Magyar Opera

Smart RSS - Hírolvasó az Opera 15+-hoz

Egy lelkes Opera felhasználó, Martin Kadlec igen komoly fába vágta a fejszéjét, amikor úgy döntött, hogy hírolvasó kiegészítőt ír az új Operához, ráadásul olyat, ami minél inkább utánozni/pótolni tudja a régi Opera beépített kliensét. Az eredmény önmagáért beszél. Lássuk a részleteket!

A tökéletes működéshez két kiegészítőt kell letöltenünk. Erre azért van szükség, mert az Opera kiegészítő API-ja nem teszi lehetővé, hogy egy kiegészítő egyszerre a címmezőbe (page action) és az eszköztárra (browser action) is gombot helyezzen. A két kiegészítő külön is működik, de együtt tudják csak pótolni a régi Opera hírolvasóját.

Az RSS Detector egy ikont helyez a címmezőbe, ha az adott oldal rendelkezik RSS vagy Atom szolgáltatással. A régi Operához hasonlóan egy lenyíló listában jelennek meg az elérhető szolgáltatások, ha rákattintunk az ikonra. A kívánt szolgáltatásra kattintva egy új fülön megnyílik a régi Operából is ismert előnézet. Ezzel az RSS Detector tudása ki is merült. A hírcsatornák olvasásához szükségünk lesz a másik kiegészítőre is.

A Smart RSS végzi a munka nagyobb részét. Az eszköztáron megjelenő gombra kattintva új fülön nyílik meg maga a hírolvasó. A felület tökéletesen illeszkedik az Opera felületébe. Ha nem magunk telepítettük volna a kiegészítőt, nem tudnánk megmondani, hogy nem beépített kliensről van szó. Ha végignézzük a funkciókat, sok ismerős dologgal találkozunk, de persze vannak hiányosságok is.

Amit már tud:

  • Függőleges és vízszintes elrendezés
  • A dobozok átméretezése
  • Rendezés csökkenő vagy növekvő sorrendbe (csak dátum szerint)
  • Csoportosítás dátum szerint
  • Mappázás
  • Automatikus és manuális frissítés
  • Automatikus vagy manuális olvasottnak jelölés
  • Rögzítés (pin)
  • Importálás és exportálás
  • Hírcsatorna hozzáadása manuálisan
  • Keresés
  • A régi Operás billentyűparancsok nagy része
  • Magyar nyelvű felület (hamarosan :))

Amit (még) nem tud:

  • Címkézés
  • Az eszköztáron lévő gombra kattintva a használt hírcsatornák listázása és közvetlen kiválasztása
  • Szálakba rendezés

Amit a régi nem tudott:

  • Az olvasatlan hírek számának jelzése az eszköztár gombon
  • Betűméret és dátum formátum megadása

Ha szerettétek a régi Opera hírolvasóját, és nem akartok valamilyen felhő alapú klienst használni, akkor érdemes kipróbálni ezt a két kiegészítőt. Bár nem natív alkalmazás, profi munka, és a legfontosabb dolgokat tudja, amit a régi Opera hírolvasója is tudott. A felület átlátható, a válaszidővel nincs semmi gond, és eléggé testre szabható. Ezzel a kiegészítővel egy újabb lépést tehetünk előre a régi, jól belakott böngészőnk újraépítésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr565508261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.09.12. 04:02:24

Csak én gondolom úgy, hogy ilyen adatokat Local Storage-ban tárolni annyira biztonságos, mint laptopot gumimatracra tenni, majd beúszni vele a Balaton közepére szélcsendes időben?

Amúgy a screenshotok alapján tényleg fasza.

Jobbklikk menüvel amúgy mi a helyzet? Az nem látszik a screenshotokon.

Mert szépnek szép dolgokat lehet alkotni HTML-ben, CSS-ben és JS-ben.

Ahogy SWF-ben is le lehet programozni egy kattintásokra reagáló Windows asztalt. De a kérdés, hogy mi van belül, a háttérben?

graycivil 2013.09.12. 07:30:09

Kis hibája van nálam: Néha inaktívvá válik a Smart RSS gomb. Ilyenkor egy Letiltás majd újra Engedélyezés után működik a dolog.

Ennek ellenére profi munka, és nagyon jól használható. :up:

graycivil 2013.09.12. 07:32:36

@graycivil: Mondjuk ez nem a kiegészítő hibája, hanem az API-é. Ugyanis bizonyos más kiegészítőkkel is ez a helyzet.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 09:24:46

@penge™:
A csatornákon és a híreken (bal és középső hasáb) gyönyörű helyi menük vannak.

Az adatokat indexedDB-ben tárolja, ami ugye pont az ilyen dolgokra lett kitalálva. De ha nagyon paranoiás vagy, akkor készíthetsz backupot, mert OPML-be, és egy saját, SMART formátumba is tud exportálni. Szerintem ha írsz a fejlesztőnek, még az is megoldható, hogy magának backuploljon megadott időközönként.

Ez az addon annyira profi munka, hogy ha az Operás könyvjelzőkezelő addon is ilyen szinten lenne, senki se siránkozna a beépített hiánya miatt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.09.12. 15:08:31

@ap: 2 perc az lenne, mire bebootol a Winfos, utána meg kerregne még +10 percet a hardverváltozások miatt (nem szereti az ext4 partíciókat), meg másik +10 percet a fél gigányi WindowsUpdate miatt. De kernel upgrade után amikor éppen van ennyi időm egybefüggően, meg szoktam ejteni a próbát. Mert miután ezeket végigjátszom még nekiállok tesztelgetni és abból nem 2 perc lesz, hanem 1-2 óra. :D

@Nekomajin: Az OPML csak a fastruktúrát és a feedek címeit tárolja. Azt elég akkor menteni, amikor új hírcsatornát veszek fel vagy egy régit törlök.

Én konkrétan magukról a feedekről beszéltem, amit eddig tökéletesen lehetett úgy backupolni, hogy felrántottad egy bármilyen e-mail fiók tetszőleges IMAP mappájába.

Az átlaguser meg felső-középkategóriás géppel biztosan nem siránkozna, de ettől még akkor sem lesz natív funkció és akkor sem lesz egy közös, megosztott processzben.

És a slusszpoén? Hogy akar így a harmadik világba menni a Facebook és a Google, ha kicsinálták az egyetlen olyan böngészőt, ami még kielégítő teljesítménnyel képes futni egy P2-es és P3-as vason is?

Nem akarok megint összeesküvés-elméleteket szövögetni, de a harmadik világ megnyíló piacán az Opera akkorát tarolt volna, amekkorát nem szégyell. Mert
1. Ott volt a Turbo (ezt mondjuk átmenekítették).
2. Ezek az emberek még nincsenek csecsemőkortól elcseszve a marketingkampányok által, minden újdonság számukra, örülnek, ha felcsatlakoznak az internetre, aztán ha meglátják, hogy egy másik böngészővel ugyanazt gyorsabban meg tudják tenni és még több hasznos funkciót is tudnak használni, akkor azt fogják használni. És mivel teljesen más értékrendet vallanak, nehéz lesz velük megértetni, hogy miért használjanak egy szarabbat.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 15:41:18

@penge™:
Szerintem ez a natív funkció dolog túl van értékelve. Tény, hogy vannak hátrányai, de ugyanúgy vannak előnyei is. Tedd fel, próbáld ki, meg fogod látni, hogy milyen jól működik, és mennyire jól illeszkedik a GUI-ba.
Az indexedDB meg pont erre a célra lett kitalálva. Ott van a profil mappában, ugyanúgy viheted magaddal, mint régen.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 16:21:03

@Nekomajin: annyiból Pengének adok igazat, h hajamra kenhetem az export-importomat, mind a 2500 feed-em maradt a régiben.. :-S

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 16:28:31

@ap:
De keresel is időnként azokban a régi feedekben, vagy csak tartogatod őket, mint én? Nekem is van több, mint ezer, de 2-3 hétnél visszább még sose kerestem bennük semmit.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.09.12. 16:48:47

@Nekomajin: Nincs túlértékelve, hanem a történelmet ismételjük. Most ugyanazokat az időket éljük, ahol GB-ban kell annyi memória, amennyi régen MB-ban, GB-ban kell annyi háttértár, amennyi régen MB-ban és lassan GHz-ben kell akkora teljesítmény (akárhány magon is többszálúsítják), mint régen MHz-ben amennyi régen azonos tudású, grafikájú, szintű natív alkalmazásoknál.

A felhasználó pedig annyit nyer vele, hogy bárhonnan hozzáfér az adataihoz, de nem ő rendelkezik felette.

Egy WebGL-es Super Mario több memóriát eszik, mint egy desktop gépen futtatott Crysis. Ugyanúgy felfűti és csúcsra pörgeti a GPU-t és a CPU-t is egyaránt. Ez fejlődés?

A WebGL-es Google Maps is lassan a ilyen Photoshop méretű szoftverekkel vetekszik már a magas memóriaigényében. 1 nyamvadt tab alapjáraton 3-400 megát zabál, ha meg elkezdem használni (útvonaltervező, StreetView mindenféle layerekkel) a 800-1000-et is eléri.

A feedjeimben amúgy szoktam keresni. Szerinted honnan tudok linkelni még 4-5 évvel ezelőtti tweeteket vagy hozzászólásokat is az igazam megtámogatása érdekében? :D

@ap: Köszi a képeket. Ez így nem rossz. De vajon ez vonatkozik-e majd arra, hogyha én letiltom(!), hogy a JavaScript használhassa a jobbklikk menüt, akkor ez eltűnik-e vagy sem. Illetve ha a jövőben lesz oldalspecifikus dolog, akkor tudom-e fehérlistázni a chrome:// illetve opera:// útvonalon lévő dolgokat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 16:49:25

@Nekomajin: rengeteg cikk azért és úgy van ott meg mert nem könyvjelzőztem, nem másolgattam word doksikba hanem lejött és onnan bármikor elérem amikor kell. legalább 500 ilyen van, másik 5-600 hülyeségek, amik idővel törlődnek majd, aztán a napi melóhoz kapcsolódó cuccok amik bár folyamatosan törölve vannak használat után, folyamatosan jönnek..

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 16:50:54

@penge™: hát ezt majd kipróbálod egy 2 (20) órás kísérletezgetéssel :))

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 18:08:26

@penge™:
Muszáj megint ezeket a 16 giga RAM-os okfejtéseket hozni? Egyáltalán muszáj mindig egy szempontnál leragadni? Nem tudnád végre több oldalról is megközelíteni a dolgokat?

@ap:
Akkor ez egy jogos probléma. Az M2-t egyébként nem használom. Nem tudom, hogy lehet-e belőle a feedeket is exportálni. De ha valami kezelhető formátumba lehet hozni, akkor szerintem egy próbát megér, hogy írj az addon fejlesztőjének, hogy csináljon valami konvertert. Maximum nemet mond.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.09.12. 18:42:37

@Nekomajin: az M2-t én sem használom... de ha lehet is belőle exportálni, tökmindegy, mert ebbe be nem lehet hozni :-S

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.09.12. 19:05:21

@ap:
Pár perce írt az addon fejlesztője, hogy most éppen nulláról újraírja az egészet, mert ezt már nem tudja fejleszteni, de utána várja a kéréseket. Szóval nyugodtan fel lehet vele venni a kapcsolatot M2-ből importálás témában.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.09.12. 19:24:30

@ap:
1. M2-ből felküldöd IMAP-ba.
2. Átpakolod Inboxba.
3. mail.google.com/mail/u/0/feed/atom
4. Feliratkozol.

Ennek egyetlen problémája, hogy a Gmail RSS-e lerövidíti a szöveget. De technikailag bármekkora szöveg küldhető RSS-ben, szóval már csak olyan szolgáltatót kell találni, ahol RSS-ben fel tud iratkozni az ember a Gmail-hez hasonlóan a levelekre (amik ebben az esetben RSS feedek) és a teljes szöveget leküldi HTML formázásokkal együtt.

Cobalt 2013.09.13. 00:58:37

Alakul ez, mar csak egy rendes side panel kellene, megfelelo extension API tamogatassal es maris el tudna kussolni egy rakat elegedetlenkedo, pl en is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.10.13. 12:28:11

Tényleg jó. Inkább a megszokott apróságok hiánya zavar csak. Olyanok mint
- Ha megnyitok egy feedet (custom billentyűparancs eleve kiesett), majd bezárom és visszatér a fókusz az RSS fülre, akkor a Delete hatástalan, mivel átkerült a fókusz a feed nézetbe a listanézetből.

- Ctrl+Z nem veszi vissza a kukából a véletlenül törölt feedet.

Viszont az tetszik, hogy csak egyszer kell beállítani, hogy ne fordított sorrendbe rendezze a feedeket. Bár ez lehet, hogy valakinek meg nem tetszik, mert a régiben ez volt az ára annak, hogy egyenként lehetett beállítani.
süti beállítások módosítása