Magyar Opera

Ezernyi minialkalmazás

Mintegy öt és fél hónappal ezelőtt már írtam egy hosszabb bemutatót az Opera 9 egyik fő újításáról, a minialkalmazások (widgetek, kütyük, bigyók...). Az azóta eltelt időben nem sokat változtak a cikkben felvetett jelenségek (például az automatikus minialkalmazás frissítő opció azóta sem készült el). Egy dolog viszont változott, méghozzá nem is keveset: jelentősen megnőtt a letölthető minialkalmazások száma. Az Opera Watch honlapján örömmel jelentették be, hogy a számuk elérte az ezret. Ennek némileg ellentmond, hogy a hivatalos honlapon jelenleg "csak" 994 widget érhető el, de a mérföldkő elérése már csak rövid idő kérdése.

Ennek apropóján újra megvizsgáltam a felhozatalt, és találtam is szép számmal hasznos és szórakoztató újdonságokat. Természetesen a már korábban bemutatott minialkalmazások készítői sem pihentek, szinte mindegyik widgetből készült (általában nem is egy) újabb változat. Akit ezek érdekelnek, minden további nélkül használhatja a korábbi cikkbeli linkeket. Mostani vizsgálódásunkban azonban csak még be nem mutatott eszközök szerepelnek.

  • JuggleMaster: Meglehetősen eredeti widget: ez egy artista szimulátor! Mindenkinek ajánlott letölteni, aki nem tud egyszerre 5 labdával virtuózkodni. Sok trükköt ismer, valós fizikai szimulációt és remek animációt tartalmaz.

  • Snake: A nagy klasszikus. Szerintem mindenki ismeri ezt a játékot. A kígyónak úgy kell megennie a táplálékát (amitől egyre hosszabb lesz), hogy közben se a falba, se saját farkába ne ütközzön bele.

  • Wørd - Language Analyzer: Na, ez mindjárt egy érdekes widget. Fordult már elő veled olyan, hogy egy szövegről (például fórumbejegyzésről) nem tudtad eldönteni, hogy milyen nyelven írták? Ha igen, ez a widget neked való! Csak illessz be egy részt az inkriminált szövegből, és megmondja neked. Kb. 40 nyelvet ismer, köztük a magyart is.

  • Opera Command: A név egy kicsit megtévesztő, valójában egy lövöldözős játékot takar. Védd meg az ágyúk segítségével a városodat az ellenség rakétatámadásaitól!

  • IP Address - in SVG!: Semmi extra, de jól jöhet. A pillanatnyi IP címedet írja ki a képernyőre.

  • Hangman: Az ismert akasztófa játék egy megvalósítása (angol). Jelenleg országokra és filmcímekre lehet tippelni.

  • Unreal Soccer: Ez egy komoly widget! Mint a neve is mutatja, futballmérkőzéset játszhatunk vele. Legutóbbi próbálkozásom alapján nem könnyű játék. A választható csapatok meglehetősen változatosak: robotok, majmok, alienek... :)

  • OpCast: A shoutcast.com honlapon található internetes rádiók között keresgélhetünk ezzel a minialkalmazással.

  • BjustB: A fórumhozzászólások írásakor lehet segítségünkre, egyszerűbbé teszi a formázáshoz használatos BB-kódok használatát és hozzáadását.

  • Quick PDF: Egyszerű formázott szövegfájlokból készíthetünk PDF dokumentumokat.

  • EarthQuakes Map: Következő alanyunk egy világtérképen jelöli meg az utóbbi 7 nap földrengéseit, erősségük szerint színkódolva őket (nyugtalanítóan sok van). Érdekesség, hogy a minialkalmazás ehhez az Opera 9.01-ben bemutatkozott SSE (Server Sent Events) technikát alkalmazza.

  • Time and Date: Tetszetős felületű naptárprogram. Különböző emlékeztetőket állíthatunk be, a kívánt időpontban riaszt.

  • Update Checker: Nevéhez hűen azt ellenőrzi, hogy az általunk megadott honlapok frissültek-e. Akkor lehet hasznos, ha az oldalhoz nem tartozik RSS feed.

  • Spirograph: Remek rajzolóprogram. Két egymáson gördülő karika szélén levő rúd végén van az "ecset". Sokfajta színnel festhetünk, akár "szívárvány-színben" is. Az ecsetnagyság is állítható. A paraméterek állítgatásával nagyon tetszetős ábrákat készíthetünk vele.

  • Galaxy Fighter: Egy újabb lövöldözős akciójáték. Ezúttal egy arcade jellegű, géptermi harci űrhajós "szimulátorról" van szó. Engem a Tyrian nevű régi DOS-os remekre emlékeztet...

  • Ruler: A honlapkészítők biztos értékelni fogják ezt az egyszerű, de hasznos monitor-vonalzót.

  • Solar System Clock: Egyszerű órát és dátumot mutató szerkezetet kapunk, ha letöltjük ezt a widgetet. Bónuszként láthatjuk a Naprendszer bolygóit a Nap körül forogni...

  • WidgetRacer: Nagyon aranyos autóversenyes játék. Döntsd meg te a körrekordot!

  • Gmail Checker: Mint azt a neve is mutatja, 5 percentként ellenőrzi, hogy GMail-es postafiókunkba érkezett-e új levél.

  • HTML Post: Egy korábbi widgethez hasonlóan ez is a fórumhozzászólások formázását hivatott megkönnyíteni. nagyon kultúrált kinézettel rendelkezik.

  • EnKoder: Szövegeket titkosíthatunk ezzel az egyszerű minialkalmazással.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr6040177

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: precious metals 2018.03.07. 03:40:40

Egészségedre! - Mctanulok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.02. 19:09:04

Senkinek semmi véleménye? Még widget anyázásra sem futja? ;)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.02. 19:10:03

ÁPDÉT! Most már 1003 webeszköz érhető el, szóval minden szempontból meghaladtuk az ezret!

opers10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.03.02. 20:35:40

Ami sztem nagyon jó:
widgets.opera.com/widget/5888 - szép kis óra
widgets.opera.com/widget/5062 - tudományos számológép, 2 soros, azaz nem olyan ratyi mint az xp-s beépített
widgets.opera.com/widget/5069 - "csöves" játék

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.03. 08:20:13

Valóban. A két utóbbi benne volt az előző ajánlóban/bemutatóban ;).
süti beállítások módosítása