Magyar Opera

Levelezés biztonsági mentése

Ha a leveleinket az Operában kezeljük, időnként nem árt biztonsági mentést készíteni róluk. Ugyanezzel a módszerrel a leveleinket át lehet vinni egyik gépről a másikra is.

  • zárjuk be az Operát, és másoljuk le a mail könyvtár tartalmát (ennek mérete igen nagy is lehet, és sok kis fájlt tartalmaz, ezért ajánlatos becsomagolni). A mail könyvtár helyét a menü Help/About parancsával tudjuk megnézni.
  • a Kapcsolatok mentéséhez a profile könyvtárból másoljuk ki a contacts.adr fájlt, és tegyük az előző másolat mellé. Ezt ezután elmenthetjük biztonsági másolatként, vagy átmásolhatjuk egy másik gépre, ahová a leveleket be szeretnénk tölteni (Figyelem, ez nem importálás, hanem a teljes levelező rendszer átvitele egyik gépről a másikra).

Visszaállításnál a következő tennivalónk van:

  • lépjünk ki az Operából, majd az Opera jelenlegi mail könyvtárát nevezzük át (vagy ha már nincs rá szükségünk, töröljük), és másoljuk a helyébe a lementett mail könyvtár tartalmát. Fontos, hogy ne írjuk felül a régi mail könyvtárat, a régi fájlok zavart okozhatnak.
  • a Kapcsolatok betöltéséhez másoljuk be a profile könyvtárba az elmentett contacts.adr fájlt (a régit nevezzük át vagy írjuk felül).

Az Opera újraindítása után a levelező az elmetett állapotban fog megjelenni. Ha a 7.50-es verzióba egy régebbi (pl. 7.23-as) leveleit másoltuk be, akkor az Opera egy újraindexelést fog végrehajtani, egyetlen alkalommal. Ez csak a levelek kereséséhez szükséges, így meg lehet szakítani az indexelés folyamatát, a következő indításnál folytatni fogja.

A lementett levelek általános mbox formában vannak tárolva, ezért szinte bármilyen levelezőbe be lehet őket importálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr264973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varesch 2006.06.03. 21:04:03

Lehet, h. nem itt kéne elmondanom a gondomat, elnézést. üdv. Mindenkinek!
A gondom az, bármit állítok, a levelezésben nem látom a bejövő leveleket, csak amik elmennek. Minden úgy lett állítva, ahogy elő van írva, és emellett már mindent variáltam is, és semmi sem jött be, marad ez a helyzet. Tud nekem valaki segíteni?
Előre is köszi, Gábor

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.06.07. 14:46:39

Szia Gábor!
Más levelező működik? Biztosan jól állítottad be a pop3 szervert? Nem kapsz valamilyen hibát a levelek ellenőrzésekor? A Fogadott nézetben nem állítottál el valamit (például hogy csak az olvasatlan leveleket lásd)?

Valent Levente 2008.07.09. 20:01:56

A mentéssel kapcsolatban az érdekelne, hogy amikor mentem a levelek könyvtárát, kell-e menteni az mail\indexer , mail\lexicon könyvtárakat és az omailbase.dat állományt? Ezek elég nagyok, összesen olyan 400mega és ha csak egy incrementális mentést csinálok, akkor ezek is benne vannak. Ha összedől a gépem, akkor ezeknek az állományoknak a hiánya okoz-e gondot?

törölt-felhasználó (törölt) 2008.07.09. 20:52:27

A lexicon tárolja a leveleidet, az indexer meg a nevéből itélve gondolom az indexelési infókat, szóval szerintem egyiket se töröld.
Egyébként elég jól kategorizálta még a 9.2 (szerintem ez nem változott), tehát a rendszeres backup készítésnél elég csak beállítanod, hogy a létező fájlokat írja bele a mappákba, a többit ne írja felül. Mármint ami ezeket a mappákat illeti. Az iniket természetesen célszerű.

De nem rég volt itt belinkelve egy cucc Operához, ami megcsinálta rendszeres időközönként a biztonsági mentést az általad beállított könyvtárakról.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.10. 09:15:18

Az indexert nyugodtan ki lehet törölni (sőt néha kell is, ha valamit elront), mert abban csak a kereséshez vannak az infók, ha hiányzik, újragenerálja az Opera (feljön egy ablak, hogy újraindexeli a leveleket). A lexicon-ban nem vagyok biztos, de az is ehhez kell. A levelek a store mappában vannak tárolva, ha nincs elég helyed, elég ezt menteni.

SimonZoli 2013.08.26. 21:12:58

Eltűntek a leveleim!!!!!! Ez nagyon nagy gáz! A bejövők lejöttek a szerverről, de kimenő semmi. Segítsetek légyszi!
süti beállítások módosítása