Magyar Opera

Opera 8.53 magyarul

Ma újra megjelent az Opera teljes magyar verziója, az Opera 8.53. A legutóbbi teljes magyar fordítás az Opera 8.01 volt, ami tavaly júniusban jelent meg. Az ezek után megjelenő verziókhoz csak a hivatalos nyelvi fájl volt elérhető, de a teljes telepítőt többé nem frissítették. A magyar nyelvű verzió több más nyelv mellett sajnos háttérbe szorult az új verziók megjelenésekor, mivel azok a nyelvek, amelyekhez létezik MacOS fordítás is, előnyt élveznek.

A hamarosan beta fázisba lépő Opera 9 az eddigi információk alapján javítani fogja ezt a problémát, bár az új módszer még nem vezették be. Valószínűleg egy olyan rendszer váltja le a jelenlegi megoldást, ami hasonlóan fog működni a bőrök, widgetek vagy más beállítások letöltéséhez, és a webről egy kattintással beépíthető lesz akár a hivatalos, akár egy módosított nyelvi fájl. Az új Opera - remélhetőleg - képes lesz automatikusan frissíteni a nyelvi fájlt. A kérdéses pont továbbra is a telepítő marad, mivel ennek a fordítása sokkal macerásabb. Az Opera jelenleg egy igen régi és elavult telepítőt használ, ami nem kezeli megfelelően a speciális nyelvi karaktereket. Remélhetőleg ezt is lecserélik valami komolyabbra, mert a jelenlegi telepítőt már nagyon régóta változatlan formában használják.

Az Opera magyar nyelvű telepítője

A jelenlegi újabb nyelvi verzió is csak azért készült el, mert több fordító (köztük én is) jelezte az Operának, hogy abbahagyja a munkát, mert teljesen felesleges úgy fordítani, hogy a fordítás valójában soha nem jelenik meg. A tiltakozást az váltotta ki, hogy az Opera több hibás nyelvi változatot is kiadott a 8.52-es verzióhoz, amelyeket végül frissíteni kellett. A támogatott nyelvekhez tartozó verziókat emiatt többször is kiadták, bár valójában csak egy kisebb hibát kellett javítani benne, amely csak nagyon kevés felhasználót érintett (csak azokat, akik újonnan telepítették a hibás 8.52-es verziót). Az elhanyagolt verziókat viszont annak ellenére sem akarták újra kiadni, hogy azok az előbbi problémához képest sokkal súlyosabb hibákat tartalmaztak, ráadásul az utolsó elérhető hivatalos verzió még nem is ingyenes.

Az Opera 8.53 ajánlott frissítés minden felhasználónak. Az új verzió letölthető az Opera oldaláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr585714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása