Magyar Opera

Opera profilok

Mivel mostanában sokszor jött elő ez a téma, szeretnék pár szót ejteni az operás profilok működéséről. Mindez nem különösebben bonyolult, úgyhogy egy kevés számítógépes ismerettel már te is belenézhetsz az operás adataid belsejébe, így tudni fogod, hogy egy újratelepítésnél (legyen az csak az Opera vagy az egész oprendszer) mit és honnan kell elmentened, és hogyan tudod az adataidat visszaállítani.

Mi az az Opera profil?

Az Opera telepítés után mindig létrehoz egy üres profilt, amiben a felhasználóhoz kapcsolódó adatokat tárolja. Minden olyan dolog, amit az Operában átállítasz, az a profilod alatt lesz lementve. Minden mentett jelszavad, a leveleid, a jegyzeteid, a könyvjelzőid valahol a profilod alá kerülnek, így egyetlen helyen megtalálod az összes Operához kapcsolódó személyes adatodat.

Hol van az Opera profilom?

A profilodat nagyon egyszerűen megtalálhatod: csak indítsd el az Operát, és nyisd meg a Súgó > Opera névjegye menüpontot, vagy az opera:about lapot. Itt az Elérési utak részben keresd meg az Opera mappája elemet. Itt találod meg a profilod útvonalát. Valószínűleg nagyjából így fog kinézni az útvonalad:

XP-n:

C:\Documents and Settings\<felhasználónév>\Application Data\Opera\Opera\profile

Vistán és Windows 7 alatt:

C:\Users\<felhasználónév>\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile

Megjegyzés: az útvonalban azért szerepel kétszer az Opera, mert ha több Operát telepítesz, akkor a második már az új telepítés nevét tartalmazza. Ha tehát telepítesz mondjuk egy új betát az eredeti Opera mellé OperaBeta névvel (vagyis a Program Files-ban az OperaBeta mappába telepítetted), akkor az Opera\OperaBeta alá fog kerülni az új profilod.

Mik vannak a profilomban?

A profilban minden benne van, ami az Operában hozzád kapcsolódik: a beállításaid, a könyvjelzőid, a leveleid, a jegyzeteid, a jelszavaid, stb. Nyisd meg a profilodat és nézz bele. Az alábbi táblázatban megtalálod, hogy melyik fájlban mit tárol az Opera (csak a fontosabb fájlok):

Fájl neveLeírás
operaprefs.iniÁltalános Opera beállítások - ide kerül minden, amit a beállításokban változtatsz
bookmarks.adrKönyvjelzők
notes.adrJegyzetek
override.iniOldalspecifikus beállítások - ide kerül minden beállítás, amit csak egyetlen oldalhoz adtál meg
wand.datJelszavak, kódolt formában. Vigyázat! Ha nincs mesterjelszó beállítva, ezeket simán vissza lehet fejteni.
widgets.adrHivatkozások a minialkalmazásokra (lásd még a minialkalmazások mappáját)
urlfilter.iniLetiltott tartalmak, letiltott reklámok
contacts.adrElmentett levelező partnerek
mail/accounts.iniItt találod a beállított levelező fiókokat

A profilod alatt több almappa is van, most lássuk, hogy ezekben mik vannak:

Mappa neveLeírás
/mailItt van a teljes levelezésed, fiókonként más-más mappában.
/skinA lementett, illetve letöltött Opera bőrök vannak itt.
/sessionsItt tárolja az Opera az elmentett böngészési folyamatokat (azt is itt tárolja, hogy mi van most megnyitva, ezért folytathatod újraindítás után ugyanott a böngészést, ahol legutóbb voltál)
/keyboardHa átállítod a billentyűparancsokat, azok ide kerülnek.
/mouseHa átállítod az egérmozdulatokat, azok ide kerülnek.
/menuA módosított menük kerülnek ide.
/toolbarA módosított eszköztárak kerülnek ide.
/widgetsItt vannak a letöltött minialkalmazások.

Hogyan tudom áthelyezni a profilomat egy másik útvonalra?

A profilodat oda teheted, ahová akarod, viszont néhány dologra figyelned kell. Először másold át a profilodat az új helyre. A profilban viszont több helyen van hivatkozás a régi útvonalakra, ezeket át kell írnod (főleg az operaprefs.ini-ben). Keress rá az új helyen a fájlokban a régi útvonalra, nyisd meg ezeket a fájlokat, és javítsd ki mindenütt a régi útvonalat az újra. Ezután már csak meg kell mondanod az Operának, hogy hol keresse az új profilt, ezt pedig egy indítási paraméterrel teheted meg (kattints jobb gombbal az Opera ikonjára, válaszd a Tulajdonságokat, és az opera.exe mögé írd be az alábbi paramétereket):

opera.exe /Settings <profil útvonala>

Miért van a profilom az Opera mappájában?

Ha a profilod az Opera telepített mappájában van, akkor az azt jelenti, hogy egyfelhasználós módban telepítetted az Operát. Normál esetben az Opera többfelhasználós módban települ, így a profilok a saját rendszermappádba kerülnek (mint a fent említett útvonalon). Ha több Windows felhasználó is van a gépen, akkor mindegyiküknek létrejön egy saját profil, amikor elindítják az Operát, így nem keverednek össze a beállításaik és a leveleik. Egyfelhasználós módban viszont a profil az Opera telepítési mappájában van, így mindenki, aki elindítja az Operát, ugyanazokat az adatokat látja, mindegy, hogy milyen Windows felhasználóról van szó.

Ha át akarod állítani a használt módot az egyfelhasználós és a többfelhasználós között, akkor nyisd meg az Opera telepítési mappájában az operadef6.ini fájlt, és keresd meg a Multi User beállítást. Többfelhasználós módhoz állítsd 1-re, egyfelhasználóshoz pedig 0-ra. Vigyázz! A jelenlegi profilod nem fog automatikusan átkerülni az új helyre, ott egy teljesen új profil fog keletkezni, ahová neked kell átmásolnod az adatokat! (lásd az előző pontot)

Hogyan tudom a profilomat elmenteni és visszaállítani?

Egyszerűen kimásolod a fájlokat valahová (vagy becsomagolod), és ha vissza kell állítani, visszamásolod. Ha két profil között másolod az adatokat, akkor oda figyelni az útvonalakra a fájlokban. A fenti táblázatok alapján elég csak azokat a fájlokat lementened, amikre valóban szükséged van (például a cache tartalmát nem szükséges elmenteni).

Letöröltem és újraraktam az Operát, de megmaradtak a beállításaim!

Ha törlöd az Operát, akkor a profilod nem törlődik: ezért ha újra akarod tenni az Operát, jobb, ha először csak a profilodat törlöd ki, mivel ilyenkor újragenerálja az egészet, és olyan lesz, mintha frissen telepítetted volna. Ha csak uninstallálod és újratelepíted, akkor a profilod megmarad, és az esetleges hibás beállításaid is. Szóval uninstall után érdemes törölni a profil mappát is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr31594023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.07.31. 13:38:59

"contacts.adr Elemtett levelező partnerek"

Elírás?
Amúgy köszi :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.31. 14:25:20

Az opera:config oldalon a "profile" szót begépelve látni lehet a profillal kapcsolatos beállításokat és elérési utakat. Az opera:config#UserPrefs|OperaDirectory beállítást átírva, elmentve, majd az Operát újraindítva azt tapasztalhatod, hogy ezek egy része is átállítódott.

Valószínűleg a "opera.exe /Settings " indítás is ezt a címet írja át ideiglenesen, azaz egyes beállításoknál változik az elérési út. Ezzel azt karom mondani, hogy tulajdonképpen vagy a fenti indítási mód felesleges, vagy az elérési utak átírása.

Dzsini 2008.08.01. 07:32:17

kis kiegészítés: Vista alatt a profilmappa címe:

C:\Users\[felhasználó]\AppData\Roaming\Opera\Opera\profile\
süti beállítások módosítása