Magyar Opera

Az én Operám - 1. Tamás (massatz)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Tamás (alias massatz) jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Évekkel ezelőtt, talán 2005-ben, a 8.5-ös verzióval fedeztem fel az Operát. Akkoriban még kezdő voltam az interneten és éppen kezdtem ismerkedni a nettel. Az MSIE-ről az „okosok” azt mondták, hogy borzalmas: ezért kezdtem el keresni egy szép és jó, megbízható böngészőt. Volt Maxthonom, Netscape-em, Mozillám, majd kikötöttem az Operánál, ami a nevével hívta fel magára a figyelmet.

1-1,5 évig lelkes Operás voltam, majd engem is elcsábított a Firefox kampánya és a 2-es Firefoxot kezdtem használni, amiben a kiegészítők miatt láttam fantáziát. Aztán jött a harmadik verzió és nagyon boldog voltam. De ez csak átmeneti állapot volt, mivel a Firefoxot csak 15-20 kiegészítővel tudtam élvezni – ettől viszont idegesítően lelassult. Eljött a váltás ideje, és örömmel kezdtem el használni a 9.64-es Operát. Ekkor már „érettebb” netező voltam és szívesen olvastam az Operáról szóló cikkeket, híreket. Nem kerülte el a figyelmemet a Magyar Opera blog, aztán a közzétett hír sem: készül az Opera 10! Nagyon lelkes voltam, tudván, hogy A Böngészőt használom, ezért a kezdetektől fogva folyamatosan frissítem a bétákat az egyre újabbakra.

Az Operát a laptopomon használom, amin Win 7 RC van telepítve és az is marad, hacsak valaki nem csinál nekem egy olyan Linuxot, ami olyan jól kezelhető, mint a Win 7. (Macre nincs pénzem.)

Így néz ki

Szeretem testre szabni a programokat, amiket használok, az Asztaltól kezdve az Operáig, ezért egy-egy telepítés után mindig ez az első dolgom. Ahogyan a képen látható, igyekszem minél több helyet felszabadítani a weboldalaknak, ezért csak az Cím- és a Fülsávot engedélyezem, az oldal töltésének jelzését pedig magába a Címsávban állítom be. Visual Tabs-ról pedig szó sem lehet, majd talán egyszer, amikor nem 15,4-es monitorom lesz. És persze nagyon örültem, mikor végre a Menüsávot is el lehetett rejteni.

A bal oldalon kattintható a panel modul, ahol az összes panel láthatóságát engedélyezem, de leginkább csak a Gyorshívóban nem szereplő könyvjelzőim megnyitására használom. A Gyorshívó funkciója összeért a könyvjelzőkével: a legtöbbet látogatott weboldalakat nem ritkán már csak a Gyorshívóba rakom be.

A gombok is zavarnak, mert egyrészt nagyon szeretem az egérmozdulatokat, másrészt sokgombos egerem van, tehát minden gombfunkció megoldott, egyedül a Újratöltés/Stop az, aminél jobban szeretek kattintani, mint egeret húzogatni.

Saját gombokat viszont használok alkalomadtán. Amíg meg nem találtam az RSS gombot egy oldalon, addig szerepelt egy Adblock+ gomb a Fülsáv jobboldalán, amit ehhez a tartalomszűrőhöz gyártottam, mert meguntam az oldalon jobb gombbal kattintani és a legördülő menüben kiválasztani a menüpontot.

Amióta megvan ez a nagyobbacska RSS gomb, kivettem az Adblock+ gombját, mert együtt már túl sok helyet foglaltak. És akkor témákról: régebben (9.64 idejében) az eredetit használtam, majd annak egy slim változatát. A 10-es témája pedig egy ideig nem tetszett, de az utóbbi időben megkedveltem, azóta használom.

Használt funkciók

A Gyorshívót már említettem, mint használt funkció, de ezen kívül az RSS olvasót, jelszókezelőt használom. A Gyorshívót a gyorsabb elérés miatt, az RSS olvasót a Gyorshívóban való helyspórolás (15-20 blogot olvasok napi szinten) és a gyorsaság miatt, a jelszókezelőt pedig egyértelmű okok miatt használom (nincs kedvem beírogatni a jelszavamat).

A Gyorshívó diáinak számát a speeddial.ini-ben mindig megnövelem, mert nem elég az, amit a böngésző önmagától felkínál, az RSS-olvasóban most 410 bejegyzés található.

A Címsávba nyilván gépelek url-eket, illetve onnan keresek ki már látogatott weboldalakat, és kereséseket is indítok a segítségével (Google, Wikipedia, iMDb, Urban Dictionary, Encyclopedia Dramatica, Youtube).

Az alapfunkciókról: sok könyvjelzőm van, talán több mint 200, amiket használattól, típustól függően mappákba rendezek, van külön a blogoknak és például az egyetemi dolgoknak.

Kiegészítők

Minialkalmazásokat nem használok, teljes az életem nélkülük is. A tartalomszűrésről már ejtettem szót, a fentebb linkelt JavaScriptet használom. Ezen a JavaScripten kívül használom még a FlashBlock nevűt, ami leállítja a Flash tartalmakat, illetve akkor indítja el őket, amikor én rájuk kattintok az oldalon, ezzel is megkímélve magam a reklámoktól, és a Flash videók automatikus elindulásától, amiknek elindulása akkor volt idegesítő, mikor a 15. lapon a háttérben megnyitom, miközben egy cikket olvasok a másodikon.

Használom még a Linkify URL nevűt, ami a nem hivatkozás formájában írt linkeket kattinthatóvá teszi. Kedvencem még az Autosizer, ami egy kis menüt hoz létre az éppen betöltött kép jobb felső sarkában, amellyel tetszés szerint állíthatom a kép nagyságát a megadott lehetőségek között. Egy 10 megapixeles kép esetén jól jön az, ha egy gombnyomásra lekicsinyíthetem akkorára, hogy elférjen a képernyőmön.

A Power Drag is hasznos, mert segítségével az üzenetdobozok nagyságát tetszőlegesen állíthatom, egy-egy hosszabb fórum- vagy blogbejegyzéskor jó átlátni teljes egészében a szöveget. Ezeket egyébként egy blogbejegyzésből szereztem be. Más kiegészítőt nem használok.

Véleményem az Operáról

A sebesség, a kényelem, az egérmozdulatok és a Gyorshívó miatt lettem Operás és azt hiszem az is maradok, mert jelenleg nincs – nem ismerek – összességében jobb böngészőt.

Alapvetően nagyon szeretem, de vannak olyan dolgok, amelyek hiányoznak más böngészőkből. Például van a Firefoxra egy kiegészítő, a Locationbar, ami a címsorban kattinthatóvá tesz minden perjel közötti elemet, amivel sokkal egyszerűbben lehet járkálni az oldalon – hasonló a Vista és a 7 intézőjének címsorához. Ugyan van rá JavaScriptes alternatíva (Breadcrumb-URL), de annak gyenge megvalósítása miatt nem fogom használni.

Hiányzik egy szinte automata és nagyon jó reklámblokkoló, ami a Firefoxhoz kiegészítő formában létezik (Adblock Plus). Nagyon tetszene, ha a Chrome mintájára végül az alkalmazás címsorát is el lehetne rejteni, ezzel is plusz képernyőfelületet biztosítva.

Linkek a testreszabáshoz:

Tipp! További hasonló cikkeket a gyűjtőoldalon találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr661361872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HiperKocka 2009.09.05. 19:39:45

Szép részletes :)
De tudtommal itt nem lehet eltüntetni a alkalmazás címsorát ( mint a chrom-ban)
vagy mégis???

Lali_ 2009.09.05. 19:48:55

@Sammal: Teljes képernyő saját gomb+fülsáv+címsornál eltűnik az, viszont a Windows tálca is

HiperKocka 2009.09.05. 19:52:19

@Lali_: Igen nekem is pont ez a problémám vele :) De előbb utóbb tuti meglesz ez is.

Dzsini 2009.09.05. 19:59:03

OperaLauncher tud címsor nélkül indítani - én úgy használom már egy ideje.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.05. 20:42:26

A címsor az az, ahová be lehet írni a címeket :) A Windows fejléc, amiről szó van, legalábbis tudtommal. Nem is olyan rég volt szó arról, hogy hogyan lehet fejléc nélkül indítani (pl. OperaLauncher tudja, ahogy Dzsini is írta).

Itt volt erről szó, bár más az alaptéma: magyaropera.blog.hu/2009/07/24/vista_aero_effektus_opera_alatt

Brain89 2009.09.05. 21:00:38

Hali, pár hónapja tértem át Operára, a 10-es tényleg jó lett, csak ez a tartalomszűrő dolog nem igazán válik be, aztán itt most örömmel látom, hogy van hatékonyabb adblock kieg., amit meg is néztem, felraktam elvileg, de mikor valamit kiválasztok, hogy tiltsa le, "Nincs bejegyzett alkalmazás ehhez a kiterjesztéshez" ez a szöveg bukkan fel. Valaki tudna segíteni, hogy pontosan hogy kéne beállítani?

Amúgy jó az írás, grat hozzá. :)

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 21:42:36

@Dzsini: Nálam a tálcával problémák vannak, ha azt használom, azt hiszem, már valahova leírtam, hmhmm.

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 21:46:37

@Brain89:

A belinkelt oldalról le kell töltened a .zipet, aztán kibontod és a gyökérmappában lévő adblock.js-t (1 Kb) beteszed a saját JavaScriptjeidet tartalmazó mappába (persze előbb beállítod, hogy legyen ilyen).

Aztán pedig elindítod az Adblock_setup.exe-t és kijelölöd vele az Opera főmappáját és telepíted oda.

Aztán böngészőt megnyitod és Menügomb, View, Style, AdBlock+ -t kiválasztod.

Eztán elviekben működnie kell, ha az oldalra jobb gombbal kattintasz, megjelenik egy AdBlock+ pont is a legördülő menüben.

Aztán van a cikkben egy gomb, ami szerintem nem működik. SG-re betettem anno, itt a link:

www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1033416472&no=807

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 21:50:26

@massatz: Ja és: minden újabb Opera verziónál (ha update-elsz) újra fel kell tenni az .exe fájlt. Ha meg nem update-elsz, akkor az egészet nyilván. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.05. 22:04:37

@massatz: az idézőjelek miatt kavarodott el a gomb, megpróbáltam javítani, majd nézd meg, hogy most jó-e.

Brain89 2009.09.05. 22:05:21

@massatz: Megcsináltam mindent így, de még mindig kiírja azt a szöveget, és nem is jegyzi meg :S
Amúgy az a .js fájl nem (1kb), hanem 460, pdig azt szedtem le amit kell.

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 22:30:14

@Karbonade: Nem, nem megy. A gomb neve az, hogy External Action és ha kattintok rá, akkor nem nyílik ki a menü.
(De lehet, valamit benéztem, viszont az SG-s linknél a gomb tutijó)

Dzsini 2009.09.05. 22:30:25

@massatz: igen, emlékszem - ha jól rémlik arra jutottunk, hogy az Aero tesz neki keresztbe nálad, mivel nálam nincs, ezért nekem nincs gondom vele.

szentike 2009.09.05. 22:32:58

Szia!
Az Opera tényleg oké, mert én is nagyon szeretem, de hogy valaki csináljon neked olyan linuxot, ami neked megfelel??? Csinálj egyet te magadnak!!!
Vagy válssz! distrowatch.com/

Hajrá Opera!

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 22:33:29

@Brain89: felraktam ide, azt, amiből én szoktam megcsinálni

data.hu/get/1691039/adblock_setup.rar.html

Meg itt egy darab a readmeből, próbáld ezzel:

Close Opera, start AdBlock_setup.exe, specify the folder of Opera.
Enable style AdBlock+ in menu View→Style. Install adblock.js.

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 22:34:34

@szentike: Arra gondoltam, hogy állítson be rajta mindent úgy, ahogy nekem tetszene, mert baromi nehéz volt Win után párszor nekiülni és próbálkozni.

szentike 2009.09.05. 22:40:22

@massatz: segítsek?
Nekem win a nehéz, a logikátlan...instabil, veszélyes(vírus, kémprogram...áááá égnek áll a szőr a hátamon az asszony nagynénjénél, mikor az ikszpé előtt képernyővédő letöltés közben szpájverterminátorral küzdök...:)!!!)Arrol nem is beszélve, hogy a gépem nem éppen ikszpé párti, de a vista+eszi!!!
Debian 4ever!

szentike 2009.09.05. 22:43:48

@massatz: De abban megegyezünk, hogy az Opera 10 az okés, habár egy picit átpártoltam a krómra, de valamiért visszatértem Operára, pedig a króm gyors!Nagyon gyors!

Brain89 2009.09.05. 22:44:21

@massatz: hát ez nem megy, majd megnézem egy másik verzióval is, köszi a helpet. :)

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 23:30:27

@szentike: hehe, kösz az ajánlatot :D majd ha lesz lehetőségem foglalkozni vele, akkor lehet megkereslek :)
(amúgy anno ubuntuval próbálkoztam, nem debiannal)

ttarvai (törölt) 2009.09.05. 23:34:02

@Brain89: sajnálom, nem tudom, mi lehet a gond :(

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.05. 23:37:29

Feltettem és belinkelte a cikk alján massatz eszköztár elrendezését A linkre kattintva úgy fog kinézni az Opera (témát leszámítva), mint ahogy ő használja.

Ha esetleg már elfogadtad, akkor Ctrl+F12, Haladó, Eszköztárak, Eszköztár-beállítások résznél kell visszaállítani.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.05. 23:41:12

@Karbonade: A címsor a Windows címsor. Ahova a címeket írod az a címSÁV. Legalábbis hivatalosan.

@massatz: Update-nél nem kell, csak ha friss install. Legalábbis nálam.

szentike 2009.09.05. 23:44:20

@massatz: Mikor volt az már???Mellik Ubuntu volt az?

MosoMasa 2009.09.06. 09:50:41

Hát hogy hogyan jön ide a linux meg a mac, meg a windows? Ehhh.
Ezek az urbanlegendek. Mindenek meg van a maga baja, nem kellene itt ájuldozni, főleg olyan dolgokról amik nem igazak.

ttarvai (törölt) 2009.09.06. 11:21:08

@penge™: nálam kell neki, hmm. de lehet, hogy csak a gomb miatt? vagy ez hülyeség?

ttarvai (törölt) 2009.09.06. 11:24:32

@szentike: 1-2 éve. :) 7.04 és 8.10.

No de tényleg, inkább az Operára koncentráljunk. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.06. 11:54:55

A cikkek végére össze kéne gyűjtsünk minden telepíthető dolgot (eszköztár, téma, külső programok, userjs, stb), hogy bárki átalakíthassa gyorsan a saját Operáját, + egy link hogy hogyan állíthatja vissza.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.09.06. 21:13:05

@Sammal: Én ezt a gombot használom:

Button99, "Toolbar"="Show popup menu, "View Toolbars Menu", , "Toolbar", "contact34""

Ezzel egy (két :)) kattintással simán elrejtheted (visszahozhatod) bármelyik eszköztárat, köztük a címsort is.

lalolib 2009.09.07. 09:25:28

Jó kis sorozat, az írás is a helyén van. Azt talán el kéne kerülni, hogy mindig az FF-hez mérjük az Operát. Nincs értelme, mindkét program remek. A cégnél Operát használok, otthon Firefoxot, mert az ottani dolgaimhoz jobban megfelel. Az Operának is vannak remek tulajdonságai, de az FF-nek is.

lalolib 2009.09.07. 10:05:54

Nem éppen itt kéne megkérdeznem tudom, de most nincs fent olyan téma, ahol lehetne kérdezni.
Miért van az, hogy egy oldalon (magyarorszag.hu), csak egy belépési jelszót jegyez meg? A béta többet is megjegyzett, elég volt a "kulcsra" kattintani és beilleszteni az adott felhasználót.
Valamit elállítottam?
Ha beviszek egy újat, nem is kérdezi meg, hogy megjegyezze-e!

lalolib 2009.09.07. 10:14:24

Úgy látszik, csak meg kellett fenyegetnem, bár elég furcsa. Bevittem három felhasználót, egyiknél sem mentette el a jelszót. Ha rákattintottam a kulcsra, akkor az mindig az első hozta be.
Az egyiknél egyszer csak elszállt az Opera, a folyamat újraindítása után egyszer csak helyre állt minden! Az eddig eltárolt belépéseket hirtelen megkerültek.
Nem tudom hogyan, a lényeg, hogy most jó.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.07. 10:17:22

@lalolib: Hasonlítani kell hozzá, mert
1: Ők is hasonlítgatnak más böngészőkhöz.
2: Az FF fanok többsége elvakult és az előítéletek rabja.
3: Egy cikkben ott van feketén-fehéren az érvelés, a kommentekben meg utólag bárki puffoghat, azt nem mindenki olvas. Vitatkozni nem érdemes a fanboyokkal, úgyis bebizonyítják, hogy

1: Az ő böngészőjükhöz még kávéfőző addon is van.
1/a: Ha rámutatsz, hogy mégsincs, akkor méltatlankodnak, hogy ugyan minek az, vagy nem fogsz belehalni plusz két kattintásba.
1/b: Ha elfogadod, de megkérdőjelezed egy kávéfőző addon szükségességét egy böngészőben, akkor vagy az lesz a válasz, hogy a mailkliens mégnagyobb hülyeség, vagy azzal jön, hogy ezért 1% az Opera részesedése, mert az emberek különböző igényeit csak a róka képes kielégíteni a 27 millió addonnal.

2: Olyasmiről hallani sem akarnak, hogy bizonyos addonok képesek összeakadni, vagy a Firefox sok memóriát eszik.
2/a: Ha elmondod neki, hogy pontosan mely addonokról van szó, akkor vagy ő nem tapasztalta (pedig a changelogban is benne van :D), vagy elmondja, hogy szerinte miket kéne használnom inkább.
2/b: Ha mutatsz neki egy screenshotot, hogy sokat eszik a Firefox, akkor vagy meggyanúsít, hogy fake kép, vagy szerinte telepítsd újra a Windowst, mert nála nincs baj, esetleg még a mostanában szállóigévé vált "Szinte ingyen van a 4 giga ram", vegyél.
3: Nála sokkal gyorsabb a böngésző, mindennél nem csak az Operánál, de még azoknál is, amiket még a Mozilla fejlesztői is elismernek, hogy valóban sokkal gyorsabbak a FF-nál.
3/a: Ha elmondod, hogy lassú a tabváltás és a programon belüli interakciók és belassul időnként, akkor vagy belinkel egy Sunspider tesztet, mintha nem értené a kérdést, vagy ő nem tapasztalt ilyesmit, mikor 1 gigát használ a böngésző, akkor is gyors. (Itt érdemes megjegyezni, hogy ilyenkor már 1 gigát használ, előtte még nem akart 150 fölé menni, de általában 60-70).
3/b: Kifakad, hogy te milyen igényes vagy és neked semmi sem felel meg, ő boldog róka felhasználó, te pedig menj el melegebb éghajlatra (mintha te akartad volna megtéríteni őt).

Bónusz: Felajánlja, hogy fejezzétek be, mert mindenki azt használ, ami neki tetszik, de még beleír valami bicskanyitogató mondatot, például:
"Ő szereti a korlátlan testreszabhatóságot."
"Neki a sebesség mindennél többet ér.
"Ő a kedvenc böngészőjéből használhatja a Windows Update-et is."
és a kedvencem: "A biztonságos böngészés a Firefoxnál kezdődik."

Szóval bőven belefér, ha néha mi is kicsit visszadobjuk a labdát.

Arról nem beszélve, hogy valami összehasonlítási alap nem árt ha van.

Ómájgád 2009.09.07. 11:10:33

@penge™: na ez máris mehetne cikknek :)

lalolib 2009.09.07. 15:33:15

@penge! Mivel ahogy látom Te szakértő vagy, így nem akarok vitázni veled és igazából nincs is miért.
Én nem vagyok egyik oldalra sem elfogult, hiszen a cégemnél Opera megy, otthon meg Firefox, így szent a béke.
És ez nem szeretett kérdése, hanem praktikum. Egyszerűen vannak olyan dolgok melyeket a Firefox kiegészítők olyan jól megoldanak, hogy nem használni őket egy-két bizonyos munkafolyamatra, balgaság és tényleg elfogultság. Balga meg nem vagyok, elfogult meg egyedül a Fradival szemben szoktam lenni, de ez már más történet.
A cégemnél Operát használok, mert finom és lágy, mert tetszik a kinézete, mert gyors és nem kell vele speciális dolgokat csinálnom.
Meg aztán nem akarok semmilyen "fan" lenni! :)

Baldric2 2009.09.07. 21:52:53

Valóban nem mindig szerencsés firefoxhoz hasonlítani, mert remek mindkét böngésző, de ha nem ahhoz, akkor mégis mihez hasonlítsuk, IE-hez?
Itt többnyire olyan böngésző tulajdonságokról beszélünk amiket nem lehet számszerűen leírni, nincs a komplex oldalak betöltésének sebességéhez egy külön mértékegység, nincs optimális érték, és még csak pontosan mérni sem lehet, csak úgy ahogy az egyéb tulajdonságok többségét sem, ezért nincs más megoldás csak azt leírni hogy ez szerintem jobb mint a firefoxban, ez meg rosszabb.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.07. 22:22:52

Ezek erősen szubjektív írások, így aztán az összehasonlítás teljes mértékben megengedett. Sokan kipróbálták vagy használták is a Firefoxot az Opera előtt, és az sem kizárt, hogy később áttérnek vagy visszatérnek hozzá, vagy akár egy másik böngészőhöz. Itt most minket főleg az a rész érdekel, hogy ki és miért váltott Operára, ebbe pedig beletartozik az is, hogy mit nem szeretett a régi böngészőjében, és mi tetszik neki jobban az Operában a régihez képest. Nyilván vannak olyan dolgok is, amiket hiányolhat belőle, ezeket is fel lehet sorolni.
süti beállítások módosítása