Magyar Opera

Böngészők története

A Six Revisions oldalon tettek közzé egy nagy képet, amelyen a böngészők történetét lehet nyomon követni időrendi sorrendben (a képet a tovább mögött találjátok). A teljesség kedvéért itt is kiemelem a kép által megjelölt időpontokat, amelyek mind valamilyen fontos eseményt jelölnek a böngészők történetében.

  • 1991 - az első grafikus WWW böngésző megjelenése, amelyet a web atyjaként emlegetett Tim Berners-Lee készített

  • 1993 - megjelent a Mosaic

  • 1994 - megjelent a Netscape, amely sokáig uralta a webet

  • 1995 - színre lép az Internet Explorer, és elkezdődik az első böngészőháború

  • 1996 - megjelenik a norvég Opera első publikus verziója

  • 1998 - a Netscape ekkor már gyors ütemben veszít a részesedéséből, ezért nyílt forráskódúvá teszik, majd megalakul a Mozilla

  • 2002 - az Internet Explorer részesedése eléri a 95%-ot

  • 2003 - megjelenik a Safari

  • 2004 - megjelenik a Firefox, és ezzel megkezdődik a második böngészőháború

  • 2006 - megjelenik az Internet Explorer 7

  • 2008 - megjelenik a Chrome

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr381448401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MosoMasa 2009.10.14. 13:32:05

Érdekes.
Megpróbáltam a mozaikot telepíteni - nem sikerült... :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.14. 13:36:14

Erről egyébként tervezek egy sorozatot, amiben bemutatjuk a régi Operákat, esetleg az akkori konkurenciáit. Sokan szerintem nem is használták még innen soha például a régi Netscape-et.

MosoMasa 2009.10.14. 14:45:29

@Karbonade: Hát az élmény volt...
Én az operát úgy az 5-nél ismertem meg, de nem győzött meg akkor. Plusz fizetős volt.

macskafaraok 2009.10.14. 14:48:34

En meg Mosaic-ot is hasznaltam...

macskafaraok 2009.10.14. 14:54:03

meg hasznaltam Mosaic-ot...
(nem megy a comment Safari alol?)

FunTom8 2009.10.14. 15:39:57

Nekem a 4.78-as netscape volt opera előt IE-t már akkor sem birtam. a 6-os Netscape meg olyan lassu volt, hogy kiprobálás után szépen jött vissza a 4-es a gépemre. De az Operáról már nem mondok le.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2009.10.14. 17:15:25

Hmm, vicces hogy feldicsőíti a krómot, de téves hogy újabb erős vetélytárs... Használtsága az Operáéval vetekszik, hehe...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.15. 01:40:57

@tetra: A használhatósága pedig egy WinGOGI-val.

Teddy Beer 2009.10.16. 01:47:23

Azt hiszem IE5-el kezdtem. Az Operát nem próbálgattam, mert egy (angol) IT magazin spyware-nek minősítette. Nem sokkal később becsődölt a lap. xD

@tetra: Pedig nekem eléggé úgy tűnik, hogy a Chrome lesz a Google IE-je, mivel a Google a saját üzleti modelljét akarja gazdaságosabbá tenni egy ócska skinezett webkittel (ami a beépülők fagyása és a fapadosság miatt inkább a leglassabb nálam), aminek a végén lehet hogy csak az IE, a Chrome és az Opera marad fenn, meg persze talán a Safari, mivel a Google egy bizonyos részesedés után nem pénzeli a "third-party" programokat, a Yahoo pedig nem tud annyit kinyögni, mint a Google, az M$ pedig nem akar. Aztán volt-nincs 400 millió $ a Mozillának és akkor már nem lesz elégséges a név változtatás és a csóró fanboyok hada a fennmaradáshoz. Ha lenne valami sütnivalója az MS-nek, akkor változtatnának ezen, szerintem egy hatalmas fricska lenne a böngésző háborúban a Google számára, mivel ez megosztaná az IE-ellenes ligát. Az még ide kívánkozik, hogy a bing, szinte csak a már meglévő Microsoft kereső oldalakról szerzett felhasználókat, vagyis ideje lenne váltani, ha le akarják győzni a Google-t, mert így csak helyben járás lesz az egész.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 12:39:07

@Teddy Beer: A Chrome nagyon halad előre. De hogy a Firefox attól becsődölne, hogy nem kap támogatást, nem hiszem. Ez az 50% már elég neki a túléléshez, ráadásul egy OpenSource fejlesztés soha nem tud becsődölni. A Microsoft majd a Gazelle-el fog nagyot dobni, az IE név már kellően le van járatva ahhoz, hogy visszaszerezze régi fényét.

A Bing pedig szintén egy értelmetlen lépés volt. Az elején sokan kipróbálták, aztán visszaesett, mert semmi újat nem adott a Google-hoz képest. Annyival lett több a részesedése, amennyivel a next-next-finish és az újonnan Windows-t telepítő felhasználóknak az IE-ben átírta a keresőmotort Google-ról (vagy Live-ról) Bing-re. Egészen addig, amíg valamilyen toolbar vissza nem fogja nekik írni Google-ra, vagy Yahoo-ra. Keresőpiacon nem versenyezhetnek már a Google-val. Viszont a konkurencia itt kell a leginkább, mert a kereső határozza meg a legjobban, hogy a felhasználó mit érhet el a neten. A találatok befolyásolása pedig a legdurvább cenzúra, mert központi tűzfal kijátszható proxyval, de ha a keresőtalálatok által "virtuális ketrecbe" kerültél, akkor mivel nem tudod mit kéne találnod, így jó eséllyel azt sem fogod tudni, hogy valójában cenzúráznak, vagy bizonyos találatokat előrébb listáznak ki, mint a SEO/Pagerank indokolná.

Teddy Beer 2009.10.16. 19:37:31

@penge™: A statcounter szerint 30% az FF részesedése és az hogy közkincs a forráskód, még egyáltalán nem biztosíték semmire (Netscape, Mozilla mára). Tehát ha nincs támogatás, akkor nem csak Mitchell Baker fodrászára nem lesz pénz, de alapvetően át kell szervezni a céget, aminek a végén közösségi fejlesztés lesz (Gecko) az egész program család. Az hogy ez mennyire lassú azt már sejteni lehet, de az is biztos, hogy a platformokon átívelő tervekről le kell mondaniuk. Gyakorlatilag stagnálni fognak és nem valószínű hogy bármi kihúzná őket ebből az állapotból (linux is hasonló helyzetben van, de ott az egyen hardveres netbookok adnak lehetőséget a terjeszkedésre. Nem baj, a Netscape már megszokta hogy térdre kell rogynia a böngésző háborúban. A Gazelle, pedig eddigiek alapján inkább víziló, mintsem gazella, csak hogy maradjunk a szafarik világában. :D
A bing pedig jelenleg annak köszönheti a sikerét, hogy az MS oldalain egységesen binget használnak, a next-next-finish is segít rajta, de egyáltalán nem eget rengető az eddigi eredményük. A központi (állami) tűzfalat pedig nem lehet mindig kijátszani proxyval, pl. Kínában sehogy nem lehet behozni a youtube-ot. Na jó, talán a műholdas net segít. XD

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 19:53:08

@Teddy Beer: Tény, hogy nem fognak ennyire törni előre, de ha a durván elavult IE6 képes volt ilyen hosszú ideig megőrizni uralmát úgy, hogy közben minden oldalról támadták, akkor ők is még tartani fogják magukat egy ideig. A Netscape idejében pedig azért nem volt ennyi embernek internetje és akiknek volt általában elég otthonosan mozogtak, tehát könnyen váltottak böngészőt, szoftvert, platformot, nem úgy, mint most. Vagy mondjam úgy, nem volt ennyi casual user.

A Gazelle-ről eddig én is csak egy cikket láttam, meg néha moonman emlegeti, de vagy távoli még, vagy csak titokban tartják és majd robbantanak vele.

Kínában meg még nem voltam, netezni meg főleg nem neteztem onnan, szóval nem tudom, de ha a TOR és egyéb megoldások is tiltva vannak, akkor tényleg reménytelen. A proxy meg sovány még az flv alapú YouTube-hoz is, nem még a HQ/HD változatokhoz. Viszont cenzúra alatt nem a kommunista vasszigort értem, hanem a marketinget. Bizonyos termékek irányába terelgetik a felhasználókat, bizonyos termékeket pedig direkt mellőznek, hiába lenne jó az oldal pagerank-je. Persze a sponsored links-en felül gondoltam. De lehet, hogy csak nekem tűnt fel, hogy néha mikor rákeresek valami review-ra, teljesen más, hasonló funkciókkal rendelkező termékeket dobál az első, második oldalon. Persze nem túl gyakori egyenlőre, csak nehogy változzon.
süti beállítások módosítása