ezek a tippek a kezdő Operásoknak szólnak, a régi motorosok valószínűleg már mindegyiket ismerik, így őket inkább arra kérném, hogy osszák meg velünk a saját trükkjeiket.

Akkor lássuk a tippeket:

  • Csökkentsd a lemez töredezettségét. A töredezettségmentesítés (angolul defrag) úgy általában gyorsítja a netezést. Ez leginkább a gyorsítótárban tárolt fájlok elérését befolyásolja, így azt a meghajtót érdemes rendszeres időközönként ellenőrizni, ahol a gyorsítótár is van. (Ezt az eszközt Windowsban a meghajtó tulajdonságai alatt találod meg.)
  • A Beállítások > Haladó > Előzmények alatt állítsd be mindkét gyorsítótár méretét 10 Mb-ra. Ha automatikusra állítod, akkor az Opera a rendelkezésre álló memória 10%-át fogja használni (többnyire), így ha sok memóriád van, többet is foglal le.
  • A Beállítások > Haladó > Hálózat alatt találsz egy olyan gombot, hogy Kiszolgálónév kiegészítése. Mindkét opció kikapcsolása gyorsítja egy kicsit az Operát. Természetesen csak akkor kapcsold ki ezeket, ha nincs rá szükséged vagy nem használod (ez elég valószínű).
  • Ugyancsak a Beállítások > Haladó > Hálózat alatt állítsd át a maximális kapcsolatot egy kiszolgálóhoz 16-ra, az összes kapcsolatot pedig 20-ra. Ez egy gyors (például ADSL) kapcsolatnál jó. Ha lassabb kapcsolatod van, akkor állítsd valamivel kisebbre, például 8/16-ra.
  • A Beállítások > Haladó > Előzmények ablakban állítsd be a Képek ellenőrzése alatt, hogy Soha. A weblapokon ritkán változnak a képek, így az Opera nem kell időt töltsön azzal, hogy ezt is ellenőrizze.
  • Nyomd meg az F12-t, és kapcsold ki a Javát. Amikor mégis szükséged van rá, kapcsold vissza. Ez is gyorsít egy keveset. A JavaScript kikapcsolása is gyorsítana, de ezt inkább nem ajánlom, mert a JavaScript újra reneszánszát éli, és túl sok oldalon kellene visszakapcsolni.
  • Végezetül az Eszközök > Megjelenés alatt válaszd ki a Windows natív bőrt, és kapcsold ki a Különleges effektusok opciót. Ez nem gyorsít sokat, de azért ez is számít egy keveset.
süti beállítások módosítása