Magyar Opera

17 Developer, 3. frissítés (17.0.1246.0)

Néhány órával ezelőtt megérkezett a 17-es Developer verzió várhatóan utolsó frissítése. A tervek szerint ugyanis a jövőhéten átkerül a Next csatornába. A 17-es verzió mostantól lezártnak tekintett.

Ez azt jelenti, hogy a 17-esben már biztosan nem lesz könyvjelzőkezelő. A könyvjelzősáv viszont rengeteg hibajavítást kapott külsőleg és belsőleg is.

További újdonságok:

  • A beállításokban, a Böngésző lapon átállíthatjuk a böngésző nyelvét, ami újraindítás után lép érvénybe.
  • Szintén a beállításokban, a Webhelyek lapon a betűtípussal, betűmérettel és oldalnagyítással kapcsolatos beállításokat találunk.
  • A böngészési adatok törléséhez további finomításokat nem kaptunk, viszont a Ctrl+Shift+Del kombinációra megnyílik a párbeszédablak, így legalább már a menüben nem kell navigálni.
  • contentSettings és pageCapture API támogatás. Az előbbivel oldalspecifikus beállításokat adhatunk meg, az utóbbival pedig MHTML formátumba menthetjük a weboldalakat kiegészítő segítségével.

A teljes változáslistában elolvashatjátok a többi javítást.

Ez a frissítés tűnik eddig a leginkább instabilnak, ugyanis random fülbezáráskor kilép a böngészőből is. A hiba ismert, már dolgoznak a javításon.

Letöltés: Windows, Mac

Megjelent az Opera 16 stabil kiadása (16.0.1196.62)

A telepítő már tegnap felkerült az FTP szerverre, de hivatalosan csak ma jelent meg az "új" Opera második stabil kiadása. A sok-sok hibajavítás és teljesítménynövelés mellett az alábbi újdonságok kerültek be a 15-ös verzióhoz képest:

  • Chromium 29-es motor
  • Geolocation támogatás (helymeghatározás)
  • Űrlap autokitöltő
  • Windowson ugrólista, Mac-en prezentáció mód támogatás
  • Kísérleti funkciók beállítása (opera:flags)

A lista nem túl hosszú, de a 17-es verzióba jóval több újdonság fog kerülni. Azt fontos megjegyezni, hogy az új kiadási ütemezés alapján a 16-os verzió nagyobb frissítéseket már nem fog kapni. Maximum biztonsági hiba javítására vagy Chromium motor frissítésre lehet számítani. A 17-es verzió stabil kiadása várhatóan szeptember végén fog megjelenni.

Frissíteni az alábbi módokon lehet:

  • A 15-ös stabil kiadás indításakor a böngésző automatikusan frissül a 16-os stabil kiadásra.
  • A telepítő letölthető a hivatalos oldalról.
  • A 12.x-es verzió továbbra sem frissül automatikusan. Nyugodtan lehet használni, ahogy eddig is.

SZERK:

A frissítés után észrevehettétek, hogy a 15-ös verzió is megmaradt a Program Filesban. Ez nem bug. Minden telepítő meg fogja tartani a gépen az előző verziót biztonsági okokból. Ha a frissítés közben történik valami, akkor a böngésző automatikusan visszaáll az előző verzióra. Ez azonban mindig csak az előző verziót érinti, tehát a 17-es verzió telepítője csak a 16-ost fogja majd megtartani a gépen, a 15-öst le fogja törölni.

Azt nem tudjuk, hogy ez végleges, vagy csak ideiglenes megoldás-e.

17 Developer, 2. frissítés (17.0.1240.0)

Megérkezett a Developer ág következő frissítése. A Desktop Team bejegyzése eléggé rövid, és új funkciókban sem tobzódunk, viszont rengeteg hibajavítás történt.

A legfontosabb talán a könyvjelzősávot illeti. Ahogy sejteni lehetett, mostantól a könyvjelzősávon is lehet egyszintű tetszőleges szintű mapparendszert létrehozni, ahogy a gyorshívóban, így akár százas nagyságrendű könyvjelző is elfér az eszköztáron. Ez még mindig nem az igazi, de egy újabb lépés a jó irányba. Azt nem tudni, hogy a rendes könyvjelző kezelőre mennyit kell még várni, de a flags-be bekerült egy olyan kapcsoló, amivel beállíthatjuk, hogy a régi profil importálása után az Opera megőrizze a teljes könyvjelző adatmodellt, és abból listázza ki a könyvjelzősávra helyezett elemeket. A könyvjelzősávval vannak még vizuális problémák, de a hozzáadás mellett már a törlés és az átrendezés is működik.

Apróbb javítás történt a flags-ben, ugyanis több felhasználó is jelezte, hogy az engedélyezés és tiltás szavak ellentétesen voltak használva, ami zavaró volt. A füleket érintő fejlesztések közül most egy egyészen aprót kaptunk: megnövelték a különbséget az aktív és a inaktív fülek színe között. A beállításokba pedig elvileg bekerült egy olyan opció, amivel ki lehet kapcsolni az automatikus frissítést, de én ezt gyakorlatilag nem találtam meg.

A teljes változtatás listát is megnézhetitek. Rögtön az 5. sorban van egy nagyon érdekes bejegyzés: CHR-969 Turbo 2: next generation turbo

Hogy mit takar, azt egyelőre nem tudjuk, de úgy tűnik, hogy komolyabb fejlesztések várhatók a rally-mód háza táján is.

Letöltés: Windows, Mac

Ami a folytatást illeti, a héten valószínűleg megjelenik a 16-os verzió stabil kiadása, és ezzel együtt valószínűleg a 17-es verzió is átkerül a Next csatornára. Remélhetőleg a 18-as verzióban már a szinkronizálás is működni fog.

süti beállítások módosítása