Magyar Opera

Kiszivárogtak a Webkites Opera screenshotjai!

Update:További fejlemények: Úgy néz ki, hogy a zoom slider is megmarad. (forrás)

Sajnos nem mutatnak túl sokat, de a semmitől ez is több.

sheepHåkon Wium Lie véletlenül vagy direkt egy eredetileg CSS3 bemutatónak szánt oldalon kiszivárogtatta a WebKites Opera néhány screenshotját.

A jó hír, hogy nem látszik túl sok. És ez egyben a rossz hír is. Ugyanis még a Wand-hoz tartozó kulcs ikon sem látszik. Még 1000%-os nagyítással sem. :) Ahogy a könyvjelzős csillag sem.

A további találgatásokat meghagyom a látogatóknak, mindenki döntse el, hogy a WinGOGI külső vajon mennyire tükrözi a közelgő Opera új irányvonalát.

Egy kép ide, hogy ne kelljen keresni, a többi pedig a fenti oldalon keresztül érhető el:

Viszont további jó hír, hogy Håkon Wium Lie ilyet írt egy levelezőlistára nem rég (az alsó rész, vagyis a válasz az övé):

Michelangelo De Simone wrote:
> it's great to have you in the community, welcome!
> A question, that it's likely to be OT for this list [1]: do you
> guys have any plan to open Presto's source?

It may be that the Presto code will be released, but for now it's all hands on deck making the transition. So far, it looks good :)

Ha ez tényleg megtörténik, akkor kevésbé kell aggódni, mert bár az Opera cég csinálhat bármit, a hagyatékukat továbbfejlesztheti bárki és még jobbá teheti. Ha kellően felkapja a közösség, akkor akár a régi bugokat is javíthatják és régóta várt funkciókkal bővülhet egy új néven és új ikonnal, még ha az Opera be is áll a sorba.

A nap képe + az Opera jövője a felhasználókon (is) múlik!

Első körben gondoltam megosztom ezt a kis xkcd-s képregényt, amit pár napja találtam és az Operára nagyon is ráillik. :-)

Workflow

Második körben pedig arra kérném az angolul valamennyire tudó olvasókat, hogy töltsék ki minél többen az Anna Rohleder (Opera dolgozó) által készített felmérést a felhasználási szokásokról. Nem túl hosszú, mindössze két oldalas, mindenkit kérek, hogy vegye komolyan, az utolsó lehetőség. Talán egyszer az életben meghallgatják a felhasználók szavát, ha elegen töltik ki és a kis Opera dolgozó(k)tól eljut majd Lars Boilesen-ig. A kérdőírve a nagy "Opera Survey" linkre kattintva juthattok.

Opera Survey

Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyet fogok kérni, de osszátok meg minél többen minél több helyen. Facebook, Twitter, stb. Az Opera jövője a tét.

Összehúzta a nadrágszíjat az Opera

A legfrissebb értesülések szerint a dolgozók létszáma közel 100 fővel csökkent.

A Digi.no norvég online újság állítása alapján az Opera Core Team több tagjának a tavalyi volt az utolsó karácsony a vállalatnál. Sajnálatos módon januárban egy újabb nagyarányú leépítés történt, minek keretében nagyjából 50-70 főt eresztettek útnak, vagy csoportosítottak át más részlegre. Utóbbi kapcsán érdemes megjegyezni, hogy sokan kerültek a mobil érába, mely terület egyre fontosabb szerepet tölt be a szoftverfejlesztő vállalat vérkeringésében.

skyfire.JPG.jpegAz Opera dolgozóinak száma a korábbi 931-ről 840-re csökkenhetett.

A belső szerkezetátalakítást a WebKitre történő váltás is indokolta, bár ez igazából csak részben tehető felelőssé. Azzal viszont nem lehet vádolni a céget, hogy sokat ülne a megtakarításokon, hiszen nemrég  155 millió dollár ellenében sikerült megvásárolni a Skyfire Labsot. Az így megszerzett  Rocket Optimizer szoftver segítségével lehetőség nyílik a hálózatokon keresztül letöltött videós és multimédiás tartalmak tömörítésére, optimalizálására - mondanunk sem kell, a mobilos videótovábbítás kapcsán nagy jelentősége lehet a dolognak.

süti beállítások módosítása