Magyar Opera

A Magyar Opera interjúja Jon S. von Tetzchnerrel

Az IT Café ötlete alapján elhatároztuk, hogy interjút készítünk az Opera vezérigazgatójával. Ennek érdekében nemrég meghirdettünk egy kérdésfeltevő feladatot, hogy megtudjuk, ki mire kíváncsi. Az itt felmerült javaslatokat ezúttal is szeretnénk megköszönni, ahogy mondani szokás, nélkületek ez az interjú nem jöhetett volna létre.

A kérdéseket aztán igyekeztünk összefoglalni, végül (az Opera 10 tiszteletére) tíz kérdés született. Ennek célja az volt, hogy kérdezzenek, elvégre ez egy interjú, ugyanakkor a bővebben kifejtésre kerültek, hogy a riportalany jobban lássa, mire vagyunk kíváncsiak.

A válaszokat olvasva ez "nem mindenhol esett le neki", ugyanis helyenként eléggé semmitmondó, és marketing ízű szöveget kaptunk eredményül. Mindenesetre azért talán vannak benne használható elemek is, íme tehát a 10 kérdés és a rájuk adott válaszok. Mivel ez a Magyar Opera, természetesen magyar a szöveg, de nemsokára felkerül majd az eredeti angol szöveg is, egyrészt az angolul értőknek, másrészt az esetleges külföldi olvasóknak...

Először is mindannyiunk nevében szeretnénk megköszönni, hogy megalkotta számunkra a legjobb böngészőt!

Köszönöm. Én is hálás vagyok a magyarországi közösségnek. A felhasználók, tesztelők és más, határozott véleménnyel rendelkező, okos emberek segítsége nélkül az Opera soha nem válhatott volna azzá, ami.

1. Sok olyan felhasználójuk van, akiknek nem angol az anyanyelve, és nem tartoznak a legelterjedtebb nyelveket beszélők körébe sem. Ilyenek például a magyarok is. Mikorra várható, hogy az Opera közösségi portálja, a My Opera, vagy az Opera fontosabb központi oldalai (letöltés, telepítés utáni indító oldal) magyar nyelven is elérhetővé válnak?

A lokalizációnak kiemelt prioritása van az Operánál. Jelenleg egy közösség-alapú fordítási programon dolgozunk, hogy az oldalaink és szolgáltatásaink még több helyi nyelven elérhetővé váljanak. Például a My Opera közösségi oldala hamarosan elérhető lesz magyar nyelven is. A kiegészítő és indítóoldalak magyarra fordítása szintén tervbe van véve.

2. A Chrome színrelépésével tovább élesedett a böngészők közötti verseny, mind a részesedést, mind az új funkciókat tekintve. A riválisok is mutattak be olyan funkciókat, amik nagy népszerűségre tettek szert. A lemaradás egy részét az Opera a 10-es verzióval kívánja behozni, de mi a helyzet a többivel? Várható-e a közeljövőben például fülek külön processzekben való futtatása, vagy beszállnak-e a leggyorsabb JavaScript motor elkészítéséért folyó versenybe?

A böngészők a vérünkben vannak. Velük élünk és lélegzünk. A legelső naptól fogva szoros versenyben vagyunk az olyan nagy játékosokkal, mint a Microsoft a Netscape és mások. Ma a küzdelem képe más, de sok szempontból mégis ugyanolyan. A tény, hogy az Apple, a Google és a Mozilla ilyen nagy mértékben fókuszál erre a piacra azt jelenti, hogy a böngésző a legfontosabb szoftver a számítógépeken, mobiltelefonokon és más, internetezésre alkalmas eszközökön. Az Operánál abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy egyedül a mi cégünk képes ugyanazt a böngészőt elérhetővé tenni az eszközök nagyon széles skáláján. Az Opera megtalálható minden PC-s operációs rendszerre, mobiltelefonokra, hordozható médialejátszókra, set-top-boxokra, repülőgépes szórakoztató rendszerekre, játékkonzolokra (Nintendo Wii és DS) és más eszközökre. Tehát miközen a PC-s piac nagyon fontos számunkra, igyekszünk minden eszközt csatlakoztani az Internetre. További innovációk várhatók tőlünk mind PC-re, mind más platformokra. Az Opera 10 használatakor bizonyára tapasztalni fogod a sebesség növekedését. Nemrég jelentettük be új JavaScript motorunkat, a Carakant, ami várhatóan minden más versenytársunkénál gyorsabb lesz.

3. Az utóbbi időkben az Opera számos olyan terméket jelentett be, amik megjelenésük idején csak "félkésznek" bizonyultak, mint például a Dragonfly, ami még mindig csak alfa, vagy az Opera Mobile 9.5. Más termékek, mint az Opera 9.5 jelentős csúszásokat követően, mégis sok hibával  kerültek kiadásra. Mi az oka ezeknek a késéseknek, illetve az említett siettségnek?

Az Opera a böngészőtechnológiáját eszközök széles választéka számára kínálja, mind a végfelhasználók, mind az olyan nagy cégek részére, mint a Nintendo, Sony, Nokia, Sony Ericsson, Samsung vagy éppen mások. Az a célunk, hogy teljesen működőképes termékeket szállítsunk minden területre. Néha egyes termékek (mint például a publikus Opera Mobile 9.5) esetén tovább tart a béta fázis, mint azt szeretnénk. Ez nem optimális, és mindig minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a késéseket elkerüljük.

4. Önök tavaly keresetet nyújtottak be a Microsoft ellen, tiltakozva az Internet Explorer Windowsba integráltsága és nem szabványos volta miatt. A döntés megosztotta a felhasználókat, egyesek támogatják, mások érthetetlen lépésnek tartják. Mire számítanak az ügyben? Milyen eredménnyel lennének elégedettek?

Mi azzal lennénk elégedettek, ha az internetfelhasználók nagy részének (akik jelenleg is Internet Explorert használnak) valós lehetősége lenne arra, hogy megalapozott döntést hozhasson arról, melyik böngészőt kívánja használni. A korábbi Microsoft-ellenes döntésekre alapozva egyedülálló lehetőség nyílt előttünk arra, hogy keresetet nyújtsunk be az Európai Bizottsághoz. Most már rajtuk áll, hogy esetlegesen jogorvoslattal éljenek.

5. Noha az utóbbi időben elkönyvelhetett némi sikert, az Opera felhasználói bázisa sosem haladta meg jelentősen az 1%-ot. A jóval később kezdő Firefox már globálisan 20% felett jár, és a statisztikák szerint a pár hónapos Chrome is megelőzte az Operát. Nem gondolja, hogy valamit nem jól csinál a cég? Terveznek komolyabb változtatásokat a marketing terén? Nem tartanak attól, hogy az ingyenes Fennec jelentősen meggyengíti a fizetős Opera Mobile pozíciót (mint az asztali változat esetében)?

A felhasználói részesedésre vonatkozó megjegyzésed 100%-ig téves. Te az Egyesül Államokra vonatkozó felmérések eredményeire hivatkozol (a NetApplications elsősorban itt készíti az elemzéseit). Ez nem globális statisztika. Sok más országban az Operának 5, 10, 20 vagy 25%-os részesedése van. Például Oroszországban a Firefox előtt vagyunk 25%-os piaci aránnyal. Szóval az elterjedtségre vonatkozó adatokat apróbb részleteiben kell vizsgálnod, hogy a teljes képet lásd. Nézd önmagukban az egyes országokat. Csak azt mondhatjuk, ne higgy a hype-nak! Ami a Fennec népszerű mobil böngészővé válását illeti - majd meglátjuk. Jelenleg a Windows Mobile-hoz vannak kötve, egy korlátozott operációs rendszerhez, ami csak kis részesedéssel bír a teljes piachoz viszonyítva. Az Opera Mininek havonta 20 millió egyedi felhasználója van világszerte, az Opera Mobile pedig csak tavaly több, mint 120 új telefonkészüléken jelent meg.

6. Számos rivális vetekszik egymással a böngészőfelhasználók kegyeiért. Mik azok az egyedi vonások, amik miatt az Operát kellene előnyben részesítenem a többiekkel szemben, PC-n vagy mobilon?

Sebesség, biztonság, könnyű használhatóság és innovációk. Az Opera arról ismert, hogy ő vezette be a legtöbb érdekes újítást. Például a Gyorshívó az Operában jelent meg először, és azóta számos más böngésző is átvette.

7. Jelenleg úgy tűnik, az Opera kezdi elveszteni az innováció terén korábban elért vezető szerepét. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek újdonságok. Például néhány hónapja megjelent egy videó, amin egy hardveresen gyorsított Opera látható. Felmerült továbbá, hogy naptárfunkciókon is dolgoznak. Mikorra várhatók ezek a fejlesztések? Elképzelhető, hogy újra lesz az Operában azonnali üzenetküldő funkció?

Garantáljuk, hogy a következő hónapokban néhány nagyon érdekes újítást mutatunk be. Figyelj és látni fogod...

8. Várhatóak-e olyan fejlesztések, amik a már meglévő Opera funkciókat bővítik ki, gondolok itt a fájlonkénti torrent letöltésre, a mappánkénti szinkronizálhatóságra, vagy újabb elemek felvételére az Opera Linkbe?

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy még tovább fejlesszük a külöünböző funkciókat, legyen az Opera Link, vagy a bittorrent fájlok letöltése. Az Opera 10-ben új és továbbfejlesztett funkciók egyaránt megtalálhatóak lesznek.

9. Sokan úgy vélik, az Operának a népszerű oldalak és szolgáltatások hibátlan kezelésére kellene jobban összpontosítani ahelyett, hogy a kis gyakorlati haszonnal bíró Acid3 tesztre fókuszálnának. Várható-e az új szolgáltatások teljes körű támogatása akkor is, ha nem teljesen szabványosak?

Miközben szeretnénk, ha minden internetes oldal és szolgáltatás szabványkövető volna, felismertük, hogy támogatnunk kell a népszerű szolgáltatásokat is. Jelenleg más fejlesztőkkel együtt dolgozunk azon, hogy az Opera jobban támogassa ezeket. Ez egy fontos terület a számunkra.

10. Ön hogyan látja az internet és benne az Opera jövőjét mondjuk 3-5 év múlva? Mi az, ami fejlődik, mi az, ami teljesen új lesz, és mi az, ami teljesen megszűnik a mai formájában?

Jó kérdés. Mi abban hiszünk, hogy a jövőben mindenki az Egy Internethez kapcsolódik majd. Az internet speciális változatainak (WAP, .mobi) bukását várjuk, és azt, hogy egyre több berendezés kapcsolódik majd a hálózathoz. Tapasztalatunk szerint az emberek ugyanazokat a szolgáltatásokat várják el a mobiltelefonjaikon, mint a PC-n. Ez azt jelenti, hogy lehetővé kell tennünk az emberek számára, hogy eszköztől függetlenül könnyebben kapcsolódhassanak az általuk használt tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz.

...Örömömre szolgált, hogy válaszolhattam.

Regards/Vennlig hilsen/Kær kvedja...
Jon S. von Tetzchner
Opera Software
Opera's Vision: http://www.opera.com/company/vision/

Linkek:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr67927265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali_ 2009.02.06. 22:42:46

A hardveresé, naptáros kérdésre nagyon titokzato választ adott...Bízzunk benn, hogy nem ok nélkül

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.06. 22:57:40

A hardveresről tudom, hogy a Presto 2.3 része lesz, csak az nem biztos, hogy a 2.3 része lesz az Opera 10-nek...

(A kérdések feltételekor még nem volt ismert a Carakan sem)

littlemat 2009.02.07. 08:38:35

Nem sokat mondott. :)

Mellesleg a funkcionális fejlesztésekről kérdezni (7., 8.) szerintem felesleges volt. Az új funkciók most jönnek, és úgy tippelem, még nem mindnek biztos a bentléte 10-ben. Ami meg benne lesz, azokról folyamatosan adagolják majd az infót az érdeklődés fenntartásához. Nyilvánvaló, hogy erről még _semmit_ sem fog mondani.

Magyar my.opera! :D
A közösségi oldal többnyelvűsége komoly lehetőség a terjesztésre.

Nagykócsag 2009.02.07. 09:17:20

Furcsa számomra, hogy az innovációt nem tudják megvédeni. Kitalálták a speed dial-t, de utána hagyják, hogy mindenki lemásolja. Nem tudjátok miért van ez?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.07. 10:37:25

@littlemat:
"Mellesleg a funkcionális fejlesztésekről kérdezni (7., 8.) szerintem felesleges volt."


Talán igazad van, de legalább megpróbáltuk. Mondjuk azt nem nagyon értem, hogy miért kell nekik titokzatoskodniuk, főleg olyan dolgokban, aminek már van nyoma (naptár, GPU gyorsítás).

"A közösségi oldal többnyelvűsége komoly lehetőség a terjesztésre."

Igen, szerintem is. A Firefox másik aduásza az aggresszív reklám mellett a széleskörű lokalizáció.

@Nagylilik: Amennyire én emlékszem, nem nagyon védtek le semmit. Ami nem is váratlan egy nyílt szabványokat és szabad versenyt támogató cégtől. Ami az Opera szempontjából fontos, például a kisképernyős renderelés, az szemmel nem látszik, egyébként meg védi a zárt forráskód.

Ami meg látszik, az lassan máshol is megjelent, de például a gyorshívó, bár a Firefox (illetve egy kiterjesztése) és a Chrome is lemásolta, de mág mindig az eredeti a legjobb. Előbbié lassú, ronda és nehézkes, az utóbbi meg a leggyakrabban látogatott oldalakat mutatja, ami szerintem elég béna megoldás, mert folyton változik, és néha hülyeségeket dob fel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.02.07. 11:08:53

@cousin333: A GPU renderelésnek hol van nyoma?

A közösségi lokalizáció tényleg nagyot dobna rajta, ahogy olyan apróságok is, mint a torrentkliens alapértelmezésbeni kikapcsolása, vagy legalább egy jó nagy menüpont erre a célra, mert az egyszerű felhasználó csak rákattint és nem tudja mi zajlik, de ha nem a telepített kliens nyitja meg, akkor les ki a fejéből. Meg az IE-ben, FF-ben és Chromeban megszokott módon ha a címsorba beírsz egy(!) szót és Entert nyomsz, akkor nem opera-illegal-url-t dob, hanem rákeres a guglin eléírt g betű nélkül.
Na meg a Ctrl+klikk Shift+klikk variálhatósága. Ezek azok a változtathatatlan (illetve torrent esetében nehézkesen változtatható) dolgok, amik a legzavaróbbak egy olyannak, aki más böngészőről tér át.

@Nagylilik: Levédeni csak forráskódrészletet lehet, de mivel FF-nél nem ugyanaz a programnyelv sem, így ennek értelme nincs. Na meg az Opera nem olyan, mint Má$ multi, aki a duplaklikket is levédetné. :)

A Chrome-nak meg nincs gyorshívója, a fórumokon emlegeti mindenki ilyen néven, a hivatalos dokumentációkban sem használják ezt a kifejezést. Ezért nem is változtatható manuálisan. Amúgy tényleg hülye megoldás, csak annak jó, aki folyamatosan ugyanazt a 9 oldalt használja és kb 1 hét után áll be normálisan. De a többi része jó dolog. Például ha rákattintasz valamelyikre, akkor frissíti az előnézeti képet is, nem kell külön megtenni. Meg emellett még a kezdőlapon foglal helyet a 4 leggyakrabban használt kereső doboza és a 3 utoljára bezárt tab.

Megjegyzem, ők legalább beismerik, hogy az Operától vették az ihletet, nem vagdalkoznak, hogy nekik már előbb is volt, csak az Opera tette ismertté. :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.07. 11:32:40

@penge™: Itt: my.opera.com/core/blog/2008/06/05/engineering-seminar

A torrent pont azért van benne úgy, hogy a legkevésbé hozzáértők azonnal használhassák (anélkül, hogy pontosan tudnák, mit használnak). A kikapcsolást viszont tényleg megkönnyíthetnék, mert sokaknak gondot okozott.

"Meg az IE-ben, FF-ben és Chromeban megszokott módon ha a címsorba beírsz egy(!) szót és Entert nyomsz, akkor nem opera-illegal-url-t dob, hanem rákeres a guglin eléírt g betű nélkül."

Ez megint egy olyan dolog lenne, amiben az elsőségük ellenére kénytelenek lennének a többiek után menni. Szerintem az Opera megközelítése is logikus, főleg ha figyelembe vesszük az azonosítók létezését. Mi dönti el, hogy az most azonosító, amit beírtál, vagy arra akarsz rákeresni? Egyébként meg nem illegal URL-t dob, hanem, ha van ilyen beállítva, akkor kiegészíti a címet www-vel meg .com-al vagy .hu-val, és odaugrik. Ha nincs ilyen cím, akkor nyilván baj van. Próbáld ki mondjuk az "opera" szóval, nekem az a Magyar Operaház oldalára lép.

"A Chrome-nak meg nincs gyorshívója,"

Ne vicceljünk már. Az oldalak kiválasztása más elven működik, de a megjelenítése és a lényege telejsen ugyanaz. Vagy szerinted a Vauxhall (a "brit Opel") nem Opel, csak mert nem így hívják? A Firefox kiterjesztés lemásolta a nevet, mert a Firefoxnak mindent szabad (és tudtommal nincs is levédve).

"Levédeni csak forráskódrészletet lehet, de mivel FF-nél nem ugyanaz a programnyelv sem, így ennek értelme nincs."

Ezt nem tartom valószínűleg, mert így nem sok értelme lenne a szabadalomnak. Gondolom elvet, metódust is le lehet. Vicces lenne, ha gyakorlatilag ugyanazt megírhatnád más nyelven és semmi bajod nem lenne belőle.

"Megjegyzem, ők legalább beismerik, hogy az Operától vették az ihletet, nem vagdalkoznak, hogy nekik már előbb is volt, csak az Opera tette ismertté."

Hát ez igazán rendes tőlük, Fair Play díjat nekik. Mondjuk ez lett volna az év vicce, ha nem így tesznek.

"De a többi része jó dolog. Például ha rákattintasz valamelyikre, akkor frissíti az előnézeti képet is, nem kell külön megtenni."

Ezt az opciót én is hiányolom az Operából, pedig teljesen logikus. A többi annyira nem hiányzik, bár az IE is ilyesmit csinált a 8-as verzióba.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.07. 11:34:46

Mellesleg ha megnyomod a felfelé gombot, azonnal beteszi neked a g-t is a címsorba az addigi szöveg elé.

awking 2009.02.07. 11:38:52

Az első kérdés a válasza ragadta meg a fantáziámat:

"A lokalizációnak kiemelt prioritása van az Operánál."

Hány éve könyörögtök a magyar Opera oldalakért? :P

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.02.07. 12:03:04

@cousin333: "A torrent pont azért van benne úgy, hogy a legkevésbé hozzáértők azonnal használhassák"

Mondjuk nehéz lenne, ha megcsinálnák a társítást ugyanúgy, ahogy mondjuk a képformátumok esetében (amit szintén megnyithat az Opera is), hogy HA már van a gépen alapértelmezett torrentkliens, akkor eleve ahhoz társítja?

"Mi dönti el, hogy az most azonosító, amit beírtál, vagy arra akarsz rákeresni?"

Ez tényleg összeférhetetlen így. Mondjuk azonosítóra ott a Shift+F2 A www .hu behelyettesítést ismerem, próbáltam már trükközni is, hogy a www helyére prefixnek a www.google.com/search?rls=en&q= et teszem (http-vel vagy anélkül), de sajnos nem működött.
Ezt mondjuk megoldhatnák, mert FF-ben is így oldottam meg, hogy ha talál a kulcsszóra .hu, .com vagy egyéb végződésű címet, akkor ne azt töltse be, hanem akkor is a keresési találatokat dobja ki.

Az illegal-url-es címeket nem lehet valahogy userscriptelni, hogy ilyenkor automatikusan azt dobja be helyette?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.07. 14:43:53

@awking: hát úgy 5 éve, legalábbis én :)

Ha már Jon elárulta - kicsit sarokba is szorítottuk ezen a ponton, ha a többin már nem lehetett :) - akkor én is elárulom, hogy éppen a MyOpera fordításán dolgozok gőzerővel. Pár héten belül szerintem már menni fog.

És ha már lesz magyar felület is, akkor ... gondolom ki lehet találni a folytatást.

ZeGa 2009.02.07. 16:06:29

@penge™: Nem is kell mindig g betűt nyomni, mert ha valamit szóközzel írsz be a címsorba azonnal google-ben keres.
(pl.: töltött paprika) :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.02.07. 16:12:13

@ZeGa: Mondom EGY szót. Az természetes, hogy ha több szót írok be, akkor arra keres. Bár ez is csak 9.10-től, vagy 9.20-tól van így.

ZeGa 2009.02.07. 16:23:40

@penge™: Ohh bocsásd meg figyelmetlenségem, ezt benéztem, de nagyon.

littlemat 2009.02.07. 16:28:57

@penge™: kapcsold vissza a címsor melletti keresődobozt! :P

Én már egész hozzászoktam, hogy ilyenkor először egy felt nyomok, utána entert.

awking 2009.02.07. 19:24:24

@Karbonade: Már alig várom! Bár szerintem nem csak én! :)

2009.02.12. 21:26:09

Szerintem ez abszolút nem zavaró, tudtommal más böngészővel meg akkor van macera ha éppen nem guglin akarsz keresni.
De ez most tényleg csak olyan apróság, minthogy "dir" vagy "ls". Miért van dir a dosban amikor az ls rövidebb?:D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.02.12. 21:51:44

@smv: Ha nem ott akarok keresni, akkor eléírom a kulcsszót. Az esetek 90%-ában guglin keresek.

Amúgy azért dir, mert a directory szó rövidítése. Így logikusabb és könnyebben asszociál rá az ember.
süti beállítások módosítása