Magyar Opera

17 Developer, 2. frissítés (17.0.1240.0)

Megérkezett a Developer ág következő frissítése. A Desktop Team bejegyzése eléggé rövid, és új funkciókban sem tobzódunk, viszont rengeteg hibajavítás történt.

A legfontosabb talán a könyvjelzősávot illeti. Ahogy sejteni lehetett, mostantól a könyvjelzősávon is lehet egyszintű tetszőleges szintű mapparendszert létrehozni, ahogy a gyorshívóban, így akár százas nagyságrendű könyvjelző is elfér az eszköztáron. Ez még mindig nem az igazi, de egy újabb lépés a jó irányba. Azt nem tudni, hogy a rendes könyvjelző kezelőre mennyit kell még várni, de a flags-be bekerült egy olyan kapcsoló, amivel beállíthatjuk, hogy a régi profil importálása után az Opera megőrizze a teljes könyvjelző adatmodellt, és abból listázza ki a könyvjelzősávra helyezett elemeket. A könyvjelzősávval vannak még vizuális problémák, de a hozzáadás mellett már a törlés és az átrendezés is működik.

Apróbb javítás történt a flags-ben, ugyanis több felhasználó is jelezte, hogy az engedélyezés és tiltás szavak ellentétesen voltak használva, ami zavaró volt. A füleket érintő fejlesztések közül most egy egyészen aprót kaptunk: megnövelték a különbséget az aktív és a inaktív fülek színe között. A beállításokba pedig elvileg bekerült egy olyan opció, amivel ki lehet kapcsolni az automatikus frissítést, de én ezt gyakorlatilag nem találtam meg.

A teljes változtatás listát is megnézhetitek. Rögtön az 5. sorban van egy nagyon érdekes bejegyzés: CHR-969 Turbo 2: next generation turbo

Hogy mit takar, azt egyelőre nem tudjuk, de úgy tűnik, hogy komolyabb fejlesztések várhatók a rally-mód háza táján is.

Letöltés: Windows, Mac

Ami a folytatást illeti, a héten valószínűleg megjelenik a 16-os verzió stabil kiadása, és ezzel együtt valószínűleg a 17-es verzió is átkerül a Next csatornára. Remélhetőleg a 18-as verzióban már a szinkronizálás is működni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr695478048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.26. 20:08:32

Remélhetőleg a 18-as verzióból már Linuxos is fog jönni...

Cawington 2013.08.26. 20:14:19

Mi az, hogy közeleg, itt van: get.opera.com/ftp/pub/opera/desktop/16.0.1196.62/win/Opera_16.0.1196.62

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.26. 20:28:41

@penge™:
Szerintem a könyvjelző-szinkronizálás-linux kombóval sok ember száját be lehetne fogni, szóval remélem, hogy minél hamarabb kiadják mindhármat.

Egyébként a funkciólistával kapcsolatban már akartam írni, hogy válaszolt Karbonade, fizetős a GravityForm frissítés, szóval az felejtős. Én nem fogom végigtúrni a GravityForm referenciáját, hogy saját scriptet írjak. Szóval ha egy Google Docs vagy hasonló keretben meg tudjuk oldani, akkor benne vagyok a további gyűjtésben. Ha nem, akkor részemről felejtős a dolog. Szerintem a felhasználói űrlap egyébként is felesleges.

MosoMasa 2013.08.26. 22:05:47

Jó ez a könyvjelző sáv hogy mappázni lehet, meg régi profil,... csak az a baj, hogy mivel nem képes importálni a könyvjelzőket, ezért halott játékos. Ez a nesze neked fogd meg jól.

Worlon83 2013.08.26. 22:52:36

@MosoMasa: Még fejlesztői verzió. Örülj neki,hogy van. A cikkből is kiderül, hogy ennél több lesz, már most látni.

RaidX 2013.08.27. 07:59:06

A gyors hívónál nem lehet valahogy kieszközölni, hogy az én elrendezésem maradjon?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.27. 08:12:38

@Nekomajin: Részemről oké a Google Docs Forms, úgyis idegeimre megy már a ez az oldal a nehézkes szerkesztői felületével: operabrowser.wikispaces.com/Features

De gondolkoztam azon is, hogy az eredeti Wikipédia ilyen téren mennyire szabad?

Lehetne akár az Opera browser szócikkbe is egy új szekciót létrehozni erre a célra, vagy egy teljesen új szócikket Opera 15 néven, amit az Opera browser oldalról linkelünk és rákattintva kifejezetten az Opera 15+ verziókkal foglalkozik.

Mert szerintem mindenképp az lenne a legjobb, hogy egy központi, többnyelvű oldalon lenne az egész összeszedve, bárki által szerkeszthető változatban, nem?

fatal 2013.08.27. 08:58:16

Alakul ez, gondolom később lesz import meg rendes könyvjelzőkezelő.

fatal 2013.08.27. 09:04:32

A rocker gesturest azért remélem hamarosan javítják, a gyorshívóról előrét nyomva megjelenik a context-menu.

Lassan nekem tényleg csak a normális letöltéskezelő fog hiányozni, a többit meg lehet oldani kiegészítővel. :)

Bluemotion 2013.08.27. 10:42:34

"Az Opera még mindig Dragonfly fejlesztőket keres! Jelentkezz!" hivatkozás => 404

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.08.27. 13:13:30

Idézet // Fatal: Lassan nekem tényleg csak a normális letöltéskezelő fog hiányozni, a többit meg lehet oldani kiegészítővel. :)

Azért én nagyon hiányolom a beépített Wand-ot és a rreklámszűrőt. Természetesen az MDI-t sem tiltanám le a Flags-ben... :D :D

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.08.27. 13:18:44

No meg persze a saját készítésű gombok után is és a testre szabható context menüért is fáj még a szívem :( A többi után már nem de egy beépített notes azért még jól jönne :D Meg ideje lenne már azt is megcsinálniuk, hogy a Felfedezőhöz saját oldalakat is lehessen hozzáadni, sajnos még mindig nem lehet magyar oldalakat beállítani neki. A stash számomra felesleges nem is használom. A 17-től úgy látom egész normális böngészőnk lesz.

A többi dolog a keresők hozzáadásánál is az zavar a legjobban, hogy csak 10 keresőt jelenít meg amikor lenyitom a címmezőt, nekem pont 10-re lenne szükségem de azokat a k&rva alapbeállításokat nem tudom törölni se :(

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.08.27. 13:22:51

Természetesen dragonfly, szinkronizálás, könyvjelzők, keresőmotorok még mindig hiányoznak, de azok legalább lesznek... :) Nagyon kis állat böngésző lenne ez, csak az a baj, hogy a Presto-s sokkal jobb volt. volt egy csomó beállításhoz gombom is pl: lap fordítása, tinyurl készítése, webhely bejelentése, kijelölt szóra való keresés, egérmozdulatokat is lehetett beállítani, de ez ... hát még mindig csak árnyéka régi önmagának sajnos :(

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.27. 14:00:29

@summoner:
A saját gombokkal kapcsolatban volt egy kis eszmecsere a Desktop Team blogon. Néhányan jeleztük, hogy jó lenne, és ezt tudomásul vették. Mivel nem csak egy fél mondattal reagáltak rá, ezért én azt remélem, hogy komolyan elgondolkoznak rajta.
Egyébként rengeteg saját gombot lehet készíteni már most is a kiegészítőkkel. Igazából csak azt nem tudjuk megoldani, ahol az Opera belső parancsaihoz kellene hozzáférés. A lap fordítás meg tinyurl pont olyan, amire már most is lehetne írni addont. De például a Chrome-ban van history API, és amint az Opera is átveszi, rögtön lehet kuka gombot is csinálni.

@penge™:
A Wikipédia sem rossz ötlet. Szerintem egy ilyen "régi és új Opera összehasonlítása" szócikket simán lehetne írni. Két oszlop, <12, 15<, balban a feature neve, jobban az, hogy van-e, és ha igen, miben tér el, illetve azt a pár újat is fel lehet sorolni, és akkor az újaknál a jobb oldali cellák kapnak valami háttérszínt, a régiből átemelteknél meg a bal oldaliak.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2013.08.27. 14:32:49

@Nekomajin: Megkérdezhetem, hogy hol találom ezeket az új gombokat? Rákerestem a kiegészítők között, de nem tod ki semmi ilyesmit az opera addons oldalán.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.27. 14:39:23

@Nekomajin: Szerintem ez jó lenne neki: en.wikipedia.org/wiki/Comparsion_of_Opera_versions

Ahogy leírtad, az úgy pont jó. Oszlopok az általad említett kettő mellett lehetnének még a következők: balra Feature, jobbra pedig Notes

Status, Since helyett pedig úgy lennének, hogy a <12.16 alá az lenne, hogy Yes vagy No a megfelelő háttérrel, plusz az alá egy Since: verziószám (ezzel nem muszáj bajlódni, elég n/a-t odaírogatni, majd utólag ezeket megszerkeszti a közösség, a lényeg, hogy az alap szerkezet kész legyen).

15< alá pedig a No és a Yes (+ Since verziószám) mellett még lenne Unknown és Work in Progress. Killed helyett pedig Removed, de ezen felül az egész mehet át a operabrowser.wikispaces.com/Features -ről.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.27. 15:21:41

@penge™:
Szerintem inkább nagyobb kategóriákat kéne írni, és yes/no helyett részletezni. Például:
v12 --- v15+
könyvjelzők --- részben a gyorshívóba integrálva, könyvjelzősáv van, de rendes felület még nincs
gyorshívó --- mappázható is
előzmények --- kuka gomb nincs

Azért nem kéne apró feature-ökre lebontani, és yes/no-val jelölni, mert egyrészt baromi nagy lenne a táblázat, ami sokakat elrettent, másrészt mivel nem egy az egyben teszik át a régi feature-öket, lehet, hogy valami máshogy oldanak meg, mint régen.

@summoner:
Nem azt írtam, hogy léteznek már ilyen addonok, hanem azt, hogy a jelenlegi API-k segítségével már meg lehet írni. Tudom, hogy ezzel most nem vagy előrébb, csak azt akartam ezzel mondani, hogy a korábban saját gombként emlegetett feature igen nagy részét már most is meg lehet írni, csak más formában. Tulajdonképpen csak azt nem lehet most megoldani, amihez az Opera belső parancsai szükségesek. Ebből viszont most a funkciók hiánya miatt elég kevés van, tehát a helyzet tulajdonképpen nem olyan rossz, mint elsőre tűnik.
Szerintem a böngésző fejlődésével együtt az addonok száma is jelentősen nőni fog. Csak még erre is várni kell.
süti beállítások módosítása