Magyar Opera

18 Developer (18.0.1258.1)

Néhány órája megérkezett a 18-as verzió első kiadása a Developer csatornán.

A changelog ugyan elég hosszú, de újdonság nem került be ebbe a kiadásba, csak rengeteg bugfix. Ez persze nem jelenti azt, hogy mire a stabil csatornába ér a 18-as verzió, nem fog gyarapodni. A következő hetekben a könyvjelzősáv fejlesztése, fülkezelés, újabb beállítási lehetőségek, helyi menüs kereső készítés, a HDD használat csökkentése és a szinkronizálás lesznek a terítéken.

Linuxos kiadás és könyvjelzőkezelő továbbra sincs.

Ismert hiba, hogy a felugró ablakok néha nem jelennek meg. Úgy tűnik viszont, hogy a véletlenszerű fülbezárásra történő kilépést javították.

Letöltés: Windows, Mac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr995507405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.11. 17:10:22

és ez miért 18-as tartalom? :)

"HDD használat csökkentése"

ideje lenne mert a leglassabban induló böngésző lett belőle...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.11. 17:47:40

@ap:
Szerintem az egyik címke miatt. Javítottam. Így elvileg nem veszi korhatárosnak.

A HDD használat csökkentése nem hiszem, hogy hatással lenne az indulási időre. Ez a gyorsítótárazással van összefüggésben.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.11. 18:18:24

Könyvjelzőkezelővel kapcsolatban volt egy Operás komment. Most, hogy olvastam, rájöttem, hogy korábban is volt már említve, csak valahogy átsiklottam felette. A lényeg az, hogy valami újdonságot terveznek, ami "mindent überel" majd. Az egyetlen konkrétum az, hogy nem csak a könyvjelzőket fogja kezelni.
Az eddigi kommentek és a könyvjelző adatmodell alapján azt szerintem biztosra vehetjük, hogy azonosítók lesznek, mappázás pedig már most is van. Úgy néz ki tehát, hogy a régi funkciókat tudni fogja, viszont valami ütős újítással készülnek. Ennél többet viszont nem mondtak el, és határidő sincs.
Nekem egyelőre ötletem sincs, hogy mire készülhetnek, de remélem, hogy nem lesz túl forradalmi, és valóban használható lesz.

banya666 2013.09.11. 19:11:24

@ap:
HDD használat?
Öreg wd greent használok semmit nem veszek észre ebből.
Leglasabbban induló?
Mi van?
www.youtube.com/watch?v=ks7xV675IiA&feature=youtu.be

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.11. 19:22:08

@banya666:
Én azt vettem észre, hogy általában elég gyorsan elindul, néha viszont borzasztó lassan jelenik meg az ablak is, és még akkor is várni kell, hogy kirajzolódjon a címsáv meg a gyorshívó. Én nem szoktam tizedmásodperceken lovagolni, meg nálam tényleg elég gyors is, viszont amikor valamiért lassan indul, akkor _nagyon_ lassú.

banya666 2013.09.11. 19:24:17

Ja értem szóval neked vannak ilyen gondok és nem mindig.Akkor kérlek legközelebb árnyaltabban és ne ennyire kategórikusan.Mert lehet valaki idejön és elijed rosszabb esetben elkezdi terjeszteni felnagyítva.Jöszi és bocs

RaidX 2013.09.11. 19:38:10

@banya666: Hát nekem meg csak néha nem indul lasan! De volt már ilyen gond és a következő build jobb volt. Most is bízok benne, hogy nem marad így.

graycivil 2013.09.11. 20:57:58

Az Opera Extension lapon ("Kiterjesztések letöltése" menüpont) most jelent meg az Opera 12 RSS kezelőjének szakasztott mása. Bár ez nem az M2-ben kezeli az RSS-t, de a két RSS kiterjesztés együtt nagyon kényelmes RSS kezelést eredményez. Érdemes kipróbálni!

graycivil 2013.09.11. 20:59:08

@RaidX: A Gyorshívő kezdőlap első betöltése nálam is mindig rendkívül hosszú. (Majdnem 1 perc)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.11. 21:08:25

@graycivil:
Na ez igazi mestermunka. Ha a hivatalos könyvjelzőkezelő addon is ilyen lenne, egy szavunk se lehetne. Tesztelgetem majd, és írok róla egy postot.

Cobalt 2013.09.11. 21:54:33

@graycivil: Vegre egy elfogadhato, megoldas, bar side panel nelkul csak korlatozottan hasznalhato.

Remelhetoleg meggondoljak magukat es beepitik.

Koszi a linket.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 00:25:54

@Nekomajin: a prestos opera vagy 5x elkefélte a vinyómon a fájlokat, úgy kellett scandiskelni h helyrehozza a problémákat.. mindig az opera cache könyvtárában voltak gondok.
a mostani opera induláskor úgyszintén kerreg, kattog, vöröslig a hdd led és percek kérdése mire elindul 4-5 ablakkal.. időnként amikor nullázom a cache-t akkor begyorsul, de 1-2 nap után ugyanott tartok.. persze h a gyorsítótárazással függ össze, na de az meg a lemezen tárolódik :)

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 00:31:17

@banya666: reggelente 3 böngészőt indítok (munka miatt) mindháromban kb 4-8 ablakkal amik rögzítve vannak (a rögzítés természetesen az új operában nincs)
véletlenszerű sorrendben, de mindig ezekre kattintok rá kb 2mp-en belül:
- foobar
- total commander
- outlook
- firefox
- régi opera
- új opera
- notepad++

mindegy mi a sorrend, jellemzően az új opera töltődik be legkésőbb. már megy a zene, jönnek az rss-ek, a firefox-on már kattingatok, mikor az új opera használható lesz..

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 00:32:54

@ap:
Igazad van, rosszul fogalmaztam. A Desktop Team blogon többen panaszkodtak arra, hogy az új Opera folyamatosan használja a HDD-t böngészés közben. Nem elsősorban a programindításra voltak panaszok, és a fejlesztők sem arra reagáltak. Ebből gondolom én, hogy nem azon a területen akarnak javítani. De persze lehet, hogy az indításra is lesz hatása.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 00:36:54

@ap: olyan apróságokról nem is beszélve, h van amikor a gyorshívó töltés közben(!) megáll animáció közben, a gyorshívón a 4 lapot tartalmazó mappa másodperces késéssel reagál, és szaggatva jön fel, új lap nyitásakor beáll 1-2 mpre az egész böngésző és látod ahogy mm-ről mm-re tolja ki az új ablakot a fülsávon..
ezek nem mindennaposak de elég rendszeresek ahhoz h az ember felfigyeljen rájuk. hozzátartozik h ilyenkor már megy egy photoshop, egy lightroom, vagy valami nagyobb memóriaigényű program is, na de a többi böngészőnél ilyen akkor sincs..

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 00:41:27

@Nekomajin: az egész hdd kezelésre ráférne egy újragondolás, igaz, ez a teljes böngészőpaletta gyorsítótárazásra érvényes.. mindegyik böngésző leránt több ezer pár kilobájtos fájlt amiket tovább tart lemezre rakni majd memóriába olvasni, mint a mostani sávszélességeken rögtön memóriába tölteni a netről.. ha az operánál megoldották h érzékelje a turbo a sávszélességet, akkor ugyanezen módszerrel el lehetne dönteni h mikor érdemes több gigabájtos neteken inkább újra letölteni mintsem a lemezre vésni..

kicsit elmúltak már a modemes évek és az akkor megálmodott gyorsítótárazási rendszer sztem nagyrészt indokolatlan manapság...

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 00:44:43

@Nekomajin: a régi operában volt legalább kikapcsolható hdd cache, az mondjuk más kérdés, ha nagy ívben tett rá a program sokszor, de érezhetően gyorsabban lehetett böngészni úgy... persze többezer ikonfájlt akkor is lemezre vésett feleslegesen,de legalább egy fokkal jobb volt a sebesség, főleg ha nem csak egy böngészőt futtatott az ember..

banya666 2013.09.12. 01:12:51

@ap:
Nem tudom nálam nincs ilyen baj villámgyors de legyen igazad neked lassu.Én még nem tudtam belassítani biztos lehetséges de nem átlagos használattal.Ha neked nem felel meg szerencsére van miből válogatni.
Én örülök,hogy hihetetlen jó a prestos ágnál nagyságrendekkel megfelelöbb irányba indúlt az opera.Ha a 12-es ágra gondolok összszorúl a gyomrom és elfog az émelygés.Nem is tudom miért használtam jópár évig.www.youtube.com/watch?v=34RdEqH0_lo&feature=youtu.be

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 07:19:50

@banya666: a videódat nemigen tudom hova rakni... én nem elindítok egy programot majd miután megnéztem h elindul bezárom, hanem mint írtam egyszerre indítom el reggelente az összeset. miután ez egyébként is nagy megterhelés a hdd felé, azt teljesen jól reprezentálja melyik fogja a legjobban le az adott hardvert. ha csak egyesével felnyitogatom majd becsukom, úgy nekem is gyors... csak épp úgy nem tudom használni ;)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 09:10:33

@ap:
Tényleg úgy lenne érteme, ha észlelné a sávszélességet, és annak függvényében cache-elne a lemezre. De azért ezt nem olyan egyszerű megvalósítani. Gondolj csak bele, hogy viszed magaddal a laptopodat, és minden helyen más sávszélességet kapsz. Akár még egy helyen belül is extrémen ingadozhat. Most gondolj bele, hogy mi van, ha otthon gyors a neted, ezért minimálisat ment a lemezre, majd olyan helyre kerülsz, ahol meg lassú. Akkor elkezd cache-elni, mint az őrült. Hazamész, és ott van egy csomó betárazott elem, de azokat lehúzza megint, mert megint gyors a net.
A RAM cache megnövelésével meg az a probléma, hogy a Chromium egyébként is több memóriát használ a multiprocess miatt. Biztos lehet még ezt optimalizálni, és a kommentekből az látszik, hogy értik, hogy ez probléma, és foglalkoznak vele.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 09:27:32

@Nekomajin: nem hinném h ez gond... ha lassú a net a lemezre menti és onnan olvassa, ha gyors akkor meg mindig tölti és közvetlenül memóriába megy még ha lemezen ott is van....
az ingadozást nem látom, most mindent a lemezre vés azaz mindig lassú... ezzel csak lenne olyan amikor gyors :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 09:37:04

@ap:
Ez jogos.
Meglátjuk, hogy mit tudnak ebből kihozni. Elméletileg a következő 2-3 hétben bekerülnek ezek a javítások a Dev-be.
süti beállítások módosítása