Magyar Opera

Apró segítség a Google Reader elhagyásához

Régóta tény, hogy a Google méltán népszerű RSS-olvasója július 1-jén bezárja kapuit.

Azt nem mondhatjuk, hogy pótolhatatlan veszteség érte az internetes társadalmat, hiszen számtalan hasonló megoldás létezik. A sok közül az egyik az Old Reader, amihez már két remek böngésző kiterjesztés is készült. Utóbbiak azért jönnek jól, mert így azonnal tudjuk, hogy mikor jelentek meg új hírek kedvenc oldalainkon.

Nem nehéz megtalálni, s használni a szóban forgó kiterjesztéseket, de azért röviden bemutatom őket. A „linepogl” által elkészített program (The Old Reader) egy gombot ad az Operához, amit a címsor mellett találunk meg. Ezen egy számláló fogja jelezni, ha új hírek érkeztek.

old reader logo.jpg

A „mcsdwarken” gondozásából kikerült kiterjesztés (The Old Reader Speed Dial) talán még jobb, mert a Gyorshívón jelenik meg, így új lap nyitásánál rögtön látjuk a frissítéseket. 

Az Old Reader RSS szolgáltatás bemutatására itt most nem kerül sor, annyit azért jó tudni, hogy ha az aktuális feliratkozásokat OPML file-ba exportáltuk, akkor az importálás opcióval az összes csatornát áthozhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr45300386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

más vélemény 2013.05.14. 23:15:27

És ez miért jobb mint ha a sima opera -s rss reader -t használnám?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.14. 23:31:58

@más vélemény: A lényegi különbség annyi, hogy míg ez webes (tehát platformfüggetlen és nem kell hozzá futnia a kliensnek), az Operás változat asztali.

Értsd: Felhasználási szokásoktól függ. Ha
1. 0-24-ben megy a géped és fut az Opera.
2. Mindig a saját gépedet/laptopodat használod, vagy mindegyiken van Opera (esetleg hordozható Pendrive-on).
3. És/vagy ritkán frissülő és magas limittel (tehát nem 10, hanem mondjuk 50-100) rendelkező hírcsatornákra vagy feliratkozva.

Akkor jobban jársz az Operás beépítettel.

Ha viszont:
1. Nem fut folyamatosan a géped és az Opera.
2. Gyakran változtatod a helyet és ahonnan belépsz és nem hordozod az Operát.
3. Gyakran frissülő és/vagy alacsony limites hírcsatornákra vagy feliratkozva, ahol akár 1 óra alatt összejön a 10 feed, a következő órában a 20 (így a 10-es limit miatt csak az utolsó 10-et kapnád meg, mikor elindítod a klienst).

Akkor jobban jársz valami felhős szolgáltatással.

Ezért is tettem javaslatot, hogy ötvözzék valahogyan a kettőt: my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=1377892

De láthatóan nem túl népszerű a wishlisten...

Viszont a webes további hátránya, hogy az obscure (tehát amire nincs több százezer ember feliratkozva), azok ritkábban frissülnek, mert spórolva a szerver erőforrásokkal, ha mondjuk 1 millió ember feliratkozik a BBC vagy a Times oldalára, 100 000 ember a Lifehackerre és 10 000 az Indexre/Origóra, akkor ezeket egy példányban tárolják, 1 példányban frissül és úgy indexelik szét a feliratkozott embereknek. Legalábbis a Google így csinálta. Gmail is hasonló elven működik. Hírleveleket (de még a spameket is) egy példányban tárolja és szétindexeli annyifelé, ahányan megkapták. Tehát igazán a sokgigás tárhelyből csak annyit használsz fel, amennyit a saját egyedi, személyes leveleid foglalnak. A hírlevelek és a többi már redundánsak.

Szóval a ritkább frissülés miatt lehet, hogy mégis jobban jársz mondjuk egy 10-es limites komment feeddel, ha asztali kliensbe rakod, mert itt 5 perces gyakoriságot* beállítasz és lejön mind, míg ott mondjuk óránként frissül és 40 perc alatt termel 10-et, a maradék 20 alatt még 5-öt, akkor a legelső 5-ről lemaradsz és még csak tudni sem fogsz róla, hogy lemaradtál.

* Apropó, gyakoriság: Miért van az, hogy már NEM CSAK Twitternél (ott már régóta), ha beállítom, hogy 5 percenként frissüljön az Opera automatikusan visszavált 1 órára. De pl. Már az IT Cafét sem lehet 15 percnél kisebb intervallumra beállítani.

más vélemény 2013.05.15. 00:36:02

@penge™: Köszönöm a részletes választ, ezek szerint erre nekem nem nagyon van szükségem. Marad a beépített operás. Ott megjönnek szépen a hírek, mint ha leveleznék, aztán csak rámegyek az elsőre, és addig csapkodom a delete gombot, amíg egy érdekeshez nem érek...

Azért remélem hogy majd az "új" operában is lesz erre valami, mert ha nem, akkor ... akkor megy a levesbe az opera, az tuti.

Kecskebégető 2013.05.21. 20:20:46

Köszi az ajánlást srácok!
1:1-ben mintha a google reader gyermeke lenne tökéletes.Bár kicsit darabos a görgetés de ez csak javulhat.
Ellenben a mai nap rémálma az androidos opera frissülése fagy lassu,lagol.Nagyon elcsesztek valamit.Szerencsére szereztem régebbi apk-t így most helyre állt a rend.Igaz az ui picit szebb(relatív)de ezért nem érte meg beáldozni a sebességet funkcionalítást, kiforrotságot.
süti beállítások módosítása