Magyar Opera

Opera 15: egy új út kezdete?

A tegnapi nap folyamán az Opera Software különösebb felhajtás - és 5-6 RC kiadás - nélkül kiadta böngészőjének legfrissebb, 15-ös kiadását. Ami csak a nevében az, hiszen a 13-as és 14-es verziószámot átugrották. Előbbit babona, utóbbit az Androidos verzió miatt.

Akik valamelyest figyelemmel követték az operás híreket azok már tudják, hogy a mostani kiadás jelenti a cég történetének legnagyobb változását. A böngészők lelkét jelentő, saját fejlesztésű Presto megjelenítő motor és annak elődei közel 20 évig szolgálták a mindenkori kiadásokat, de a cég különböző megfontolások mentén úgy döntött, hogy lecserélik a javarészt a Google által fejlesztett Chromium projektre, ami elsősorban a WebKitből kivált Blink renderelő motorból és a V8 nevű JavaScript futtatókörnyezetből áll.

opera15_installer.jpg

A változás ennek megfelelően drasztikusra sikerült. Technikai és elvi megfontolásokból gyakorlatilag nem egyszerűen motort cseréltek, hanem egy új Opera alapjait rakták le az új motorra. A mostani végleges kiadás reményeink szerint nem a fejlesztés lezárását, hanem egy új kezdetet jelent, melynek során a hiányzó funkciók egy része fokozatosan visszakerül majd jól megérdemelt helyére.

Hiányzók pedig vannak bőségesen, igazából könnyebb olyan listát összeállítani, ami beépített funkciókat tartalmazza. A végleges Opera a 15.0.1147.130-as összeállítás, ennek megfelelően a 1147-es Blink verziót használja. Az ODIN blog bejegyzése alapján a következőket rakták hozzá a Chromium alapokhoz:

  • natív UI
  • Gyorshívó
  • Gyűjtőlap (Stash)
  • Felfedezés
  • "Rally" mód (korábbanOpera Turbo)
  • alap témázhatóság
  • bezárt fülek újranyitása
  • browser.js
  • egérmozdulatok
  • letöltések gomb
  • keresőmotor-váltó
  • O-menü (Windows)
  • natív környezeti menük

Ezen felül módosították az alábbiakat:

  • WebUI elemek megjelenése
  • letöltéskezelő
  • beállítások
  • kiterjesztések (beleértve a Speed Dial API-t)
  • címsor javaslatok gépelés közben
  • hibabejelentő

A lista viszonylag hosszú, de elég alapvető elemeket tartalmaz. Nincs viszont mágus (csak egy alap jelszókezelő), oldalsávok, vizuális fül opció, fejlett letöltéskezelő meg még az a rengeteg minden, ami eddig egyedivé tette az Operát. Gyakorlatilag nincs beállítási és testreszabási lehetőség, még egyedi kezdőlapot sem állíthatunk be. Nem működik az Opera Link sem, de ez már csak idő kérdése. Nem érint olyan sokakat, de kikerült az M2 levelező és RSS kliens, ami mostantól Opera Mail néven különálló programként fut. Bár kérdéses, hogy még meddig.

opera15.jpg

Amit kaptunk az egy, az operációs rendszerbe jobban illeszkedő gyors és stabil program - bár egyeseknek más tapasztalataik vannak -, ami jó alapul szolgálhat a későbbiekhez. Néhány operás "kedvenc" már bekerült, ilyen például a gyorshívó, aminek elemeit már mappákba is tudjuk rendezni. Ezzel egyidejűleg viszont megszűntek a könyvjelzők, ami sokaknak jelent komoly problémát. Újdonságnak számít a Gyűjtőlap, ami egyfajta vizuális könyvjelzőként funkciónál, és nem csak a lapra, hanem annak egy bizonyos részére mutat (legalábbis a kép). Erre a két elemre a címsáv jobb oldalán lévő ikonokra kattintva vehetjük fel az aktuális oldalt.

A mobilos változatból már ismerős lehet a Felfedezés, ami gyakorlatilag egyfajta hírajánló a világ négy tájáról. A forrást és a tematikát személyre szabhatjuk, sajnos Magyarország még nem szerepel a listában. A fentebb említett három elem az új üres fül három aloldalaként érhető el. Ezzel nagyjából össze is foglaltam az "újításokat".

Néhány szó a váltásról és a közeljövőről: az olvasottak alapján az Opera 12.xx nem fog frissülni az új változatra és nem is fogja erre buzdítani a felhasználókat. Aki mégis kipróbálná, az a régi profilja mellé nyugodtan felteheti a három kiadási variáns  - Stable, Next és Developer - valamelyikét. Ezek csak hasonló verziókra fognak - automatikusan - frissülni.

A kiadás kapcsán megjelent egy videó is, ami érthető okokból nem a szokásos új funkciókra összpontosít, hanem az úttalon utakon életérzést kívánja kihangsúlyozni. Talán jelképes is, ahogy a címszereplők a szikla széléről a mélybe vetik magukat. Nekik kinyílt az ernyőjük...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr415389682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.03. 19:13:32

Nem akarok tiszteletlen lenni a magyar fordítóval kapcsolatban, de nem túl jól mutat, hogy még ez a kevés beállítás sincs 100 százalékosan lefordítva – nálam legalábbis vannak angol részek benne.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.07.03. 19:30:36

@Med1on: Ez szerintem nem minden esetben a fordító sara. Legalábbis korábban is így volt.

Egyébként már tudtommal nem Karbonade fordít.

Mesant 2013.07.03. 19:58:39

Az azért elég szar, hogy nem lehet igazán importálni a régiből, ezért úgy oldottam meg h a roamingból átmásoltam a cuccokat. Így legalább a gyorshivó megvan, a könyvjelzősáv qrvára hiányzik, viszont cserébe van a gyűjtőlap. Szóval nudli az egész. Böngészni viszont szuper, de az kicsit kevés...

endruuboyyy 2013.07.03. 20:12:44

Egy évvel ezelőtt a Statcounter szerint még 2 %-on állt az Opera ma már csak alulról súrolja az egy százalékot . Jó ötlet volt a Chromiumra váltás , de sokkal korábban elkezdhették volna és nem egy félkész semmirevaló terméket piacra dobni . Mert ugye jelenleg mindegyik másik böngésző jobb - többet tud ennél a szupergyors fsadéknál . Pár hónap és az 1 % félre olvad és eljön az idő amikor már nem éri meg fejleszteni a böngészőt . Androidon is ugyanezt csinálják . Lassan mindenki kezdhet másik böngészőt keresni . Opera a Nokia útján ...

abysan 2013.07.03. 20:16:50

Azt bánom, hogy itt a nagygépes alkalmazásoknál nem lehet úgy értékelni, mint mondjuk a Google Play-ben. Ott kénytelenek voltak visszaadni a régi Operát az értékelések miatt a népnek.

Most, a maradék felhasználóbázisukat kezdik elüldözni más alternatíva felé. De mondjátok meg, melyik más böngészőt tudnám választani, amiben beépített levelező, oldalra kitehető könyvjelző ikonok, RSS, jegyzet, egérparancs támogatással bír? Nem tudok ennyi kiegészítőt összevadászni Firefoxhoz... de már itt sem maradhatok.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.03. 20:28:04

@cousin333: Ennyire nem látok rá arra, hogy hogyan zajlik a fordítás folyamata, meg hogy hol akadt el a dolog, csak feltűnő, hogy kimaradtak részek.

A másik dolog meg a felfedezés funkció. Már 32 nyelven érhető el (például: ukrán, cseh, bolgár, pakisztáni, vietnami, indonéz) és még így sem fértünk be. Értem én, hogy kicsi piac a magyar, de most a csehek azért ott vannak.

email 2013.07.03. 21:49:44

Annyira azért nem csinálták meg rosszul az importálást. Én csak simán feltelepítettem a végleges verziót és szinte minden fontosabb dolgot áthozott: jelszavak, gyorshívók, keresőmotorok.
Az más kérdés, hogy millió dolog hiányzik.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.07.03. 22:43:43

NAGYON össze kell kapniuk magukat hogy ezt a böngészőt joggal lehessen Operának hívni... a 0. lépés megvolt... kíváncsian várom az elsőt.

Cole1 2013.07.03. 23:24:49

@Török Roland: Nyugodtan maradhatsz a régi verziónál is, mert egy darabig még jönni fog hozzá biztonsági frissítés. Én is ezt használom még 1 jó darabig.

Amúgy jó kérdés, hogy mi lesz 1-2 év múlva az Operával, sajnos ezek nem jó előjelek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.03. 23:41:22

"Az ODIN blog bejegyzése alapján a következőket rakták hozzá a Chromium alapokhoz:"

alap témázhatóság, bezárt fülek újranyitása, keresőmotor-váltó, O-menü (Windows),n atív környezeti menük

Ezek Chrome-ban is vannak. Azokról a funkciókról is van lista, amikhez képest a Chrome-tól is butább?

HTML5-ből: H.264 és MP3 támogatás, getUserMedia, Color input type, Geolocation, SVG fragments, Scoped CSS, Pointer events, OGG Opus, CSS3 object-fit, Toolbar/context menu, MathML, CSS regions, CSS hypenation, CSS grid layout

Ezekhez még érdemes megjegyezni, hogy több területen (SVG, MathML, semantic elements, microdatas) élen jártak, illetőleg a CSS atyja náluk dolgozik CTO beosztásban.

Ezen túl funkciók területén:
- Szerkeszthető keresők
- szinkronizáció
- könyvjelzők (még a Chrome-os buta formában is)
- about:flags
- about:memory, taskmanager és még sok más beépített about:-os oldal.
- a Chrome teljes Extensions API-ját sem sikerült lemásolniuk, mert hagytak ki belőle dolgokat. Még az ocsmány sidebar másolatot (ami tényleg ocsmány, de legalább sidebar) is kihagyták.
- autofill
- google translate
- egyedi kezdőlap

"Talán jelképes is, ahogy a címszereplők a szikla széléről a mélybe vetik magukat. Nekik kinyílt az ernyőjük..."

Vagyis üres lavírozással lassan süllyednek egyre mélyebbre és mélyebbre ahelyett, hogy hirtelen a földbe csapódnának. De az ejtőernyő már nem visz felfelé, csak lefelé...

"Egyébként már tudtommal nem Karbonade fordít."

Sajnos látszik...

@Török Roland: "Ott kénytelenek voltak visszaadni a régi Operát az értékelések miatt a népnek."

Nem lehet, hogy azért, mert nem lehet párhuzamosan telepíteni egymás mellé a kettőt, csak az aktuális legfrissebbet? Nem tudom, nem ismerem az Androidot, de kétlem, hogy a Classicnak is hosszú pályafutása lenne.

Biztonsági frissítések a 12.1x-re is vannak. Még....

Egyébként komolyan irigylem a "Maradhatsz még 12-n" emberek optimizmusát, de azért én a helyükben erősen megfontolnám, hogy letiltom az Opera Link-et, vagy sűrűn backupolok, amíg még nem törlődnek egy véletlen "hiba" folytán ezeknek a makacs usereknek a könyvjelzőik, jegyzeteik és hasonlók...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.03. 23:50:15

@penge™:
Jellemző, hogy nem is gondolsz rá, hogy nem mindenki használja a Linket.

Fushi Mishi 2013.07.04. 00:03:40

Azt igazán megoldhatták volna, hogy az Opera gomb ne éktelenkedjen ott árván, egy teljes sort elfoglalva.

Na és vajon minek köszönhetjük ezt a rettentő vastag bordert?

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 00:09:11

@Fushi Mishi:
Frissítsél egy verziót! Az bug volt, hogy nem jegyezte meg az ablakméretet. Egyébként az Opera gomb a fülsávban van, mint régen.

Fushi Mishi 2013.07.04. 08:23:14

@Nekomajin: 15.0.1147.130 van fent. Nem az ablakmérettel van baj, hanem a szegély vastagságával. Gondolom azért nem vetted észre, mert maximalizálva használod.

Ha nincs maximalizálva az ablakod, akkor észrevehető az Opera gomb béna elhelyezése is.

Fénnyel teli esernyő 2013.07.04. 08:55:24

Csak nálam jelentkezik az a hiba, hogy nem tudok szöveget írni textboxba?

abysan 2013.07.04. 09:10:45

@penge™: Igen, így működik. Ha kiadnak a szoftverből egy friss verziót, az a Play frissítésekor automatikusan felülírja a régit. Ez annyit jelent, hogy a jól működő Opera Mobilra ráfrissült ez a Chromiumos szemét. Amit persze senki nem nyelt le és hirtelen az 5 csillagos alkalmazás értékelései rohamosan kezdtek az egy csillag felé haladni (hiszen egy programot, ha új verzió érkezik, újra lehet értékelni). 4 csillagnál az Opera Mobile-t átnevezték bétára, hogy a régi verziót használhassák újra az emberek: play.google.com/store/search?q=opera&c=apps

De látszik, hogy a kérdésemre senki nem tudott válaszolni, tehát nincs értelmes alternatíva, barátkoznom kell a gondolattal, hogy hamarosan visszatérhetek a Firefoxhoz, mert amúgy a 12.15 is kábé annyira megbízható, mint egy vegetáriánus zombi. Pontosan annyiszor fagy ki, mint ahányszor kihagy annak az agya. Az Opera 12.15 értékelése csillagokban nálam 3,5 jelenleg, az Opera 15 pedig 1 csillag. Ez nem túl imponáló. Volt időszak, amikor ajánlottam ezt a böngészőt. Nem gondoltam volna, hogy eljön az-az idő, amikor már én is menekülnék...

ZeGa 2013.07.04. 09:15:20

@Fushi Mishi: Az opera 12-es és az azt megelőző korszakában is így volt!

Bluemotion 2013.07.04. 10:37:21

Változtatások, ami szerintem hiányzik/jó lenne az új verziókba:

-Felfedezés: Egyedi oldalhozzáadás, RSS-ből való beolvasás
-Könyvjelző: Bár én már leszoktam a használatáról, belehetne rakni a gyorshívó, gyűjtőlap és a felfedés mellé egy új fülbe.
-Lapok rögzítése
-Új privát ablak nyitása egyszerűen kattintással
-Opera Link működése, továbbá szinkronizálja be a gyorsindítóban lévő csoportosítást is.
-Állítható gyorhívó ablakméret. Nekem elférne még két oszlopban a gyorshívók.
-Régi csúszkás nagyítás/kicsinyítés

Ami nem hiányzik:

-Örökös összeomlás
-Egyes oldalak Opera kizárása

ZeGa 2013.07.04. 11:21:32

Nekem valahogy a végleges nem akarja szinkronizálni a keresőmotorokat. Tipp, hogy mit csináljak?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.04. 11:39:56

@Török Roland: Az nem semmi. És nem lehet valahogy kijátszani? Épp azon gondolkozom (bár egyelőre nem sürgős), hogy a jó öreg Symbian utódját is megtaláljam. És eddig az Android tűnt esélyesnek, mert az iOS enyhén szólva sem jött be, csempék sem a desktopomra, sem a telefonomra nem kellenek, szóval a Windows Phone is kilőve, szóval itt is nagy kérdőjel van bennem.

@ZeGa: Link nélkül nehezen lenne rá képes.

ZeGa 2013.07.04. 11:42:48

@penge™: Igazad van, rosszul fejeztem ki magam. Szóval a next esetében megoldották, hogy átkerüljenek a keresőmotorok 12.15-ből, de a végleges tőlem nem kérdezett most semmit.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 12:40:08

@Fushi Mishi:
Ja, értem. Jogos a felvetés. Viszont ez a rókánál is így van, szóval vagy közös hülyeség, vagy a Windows ablakkezeléséhez van köze.

fatal 2013.07.04. 12:49:20

@penge™: Mit nem lehet kijátszani? Az appok akkor frissülnek, amikor megengeded neki, hogy frissüljön.

APK-t meg bármikor találsz a neten, aztán ha nem tetszik, akkor keresel egy régebbit és visszatelepíted, majd nem frissítesz a playből.

fatal 2013.07.04. 12:51:33

Egyébként bármikor feltölthették volna külön csomagnévvel, külön appnak az új Operát, a saját döntésük volt, hogy a régi Mobilera frissítettek rá.

Szerintem, ha nem kezdik el a funkciókat visszatenni, akkor pár éven belül lehúzhatják magukat a wc-n.

pengeiq0 2013.07.04. 13:21:56

@penge™: Hamár ugyis firefoxy az új istened akkor használd ezt:itcafe.hu/hir/firefox_os_spanyolorszag.html

:D:D

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 14:49:15

Egyébként kijött a 12.16 az automatikus frissítésen. Két napot kellett rá várni. Ennyit arról, hogy mennyivel alacsonyabb prioritást kapott.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 15:08:45

Szerkek, ha ezt lefordítom egy az egyben magyarra, akkor kirakjátok? Elég sok dologra rávilágít.
my.opera.com/desktopteam/blog/2013/07/04/the-vision-behind-opera-15-and-beyond

pengeiq0 2013.07.04. 16:00:33

@Nekomajin: Jöhet mert valóban fényt gyújt :D

Fushi Mishi 2013.07.04. 17:50:22

@ZeGa: "Az opera 12-es és az azt megelőző korszakában is így volt!"

Nem! A 12-esben tényleg az ablak címsorában van az Opera gomb, és nem a menü sorban.

@Nekomajin: A róka (22) gombja nálam olyan, mint a 12-es Operáé.

Na mind1, bárcsak ez lenne a legnagyobb baj.

RaidX 2013.07.04. 17:59:49

Ma meg a 12.15-ös ajánlotta fel, hogy frissítsem 16-ra. Valamit csinálhatnának már, hogy ne terjedjen a vírus!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 18:00:03

@Med1on:
Elküldtem a blog email címére. A formázást megköszönöm.

@Fushi Mishi:
Ha megveszek, se látok különbséget. Eleve a régi Operában vagy gomb volt, vagy menüsáv. Ha el volt rejtve a menüsáv, akkor teljes méretben a fülsávon volt a gomb, ahogy az ablakkezelő gombok is a jobb felső sarokban. Ha át volt méretezve az ablak, akkor meg a menü gomb meg az ablakkezelők is kiugrottak a fülsávból az ablak címsorába. Ugyanez van az új Operával és a rókával is. Az egyetlen különbség, hogy kicsit vastagabb lett az ablakkeret.

Cawington 2013.07.04. 18:08:16

@RaidX:

Miért beszívtál egy vírust a frissítés során?

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.04. 18:16:41

@Nekomajin: Azzal a címmel csak annyi a probléma, hogy azt nem ismerem. Én már csak ilyen utolsónak becsatlakozott szerkesztő vagyok, aztán pl. ebből is kimaradtam. :D

Az adatlapomon lévő címre el tudnád küldeni?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.07.04. 19:03:44

@Med1on: Én tudom a címet... :) Most olvasom a fordítást.

ZeGa 2013.07.04. 19:05:12

@Fushi Mishi: Tudnál mutatni egy képet, mert akkor biztos félre értettem valamit.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.04. 19:09:17

@cousin333: Titkon azért reménykedtem, hogy te meg tudod nyitni. :DDD

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.07.04. 19:18:45

@Nekomajin: Kitesszük a fordítást, szerintem jó lett. Mondjuk 1-2 helyen viszket a tenyerem, hogy ne kommentáljam a leírtakat (nem a fordítást!)... :)

ZeGa 2013.07.04. 19:33:17

@cousin333: Hát tedd meg! Zárójelben vagy gondolatjelben elfér az.

RaidX 2013.07.04. 19:36:36

Mivel várható volt a 12.16 így majdnem rákattintottam, hogy frissítsen. De még időbe észrevettem, hogy nem 12.16 csak 16 a felajánlott az meg még nincs.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 19:37:11

@cousin333:
Én is szeretném majd kommentálni, de nem akartam beleírni a cikkbe. Inkább majd kommentben.

Fushi Mishi 2013.07.04. 20:28:27

@ZeGa: @Nekomajin: itt van 3 link:
Opera12
kepkezelo.com/images/l3yafak42tjh99hmje5.png

Opera15
kepkezelo.com/images/3s8u60zrkicfwk4wxj0n.png

FF22
kepkezelo.com/images/fx1zloyobq5cyl1hq3je.png

Az Opera12/FF22 a címsorba teszi a gombot, az Opera15-nél a gomb egy külön sorban van, és vastag a kerete. Remélem jók lettek a linkek

sChess 2013.07.04. 20:37:26

@RaidX: Elég zűrös amit írsz. Van már 12.16-os (1860) verzió. Automatikus frissítésként jön, de le is lehet a hivatalos oldalról tölteni.

ZeGa 2013.07.04. 20:41:48

@Fushi Mishi: Ez érdekes... Nálam ez nem játszik, valószínűsítem, hogy Nekomajinnál sem így néz ki. Megoldást sajnos nem tudok rá, max a szokásos reinstall.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.04. 20:52:05

@Fushi Mishi:
Ha jól látom, hogy ez Win8, akkor ott van a kutya elásva. Win7 alatt nincs ez a bug.

ZeGa 2013.07.04. 21:09:15

@Nekomajin: Nálam Win 8 64 biten sem szóval az is kizárva.

Fushi Mishi 2013.07.04. 22:08:05

@ZeGa: @Nekomajin: Érdekes. Nem tudom másnál jelentkezik-e a probléma; na majd a köv. verzióban jó lesz remélhetőleg.

vlevi 2013.07.05. 11:26:19

Szerintetek az az Opera (15.0.1147.130) hibája, vagy a weboldalé, vagy a nemtudomé, hogy a feedly oldalán ( cloud.feedly.com ) magazin nézetben szaggat? Egyik processzprmag csúcsra járatva (másik 3 üresen, együtt kb 25-30%), és érződik, hogy darabos.
Ha csak a listanézetet kérem, akkor semmi baj, de magazin nézetben vannak képek is.
Firefoxban ugyanaz folyamatosan scrollozódik, 1-5%procihasználat maximum.
Márpedig a google reader bezárása után a feedly-t használnám intenzíven.

vlevi 2013.07.05. 11:30:03

Bocs, a lényeg lemaradt. i5-3470 van a gépben, ezzel szerintem mennie kellene egy böngészésnek :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.05. 11:45:01

@vlevi: Mivel Firefox-szal jó, meg is válaszoltad: Az Opera 15 hibája.

Most kipróbáltam Opera 12-vel, azzal sincs semmi baja.

vlevi 2013.07.05. 20:09:18

Érdekes, mert a következő odalépéskor már nem csinálta... ?

vlevi 2013.07.05. 20:11:56

Amúgy nem lenne ez rossz, lehet, hogy meg tudnám szokni, csak az elmúlt 15 év néhányszáz könyvjelzőjét nem tudom hogyan paszírozzam be a gyorshívóba? :(
Ahogy olvastam az "operások írták", ott nekem az jött le, nem is akarják már a könyvjelzőket visszahozni.
Amúgy én importálni sem tudok, mert Firefox és Chrome van telepítve. Ezen a frissen telepített win8.1-es konfigon opera még sosem volt, így könyvjelző sem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.06. 10:00:15

@vlevi: Akár hiszed, akár nem ha a megszokott kényelmi funkcióimat visszakapnám, én is kurvára meg tudnám szokni, hogy hasít minden oldal és kompatibilis mindennel és van PPAPI. Ahogy szerintem mindenki. Kivéve ha tényleg arról van szó, hogy a Chromium alap direkt ilyen buta és a 60%-át át kéne írni az ALAPNAK, hogy újra visszakapjuk a funkciókat.

Eddig még senkitől nem hallottam sem ezt, sem ennek az ellenkezőjét, aki megalapozott információval rendelkezne. Mondjuk beleásta volna magát a Chromium forráskódjába és azt mondta volna: "Ecsém, ez egy überzsír alap, amiből gyakorlatilag simán lehetne Opera 12 funkcionalitású(!) böngészőt csinálni."

Csak ugye míg másoknál (lásd: Én Operám sorozatot is itt a blogon) alig volt néhány kényelmi funkció, amiket használtak és többségük tényleg pótolható kiegészítőkkel is, addig az én esetemben egy agyonbuherált Firefoxban is csak kb. az 50-60%-át tudom pótolni és cserébe kapok egy lomha alapot, ami majdnem olyan szar a Google-s oldalakon, mint az Opera 12 volt.

És igen, nevezzetek nyugodtan sznobnak, mert az voltam. Az Opera szinte minden apró funkcionalitását kihasználtam, sokukat fel sem tudom sorolni, annyira természetesnek vettem, annyira kézre állt az egész.

Ez nem olyan, mint a legördülőmenü vs. ribbon, ami leginkább formai dolog.

Ami régen 1 kattintás volt most meg 2-3-4, az visszalépés.

Ami régen beépített funkció volt, annak minden előnyével együtt (mindenhol működött, képzett fejlesztők által volt karbantartva és integráns része volt a böngészőnek, pl. a mozdulatparancsok nyitották-zárták a faszerkezetet), most meg csak kiegészítőként érhető el, az visszalépés.

Ami régen elérhető volt, most meg kiegészítőként SEM érhető el, mert a kiegészítő API túl korlátolt hozzá, az szintén visszalépés.

Ezeket akárhogyan csavarja akárki, ez tény. Függetlenül attól, hogy neked az egyéni preferenciád mi, ha racionálisan és objektíven gondolod végig, akkor TÉNY, hogy visszalépés. Nem úgy kell szemlélni, hogy x% használta y% meg nem használta. Böngésző-orientáltan kell szemlélni. A BÖNGÉSZŐ számára visszalépés. Pont.

És igen, így visszagondolva találó volt az Opera név. Egy sznob kisebbség voltam, mint az Opera rajongók és büszke vagyok rá. És ugyanúgy feláll a szőr a hátamon, ha le akarják nyomni a butaböngészőket a torkomon, ahogy a vérbeli Opera rajongónak, ha holnaptól csak tüc-tüc zenét hallgathat. És magasról leszarom, hogy a többség hülyének néz amiatt, hogy olyan funkciók nélkül nem tudok élni, amiről a többség nem is tud vagy idegesíti, vagy semleges számára, ahogy a vérbeli Opera rajongó is leszarja, hogy a többség hülyének nézi és számukra vernyákolásnak hat Beethoven és Mozart.

vlevi 2013.07.06. 10:09:42

Ig@penge™: Teljesen értem az álláspontodat, és, bár én soha nem használtam túl sok dolgot az Operából, de a legelső 15-ös kipróbálható verzióból is az jött le nekem, amit te leírtál. Hogy az átlagusernek tökmindegy, milyen böngészőt használ, mert úgyis csak az alapján dönt, hogy mi a trendi. Az ilyen usereket nem fogja tudni meghódítani az Opera.

És itt vannak a hozzád hasonlók, akik azért használtak Operát, mert ezt lehetett az elmúlt 10-15 évben (vagy 20????) olyan szinten testreszabi, ahogy akarták. Nos, ezekkel a userekkel ki van b....rálva, de nagyon.

Amúgy OFF, de ugyanezt érzem a Win8 kapcsán is. Megszokta az ember, hogy winfos 3, 95, xp, 7 alatt mi hogy működött, és most próbálják lenyomni a torkán az újat. Ami egy desktop gépen ordenáré funkcionális visszalépés, a különbség csak annyi, hogy az MS-nek van akkora ereje a piacon (mostmég, jövőre ki tudja), hogy sokáig tudja nyomogatni az emberek torkán a vackot.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.06. 13:42:09

@vlevi:
De ezt a fejlesztők is leírták. Szándékos visszalépés történt, mert a régi Opera annyira túlburjánzott, hogy már ők maguk sem igazodtak ki rajta. Hiába mondták meg, hogy nem kapunk vissza minden régi funkciót, mert nem tudjuk, hogy ez egyrészt konkrétan milyen funkciókat érint, másrészt milyen arányban. A következő pár hónapban fog kiderülni, hogy egyáltalán milyen arányokban kell gondolkozni.
Oké, ez a könyvjelzős dolog tényleg nagy FAIL, de azt is tudjuk, hogy mekkora szar az Opera marketingje. Előjöttek ezzel a használj kiegészítőket dumával, mert nekik is jó lenne látni, hogy minél többen térnek át az újra. Eléggé motiváló tud lenni a fejlesztőknek is, ha növekszik a felhasználók száma.
De abban is biztos vagyok, hogy van olyan user, akinek még a régi Opera sem elégítette ki minden igényét. Hiába volt benne csillimillió funkció, ha neki pont egy olyan hiányzott, amit egy egyszerű róka addonnal meg tudott oldani. De megértem azokat is, akiknek most tényleg alávágtak a váltással, csak ezt lehet kulturáltan is közölni, meg lehet olyan hisztit is rendezni, amit penge csinál.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.06. 14:26:59

@Nekomajin: "Hiába mondták meg, hogy nem kapunk vissza minden régi funkciót, mert nem tudjuk, hogy ez egyrészt konkrétan milyen funkciókat érint, másrészt milyen arányban."

Mert kurvára nehéz lenne erről összedobni egy hivatalos postot, hogy mit miért hogyan. Helyette pampognak, hogy ömlenek hozzájuk a panaszkodó hozzászólások és ilyen marketingszagú dumával szúrják ki a szemünket.

Csak tudnám, hogy miért él benned olyan erősen ez a "biztos egy jószándékú, kedves cég ez az Opera, csak a marketinghez nem ért" gondolat, amikor ez még talán Tetzchner idejében részben adott is volt, mivel ő tényleg egy idealista programozóból nőtte ki magát CEO-vá, de egyrészt akkor is voltak rajta kívül részvényesek, akikkel hadakoznia kellett, hogy képviselhesse a felhasználók érdekeit, másrészt 180°-os fordulatot vett a cég már nagyjából azóta, mióta elkezdték butítani masszívan a böngészőt. Ideje lenne végre feleszmélned neked is. Bár te tudod. Ismerek ilyen embereket, akik még ha egy késsel állnak a hátuk mögött is képesek lennének megideologizálni maguknak, hogy biztos ennek is jó oka van és nem csak az, hogy le akarják őket szúrni.

"Eléggé motiváló tud lenni a fejlesztőknek is, ha növekszik a felhasználók száma."

Na ja. Azért mondta még Haavard is (akit mellesleg céges szabályzatok is kötnek), hogy még ő maga sem tért át a 12-ről, mert hiányoznak neki funkciók. Rijk is leírta, hogy számára elég egyértelmű, hogy az Opera Mail hamarosan mindenestől megy a levesbe, ezért ő is elkezd keresni majd mást.

"De abban is biztos vagyok, hogy van olyan user, akinek még a régi Opera sem elégítette ki minden igényét."

Igen, többek között nekem. De ez egy természetes vágy volt, ami az emberiséget is hajtotta arra, hogy fejlődjön, mert maximalista vagyok. De ezzel nem értem mit akarsz mondani. Mert ha volt mondjuk 10 dolog, ami hiányzott számomra a régi Operából, akkor most ebből 5 teljesült, másik 5 nem, viszont ezzel együtt volt 150 dolog, ami viszont tetszett az új Operában és ebből tudok 50-et Firefoxban, 20-at Chrome-ban és itt a vége.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.06. 14:40:59

@penge™:
"Mert kurvára nehéz lenne erről összedobni egy hivatalos postot, hogy mit miért hogyan. Helyette pampognak, hogy ömlenek hozzájuk a panaszkodó hozzászólások és ilyen marketingszagú dumával szúrják ki a szemünket."
Te is tudod, hogy mennyire szar a marketingjük. De ha most kiadnának egy listát, hogy mit tudom én a következő hat hónapban ezeket tervezzük, és aztán valamivel csúsznak, vagy kiderül, hogy nem tudják megoldani, akkor meg azért menne a hőbörgés. Teljesen mindegy, hogy mit csinálnak, mert az olyan felhasználók, mint te, mindig találni fognak valamit, amiért fikázni lehet.

"Csak tudnám, hogy miért él benned olyan erősen ez a "biztos egy jószándékú, kedves cég ez az Opera, csak a marketinghez nem ért" gondolat..."
És benned miért él az ellenkezője?
Annál is inkább, mert valószínűleg az igazság valahol a kettő között van. De ezt hiába magyarázzuk neked, mert te csak bináris gondolkodásra vagy képes.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.06. 16:01:17

@Nekomajin: Szar akkor volt a marketingjük, amíg Tetzchner vezette a céget. Akkor volt Odd & Even és a többi hülyeség. Azóta ha nem tűnt volna fel, picit fejlődött (lásd: Ejtőernyős, életérzés videó).

A bináris gondolkodással kapcsolatban azért feltennék neked egy kérdést: Szerinted ha ennyire 100%-ig biztos lennék benne, hogy mi lesz a jövőben, akkor itt rontanám a levegőt ahelyett, hogy próbálnám belakni a Firefoxomat? Szerinted pazarolnék egy percet is az életemből cikkírásra, cikkfordításra?

Szerinted nem mindannyian azt szeretnénk, hogy a te optimista jövőképed valósuljon meg? Egyszerűen csak mi nem tudunk ennyire optimisták lenni, ez van.

Egyébként a legőszintébben mondom, hogy kibaszottul irigyellek. Az emberiség azon ritka csoportjába tartozol, aki a világnézetének köszönhetően baromi könnyen veszi az életet (és ennek ellenére mégsem az agyhalott zombik közé tartozol). Még a buddhista szerzetes is ki van akadva, baszki: my.opera.com/desktopteam/blog/2013/07/04/the-vision-behind-opera-15-and-beyond?startidx=400#comment109766372

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.07.06. 20:28:57

@penge™:
De ha még mindig látsz esélyt arra, hogy jól fog elsülni a dolog, akkor minek vészmadárkodsz itt 24/7?
Komolyan mondom, hogy megértem a problémádat. Nekem is van egy csomó minden, ami hiányzik még a régiből, bár neked valószínűleg több van, de nem lehetne egy kicsit kivárásra játszani ahelyett, hogy bármilyen apró információmorzsa jelenik meg, rögtön ráugrasz, és szétfikázod az egész Operát?
Meg azért abba is belegondolhatnál, hogy ez a blog alapvetően tájékoztató céllal jött létre. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet szubjektív véleményt megfogalmazni, de csak úgy, hogy közben az objektív tájékoztatás nem sérüljön. Lecserélted a szlogent, lecserélted a favicont, tényleg annyira muszáj volt azt a képet is még külön postba rakni? Ez a blog nem azért van, hogy te kiadd magadból a fikát, hanem azért, hogy tájékoztasson. A tájékoztatás meg az, amit a másik két szerkesztő csinál, meg amit te is csináltál régen. Az nem tájékoztatás, ha süt az irónia a mondataidból. Az meg főleg nem, ha direkt provokáló képeket raksz ki. Ha ez neked nem megy, akkor indítsál egy fikablogot, lesz annak is látogatója bőven.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.07.06. 21:09:17

@Nekomajin: Nem arra látok, hogy jól fog elsülni, hanem arra, hogy legalább olyan szintre felhozzák, hogy kiegészítőkkel vállalhatóbb lesz egy erős gépen, mint a Firefox. Elvégre lássuk be: a gecko-tól azért jobb a WebKit/Blink.

Ha legalább olyanok kerülnek bele, mint oldalsáv, oldalra pakolható fülek, megcsinálják tényleg normálisan a text selection-t (ezért Bruce Lawson lobbizik), meg persze normális(!) könyvjelzők, akkor már csak egy bika gép kell. Az viszont kell, mert most, hogy a már meglévő kiegészítőimhez hozzácsaptam még egy AutoPagert, 4 tabbal (amiből 1 about:memory) evett: 1177MB-ot. Erről ennyit...

De akkor már másodlagos böngészőnek eleve vállalhatóbb lesz, mint a Firefox (a PPAPI miatt úgyis kell FF mellé Chrome, Chrome/Opera mellé viszont nem kell FF), aztán ki tudja... De persze ez még hosszú évek zenéje.

Vucko 2013.07.08. 15:40:46

Üdv,
Most tettem fel ezt a 15-öt.
Kérdezni szeretném, hogy meg lehet e csinálni úgy, hogy fent legyen normál menüsáv (Fájl, szerkesztés, nézet, könyvjelz, ezsköz, súgó)

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.07.09. 21:42:28

Úgy látom, hogy történet egy Opera 15 frissítés (a verziószám 15.0.1147.138). Mintha hízott is volna egy "keveset", már 40 MB felett van.

geeraa 2013.07.11. 17:53:28

Én már sírtam náluk hogy szar az egész.
my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=1678692&t=1373557920&page=3#comment14498302
Ez semmi egyéb mint egy chrome klón, arra pedig semmi szükségünk!
Opera kell!! :D

totalrecall 2013.08.29. 15:32:07

Sziasztok.
Ez az opera 15.XX könyvjelzős dolog nagy szívás nekem.
95 óta hordozom a könyvjelzőjeimet.
Több mint 3000 könyvjelzőm van.
Akkor 18 év könyvjelzőjeit dobhatom ki ?
Látom, a menüsáv is eltünt .....
Ne már, .... egy chrome, firefox klónt kaptunk .... ne már .... Eddig is utáltam mind a 2-őt.
Az operában az első az volt, hogy azokat a vizuális sz@okat töröltem ...
Mire 3000-et végignézne ..... aaa hajam is elmenne.
Úgy látom át kell térnem a Maxthon-ra. Az legalább gyors mint az opera volt régen.
de azt a sok könyvjelzőt mire átcipelem ......
Üdv

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.29. 16:00:44

@totalrecall: A 17-ben már lesznek könyvjelzők, a 18-ban pedig előreláthatólag UI is lesz hozzá.

Dzsini 2013.08.29. 17:13:50

@totalrecall: Maxthon gond nélkül importálja az Opera 12-ből exportált könyvjelzőket, mappastruktúrával, mindennel.

A betűkódokkal persze nem tud mit kezdeni, ahhoz nem ért.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.29. 17:28:09

@Dzsini: Milyen betűkódokkal? Úgy érted, nem ismeri a Unicode-os ékezeteket?

Dzsini 2013.08.29. 17:55:09

@penge™: egy távolkeleti piacon aktívan használt program? Ne tettesse magát hülyébbnek, mint amilyen Safranek :)

A két-hárombetűs gyorskódokat nem ismeri, amivel Opera12-ben F2 után lehet megnyitni a könyvjelzők közül valamit.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.29. 18:24:50

@Dzsini: Annak a helyes neve azonosító vagy nickname. Operát nem ismerők még hívhatják tageknek/címkéknek vagy kulcsszavaknak/keywords-nek is, ami a többi böngészőben van, bár teljesen nem fedi le a kettő egymást, mivel a tagek/kulcsszavak kategorizálásra is alkalmasak és egy könyvjelzőelem annyit kaphat, amennyit akar, ellentétben a nickname egyedi. Ugyanazt nem adhatod meg kettő vagy több könyvjelzőnek, kivéve mappának, ami a mappán belül minden benn található könyvjelzőt megnyit.

De ez még elnézhető, ha valaki ennek hívja, de a "betűkód" enyhe funkcionális analfabetizmust sugall. :D

Az entitásokat hívják betűkódoknak, mint ez: • vagy a Unicode változata ez: &#8226

Dzsini 2013.08.29. 18:33:31

@penge™: betűkód: _betűkből_ álló _kód_, amely a könyvjelző azonosítására szolgál.
Látom nem változott a kötözködő kedved, továbbiakban irányítsd azokra, akiket érdekel :)

totalrecall 2013.08.29. 19:55:07

@penge™:
Köszönöm a gyors reagálást, nagy kő esett le .....
Üdv.

ZeGa 2013.08.30. 00:50:08

@totalrecall: Csak úgy kíváncsiságból kérdezem, hogy a 95 óta gyűjtögetett 3000 oldal közül hány aktív még? :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.08.30. 02:39:00

@ZeGa:
Erre én is kíváncsi lennék. A legkevésbé sem kötözködésből, de hányat használsz aktívan, és hányat tartana pont ugyanannyi ideig kiguglizni, mint megkeresni a könyvjelzőkezelőben? Nekem is van százegynéhány könyvjelzőm, de ha lenne kedvem átnézni az összeset, a felét már simán kukázhatnám.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.08.30. 02:52:55

@Nekomajin: Én átnéztem a múltkor az 1200 valahány könyvjelzőmet és meglepő módon a takarítás után is 1100 körül maradt. A legtöbb megszűnt meg olyan volt, hogy átirányított a régi domain az új domainre, meg olyan is, hogy Google-zni kellett a címet és ugyanaz tartalom megvolt sokszor maga az eredeti forrás.

Ha meg domain szűnt meg (pl. geocities), akkor elég volt azt beírni, kijelölni mindet, majd Delete.

A könyvjelzőket mindig is archiválásra használtam. Már régebben is sajátgombok, könyvjelzősáv helyettesítette a gyorshívót amikor még nem volt.

Menthetném MHT-ba is (olyan cikkeket szoktam is, amik jellemzően eltűnhetnek), de úgy meg nehéz lenne localhostról linkelni fórumba, vagy hasonlók, meg keresni bennük is nehézkesebben tudnék.
süti beállítások módosítása