Magyar Opera

Csillagozott és címkézett feedek exportálása Google Reader-ből

Megjegyzés: Ha a formázás elborzaszt, olvasd a cikket az eredeti oldalon, szabványkövető, Wordpress alapokon.

A Google Reader 2013 június 1-én megszűnik létezni, ezt már sokan tudhatják. Számtalan alternatíva, akár webes, akár asztali (egynek az Opera RSS olvasója) felmerült már, hogy hova költöztessük a kiexportált hírcsatornáink címeit. Arról azonban kevesen írnak, hogy hogyan lehet az elmentett, archivált feedjeinket is hasonló módon megmenteni. Ezért írok most erről.

Először is lépjünk be a Google Reader-be és menjünk a beállításokba (csavarkulcs ikon->Reader Settings->Folders and Tags fül). Itt a következőt kell látnunk. Kattintsunk az exportálni kívánt feed(ek) melletti Private ikonra.

import01

A második képen látható módon Public-ra fog változni a kattintást követően és megjelenik 3 link jobbra, amiből a "view public page"-ra kattintsunk.

import02

Itt ki fogja listázni a feedeket, de ez még nem a feed nézet. Ahhoz, hogy azt kapjuk, kattintsunk a nyílnak megfelelően az "Atom Feed" linkre.

import03

Most pedig megkaptuk a kívánt feed nézetet, amelyre feliratkozhatunk. De itt még egy lépés hátra van. Alapértelmezésben csak az utolsó 10-20 feedet fogja kilistázni. Ha már régóta archiválunk sokszáz (vagy sok ezer) összegyűlhetett. Illesszük tehát a starred végére a

?n=X

sort, ahol az X helyére tetszőleges értéket írhatunk az adott címke/csillagozott alatt lévő feedjeink számának megfelelően. Sok ezernél érdemes odafigyelni, gyengébb gépen nehogy kifagyjon, de megadhatunk bármennyit, ha nincs sokezer feed, csak mondjuk 70, akkor 10000-nél is csak azokat tölti le, amit 100-nál töltene le. Szóval inkább bőven, nehogy kimaradjon 1-1 régen csillagozott/címkézett feed.

import04

Ha ezzel készen vagyunk, meg is volnánk. Feliratkozhatunk egy tetszőleges, Opera által felkínált szolgáltatóra (vagy az Opera sajátjára), ha nincs a listában, akkor pedig az URL-t kimásolva manuálisan tehetjük meg ugyanezt.

Apró segítség a Google Reader elhagyásához

Régóta tény, hogy a Google méltán népszerű RSS-olvasója július 1-jén bezárja kapuit.

Azt nem mondhatjuk, hogy pótolhatatlan veszteség érte az internetes társadalmat, hiszen számtalan hasonló megoldás létezik. A sok közül az egyik az Old Reader, amihez már két remek böngésző kiterjesztés is készült. Utóbbiak azért jönnek jól, mert így azonnal tudjuk, hogy mikor jelentek meg új hírek kedvenc oldalainkon.

Nem nehéz megtalálni, s használni a szóban forgó kiterjesztéseket, de azért röviden bemutatom őket. A „linepogl” által elkészített program (The Old Reader) egy gombot ad az Operához, amit a címsor mellett találunk meg. Ezen egy számláló fogja jelezni, ha új hírek érkeztek.

old reader logo.jpg

A „mcsdwarken” gondozásából kikerült kiterjesztés (The Old Reader Speed Dial) talán még jobb, mert a Gyorshívón jelenik meg, így új lap nyitásánál rögtön látjuk a frissítéseket. 

Az Old Reader RSS szolgáltatás bemutatására itt most nem kerül sor, annyit azért jó tudni, hogy ha az aktuális feliratkozásokat OPML file-ba exportáltuk, akkor az importálás opcióval az összes csatornát áthozhatjuk.

süti beállítások módosítása