Magyar Opera

Smart RSS - Hírolvasó az Opera 15+-hoz

Egy lelkes Opera felhasználó, Martin Kadlec igen komoly fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy hírolvasó kiegészítőt ír az új Operához, ráadásul olyat, ami minél inkább utánozni/pótolni tudja a régi Opera beépített kliensét. Az eredmény önmagáért beszél. Lássuk a részleteket!

A tökéletes működéshez két kiegészítőt kell letöltenünk. Erre azért van szükség, mert az Opera kiegészítő API-ja nem teszi lehetővé, hogy egy kiegészítő egyszerre a címmezőbe (page action) és az eszköztárra (browser action) is gombot helyezzen. A két kiegészítő külön is működik, de együtt tudják csak pótolni a régi Opera hírolvasóját.

Az RSS Detector egy ikont helyez a címmezőbe, ha az adott oldal rendelkezik RSS vagy Atom szolgáltatással. A régi Operához hasonlóan egy lenyíló listában jelennek meg az elérhető szolgáltatások, ha rákattintunk az ikonra. A kívánt szolgáltatásra kattintva egy új fülön megnyílik a régi Operából is ismert előnézet. Ezzel az RSS Detector tudása ki is merült. A hírcsatornák olvasásához szükségünk lesz a másik kiegészítőre is.

A Smart RSS végzi a munka nagyobb részét. Az eszköztáron megjelenő gombra kattintva új fülön nyílik meg maga a hírolvasó. A felület tökéletesen illeszkedik az Opera felületébe. Ha nem magunk telepítettük volna a kiegészítőt, nem tudnánk megmondani, hogy nem beépített kliensről van szó. Ha végignézzük a funkciókat, sok ismerős dologgal találkozunk, de persze vannak hiányosságok is.

Amit már tud:

  • Függőleges és vízszintes elrendezés
  • A dobozok átméretezése
  • Rendezés csökkenő vagy növekvő sorrendbe (csak dátum szerint)
  • Csoportosítás dátum szerint
  • Mappázás
  • Automatikus és manuális frissítés
  • Automatikus vagy manuális olvasottnak jelölés
  • Rögzítés (pin)
  • Importálás és exportálás
  • Hírcsatorna hozzáadása manuálisan
  • Keresés
  • A régi Operás billentyűparancsok nagy része
  • Magyar nyelvű felület (hamarosan :))

Amit (még) nem tud:

  • Címkézés
  • Az eszköztáron lévő gombra kattintva a használt hírcsatornák listázása és közvetlen kiválasztása
  • Szálakba rendezés

Amit a régi nem tudott:

  • Az olvasatlan hírek számának jelzése az eszköztár gombon
  • Betűméret és dátum formátum megadása

Ha szerettétek a régi Opera hírolvasóját, és nem akartok valamilyen felhő alapú klienst használni, akkor érdemes kipróbálni ezt a két kiegészítőt. Bár nem natív alkalmazás, profi munka, és a legfontosabb dolgokat tudja, amit a régi Opera hírolvasója is tudott. A felület átlátható, a válaszidővel nincs semmi gond, és eléggé testre szabható. Ezzel a kiegészítővel egy újabb lépést tehetünk előre a régi, jól belakott böngészőnk újraépítésében.

18 Developer (18.0.1258.1)

Néhány órája megérkezett a 18-as verzió első kiadása a Developer csatornán.

A changelog ugyan elég hosszú, de újdonság nem került be ebbe a kiadásba, csak rengeteg bugfix. Ez persze nem jelenti azt, hogy mire a stabil csatornába ér a 18-as verzió, nem fog gyarapodni. A következő hetekben a könyvjelzősáv fejlesztése, fülkezelés, újabb beállítási lehetőségek, helyi menüs kereső készítés, a HDD használat csökkentése és a szinkronizálás lesznek a terítéken.

Linuxos kiadás és könyvjelzőkezelő továbbra sincs.

Ismert hiba, hogy a felugró ablakok néha nem jelennek meg. Úgy tűnik viszont, hogy a véletlenszerű fülbezárásra történő kilépést javították.

Letöltés: Windows, Mac

Megtört a jég, itt az Opera Coast

Már jónéhány hónapja annak, hogy az Opera váratlanul azt a sokak számára sokkoló hírt adta közzé, hogy elhagyja az évtizedek óta fejlesztett saját renderelő motort - akkor éppen a Prestónál jártunk -, és a nyílt forráskódú WebKit-re nyergel át. Talán az első információmorzsa erről a váltásról egy belső operás bemutatón készült videó volt, amiben bemutattak egy külön projekt keretében kifejlesztett tanulmány böngészőt. Ez volt az Opera ICE.

Bár Penge már régen megénekelte ennek eljövetelét, erre valójában csak most került sor, amikor is az Opera bejelentette a Coast nevű böngészőt. Egyelőre csak iPad-re érhető el, de nyilván lesz folytatás is. Mindenesetre már sikerült kipróbálnom, ennek apropóján született ez a rövid bejegyzés.

De mi is ez az egész? Elvégre az almás cég nem nagyon tűr meg termékein más böngészőket, nem véletlen, hogy csak a Mini volt elérhető, mivel bármely nem Apple böngésző programnak a Safari motorját kell használnia. Ez ugye a WebKit, és az Opera pontosan erre váltott a közelmúltban, tehát megnyílt az út egy teljes értékű alternatív böngésző létrehozása felé.

Persze felmerül a kérdés, hogy ha azonos a motor, akkor minek kell másik böngésző? Az Opera szerint azért, mert az új Coast nevű böngésző (az Opera név csak mellékesen jelenik meg az egész termékben!) a felhasználói felület terén valami újat tesz le az asztalra.

Úgy gondolják itt az ideje, hogy a mobilokra faragott asztali böngészők helyett egy, az alapoktól táblagépekre fejlesztett böngészőre váltsunk. Ennek érdekében mindenféle újításokat vezettek be, jelentősen építve az ujj-alapú vezérlésre, legyenek azok kattintások vagy gesztusok. Összességében az egész UI-t jelentősen leegyszerűsítették.

Aki használta már az új asztali Operát, nem lepődik meg azon, hogy komoly hangsúlyt fektettek a gyorshívóra. Tulajdonképpen azt a gondolatmenetet vitték tovább, hogy a gyorshívó bejegyzés egyben könyvjelző is, de ezúttal a füleknek is adtak egy fülest pofont. Ugyanis elmosódnak a határok a gyorshívó elemek, a nyitott ablakok és az előzmények között.

De már talán így is sokat beszéltem, és ahogy mondani szokás, egy kép többet ér ezer szónál. Hát még a mozgókép!

Szerintetek ez a jövő? Haavard szerint igen, vagy legalábbis valami ilyesmi.

süti beállítások módosítása