Magyar Opera

Gyakori kérdések és válaszok

Az alábbiakban az Operával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket válaszoljuk meg. A listát folyamatosan bővítjük, úgyhogy érdemes ide időnként visszanézni. Az olyan kérdéseket, amelyek több embert is érinthetnek, fel fogjuk venni a listába.

Opera 11.10-hez kapcsolódó kérdések

  • Miért rontotta el a gyorshívómat?
  • Opera 11.01-hez kapcsolódó kérdések

    Opera 10.6x-hez kapcsolódó kérdések

    Általános kérdések

    Rosszul jelennek meg a képek az Operámban, szemcsések és rossz minőségűek.

    Az Opera 10 tartalmaz egy ún. Opera Turbo technológiát, amelyik képes sokkal gyorsabbá tenni a lassabb hálózatok sebességét. A gyorsítást többek között a képek tömörítésével érik el, ez viszont a képek minőségromlásához vezet. Ha csak egy képet akarsz jó minőségben betölteni, akkor kattints rá jobb gombbal, és válaszd a Kép újratöltése legjobb minőségben pontot.

    Az Opera Turbót ki is kapcsolhatod a képernyő bal alsó sarkában, vagy a Beállítások > Weblapok > Opera Turbo alatt.

    Hogyan kapcsolhatom be a magyar helyesírás-ellenőrzőt?

    Az Opera alapesetben csak az angol nyelvű helyesírás-ellenőrzőt tartalmazza. A magyar szótár telepítéséhez kattints jobb gombbal egy szövegmezőben, és válaszd a Szótárak > Szótárak hozzáadása és törlése pontot. A megjelenő ablakban keresd meg és jelöld ki a Magyar szótárt, majd nyomd meg a Tovább gombot.

    Fogadd a licencfeltételeket, majd a következő ablakon válaszd ki, hogy melyik szótár legyen az alapértelmezett. A Befejezés gomb megnyomásával véget ér a telepítés, és már azonnal működik is az ellenőrzés.

    Hogyan kapcsolhatom ki az alapértelmezett üres fület?

    Kapcsold be a Beállítások > Haladó > Fülek > Fül nélküli ablakok engedélyezése pontot, vagy kapcsold ki az Allow Empty Workspace beállítást.

    Hogyan kapcsolhatom ki a BitTorrentet?

    Töröld a jelölést a BitTorrent beállítás mellett, majd Mentés.

    Nem tudok keresőt létrehozni, szürke marad az OK gomb.

    A keresőhöz meg kell adnod egy kulcsszót is, amelyet a címsorban használhatsz. A Google kulcsszava például a g, így Google keresést indíthatsz úgy is, hogy a g után beírod a keresett szavakat, például így: g magyar opera. A létrehozott kereső kulcsszavát ugyanígy használhatod.

    Hogyan tudom az Operát Firefoxként vagy Internet Explorerként azonosítani?

    Ha egy oldal nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy hibás kódot küld az Operának, mivel nem ismeri fel, hogy képes lenne kezelni a megfelelő kódot is. Ezt az opciót régebben az F12-es gyorsmenüben lehetett állítani, de most már átkerült az oldal beállításai alá, így az azonosítás csak arra a bizonyos oldalra lesz érvényes, a többin az Opera továbbra is Operaként fogja magát azonosítani. Kattints jobb gombbal az oldal egy üres területére, válaszd ki az Oldal beállításainak szerkesztése pontot, majd ott a Hálózat fülön állítsd be a Böngésző azonosítását. Ha az Azonosító rejtése pontokat választod, az teljesen elrejti az Operát.

    Hogyan tehetek egy keresőt alapértelmezetté?

    Az alapértelmezett keresőmotort az Opera több helyen is használja. Egyrészt ha a címsorba két vagy több szót írsz be, akkor azt nem webcímként értelmezi, hanem rákeres az alapértelmezett keresővel. A több keresőt is tartalmazó keresődobozokban is mindig az alapértelmezett kereső van először kiválasztva, így azt érheted el a legkönnyebben. Még egy gyakran használt keresőt is megadhatsz, a Gyorshívó keresőjét, amely viszont csak az üres lap megnyitásakor látható Gyorshívó lapok fölött jelenik meg, ez lehet ugyanaz a kereső, mint az alapértelmezett, de lehet más is.

    A keresőket a Beállítások > Keresés alatt tudod beállítani. Itt a keresők listájában válaszd ki a kívánt keresőt, majd nyomd meg a Szerkesztés gombot, majd az új ablakon a Részletek gombot. Ekkor az ablak alsó része lenyílik, és ott jelöld be az Alapértelmezett keresőmotor vagy a Gyorshívó keresőmotorja pontokat.

    Hogyan lehet eltüntetni a fülsávot, ha csak egy oldal van megnyitva?

    A fülsávra igazából csak akkor van szükség, ha egyszerre több weblapot is megnyitottál. Ha csak egy van megnyitva, akkor már nincs sok haszna, és csak a helyet foglalja. Ha azt szeretnéd, hogy ilyenkor a fülek ne jelenjenek meg, akkor kattins egy fülre jobb gombbal, és válaszd ki a Testreszabás pontot. Itt az ablak jobb alsó részében pipáld ki a Csak ha szükség van rá pontot. Ezután ha csak egy fül marad, akkor a fülsáv eltűnik. Vigyázz, mert a fülsávval együtt eltűnik balról az Új fül gomb, és jobbról a Kuka is! (Természetesen ha nyitsz egy új fület, akkor ezek újra megjelennek a fülsávval együtt.)

    Hogyan lehet több sorba rendezni a füleket?

    Operában nagyon sok fület nyithatsz meg egyszerre anélkül, hogy ez jelentősen a teljesítmény rovására menne. Sok fül megnyitásakor azonban a fülsáv nagyon zsúfolttá válik, és átláthatatlan lesz. Ennek elkerülésére használhatod az Ablakok panelt (Eszközök > Megjelenés > Panelek > Ablakok), vagy pedig tördelheted több sorba is a fülsávot. Ehhez kattints jobb gombbal a fülsávra, Testreszabás, és az ablak alsó részén a Tördelés alatt válaszd a Hosszú sorok tördelése pontot.

    Hogyan lehet a címsort a fülsáv fölé tenni?

    A választ itt találod.

    Hogyan lehet keresni az oldalon belül?

    A keresésre több módszer is van, de az egyik legjobb a gyorskeresés: ehhez nyomd meg a billentyűzeten a . (pont) gombot, és a képernyő bal alsó sarkában megjelenő sárga szövegdobozba kezdd el beírni a keresett szöveget. A találatok már a gépelés közben megjennek, sárgával kiemelve. Ha már eléggé leszűkítetted a keresést, akkor a találatok között az F3 billentyűvel tudsz lépegetni. Hasonlóan ehhez, a , (vessző) gombbal a hivatkozások között kereshetsz.

    További lehetőség a keresésre a hagyományos kereső (Szerkesztés > Keresés), vagy a keresődoboz használata a címsorban. A címmező mellett (ahová a webcímeket lehet beírni) jobb oldalon alapesetben a Google kereső található, de ha ezt a mezőt lenyitod, és kiválasztod a Keresés a lapon pontot, akkor ezt is használhatod normál keresésre.

    Hol van a profilom? Hogyan tudom elmenteni és visszaállítani?

    Bővebben az Opera profilokról

    Hogyan lehet bekapcsolni a Windows 7 előnézeti képeket?

    A választ itt találod.

    Miért nem működik a lapon belüli gyorskereső?

    Valószínűleg a korábbi 10.10-es verzióra frissítettél és/vagy a régi search.ini fájlodat átvitted a 10.5-be. Ebben az esetben újra kell generálnod a search.ini fájlt. Helyezd át máshova, vagy nevezd át a search.ini-t indítsd újra az Operát és az újonnan létrejött search.ini-ből törölj minden számodra szükségtelen keresőt a lapon belüli keresés kivételével Ezután lépj ki az Operából és szerkeszd bele a régi keresőstringeket az új search.ini fájlod végére. Ha nem értesz a az ini fájlok szerkesztéséhez akkor inkább hozd létre a keresőidet újra a jobbklikk->Kereső készítése menüponttal.

    Miért vált át azonnal a kattintott fülre?

    A 10.5-ben már így működik. Ennek egyik előnye, hogy így gyorsabbnak tűnik a fülváltás. A füleket ezentúl úgy tudod húzni, hogy a jobb egérgombbal fogod meg a bal helyett és így húzod. Gyorshívóra és a Személyes sáv kivételével további eszköztárakra a Shift nyomvatartása mellett tudod húzni.

    Hogyan lehet visszaállítani a menüsort?

    Nyomd le az Alt billentyűt és kattints a Menüsáv megjelenítése menüpontra.

    A választ itt találod.

    Miért nem működik a jelszókezelő?

    Működik, csak biztonsági okokból nem tölti ki a mezőket, hanem egy sárga keretet jelenít meg a kitöltendő mezők körül. Ilyenkor 4 különféle módon is be tudsz lépni.

    1. Nyomj Ctrl+Enter-t.
    2. Kattintsd a címsorban a kulcs gombra.
    3. Gyors előre mozdulatparanccsal.
    4. FlipForward mozdulatparanccsal.

    Miért nem jeleníti meg a címsorban a teljes webcímet és a protokolt?

    Kattintsd a Badge-re (ahol kiírja, hogy "Web", "Biztonságos", "Megbízható", stb.) jobb egérgombbal és válaszd ki a "Teljes cím megjelenítése" opciót.

    Miért lesz kicsi a fül a "Fül rögzítése" után?

    Ez egy új funkció. Vagyis a régi "Fül lezárása" funkció evolúciója. Kikapcsolni nem lehet, de ha egy Fülcsoportba húzol kettő, vagy több lezárt fület, akkor újra teljes méretű lesz a fül és látszik az oldal címe.

    Miért tűnik el a fül, amit áthelyezek a fülsávon?

    A 11 egyik újdonsága a Tab Stacking nevű funkció, amivel fülcsoportokat hozhatunk létre. Vagyis több fület pakolhatunk egymásra és ezeket összecsukhatjuk, hogy több hely legyen a fülsávon. Kikapcsolni nem lehet, de feltehetőleg a későbbi verziókban ez kikapcsolható lesz.

    Miért jelenik meg egy kerek ábra mikor mozdulatparancsokat használok?

    A 11 egyik újdonsága a Gesture UI nevű funkció, ami főként az új felhasználók számára nyújt segítséget megszokni a mozdulatparancsok használatát. Ha nincs szükséged rá, akkor itt kikapcsolható.

    Miért rontotta el a gyorshívómat?

    A 11.10 új gyorshívót kapott, de 90%-ban reprodukálható vele a régiben megszokott működés. Hogy mindezt hogyan éred el arról a bővebb leírást itt találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr75190154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kredencz 2008.02.26. 19:50:11

nekem az a gondom, hogy copernic-t akarom beállítani, deeee neeem jó:(. a legjobb, h. ikon-t rendel hozzá, azt annyi,d enem keres Blank page csak...

Lali_ 2008.02.27. 19:00:12

szia, Nemteljesen értem, hogy mi a gond. A www.copernic.com/ oldalon jobboldalt felül a kereső mezőbe jobb katt, majd kereső készítése, megadsz egy kulcsszót(pl: c) és ok. Ezután az operában ott lesz a címsor jobb oldalán,
vagy
ahova írod a webcímeket, oda írd a c betű beírása után a keresendő szavakat, majd entert.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.27. 19:54:39

Szerintem kredencz nem erre gondolt, hanem a Desktop Search-re...

szantos 2008.05.29. 07:50:57

Hogy lehet megoldani, hogy a panelek minden induláskor már nyitva legyenek?

Mesy 2008.07.20. 09:28:07

Szia! Tudnál abban segíteni hogy hogy lehet az oldalamra felrakni azt hogy rakj a kedvencek közé?? Léccy segíts!!

törölt-felhasználó (törölt) 2008.07.20. 09:44:56

Szép nagy betűkkel odaírod: Felhasználó, ki idelátogatsz: Nyomj Ctrl+D-t majd Entert.

Ez a kedvences hülyeség csak IE-vel működik. Aki alternatív böngészőt használ, az már képes önállóan is elmenteni egy könyvjelzőt. :)

meneruwa 2008.07.20. 13:10:33

:D ezjó legalább az éjszakás meló kipihenése után egy jó mosollyal folytatom a napot

Lali_ 2008.07.20. 23:53:31

Mesy: Itt egy JS: opera.extra.hu/konyjelzo.js én eddig ezt használtam. Lásd az opera.extra.hu oldalon még a JS beillesztést. FF-al, IE-vel Operával megy(igaz, ott rögtön panelt is akar csinálni)De a Ctrl+D tényleg egyszerűbb :) Safarinak figyelmeztetést küld, hogy ezzel nem megy, oda pl beírható, hogy a Ctrl+D-vel próbálkozzon..

qwas 2008.11.16. 17:49:45

Frissitettem az Operát 9.62-re, azóta ha google keresőbe keresek, vagy belépek a gmailre lefagy az egész gép. Ötlet?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.16. 17:52:24

Első körben keresd meg a profilodat (a Névjegy oldalon megtalálod az útvonalát), zárt be az Operát, mentsd el a profilodból az opera6.ini fájlt, majd töröld le, és így indítsd el újra az Operát. Ha megjavult, akkor a Beállításokban újra állítsd be a régebbi módosításaidat, és kész (a jelszavaid, könyvjelzőid, stb megmaradnak). Ha nem, akkor valami komolyabb gond van, akkor visszateheted a régi opera6.ini-t.

szugabor 2008.12.23. 20:31:23

Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne. Hogyan/hol lehet kikapcsolni a tálca ikont?

Wolfram 2009.03.01. 18:21:48


Üdv,

néhány jó szó az Operához/ról/ért. Elkezdtem (újra) használni és felfedezni. Közel áll a tökéletes böngészőhöz (az Avant Browser rettenetesen belassul, mert Explorerre épül, az Orca browser meg egyelőre tele van buggal). Így sanszos az Opera.

Néhány kritika/kérdés/ötlet (nem tudom, melyikre van megoldás, amit csak én nem találtam meg) azonban felmerül.

A keresője (google mező a címsorban) akkor lenne jó, ha olyan lenne, mint az Avant Browser: beírok egy szót és google-ban rákeresek. A találatokból kinyitok tíz oldalt a háttérben. Utána jobb klikk+görgető, és végigpörgetem a találatokat. Az Avantnál a Google keresési mezőben benne marad az eredeti szó minden oldalnál, sőt van hozzá két gomb: keresés az oldalon (odaugrik az adott szóra), illetve kiemelés (sárgával, több szó esetén különböző színekkel markírozza a keresett szavakat). Nagyon egyszerű fícsör, de meggyorsítja a keresést (főleg, ha az munka is…) . Azt tudom, hogy Operában is van ilyen (szerkesztés/keresés, „.” gomb, vagy a címsorban keresés a lapon), de az nekem az nagyon körülményes, és fapados, egyiks sem közelíti megf az Avantot.

A googel keresési mező lehetne hosszabb (szélesebb), esetleg dinamikusan állítható. Több szó esetén nem látszik mindegyik.)

A tabulátorok túl vastagok (magasak), bőven elég lenne akkora, mint az Avantban (pont a ¾-e. Azaz ott négy sor tabulátor elfér akkora helyen, mint itt három.)

A tabulátorsorban a tabulátoroknál szuper, hogy fix szélességűek ás állandó helyen vannak(nem ugrálnak mint az Avant Browserben, hogy optimálisan kitöltsék az képernyő szélességét), de valahol az elején, azért alkalmazkodhatna a képernyő szélességéhez. Nálam jobbra akkora üres helyet hagy, hogy simán beférne egy (kevésbé széles tabulátor esetén kettő) plusz lap. (Ha egyszerre sok lap szokott nyitva lenni, akár 5-6 sor is tele van, ilyenkor nem mindegy).


A többi nagyon OK.

Üdv,

W

Wolfram 2009.03.01. 18:39:00


Még egy.

Nagyon jó lenne, ha a kedvenceket (itt könyvjelzők) nem csak importálni tudná az Explorerből, hanem exportálni is. Mivel több böngészőt is szoktam használni, jó lenne, ha csak egy helyen kellene menedzselnem és archiválnom a kedvenceket. Az eddig használt Avant Browserben van egy opció, hogy az IE kedvencek használata, akkor a mentett újakat is oda menti el.

NanoTek 2009.06.12. 17:12:19

Helló,

szeretném segítségeteket kérni. Az Opera 10 bétához szeretném hozzárendelni a Free Download Managert, de nem találja a program a hivatkozási mappát. Tudnátok segíteni nekem ebben? Előre is köszönöm!

Anwa 2009.08.05. 13:46:28

Sziasztok.
Nem tudjátok véletlenül, hogy az Opera IRC kliensébe ki lehet e kapcsolni valahogyan az emonoltikus karaktereket (smillkat)?
Ha igen, hogyan?

Előre is köszi.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.05. 17:48:33

@Anwa: Fűzd be ezt az im.css fájl végére:

img {
height: auto !important;
width: auto !important;
background-image: none !important;
content: attr(title);
position: relative;
top: -3px;
left: 0px;
}

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.06. 21:35:17

Ide jöhetne még a "Hogyan lehet magyarra tenni a helyesírás ellenőrzőt?" és a "Miért jelennek meg csúnyán a képek?"

Lehetőleg valahova felülre, hogy még görgetni se nagyon kelljen hozzá.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.06. 22:07:25

@penge™: igen ez jó ötlet, holnap megcsinálom.

Yami Marik 2009.09.27. 13:17:49

Érdeklődnék hogy az Opera regisztrációmat hogyan szüntethetném meg !

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.27. 13:33:44

@Yami Marik: A My Operán? Ott sehogy, egyszerűen nem lépsz be. Törölni nem fognak, legalábbis az elkövetkezendő 5 évben biztos nem, de miért akarod megszüntetni?

expa 2010.04.15. 16:50:43

Sziasztok!

Azt az egyet még nem tudom az OPERA-n beállítani hogy a goggle kereső előzmények is megjelenjenek. Pl. Crome és IE-ben ha keresek egy szóra akkor lenyílnak a találatok ahogy írom be a szót. Az OPERA-ban ilyet nem találtam. Hogyan lehet bekapcsolni? Köszi a választ!

Baldric2 2010.04.15. 16:58:19

@kazsmerlaca: ha kereső kulcsszóval keresel, akkor azokra emlékezni fog, például: g kutya

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.15. 17:02:40

@kazsmerlaca: ez a funkció korábban benne volt az Operában, de a Google megtiltotta a használatát, így kivették. Ha megnyitod a Google oldalát, ott működik. Például beállíthatod kezdőlapnak és akkor mindig behozhatod gyorsan Ctrl+Space gombokkal.

expa 2010.04.15. 18:35:00

Érdekes hogy kivették. Akkor a többi böngészőben miért nem tiltják meg? Ez elég fura. :) Így elég kényelmetlen a kereső használata mert kezdőlapnak nem szeretném a google-t. Köszönöm azért a segítséget.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.04.15. 19:24:49

@kazsmerlaca: Igazából amikor kivették, akkor a többi böngészőben még nem volt ilyen (talán a Firefox meg a Chrome még nem is létezett). Szerintem már épp ideje lenne, hogy megpróbálják visszatenni újra...

expa 2010.04.15. 19:51:25

@Karbonade: Igen!
Valaki írjon nekik :) :) :)

Bob Button 2010.04.29. 03:05:15

sziasztok,

hogyan lehetne a gyorsítótárat egy gombnyomással letörölni az Operában?
Vagy egy gombot létrehozni neki valahol?

köszi

Zsüi_ 2010.04.29. 06:52:15

@Bob Button: Csinálhatsz neki egy gombot, vagy billentyűparancsot is, ha úgy tetszik. A hozzá tartozó utasítás:
Clear disk cache

Kérdező. 2010.05.08. 10:53:44

Lehúztam innen a magyarítást, de nem jutok vele egyről a kettőre...
Tudna segíteni valaki?
süti beállítások módosítása