Magyar Opera

Megkezdődött az Opera Max nyílt béta tesztelése

Mi az az Opera Max?

Egy alkalmazás, aminek segítségével csökkenthető a mobil készülékek adatforgalma. A Max jelenleg csak 4.0-s vagy annál újabb Androidra érhető el, és egyelőre nem is fog megjelenni más rendszerre. A távlati tervekben viszont még az sincs kizárva, hogy akár PC-re is kiadják. Letölteni a Play Store-ból tudjuk. Az alkalmazás ingyenes.

Hogy működik?

A Max minden adatot keresztülküld az Opera erre a célra létesített szerverein, amik tömörítik a tartalmat, és azt juttatják el a készülékhez. Hasonló elven működik az Opera Mini illetve az asztali és Mobile kiadásokba épített Rally mód (korábbi nevén Turbo) is, de van egy jelentős különbség. Míg az előbbiek csak a böngésző adatforgalmát csökkentik, a Max a telefon teljes adatforgalmát mérsékli. Ha egy videót egy YouTube alkalmazásban nyitunk meg, azt ugyanúgy tömöríti, mintha az Opera Mobile-ban nyitnánk meg.

Az alkalmazás minden adatot tömörít, de a legnagyobb mértékű csökkenés természetesen a multimédiás tartalmaknál figyelhető meg. A veszteséges tömörítés egy videónál persze észrevehető különbségeket jelent, viszont cserébe akár 50%-kal is csökkenhet az adatforgalom. Ennek szemléltetésére az Opera közzétett két videót is. Az első, tömörítetlen változat 1,4 megabyte, a második, tömörített változat pedig mindössze 0,6.

 

A videók ilyen mértékű tömörítését a Skyfire által kidolgozott technológia teszi lehetővé. Ráadásul ez a technológia az asztali böngészőbe is be fog kerülni, tehát úgy látszik, hogy beérett a gyümölcse a cég szinte pontosan egy évvel ezelőtti felvásárlásának.

Hogy zajlik a béta tesztelés?

Az alkalmazás telepítése után várni kell valamennyit, hogy használatba tudjuk venni. A programban egy visszaszámláló mutatja, hogy hány ember van még előttünk, de ezt nem kell folyton figyelni, mert az Opera egy értesítést is küld, amikor elkezdhetjük a tesztelést. A várakozás azért van, mert az Opera fokozatosan növeli a terhelést a szerverein, hogy ne omoljanak össze. Ezzel párhuzamosan egyre több szervert állítanak csatasorba a világ különböző pontjain, hogy újabb országokat tudjanak bekapcsolni a tesztelésbe, és végül az éles használatba.

Ha sikerült kipróbálni, akkor arra kérünk, hogy oszd meg velünk a tapasztalataidat alul a kommentekben.

Végezetül álljon itt egy reklám, ami nem sokkal jobb, mint az eddigi Operás reklámok, de szőrös fickók helyett legalább már egy hölgy szerepel benne. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr305830592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mcqukac 2014.02.24. 14:17:50

Benn vagyok a bétában ma reggel aktiváltam. A böngészésnél jól működik a tömörítés már a mai nap 16,4 MB-ot spórolt a Max. Közösségi oldalak esetén viszont nem jelez adatspórolást, erre még rá kell efeküdni, mert se a Facebooknál, se a Twitternél nincs úgylátszik tömörítés. A beüzemelés egyébként egyszerű. Amint bekerültél, át kell lapozni 3 képernyőt, ami közli mire jó az app, majd aktiválni kell egy VPN kapcsolatot, amit kér az alkalmazás. Nem kell bonyolult dologra gondolni csak egy OK egy kérdésre és már lehet is használni. Paraméterezni nem nagyon lehet, csak annyit, hogy letiltani néhány appnál a spórolást. Monitorozhatjuk percre pontosan a nethasználatot és havi összesítő is van. Eddig tetszik :)

Mcqukac 2014.02.24. 14:35:12

Egy másik negatívumot fedeztem fel most. Ha meg akarom osztani a laptopommal a mobilnetemet és aktív a Max, akkor hiába csatlakozik a laptop a telefonhoz nincs net, amint kikapcsolom a Maxot van.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.24. 14:43:48

@Mcqukac:
A Facebookon és társain szerintem azért nem spórol, mert HTTPS kapcsolattal nem működik.

A postból kimaradt, de elvileg magától tudja, beállítás nélkül, hogy ha wifit érzékel, akkor kikapcsol, tehát nem tömörít.

Egyébként köszönjük a beszámolót. :)

Mcqukac 2014.02.24. 15:00:32

@Nekomajin: A hotspotos probléma a VPN-en keresztüli kommunikáció lehet a probléma? Most kísérletezgettem itt a Wifire csatlakozással, de most kikapcsoltam erre az időre a Maxot de úgy tűnik akkor, hogy nem kell ezt tennem. Szívesen, igyekszem minden tapasztalatom megosztani :).

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.24. 15:15:21

@Mcqukac:
Nem tudom, hogy miért nem működik a megosztott mobilnet. Lehet, hogy szándékos, lehet, hogy bug.
A wifi és mobil hálózatokat viszont elvileg magától megkülönbözteti, és wifi esetében teljesen kikapcsol.

Mcqukac 2014.02.24. 15:22:40

Igen most már látom a kiírást:
Using Wi-Fi at the moment
Savings Pause

Megpróbáltam mégegyszer a hotspotot de továbbra se akarta, amint kikapcsoltam a vpn kapcsolatot egyből elkezdett tölteni az oldal. Windows 7-et használok és 12-es Operával akartam böngészni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.02.25. 06:49:07

@Nekomajin: "A wifi és mobil hálózatokat viszont elvileg magától megkülönbözteti, és wifi esetében teljesen kikapcsol. "

És ez vonatkozik vajon az Android AP-re is, ami wifi ugyan, de forgalmi díjas?

Egyébként most is minden úgy halad, ahogy tippeltem. Bár én standalone alkalmazás helyett szerződéses partnerekre gondoltam vagy Google általi felvásárlásra, de már ebből is látszik, hogy saját kezűleg rúgják ki a lábakat a böngészők alól.

Szép meg jó meg minden, de ezzel elérték, hogy innentől teljesen mindegy, hogy Firefoxot, IE-t vagy Chrome-ot használok (már amennyiben én átlaguser vagyok aki csak az adatforgalom csökkentéséért használt eddig Operát), az adatforgalom csökken.

Később célzott hirdetéseket is bevezethetnek (vagy már be is vezettek, mert volt róla szó régebben), utána meg a mostani Opera a RockMelt sorsára jut.

Darkcomet 2014.02.25. 07:40:43

Felemásak a tapasztalataim. Adatforgalom szempontjából tényleg sokat lehet vele spórolni, viszont nekem baromira lelassítja az oldalak betöltését. Mivel az előfizumhoz 3 GiB adatforgalom jár, nem is kísérletezek vele tovább.

ata4100 2014.02.25. 09:43:19

Valóban. Nagyon lassú. Nem csak bongeszesnel de meg pl a Voks 14 hasznalata kozben is. Minden belassul ami netet hasznal

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2014.02.25. 11:33:56

@Darkcomet: @ata4100:
A lassulás szerintem csak azért van, mert még kevés a szerverük. Meglátjuk majd, hogy élesben hogy működik, de nem hiszem, hogy jelentős lassulást produkálna, mert akkor pont tökönrúgnák saját magukat.

Teddy Beer 2014.02.25. 12:28:12

@Nekomajin: szrul. videotömörítés miatt nagyon combos szerverpark kelleneg. az meg nem lesz. a tökeiket már lerúgták már 2 éve.

Teddy Beer 2014.02.25. 12:30:24

ja meg ilyen shitstormra van zsé, de a core teamre meg nem.

Teddy Beer 2014.02.25. 12:42:30

ami érdekes a cummantott mini is a 3g nagy vesztese lett, de a tömtechet licencelhették a telkók felé valszeg ez a rokkant mad max is tech demo hogy megtápolják a lerohadt haverokat. a tecső úgyis menő, persze a 3gpp cenzúrája mellett ennek nincs komoly selling pointja. am végre
nem deszka tím blog bejegyzés. a chropera úgyis irreleváns csökevény, tajgetosz-pozitív.

Darkcomet 2014.02.25. 14:31:38

@Nekomajin: Szerintem önmaguk tökönrúgását már évekkel ezelőtt elkezdték, de ez most nem tartozik ide. IMHO nem tudnak nagy szerverparkot alárakni. Már az Opera Mini is látványosan dőglődik hónapok óta, legalábbis nálam egyre szarabb. Aztán itt van még a mobilos és a desktop browserbe integrált adattömörítési szerverkapcsolat, és akkor most ezzel a publikusnak szánt megoldással is bepróbálkoznak. Szerintem ekkora terhelést nem fognak elbirni.

Cawington 2014.02.25. 17:47:49

Ugyan ez történt 275 nappal ezelőtt is...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2014.02.26. 15:45:54

@Teddy Beer: Ezt milyen nyelven írtad? Biztos valami újmagyar lehet, néhány szó ismerősnek tűnik...

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2014.02.27. 08:24:09

Linux Windows Phone és desktop is gyenge, az andorid is olyan mint egy disznó, eszik 500 mega ramot. A mini fos, a Presto halott. Az opera halott, legalábbis nagyon olyan mint egy felvágott utca, ezer fele törmelék, gyalog at lehet vergődni saját felelősségre de kocsival nem érdemes mert szakad a kerék, törik a tengely.

sBc 2014.09.18. 16:06:02

Operás adattömörítést kapnak a MediaTek lapkái. A gyártó 64 bites processzorai beépített Opera Max technológiával érkeznek.

pcworld.hu/mobil/operas-adattomoritest-kapnak-a-mediatek-lapkai.html

sBc 2017.08.18. 08:16:30

Vége a spórolásnak, az Opera Max lehúzza a rolót
pcworld.hu/pcwlite/vege-a-sporolasnak-az-opera-max-lehuzza-a-rolot-232880.html

Pedig számomra ez volt Androidra a legjobb VPN.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.08.18. 09:35:11

@sBc:
Valami nagy gond lehet az Operánál, mert a mobilos böngészők sem frissültek már hónapok óta. Nem tudom, hogy mi lett ebből a kínai üzletből, de korábban azt írták a fejlesztők, hogy sokkal több erőforrásuk lesz majd így. Mostanában viszont ha valaki megemlíti a desktop blogon, akkor arra a kommentre tuti nem lesz reakció. Az asztali fronton is belefogtak az új felületbe meg az oldalsávba, aztán vagy két hónapig csak bugfixek jöttek, és gyakorlatilag az éjszakai módon kívül semmi ehhez köthető fejlesztés nincs. Most persze még a nyári szabadságok éreztetik a hatásukat. Lehet, hogy az ősszel megint gurítanak majd valami nagyot, de az a szöszmötölés, ami március óta megy, eléggé aggasztó.

awking 2017.08.18. 11:50:23

@Nekomajin: elsorvad lassan az egész. :( Aki a funkciók miatt szeretett bele az Opera böngészőbe régen az meg már rég Vivaldit használ. Ők a nyári szabadságolás alatt is tudnak mindig valami újdonságot bemutatni.

Talán a blogot is át lehetne állítani a Vivaldira, ott legalább lenne miről írni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.08.18. 18:38:26

@awking:
Az elmúlt kb. egy hónapban napi szinten követem a Vivaldit, és náluk se volt több fejlesztés, csak az időzítés jobban jött ki az 1.12-es verzióval. A 48-as Operában lesz azért pár nyalánkság. Sőt, komoly esély van rá, hogy ez a search popup feature jelentős fejlesztést fog kapni az ősszel/télen.

Amióta az Operánál kicsinálták a natív GUI-t, egyre többet pislantok a Vivaldi felé, de egyrészt nekem nagyon csúnya a Vivaldi GUI is, másrészt vannak olyan funkciók, amik meg pont az új Operából hiányoznak már nekem. Kíváncsi vagyok, hogy most ráfeküdtek az email kliensre meg a szinkronizálásra, vajon csak azt nyomják majd, vagy lesznek azért apróbb fejlesztések.

awking 2017.08.18. 19:52:09

@Nekomajin: Operából nekem is hiányzik pár fejlesztés, például a videó popup nagyon jó dolog, meg a mobillal szinkronizálás, ami a Vivaldival beláthatatlanul messze van.

A GUI tartott vissza engem is sokáig, de már annyira testre lehet szabni a felületet, hogy be tudtam lőni egy számomra elfogadhatót. Amióta meg a gyorshívó képek is könnyen cserélhetőek, azóta szinte minden könyvjelzőnek készítettem már sajátot. :D Ez az ami hiányzott évek óta, hogy minden kis hülyeséget be tudok állítani, hogy újra saját háttérképet készítsek. Számomra ez volt az Opera életérzés :)

Készül a beépített naptár is, amiért régen olyan sokat könyörögtünk. Bár a mai világban már nem feltétlenül az lenne nekem se a legfontosabb, de azt is tudom majd mire használni.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.08.18. 20:31:04

@awking:
A GUI-val kapcsolatban nekem nem az ide-oda pakolászás a fő szempont, hanem a kinézet. Hiába lehet saját témát gyártani, ha nem lehet színátmeneteket állítani, és nem lehet hozzányúlni a görgetősávokhoz meg a hover effektekhez. Engem borzasztóan zavar, ha egy program nem illeszkedik az OS dizájnjába.

De összességében is az van, hogy hiába lehet sok mindent piszkálni a felületen, ha szinte minden téren idegesítő hiányosságok vannak. Például a gyors előre/vissza gombokat ki lehet kapcsolni, de a kezdőlap gombját nem. Basszus, két sor kód pluszban. És tudom, hogy van egy JS/CSS mod csomag, de nem a 90-s évek van már. Én nem akarok ilyenekkel foglalkozni.

sBc 2017.08.26. 07:45:54

@sBc: Hogy kiegészítsem magamat az Opera Free VPN még elérhető Androidon.

Pedig azt gondoltam, hogy kinyirják ezt a VPN vonalat, mert egyre több országnak szúrja a szemét és tiltani akarják. Pont ott ahol az Opera népszerű: Oroszország, Kína

@Nekomajin: Jött az Androidos böngészőre egy dizájn frissítés. :D
Visszaugrottunk úgy 5 évet. Nem is értem?!
süti beállítások módosítása