Magyar Opera

A hét hírei - 2010. november 30.

A legutóbbi hasonló cikk óta több, mint 3 hét telt el, tehát a cím kissé félrevezető. A késlekedés egyik oka egyszerűen a hírek hiánya. Olyan információkat szántunk ugyanis ezekbe az írásokba, amik az Operához kapcsolódnak, kellően érdekesek, ugyanakkor nem kapnak külön cikket itt a blogon.

Mivel még mindig nincs meg az a mennyiség, ami mondjuk egy hónapja rendelkezésünkre állt, cikkünket kiegészítjük egy gyors visszatekintéssel is.

Visszatekintő

Az eltelt időszakot több fontos termékmegjelenés határozta meg. Az egyik mindjárt az elején, november 9-én az Opera Mobile androidos debütálása volt. Röviddel ezután még két verzió is érkezett belőle, a hibákat javítandó, de aztán megint elcsendesültek a fejlesztők.

Szintén a Mobile-hoz kapcsolódó hír volt, hogy a 10. Symbianos verziója elérte a végleges státuszt, amiről korábban szintén beszámoltunk már.

Időben a kettő között érkezett az asztali verzió legfrissebb, széles közönségnek szánt publikus verziója, az Opera 11 béta. Ez a hibák javításán, és a stabilitás növelésén túl megújult címsávot, és egy új, érdekes funkciót is hozott, az egymásra pakolható füleket (Tab Stacks).

Mindemellett befutott a legfrissebb, 2010 harmadik negyedévére vonatkozó pénzügyi jelentés is, ami a korábbi visszaesést követően ismét optimista képet fest az Opera Software jövőjéről.

Opera kiegészítők: nagyhal

Bő egy hónapja érhető el az Opera 11 első alfa verziója, aminek legfőbb újdonságát a kiegészítők támogatása jelentette. Azóta ez a funkció nem csak képességeiben (lásd automatikus frissítés), hanem a kiegészítők számát tekintve is sokat bővült. E sorok írásakor a számláló 165 telepíthető kiegészítőt mutat.

Ezek között rengeteg egyéni alkotás van, jórészt korábbi felhasználói JavaScriptek konverziói. Nemrég végre megjelent egy sokak által várt "nagyágyú" is. A LastPass kiegészítőről van szó, ami egységes jelszó tárolást és -kezelést tesz lehetővé, böngészőkön és platformokon keresztül.

Opera Mini: töretlenül

Egy heti hírösszefoglalóból sem maradhat ki az Opera legnépszerűbb terméke, egy három hetiből meg pláne. A Minivel kapcsolatban ugyanis szinte mindig történik valami. Menjünk is szépen időrendben.

November 10-én az Africa Com nevezetű, Cape Townban rendezett mobilos konferencián az Opera nyilvánosságra hozott egy felmérést, ami az Opera Mini és általában a mobilos böngészők használati szokásait vizsgálta. A megállapítások között szerepel, hogy a többi böngésző használóihoz képest az Opera Mini felhasználói:

  • 33%-al nagyobb valószínűséggel látogatnak meg közösségi oldalakat
  • 39%-al nagyobb valószínűséggel használnak online e-mail és azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat
  • 37%-al nagyobb valószínűséggel látogatnak zeneletöltő oldalakat
  • 35%-al nagyobb valószínűséggel vásárolnak zenét online
  • 25%-al nagyobb valószínűséggel használják a keresőt
  • 29%-al nagyobb valószínűséggel vásárolnak mobil játékokat
  • 26%-al nagyobb valószínűséggel látogatnak meg oldalakat alkalmazás letöltése céljából
  • 16%-al nagyobb valószínűséggel látogatnak meg oldalakat játékok letöltése céljából
  • 15%-al nagyobb valószínűséggel látogatnak meg oldalakat megvásárolható háttérképeket és grafikákat keresve

Ez azon túl, hogy érdekes információ, sokat jelent az Operának is, hiszen a Mini egy termék, amit szeretnének minél több operátornak értékesíteni. Az efféle felmérések pedig növelhetik a leendő vevők hajlandóságát.

Főleg, hogy időközben megjelent az októberi Opera jelentés is a mobil web állapotáról. Ebben ismét komoly növekedésről tudnak beszámolni a Mini forgalmát illetően. Október hónapban ugyanis a Minivel letöltött oldalak száma meghaladta a 41,6 milliárdot, szemben az egy hónappal korábbi 37 milliárddal.

Az Opera mobil böngészőkliensét világszerte 76,3 millió ember használta, ami több, mint 7%-os növekedést jelent egyetlen hónap alatt! Nem csoda, hogy az adatmennyiség is 616 millió megabájtra nőtt a korábbi 535 millióról - a mobilszolgáltatók legnagyobb örömére.

Ugyanitt az operások közzétették egy 300 ezer fős mintán készített globális felmérés eredményét is, ami a fiatalok mobilhasználati szokásait hivatott megvizsgálni.

Opera Mini: az üzlet az üzlet

Folytatódott a már-már szokásosnak mondható térhódítás a szolgáltatók körében. Nem véletlenül, nyilván ők is olvasták a kedvező mutatókat. Például a Telenor, aminek ezúttal a montenegrói leányvállalata kötött üzletet az Operával. Ennek értelmében Klik nevű szolgáltatás keretében a felhasználók előtelepítve juthatnak hozzá az Opera Mini böngészőhöz - mindezt pedig egy kedvező tarifacsomaggal is megtámogatták.

Egészen friss hír, hogy az Entel Chile nevű szolgáltató lesz az első latin Amerikában, aki - a Vodafone-al összefogva - az Opera Minit kínálja a felhasználóinak. Nem is akármilyet, hanem egy minialkalmazásokkal megtámogatott verziót!

Hogy a körkép még teljesebb legyen, íme egy mai hír: Angola vezető szolgáltatója, az Unitel szintén hasonló egyezséget kötött az Operával.

Opera Software: reklámmegoldások

November 10-én az Opera Software bejelentette, hogy az általa az év elején felvásárolt AdMarvel elkészült legújabb mobilos reklám platformjával, ami a Verizon fejlesztői közösséget célozza.

Ez tulajdonképpen egy mobilos alkalmazás fejlesztő platform (gondolom egy speciális Opera Mobile SDK), amivel az amerikai Verizon Wireless által üzemeltetett VCAST App alkalmazásboltba fejleszthetnek programokat. Ráadásul ezekbe saját reklámjaikat is elhelyezhetik, vagy integrálhatják vezető amerikai hirdetési hálózatok reklámjait, mint a Go2 Media, Greystripe, InMobi, Jumptap, Mobile Theory, Mojiva, és a Where.

A fejlesztőkészlet és a programozó felületek (API-k) Blackberry és Android rendszerekhez érhetők el.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr592484259

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: OPERA: A hét hírei 2010.12.01. 08:32:24

A legutóbbi hasonló cikk óta több, mint 3 hét telt el, tehát a cím kissé félrevezető. A késlekedés egyik oka egyszerűen a hírek hiánya. Olyan információkat szántunk ugyanis ezekbe az írásokba, amik az Operához kapcsolódnak, kellően érdekesek, ugyanakkor n…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.12.01. 09:13:19

Mi lett a WOT kiegészítővel? Annak idején azt igérték, hogy az elsők között lesz.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.12.01. 15:04:09

@aronvirginas: Amint megoldható elkészítik, de jelenleg olyan szintű korlátozások vannak az Operában, hogy nem tudják összehozni. Én ezt hallottam.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.12.01. 15:16:18

@Med1on: Nem tudom kitől hallottad. A HTTPS-sel már kevesebb korlátozás van benne, mint Chrome-ban. Ott maximum annyival több, hogy előbb fogják támogatni a File API-t, mint az Opera, de jelenleg még a Chromiumban sincs benne.

A WOT-nál ez nem akadály, UserJS-ként is létezett. Csak gondolom megvárják vele a véglegest, mert azért elég nagy nevük van ahhoz, hogy minőséget fejlesszenek és gondolom nem akarnak túl sok időt és támogatást rászánni.

Bár azt is el tudom képzelni, hogy a Local Storage-t érintő bug miatt nem tudna működni más LS-t használó kiegészítővel.

2010.12.01. 16:01:00

Én nem hiszem, hogy technikai akadálya lenne, de végülis elképzelhető. Csak akkor nem kellett volna arcoskodni az elején, hogy "elsők között leszünk", hanem előbb felmérni a terepet. Végülis nem létfontosság, Safarin is csak nagyritkán használom a WOT-ot.

Teddy Beer 2010.12.01. 16:15:33

voda már évek óta használja a mini tömörítését a saját szerverein. Részben emiatt váltottam asztali operára anno.

David_K 2010.12.01. 20:49:18

Láttátok az Opera főoldalát? Elég érdekes néz ki :D

Dzsini 2010.12.01. 20:55:07

@David_K: külön zseniális, hogy a levelekbe bele lehet olvasni :)
(és náluk is van elsőzés, még a "welcome to opera" előtt :D )

Dzsini 2010.12.01. 21:01:12

...és mi a draftsban az a bináris szöveg? átfordítottam ASCII-ra, de semmi használható.

anonym_x 2010.12.01. 23:43:13

@Dzsini: Amolyan nyereményjáték. Ha megfejted, és kiírod Twitterre, akkor azok közül (akik kiírták) lehet, hogy kiválasztanak, és repülhetsz Norvégiába az Operához.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.12.02. 00:15:12

@Dzsini: Na megpróbálkoztam vele másképp.

Átváltottam decimálisba és megnéztem, hogy a mobiltelefon SMS karaktereire milyen értelmes egyezés van, de ez kilőve.

Megpróbáltam a számok angol betűiből kirakóst játszani, ez se jött össze.

Függőlegesen, vízszintesen és átlósan szintén nem.

Vízszintesen 11 van, függőlegesen 54

A 11 utalhat az Desktop verzióra, az 54 nem tudom mire.

Feladom.
süti beállítások módosítása