Magyar Opera

Vivaldi 3.0

Arra talán senki sem számított, hogy a Vivaldi egyik napról a másikra ekkorát gurít, aztán az elmúlt héten 12(!) snapshotot és RC-t adtak ki, mert mindenképpen a mai Föld napjára akarták időzíteni a megjelenést.

Az asztali összeállítás több nagyobb léptékű fejlesztést is tartalmaz.

Tartalomblokkolás

Néhány hónapja még arról volt szó, hogy beépített tartalomblokkolót ne is várjunk. Aki akar, használjon bővítményt. Aztán pár hete egy fejlesztői kiadásban a semmiből megjelent a funkció, ami bár közel sem olyan részletesen testre szabható, mint a régi Operáé, de a felhasználók 90+%-ának így is bőven elég lesz.

A Beállítások -> Adatvédelem lapon globálisan megadhatjuk, hogy akarunk-e blokkolni, és ha igen, akkor csak a követőket vagy a reklámokat is. Ezeket aztán a címsáv elején lévő ikonra kattintva oldalspecifikusan is módosíthatjuk. Importálhatunk  tetszőleges EasyList-kompatibilis listákat, akár URL alapján, akár a saját gépünkről, manuális elemkijelölésre viszont nincs lehetőség.

A többi

A februári fiaskó után nulláról újraírták a PiP videólejátszót. Javították a lebegő gomb megjelenítési hibáit, sőt, kikapcsolhatóvá is tették, illetve maga a lejátszó is hasznos extrákkal gazdagodott, mint például a folyamatjelző vagy kurzormozgató gombokkal végrehajtható léptetés.

Szintén újraírták a spatial navigation funkciót. Mostantól a Shift és kurzormozgatók segítségével közvetlenül tudunk ugrálni a linkek között.

Régi kérés volt már valamilyen beépített óra funkció, amit mostantól az állapotsávon találhatunk meg. Ráadásul nemcsak az időt mutatja, hanem visszaszámlálót és emlékeztetőt is beállíthatunk.

Végül egy szintén régi kérésnek eleget téve az elmentett jelszavak listája rendezhetővé vált.

LetöltésVáltozáslista

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr3715632194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2020.04.22. 17:28:22

Aki próbálta a reklám blokkolót az meg tudná mondani, hogy youtube reklámokat is blokkol a program? Sajnos még nem volt alkalmam frissíteni a böngészőt, de kíváncsi vagyok.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.04.22. 17:57:08

@ZeGa:
Egy gyors teszt alapján igen. Egyébként ugyanazokat a listákat használja, mint akármelyik addon, tehát elvileg ilyen különbségnek nem szabad lenni. Amit nem tud, az például az elemkijelölés, vagy a részletes domainalapú szabályozás, mint például az uBlock Origin advanced módja.

ZeGa 2020.04.22. 18:32:46

@Nekomajin: Köszi. Úgy érzem akkor egy addonnal már kevesebbet kell használnom.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.04.22. 20:40:36

@ZeGa:
Én meg pont pár hete álltam át a szigorúbb és aprólékosabb blokkolásra, úgyhogy most erősen vakarom a fejem.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.05.25. 00:55:48

Napokra múlva kiadhatják az M3 levelező és RSS kliens első tech preview-ját. Jon folyamatos kérdezz-felelek üzemmódban van.

awking 2020.05.25. 08:10:29

@Nekomajin: Régebben azt írta is, hogy főverzió váltással fog majd jönni az M3 (nem hinném, hogy egyből jönne a 3.5 vagy a 4.0), ez a "hamarosan" szöveg meg évek óta megy. De legyen igazad, már nagyon várom :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2020.05.25. 14:18:40

@awking:
Az volt a terv, hogy a 3.0-ba már bekerül, de nem jött össze. Sanszos, hogy a hirtelen jött adblocker borította meg az ütemtervet, de ez csak az én tippem.

Most nagyon sokat írogat a témában Jon, és most már egy csomó belső tesztelő használja is a cuccot. Mindenesetre ha hamarosan kiadják is az első tech preview-t, az biztos, hogy importálás például még nem lesz benne. Így meg simán lehet, hogy elhúzódik a cucc a következő főverzió váltásig, ami karácsony körül akár aktuális is lehet.
süti beállítások módosítása