Magyar Opera

Opera Mobile 11 és Opera Mini 6

Frissítés! - 2011. március 25. A mai napon már meg is jelent Androidra az első javított változat. Az újdonságok között a jobb trackball érzékenység, Flash és betűproblémák javítása (CyanogenMod), illetve a Google keresés során tapasztalható esetleges fagyások elsimítása szerepel. Akit esetleg érint, frissítse az alkalmazást a Marketről!

Ígéretükhöz híven az Opera fejlesztői ma lerántották a leplet mobilos böngészőik új generációjáról. Pontosabban a lepel már rég lehullt, de a nagyközönség mostantól töltheti le magának az Opera Mini 6-ot és az Opera Mobile 11-et. Tényleg "nagy" közönségről beszélhetünk, ugyanis történelme során az Opera Software még sosem mutatott be annyi mobilos változatot, mint ma.

Opera Mobile 11 és Opera Mini 6

Először is ott a Mini, ami jelenleg a legnépszerűbb mobilos böngésző a világon. Maga a program csak egy kliens alkalmazás, ami az Opera szervereivel kommunikál. Utóbbiak töltik le, dolgozzák fel, és küldik el tömörített formában a telefonkészülékre. Ennek a felállásnak az előnye a kis hardverigény, a program kis mérete, valamint a gazdaságos és gyors netezés.

Az ős változat Java nyelven íródott, hogy a "butatelefonokon" is elfusson, de a különböző operációs rendszerekre azóta számos natív kliens jelent meg. A legfrissebb, hatos kiadás ennek megfelelően az alap Java kiadás mellett külön támogatja az Android, BlackBerry és Symbian/S60 telefonokat, ezek a verziók már le is tölthetők. Ezen felül létezik iPhone-ra és iPad-ra szánt változat, amiknek viszont előbb át kell esniük az Apple szokásos engedélyezési procedúráján, mielőtt megjelenhetnek az Apple Store-ban.

Az Opera Mobile 11 új menüje

A Mobile a Minivel szemben egy teljes értékű böngésző, renderelő és megjelenítő, valamint JavaScript motorral, ami minden teendőt maga végez. A most kiadott 11-es verzió Android, Symbian rendszereken érhető el, de emellett készült néhány fejlesztői kiadás is Windows 7 desktop, MeeGo és Maemo készülékekre is. Sajnos - bár a lista impozáns - kimaradt a Windows Mobile (6.5) változat, és a hírek szerint már nem is készül több Mobile az ezt futtatógépekre. A döntés érthető, de a mostani változatot szerintem még kihozhatták volna.

Az alábbiakban röviden igyekszem bemutatni az újdonságokat, méghozzá saját, az androidos verzióval szerzett tapasztalataim és a hivatalos dokumentációk alapján.

Felhasználói felület

Szó volt arról, hogy némi ráncfelvarrást kap majd az előző verzió, és így is történt. Igaz, a változások minimálisak, a legfeltűnőbb talán a piros Opera gomb a jobb alsó sarokban, ami sokkal figyelemfelkeltőbb, mint elődje. Az elrendezést tekintve nincs különbség, de most már külön-külön bekapcsolhatjuk az állapotsávot és a navigációs sávot.

Nem írtam verziót, hiszen, mint megszokhattuk, az Opera Mini és a Mobile szinte teljesen egyforma külsőt kaptak, mintha csak ikrek volnának. Ez dicséretes az egységes megjelenés miatt, azonban tapasztalatom szerint sok felhasználót megzavar, és nem látják a különbséget a két változat között. Pedig, mint már írtam, gyakorlatilag csak a külső azonos...

Újdonságnak számít az Opera táblagépekre szánt verziója, ami elsősorban a felhasználói felületben hoz változást, kihasználva a nagyobb kijelző nyújtotta lehetőségeket.

Opera Mobile táblagépekre

Renderelő motor

Az ezt megelőző változat operációs rendszertől függően a 10.1 (pl. Symbian) vagy a 10.1 béta (Android) volt. A különbség a kettő között nagyobb volt, mint amit a megnevezések alapján várnánk (pl. a JIT támogatás), el lehet tehát képzelni, hogy egy teljesen új verzió mennyi változást rejt. Nem véletlen, hogy nagy elvárásokkal közelítettem hozzá.

Presto verziószámugrás

Nos, a már említett androidos 10.1 béta a Presto renderelő motor 2.5.28-as változatát használta, a 11-esbe már a 2.7.81 jutott, ami egészen frissnek mondható, hiszen az asztali Opera 11.01-nek feleltethető meg! A következmények két területen érhetők nyomon: a sebesség és a szabványtámogatás terén. Előbbire még visszatérünk, most lássuk a szabványokat!

Flash támogatás

Ígéretükhöz híven az Opera fejlesztői implementálták a Flash beépülő támogatását. Ez annyit tesz, hogy azokon a rendszereken, amik támogatják a Flash-t - Android esetén például a 2.2-es verziótól kezdve - elérhetőek lesznek az ilyen tartalmak. Alapértelmezésben a PC-n is látott lejátszás ikon jelzi, a Flash-t, amire kattintva elindíthatjuk azokat. Módunkban áll viszont alapból engedélyezni, vagy tiltani őket.

HTML5 és társai

A mai internet "húzóneve" a HTML5, ami egy összefoglaló név számos, a netet a korábbiaknál interaktívabbá és élvezhetőbbé tevő szabványokra. Bár nem minden újítás ennek a része, támogatása mégis egyre fontosabbá válik. Az Opera sem akart lemaradni, ténykedésük eredményességét pedig az alábbi - nem teljesen autentikus, de azért használható - HTML5 teszt eredményekkel kívánjuk alátámasztani:

A régi és az új Opera adatai mellé bekerült a gyári böngésző (Android 2.2.1), és a még csak RC formájában létező Firefox Mobile 4 eredménye is. A pontszámokat tekintve az Opera 125-ről 244-re ugrott, megspékelve 8 bónuszponttal. Ez a szám a Websocket támogatás bekapcsolásával értendő, ami gyárilag - biztonsági megfontolásokból - ki van kapcsolva.

Jól látszik, hogy a Mobile 11 nem csak a régi Operát, hanem az egyébként színvonalas gyári böngészőt is elverte, az új Firefoxtól viszont egyetlen pontocskával elmarad. A különbség ennél nagyobb, az egyik böngésző ebben a másik abban jobb.

A különféle formok támogatása kiemelkedően jó (80 pont a 90-ből), de a HTML5 feldolgozó (a PC-es fejlesztői előzetesben már bemutatkozó Ragnarök) és a WebGL kimaradt a repertoárból. Van viszont WOFF, audio (MP3-al!) és video (WebM nélkül, de H.264-el), Web Storage (AppCache, local Storage, session Sorage és Web SQL), valamint Web Worker támogatás

Funkciók

Opera Mobile 11 és Opera Mini 6 megosztás

Sajnálatos módon ez a fejezet elég rövid lesz, ugyanis nem sok újdonság került a Mobile-ba és a Minibe. A kezelőfelületről már volt szó, de részint oda is sorolható a Gyorshívó. Ami jottányit sem változott, legalábbis a PC-s 11.10-ben debütáló 2.0-nak nyoma sincs. Marad tehát a 3x3-as elrendezés, de legalább továbbra is szinkronizálható marad a könyvjelzőkkel együtt. Új Link-elemek viszont nem kerültek bele.

Azért néhány apróságra futotta. Ilyen például a képen is látható megosztás, amivel az aktuális oldal linkjét tudjuk különböző módokon mások számára is elérhetővé tenni, vagy a kattintás rezgő visszajelzése, ha a készülék támogatja. A zoom is sokat fejlődött - részletek később. Maradt a kétfajta nagyítás. Az egyik kettős kattintással aktiválható, és a beállításokban szabályozható méretűre nagyítja az oldalt.

A másik a fokozatmentes zoom, ami kétujjas nagyítás néven is ismert, de az új Operában multitouch támogatás nélkül is használható (korlátozottan). Fontos újítás ugyanakkor, hogy már nem csak a kétszintű nagyításnál működik a sorok intelligens tördelése, sőt a böngésző automatikusan középre igazodik a frissen tördelt hasábok esetén is.

További újítás a munkamenet visszaállításának lehetősége. Ha kilépünk a böngészőből, akkor indításkor a legutóbb megnyitott lapokat látjuk viszont, akkor is, ha közben a feladatkezelőből kilőttük az alkalmazást.

Azt mondják, a jövő a teljes-érintőkijelzős okostelefonoké, amiben lehet is valami, még ha talán sokan nem is értenek ezzel egyet. Ez viszont azt jelenti, hogy nem hagyatkozhatunk hardveres gombokra, mindent a szoftvernek kell lekezelnie. Ez egyik komoly hátulütőt a görgetés jelentette számomra, egészen pontosan az a szituáció, amikor egy hosszú oldal legaljára görgettem volna.

Normál esetben van erre külön billentyűzet-kombináció, de itt, ugye nincs egy bevethető billentyű sem. Ilyenkor maradt az ész nélküli tekerés, ami néha még a kinetikus ("lendületmegmaradásos") görgetéssel is egy örökkévalóság. Ezen segít most az Opera. Ha gyorsan gördítünk, megjelenik egy nyílgomb, amire rákattintva azonnal az oldal alján vagy tetején találjuk magukat, a helyzettől függően.

Még egy hasznos funkció, amire most találtam rá. Korábban - jó régen - írtunk már egy cikket az Opera újfajta kattintás-érzékeléséről, a Fingertouch-ról, ami a nagy ujj, sok kicsi link problémára keresett megoldást. Nos, az új mobil verziókban ennek egy továbbgondolása található. Ha az ujjunkkal egyszerre több, közeli linkre bökünk, a rendszer belenagyít az oldalba és megjelöli kattintásunk valószínűsíthető célpontjait. Innen aztán kedvünkre kiválaszthatjuk a megfelelőt.

Teljesítmény

Egy böngésző teljesítményét sokféleképpen értékelhetjük, és a későbbiekben ezt is tesszük. A mért eredmények egy Samsung Galaxy S telefonból származnak, amin az Android 2.2.1-es verziója futott. Összehasonlítási alapként a már említett trió, az Opera 10.1 béta, az FF Mobile 4RC és a gyári böngésző szolgált.

Szintetikus tesztek

Nem kívántam mélyebben beleásni magamat a vizsgálatokba, hiszen nem elsősorban a szintetikus mérések a meghatározóak, csak némi képet akartam alkotni a teljesítményről. Két tesztet futtattam, miket már mindenki jól ismerhet. Előnyük, hogy noha elsősorban PC-re készültek, viszonylag gyorsan lefutnak még a hardveresen limitáltabb telefonokon is. Az első teszt a jól ismert SunSpider, ami a JavaScript teljesítményt hivatott mérni.

Látható, hogy az előző Opera, noha eredménye alapvetően nem volt olyan rossz, a többiekkel összevetve már nem állta meg a helyét. Igaz, hogy már ebben is a Carakan dolgozott, de még nem volt hozzá JIT támogatás. Ezt most a 11-es verzió hozta el, aminek meg is lett a látható eredménye. A gyári böngészőt gond nélkül beelőzte, a Firefox viszont kifejezetten jól szerepelt a maga 2772 milliszekundumával, amire az Opera "'csak" 3537-el tudott válaszolni. Azért azt látni kell, hogy a PC-s IE8 ennél határozottan rosszabb eredményeket produkált a gépemen...

A második teszt a Google-féle V8, amit szintén PC-re szántak, ennek megfelelően elég leterhelő a procinak. A Firefox jól indított, de az utolsó két tesztbe belefagyott, és emiatt nem adott végeredményt. A részpontszámok:

Nem tudni, mi lett volna a végeredmény, ha minden teszt rendben lefut, de az látszik, hogy az Opera sokat lépett előre, és megint megelőzte az amúgy nem gyenge gyári böngészőt. Összességében tehát a JIT hozta a várt hatást, bár a mértéke lehetne talán nagyobb, a PC-n legalábbis többet számított. De szégyenkezésre így sincs ok.

Felhasználói élmény

Opera Mobile 11 és Opera Mini 6 füles böngészés

Ez a sokat emlegetett fogalom a lényeg, hiszen valós körülmények között valós tapasztalatokon alapul. A beharangozók során gyakran szóba került, hogy az Opera új szintre emeli a görgetést és a nagyítást. Nos, a zoom kifinomult működéséről már írtam a korábbiakban, de ami nagyon fontos, hogy nem csak okos, de gyors is a rutin.

Mióta próbálgatom még nem sikerült sakktábla-mintás háttérrel találkoznom nagyítás vagy görgetés közben, ami általában a böngésző lassú reakcióidejének a jele szokott lenni. Szintén örömteli, hogy nagyon folyamatos a mozgás, mind a menüknél, mind az oldalaknál. A zoom is azonnali, a korábbi verzióban kellett 1-2 másodperc, amíg az új méreten "kitisztultak" a recés élű betűk, ez szerencsére megszűnt.

Memóriahasználat

A korábbi Opera ellen még két érvet szoktak felhozni. Az egyik, hogy sok helyet foglal (Androidon). Ennek okáról most olvastam egy jó bejegyzést, talán egyik nap lefordítom.

A másik kifogás a túlzott memóriafogyasztásra vonatkozik. Noha egzakt mérésekkel nem tudom alátámasztani, a vizsgálódásaim alapján úgy tűnik, valóban kisebb étvágyú az új változat. Mindezt úgy, hogy ráadásul nem láttam a fülek számára vonatkozó felső korlátot, legalábbis vagy 15 (üres) oldalt gond nélkül megnyitottam. Persze nyilván nehezebb dolgom lenne, ha valódi oldalt töltenék be, de a gyári böngésző például csak 4 oldalt enged.

Összegzés

Mit is mondhatnék összegzésképpen? A mai kiadásdömping példaértékű, és biztosra veszem, hogy az új verziók megerősítik az Opera mobil piacon elfoglalt pozícióit. Az új funkciók terén nem hozott annyi újítást, mint amennyit vártam tőle, de okos részletekkel gazdagodott a böngésző.

A motor viszont sokat fejlődött, a mind a szabványkövetés, mind a sebesség terén. Ráadásul olyan területen sikerült előrelépniük - sőt, szerintem élre állniuk - ami a "csak böngészést szolgáló" funkciók egyike (ez ugye, sokak vesszőparipája): a görgetés és nagyítás véleményem szerint kiválóan sikerült.

Ha azt vesszük, hogy mikor jelent meg a 10.1 béta, annyira nem is jött soká az új változat. Remélhetőleg most, hogy ingyenes lett, a korábbiaknál sűrűbben érkeznek majd a frissítések is, amik talán pótolják, ami most elmaradt, és az eddigieknél is jobban szinkronba kerül az asztali kiadásokkal, ahogy az a verziószámban már meg is történt.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr732762781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bencsi89 2011.03.22. 21:13:53

A Miniben valóban pozitívum az "új" görgetés. Picit zavaró, de már megszoktam, hogy a virtuális billentyűzetet trükkösen kell kivenni belőle, viszont ami zavar, hogy a betűméretnél csak közepes és nagy között tudok választani a kicsit miért vették ki? Ilyen letöltéskezelőt az asztaliban is szívesen látnék. (Amit a menüből a "Downloads" gombbal jön elő.) :)

ZeGa 2011.03.22. 21:30:46

Az én telóm támogatja a flasht, de az operával egyet sem tudok megjeleníteni, lejátszani. Ki érti ezt...?

Egyébként meg tetszik. A sakk táblás képernyővel én sem találkoztam, folyamatos, gördülékeny az egész. Jó vele böngészni.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.22. 21:42:39

Van beépített súgó: az opera:learn_more_touch "webcímen" érhető el... :)

atlee (törölt) 2011.03.22. 21:45:34

A virtuális billentyűzet menüből is igazán kikapcsolható lehetne. Nem lehet mindenki monitorfejű geek.

Maradt a manifest fájl buherálás.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.22. 22:05:49

Na, egyébként lehet, hogy az Opera lassabb egyes tesztekben, mint a Firefox, de elég megnyitni mondjuk a html5test.com-ot. Az egy dolog, hogy FF-en döcögősebb, de ha minden rendben betöltődött, akkor a görgetés nálam darabos FF-el, és rengeteg a sakktábla. Operával meg teljesen sima, és mindig látszik a tartalom. Well done, Opera!

Mondjuk azért van itt is hazugság: ha megnyitom ezt a cikket, akkor a tabletes képet új oldalon megnyitva nem a png-t kapom, ami ott van, hanem jpg tömörítettet (a Turbó nem aktív). Sőt, a kép letöltésére kattintva sem a png-t szedi le, hanem egy jpg-t...

ZeGa 2011.03.22. 22:43:43

És az miért van, hogy nálam már az előző verzió sem, de ez sem akarja megjeleníteni a gyorshívó képeit. Egy párat betölt,de többet nem. Tipp?

blint63 2011.03.22. 23:12:27

Szerintem nagyon jó lett, érezhető a gyorsulás, élmény a böngészés. Mikor olvastam a HTML5 video-t officialon megörültem (telómra nincs flash), de akkor megvan miért csak a kezelőszervek jöttek be Youtubeon. Kár, hogy nincs WebM.

Amit viszont egyáltalán nem értek, hogy miért nem rakták még mindig vissza a frissítésre figyelmeztetést. Ha jól rémlik mini4 környékén még volt notification.

Teddy Beer 2011.03.23. 00:00:12

Jó dolog hogy támogatják még a négyest. Ez sokakat érint. :)

blint63 2011.03.23. 00:19:50

Jah officialon azt írták HTML5 <video> van minin is, az itteni cikkből ez nem jött le.

jv0521 2011.03.23. 02:11:32

Másnál megy a video streaming? Bele akartam nézni egy meccsbe, és a gyári browserrel gond nélkül megy, Opera Mobile pedig kidob homescreenre..

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.03.23. 07:12:33

OFF

Az Opera lassan trónfosztatott már ami a verziószámot jelenti... kijött a Chrome 11 Beta :D

ON

ZeGa 2011.03.23. 07:25:40

Ha jól olvastam az egyik külföldi oldalon akkor a flash támogatás csak androidon van. Hiába támogatja az N8 is a flasht, a nokiát meg az opera nem támogatja ebből a szempontból.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.23. 07:43:42

@ap: És ami a legszebb az egészben, hogy sokan elhiszik, a Chrome gyorsabban és jobban fejlődik, mert már 2 év alatt ennyit ugrott, miközben a többi szinte egy helyben áll. Az nem számít, hogy a többi eközben már 3x motort cserélt és átírták a fél forráskódot, mivel ezekhez az átlaguser nem ért.

kt75sw 2011.03.23. 10:44:22

nem csak a mini 6. még a régi 4.2 is eltűnt, 4.3 lett belőle. bár azon kívűl, hogy új felületet kapott, nem tapasztaltam mást.

jv0521 2011.03.23. 14:44:41

Közben rájöttem, hogy nem csak a streamingnél, hanem random oldalak betöltése közben - és elég gyakran - kidobál home screenre. Semmi force close, hibaüzenet, csak kidob home screenre és kezdhetem újra a böngészést. Vajon mi lehet a gond? Valaki találkozott hasonlóval?

ata4100 2011.03.23. 15:40:06

@jv0521: Egyszer kétszer Galaxy3-mon mobile 11 -el igen, nálam olyankor elfogy a memória.

ZeGa 2011.03.23. 16:37:25

@jv0521: Nálam a 10.1 volt ilyen, az is jellemzően a blog.hu-s oldalaknál. 11-nél még nem találkoztam ilyennel.

jv0521 2011.03.23. 18:15:47

@ata4100: Érdekes, nálam kb. minden második oldalon jelentkezik, és nem kéne, hogy memória gondjaim legyenek, van még szabad ram-om és storage-om is..

Teddy Beer 2011.03.23. 20:13:17

1 nap intenzív Mini nyúzás után: A régi görgetős hiba maradt. Azt meg nem szereti, ha kicsinyítem, mert nem áll vissza (multiprocess kilőve). Mondjuk a motorola j2me motorjai nem a szabványbarát megoldásairól híresek. Kevesebb lag, jobban tűri a 20-nál több fület (indexes mobil oldalak). Végülis jobb mint az 5.

Mesmoryser 2011.03.24. 00:04:04

@jv0521: Próbáltad már az alkalmazás adatainak törlését?

jv0521 2011.03.24. 00:05:11

@Mesmoryser: Igen, töröltem magát az appot is adatokkal együtt, cache-t ürítettem, visszatettem, ugyanez van..

jv0521 2011.03.24. 20:34:36

További nyúzás során rájöttem, hogy a Flash tartalmak okozzák a gondot. Amint valami Flash-t kéne megjeleníteni, kidob az app. Újratelepítettem a Flash Playert, cache-t és data-t töröltem, és semmi. Kár érte, annyira tetszik.. :/

ata4100 2011.03.25. 14:37:46

@jv0521: Ma az andorid marketen keresztül nekem letöltött hozzá valami update-t, hátha majd az segít.

jv0521 2011.03.26. 08:20:18

@ata4100: ùristen, de jó, hogy írtál:) nem akarom elkiabálni,de eddig működik!most már tényleg ez a legjobb mobil böngésző!:)
süti beállítások módosítása