Magyar Opera

Next, next... finish?

Már éppen lefekvéshez készülődtem, amikor tudomásomra jutott, hogy megjelent az új Opera első előzetese. Pedig már jó ideje elérhető volt a Desktop Team blogon, de ez is jellemzi az utóbbi időket. Olyan régen jelent meg érdemi verzió, hogy már teljesen elszoktam az oldal látogatásáról. Mindenesetre a hír hallatán mindjárt indultam is hogy letöltsem azt az Operát, amit - ilyen vagy olyan előjellel - minden Opera rajongó úgy várt, mint talán még soha egyetlen verziót sem.

Ennek oka értelemszerűen az volt, hogy az Opera korábban bejelentette: szakít az általa közel 20 éve fejlesztett motorral - aminek mostanában Presto a neve - és WebKit-re cseréli azt. Aztán kiderült, hogy az már nem is WebKit lesz, hanem Blink, amely névvel a Google illeti a saját képére formált WebKitet. Sejthető volt, hogy az új változat komoly mértékben változtatja meg kedvenc böngészőnket. Szóval sok minden, ami az újdonság megjelenésével kiderült, tulajdonképpen nem meglepetés, de mégiscsak furcsa az Opera kontextusában rájuk tekinteni.

Nulladik benyomások

Az első kisebb meglepetést a bejelentő cikk okozta: rendben, hogy kihagyják a 13-as verziót, de a 14-est is átugrották, nem hittem volna, hogy még a Google-nél is gyorsabban tudnak verziószámokat emelni... Gondolom azért ez a nagy ugrás, hogy a viszonylag kerek 15-ös szám könnyebben megjegyezhető legyen. Kb. mint a 8.5, ami annak idején szintén nagy ugrásnak számított, pedig egyetlen új "funkciója" az ingyenessége volt.

A másik nem váratlan, de mégiscsak keserű meglepetés a letöltés során ért: a jövevény mérete nem kevesebb, mint 24,3MB. Ez gyakorlatilag duplája a 12.15-ös - és nagyjából az összes eddigi - Opera verziónak. Pedig ebben már a megcsupasztott Blink motor dübörög, és a cikkből előre kiderült, hogy kikerült belőle az M2 kliens. Később az is, hogy nem csak az...

Szerintem elmondható, hogy a jelenlegi - mármint a 12-es - Opera rendelkezik talán a böngészők között a legösszeszedettebb telepítővel. Ez a legkisebb, mégis ez rejti a legfunkciógazdagabb programot. Ráadásul tetszetős és letisztult, mégis számos beállítási lehetőséget rejt.

Szerencsére a méreten túl más hátrányunk nem származik a váltásból: a telepítő most is szép, és - ami még fontosabb - továbbra is lehet hordozható változatként telepíteni, ami egyetlen más böngészőről sem mondható el. Mármint gyári kivitelben. Azt is a javára kell írnom, hogy az amúgy sem lassú mostani verzióhoz képest is gyorsabban települt, nagyobb méret ide vagy oda, éppen csak bevillant a folyamatot jelző csík.

Első benyomások

Gyors. Bevallom IE10 után indítottam, de az Operához képest is fürgén töltődnek be a lapok, és az indulási idővel sincs gond. De mondjuk a Chrome-ot ismerve nem csak erre számítottam: egyenesen elvártam tőle, hogy így legyen.

Ami a megjelenést illeti egyfajta hibrid lett az új Opera. Az ikonok a régi Operát idézik, ami részint azért van, mert a régi Opera meg az utóbbi idők ráncfelvarrásait követően erősen a Chrome-ra hajaz. Most már van indok is. A fülsáv valahol félúton van a Windows 8-as IE10 és a régi, Glass alapú, átlátszó Opera témák között. Nem veszett el az Opera (azaz a menü) gomb sem. Csak éppen jóval szellősebb lett. Ez mondjuk nem egy tervezői bravúr, egyszerűen rengeteg minden kimaradt belőle. Ezzel el is érkeztünk a következő, legmeghatározóbb témánkhoz.

A Chrome bőrbe bújt Opera

A hírek arról szóltak, hogy az Opera lecseréli a renderelő motorját a WebKit-re. Meg a Javascript motorját a V8-ra. Meg úgy általában, átáll a Chromium platformra. Ez a döntés eléggé sokkszerűen érte a felhasználókat annak ellenére, hogy az okok és a pozitívumok egyértelműnek tűntek. A Chromium gyors, alapvetően szabványkövető és az operásoknak már évek - vagy inkább a kezdetek - óta komoly gondot okozó oldalkompatibilitási gondoktól is mentes. Egyszerűen azért, mert olyan sokan használják. Átvenni más termékét és aztán azt foltozgatni a saját szájunk íze szerint azért is célravezető, mert a különutas böngészőmotor fejlesztése eddig is rengeteg erőforrást és pénzt emésztett fel, amit aktív funkciófejlesztésre is fordíthattak volna.

Persze kétségek is mindjárt felmerültek. Nem elsősorban a jellegzetes Chrome problémák - például a magas pillanatnyi memóriafogyasztás - megjelenése kapcsán, sokkal inkább azt illetően, hogy az Operában megszokott, és éppen integráltságuk okán közkedvelt funkciók vajon mennyire függetlenítetők a Prestótól. Nos, bár ez még csak a legelső előzetes a kiadások várhatóan hosszú sorában, a választ már megkaptuk.

A jelek szerint nem arról van szó, hogy kivesszük a kocsiból a motort és beteszünk helyette egy másikat, hanem inkább arról, hogy kicseréljük a hosszas munkával feldíszített fenyőfát egy másikra, miközben más az ágak elrendezése és a tüskék is jóval hosszabbak. És böknek. De muszáj, mert a mostaniról bizony már hullanak is. Messziről még nem feltűnő, de a folyamat egyre csak gyorsul. Tehát csere!

Ezt pedig csak úgy lehet, ha leszedjük a díszeket és egyesével áttesszük a másik fára. Aminek persze több vonzata is van. Az egyik, hogy ez sok időbe telik. A másik, hogy bizonyos díszeket már nem éri meg átpakolni. Vagy éppen minden igyekezetünk ellenére összegabalyodnak a madzagok a művelet során, összetörik az üveggömb, és mehet mindkettő a kukában. Olyan szaloncukor is akad, ami valami rejtélyes módon eltűnik a két fa közti úton. Vagy legalábbis a bele, a papír még jó lesz. Ráadásul bárhogy rendezkedünk, az összkép már soha nem lesz olyan, mint régen.

Mondjuk az Operánál tudják, mitől döglik a légy, a csúcsdíszt például seperc alatt átpakolták, még ki is fényesítették. Természetesen az Opera egyik nagy "találmányáról" van szó, vagy legalábbis az egyikről azok közül, amit így vagy úgy mindenki lemásolt: a gyorshívóról. Tulajdonképpen ez a rész olyan, mint eddig, csak kibővítve - leszámítva, hogy eltűntek a beállítási lehetőségek. A végtelenített "flow" elrendezés maradt az animált áthelyezéssel együtt. Ezt kiegészítették azzal, hogy már mappákat is létre lehet hozni, benne több gyorshívó bejegyzéssel (lásd a képet). És még kereshetünk is közöttük.

Mindennek tetejébe - a szó szoros értelmében - egy akkora Google keresőmezőt drótoztak be, hogy majd kiveri az ember szemét - logóval, meg mindennel -, talán azt hiszík, hogy így egy keresés kettőnek számít? Még feljebb három "gomb" van, amik gyakorlatilag linkek a kezdőoldalak közti gördítéshez. A jobb szélső más "régi" ismerős az Opera mobilos böngészőiből: egy cikkajánlóról van szó, ami a beállított országnak - Magyarország sajnos nincs köztük - megfelelő híreket mutatja a szintén beállítható tematikáknak megfelelően.

Újítások szem előtt

A középső, "Gyűjtőlap" nevezetű (angolul Stash) viszont érdekes: ez amolyan ideiglenes tárhely, ahova az érdekesnek tartott, és elolvasásra szánt linkeket gyűjthetjük. A címsor jobb oldalán lévő ikonokra kattintva már nem csak a gyorshívóra rögzíthetjük az oldalt, hanem ebbe a listába is.

Ez eddig mind szép és jó, de a csillag ikon eltűnt, és vele együtt a könyvjelzők is. Ez aztán a forradalom, bár a kedvencek szerelmesei számára nem a jobbik fajtából. Gondolom a gyűjtött felhasználói statisztikákat nézegetve kisütötték, hogy az átlag felhasználó minimális számú könyvjelzőt tart, ha van neki egyáltalán. Egyelőre az Opera Link sem működik, így marad a webes felület. Meg a könyvjelző-importáló, ami mondjuk szintén inaktív...

Egy darabig gondolkodtam, hogy az általam látni vélt globális trendeket egyben kéne-e véleményeznem, vagy egy-egy ilyen példával megvilágítva, de azt hiszem, ez az elem pont megfelelően mutatja, mi várható úgy általában. Bármennyire durván hangzik is - az Opera éppen lomtalanít. Kikerült belőle szinte minden funkció - szerintem ennek elsősorban technikai okai vannak! - és mielőtt visszacuccolnának, egyenként megnézik, mi az ami az új koncepcióba belefér. És azt is, hogy ha már úgyis szinte a nulláról kell építkezni, akkor mit lehetne máshogy csinálni.

A gyorshívó jó ideje adott, már a mérete is állítható, sőt, túllendültek a fix rácsos elrendezésen is. Ha pedig a megcélzott átlagfelhasználói réteg nem igényli a nagy számú könyvjelző használatát, akkor miért ne olvaszthatnák össze a kettőt? Persze esetleg még így is nehéz áttekinteni, itt jön képbe a mappákba rendezés. Van külön kis kereső, illetve a címsorba gépelve is megtaláljuk az elemeket. Még azt is megkockáztatom, hogy a mobillal szeretnék összhangba hozni, illetve az érintőkijelzős táblagép-laptop hibridekkel (vagy egyszerűen csak a Windows 8 csempéivel) való "kompatibilitást" növelni.

Tovább nézelődve még valami feltűnik: az oldalsáv teljes hiánya. Hoppá! Pedig ez volt az a funkció, amit anno én magam is az Opera legfontosabb egyedi ismertetőjelei közé soroltam. Tényleg, ha már itt ez a cikk, nézzünk bele kicsit! Első pont: minden-az-egyben. Na, ez a mostani Operára már nem igaz, se M2, se RSS olvasó. Második pont: oldalsáv. Erről most írtam, hogy konkrétan nincs, mint ahogy a harmadik MDI sincs már egy ideje.

A negyedik pont a speciális aloldalakról szól. Nos, ezek kicsit megváltozott formában, de nemcsak, hogy megmaradtak, de véleményem szerint még fejlődtek is. Méghozzá előnyükre - furcsa, hogy ezt így hozzá lell tenni egy újításhoz. Régi kívánságom volt, hogy a speciális oldalak, mint például az előzmények vagy a letöltések egy teljes külön fület kapjanak, méghozzá címsorral. Az okát nem tudnám megmondani, talán így logikusabbnak és egységesebbnek tűnik.

Ugyanez fokozottan igaz a beállításokra. Régóta hajtogatom, hogy az Operában lévő beállítási lehetőségek nagy száma miatt ideje lenne egy alapos ráncfelvarrásnak. De semmi. Aztán jött a Chrome és idővel betette azt, amit szerintem az Operának kellett volna meglépnie: külön fül a beállításoknak, amik ráadásul keresővel dinamikusan szűkíthetők. Már ez is megvan. Igaz, mire megjött a kereső, a beállítások eltűntek, de ez idővel biztosan változni fog. Mármint pozitív irányban.

Az ötödik elem egy jó kis sci-fi, az opera: kezdetű oldalak összessége. Megfogyva bár, de törve nincsenek, bár egyik másik igencsak kezdetleges állapotban van (lásd opera:gpu). Ennél a Chrome is többet tud, így nekünk is van mire várnunk.

Ha egy letöltést indítunk, valamiféle Chrome-Firefox kombót kapunk. A letöltési beállítások az előbbihez hasonlóan puritának, és az utóbbira hajazó vizuális megjelenést kaptak. Nem mondom, hogy rossz, de azért az ideiglenes letöltés lehetőségét visszatehetnék.

Az Opera a füles böngészés úttörője. Ennek megfelelően számos praktikus újítás kapott helyet a böngészőjük eddigi változataiban. Egyelőre ezen a téren (is) komoly visszaesést kellett elszenvednünk. Nincs meg már az ikonikus Kuka sem, mint ahogy a Ctrl+Z sem működik. Privát böngészés van, de csak külön ablakban, pedig az előző megoldás teljesen egyedi volt.

Ahogy a fülek egymásra halmozása vagy képekkel való lecserélhetősége is, ezek egyike sem elérhető. Idővel szerintem beépítik őket, mert annál azért többet foglalkoztak velük, és viszonylag modern funkciókról van szó, amik jól illeszkedhetnek az új Opera arculatába és megadhatják azt a pluszt, ami miatt az emberek az Operát választják. És itt megint csak nem az ős-operásokra gondolok elsősorban.

Next, next... finish

A fenti - és címbeli - kifejezéstelsősorban a windowsos programok telepítésére használják - általában nem pozitív előjellel -, és több dologra is utalnak vele. A telepítési folyamat szinte végletes egyszerűségére, a beállítási lehetőségek korlátosságára és az abban rejlő, általában sokak által átugrott rejtett csapdákra ("ajándékként" feltelepülő extra alkalmazásokra, bővítményekre). Úgy tűnik, az Opera is hasonlóan az egyszerűségre és minimalizmusra törekvő böngészőt szeretne. Kérdés, hogy mekkora sikert arat ezzel, avagy - némi áthallással - a sok Opera Next-et az Opera vége követi-e? Meg, hogy mit szólnak majd ehhez az Opera felhasználók?

Az ő köreikben egyelőre elég nagy a felháborodás, és sokan felvetették a böngészőváltás lehetőségét is. Mondjuk jó kérdés, hogy mire. Chrome nem valószínű, ahogy az Internet Explorer sem. Safari? Olyan már nincs is. Marad a Firefox. Bár elég érdekes lesz látni, amint a rókás böngészőt teli szájjal fikázók elkezdik használni azt. Ugyanis a funkcionalitás egy kérdés, korábban is volt élet bizonyos funkciók nélkül, ha magamra gondolok, az operás évek alatt többször is jelentősen változtak a felhasználói szokásaim. Leszoktam egyes "nélkülözhetetlen" funckiókról és módosításokról, és megszerettem pár, már a megjelenése napján bukásnak beharangozottat. Legfeljebb rövidebbek lesznek az én Operám bejegyzések...

Az Opera fő előnyét a vetélytársakkal szemben nem a funkciók, hanem azok integráltsága jelentette a szememben. Ha most ezektől meg kell válnunk az azt jelenti, hogy senki nem kínál számunkra megfelelő böngészőt. Akkor meg hogyan tovább? Ha valamelyik fejlesztőcsapattól várhatóak hasznos, integrált ötletek, akkor az az Opera. Egyszerűen nem tudok egyetérteni azon véleményekkel, amik szerint az Opera ezentúl egyszerű Chrome témává válna. Az eltelt idő pont arra volt elegséges, hogy megismerjék és a fejleszési folyamatukba integrálják a WebKitet Blinket. A műtét után meg jöhet a lábadozás. Hegek biztos maradnak, de még talán futni is fog majd újra a páciens.

A kezdet ilyen szempontból jól sikerült, hiszen az a kevés ami működik az jól működik. A két gépen elkövetett pár napos próbálgatásom alatt egyszer sem fagyott le, amely stabilitás - valljuk meg - néha még a végleges Presto-s Operákat se jellemezte. Jelenleg inkább az apróságok zavarnak, mint például, hogy a címsávra duplán kattintva nem új fület nyit, hanem teljes képernyőre vált, meg ilyenek.

Összegezve a fent összehordottakat, az Opera gondolt egy merészet, kitépte az eddigi lapokat és nyitott egy teljesen újat. Rajtuk múlik, mennyit és mit írnak rá. A lehetőség mindenesetre adott, hiszen nem kell az oldalkompatibilitás szélmalomharcát vívniuk, az új szabványok implementálása sem rájuk hárul, nem is beszélve arról, hogy a Google szeszélyeitől is védve vannak. A jelenlegi Operások közül sokan - és érthető okokból - megütközéssel és csalódottan fogadták az új verziót.

A cég viszont inkább az új - átlag - felhasználók irányába nyit, ami valamilyen szinten érhető is, hiszen az eddigi stratégia láthatóan nem vált be. A gyorsított kiadásoknak is köszönhetően viszonylag hamar - véleményen szerint az év végére - kiderül, milyen folytatásra számíthatunk, de összességében optimista vagyok. A backflipet azért remélem visszarakják...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr905332528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2013.05.31. 20:05:59

Én a munkahelyen átváltottam rá, és most hétvégére próbából itthon is átcuccolok rá, megnézem hogy viselkedik normál használat közben.

Persze most mellette nyitva van egy 12-es a levelezés miatt, és egy szövegfile a jelszavaimmal, mert azokat még nem tudja :) A link online felületéből bepakolgattam csoportonként a gyorshívóba a fontosabb oldalakat (egyben kigyomláltam vagy 30, már rég nem működő oldalt), felpakoltam pár bővítményt (néhány a Chrome storeból letöltve és a .crx bedobálva), és útra készen állok :)
Hajrá!

Mesant 2013.05.31. 20:24:41

Normálisan használom -külön a Mail-lel - baromi gyors, nincs opera:config sokkal egyszerűbb a beállítási menü is. Igaz, hogy nagyobb a telepítő, de ez nekem azért volt gyanús, hogy a fejlesztések miatt talán kevesebbet fog enni is a memóriából. Úgy is lett, egy megnyitott ablakkal az öreg 277 MB, míg a Next csak 27 MB-ot fogyasztott. Az új változat már alkalmas a Mega tárhely kezelésére is, a magyar helyesírás ellenőrző a böngészővel együtt települ, nincs szükség külön telepítésre. A Next automatikusan frissít ha engeded neki. Nagyon bejött, annak ellenére is, hogy a Mail külön van, nem is bánom hogy elkülönül, mert böngészés közben leveleket olvasni meg válaszolni rá, az kicsit megosztotta a figyelmet. Egyszóval baromi gyors, nem omlott még össze, pedig naponta órákon keresztül böngészek, videót nézek, oldalakat nyitok meg olvasok át, csukok be, szóval béta állapota ellenére nagyon stabil. Csak így tovább! Ja igen, a Mega miatt kiváltotta nálam a Chrome-ot. Megvan még a 12.15-ös is, mert még a link nem üzemel, de nagyon biztató a haladás iránya.

Mesant 2013.05.31. 20:30:54

@Dzsini: Az Opera Mail simán importálja a 12.15-ből a levelező fiókokat jelszókkal együtt.

Dzsini 2013.05.31. 20:44:19

@Mesant: Tudom, viszont mivel nincs benne böngésző, nem tudok bejelentkezni pár oldalra, ahonnan csak akkor lehet hozzáférni az RSS információkhoz, ha megvan a bejelentkezéshez járó cookie.

Egyébként lazán áthúzta magának azt a ~ 1,5 gigányi levelezést meg RSS-t, csak pár forrásom hanyattesett benne.

Ami még szép: a hordozható változat is simán automatán frissült indításkor (viszont 2 ikonja van a Win7 címsávon)

Ja igen, próbálkozóknak: chrome-extension-downloader.com
:)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.31. 20:46:49

"Nem mondom, hogy rossz, de azért az ideiglenes letöltés lehetőségét visszatehetnék."

Meg a fájlrendszerből való törlés lehetőségét, meg úgy alapból a rendszerintegrációt (ha éppen egy adott fájlt nem a default programmal akarok megnyitni. Windows alatt külön hasznos, ami olyan buta rendszer, ahol a kiterjesztés határozza meg a fájlformátumot. Meg lehet nyitni például az olyan .zip kiterjesztéssel (nem, nem bezippelve, mert hülye az oldal) lementett .srt és .sub fájlokat Notepaddel, amit nem kell kibányásznom fájlkezelővel a fájlrendszerből.

A temporary downloads-nak pedig alapnak kéne lenni.

"Bár elég érdekes lesz látni, amint a rókás böngészőt teli szájjal fikázók elkezdik használni azt."

Valahogy mindig csodálkoztam, hogy miért fetisizálják annyira azt a buta Chrome-ot. Találó a neve. Egy userChrome az egész. Egy tesztkörnyezet webfejlesztőknek és egy e-pénisz növelő a benchmark-buziknak. Ennyi. Még ha szimplán annyi az igényem, hogy hetente kétszer megnézzem az Index vagy az Origo címlapját, akkor is inkább IE10, mert gyorsabban indul és már úgyis ott van defaultban.

Az meg, hogy van benne 1-2 figyelemre méltó fícsör, nem nagy dolog (főleg akkora cégtől, ami mögötte van). Az emberi ürülékben is vannak olyan baktériumok, amik nélkül az emberi szervezet elpusztulna, de ettől még nem emeljük piedesztálja "kulabácsit". :D

Ezzel szemben a Firefoxra lehet mondani, hogy lassú, lomha, hízásra és bugokra hajlamos, de legalább böngésző. Még ha olyan is, amilyen.

Mintha valamelyik politikust hasonlítanánk az emberi végtermékhez. Olyan amilyen, de él, lélegzik, tud beszélni, van két lába, két keze. Megfelelő kiképzéssel lehet belőle akár még gyapotszedő vagy uránbányász is. Ráadásul a nyílt "forráskódnak" köszönhetően a szervei felajánlhatók az orvostudomány javára.

Ezzel szemben a Chrome... maximum a legyek dongják körül, még ha van is belőlük pármilliárd. Ráadásul a megfelelő szabályozás hiányában néha olyanok is belelépnek, akik számára nem kívánatos és még ha le is törlik a cipőjük talpáról, ott marad a nyoma.

"A két gépen elkövetett pár napos próbálgatásom alatt egyszer sem fagyott le, amely stabilitás - valljuk meg - néha még a végleges Prestos Operákat se jellemezte."

A Notepad is ritkábban omlik össze (és gyorsabban indul), mint az MS Word 2010

"nem is beszélve arról, hogy a Google szeszélyeitől is védve vannak."

Miért is? Még saját motorjuk sincs. Ha a Google faszságokat implementál, akkor vagy átveszik, vagy forkolják a Blink-et és akkor tovább szegmentálódik, immár 3 különböző, 1 közös ágról származó motorral WebKit-Blink-Operás fork

És ott is ők húzzák a rövidebbet, apró méretüknél fogva.

Ezzel a lépéssel az Opera nem széllel szemben hugyozik, hanem megfordult és a szél irányával egy irányba hugyozza pofán a saját felhasználóit. Ha a Google a tabletbuzi-vékonykliens tengelyen akar mozogni, akkor az Opera is kényszerűen ott fog mozogni.

M2 és RSS nélkül kapásból rá vagy kényszerítve, hogy weben olvasd a leveleket és weben nézd meg a szarul strukturált weboldalak folyamatos frissítgetésével a híreket. Mindezt úgy, hogy veszel 16 giga RAM-ot, mert ha eddig volt 50 hírcsatornád, akkor most 50 megnyitott tabod lesz, amit egy külön kiegészítővel fogsz automatikusan frissíttetni és egy másik külön kiegészítővel fogja neked jelezni, ha változás történt az oldalon.

És ha eddig 4-5 különböző e-mail szolgáltatónál volt fiókod, akkor vagy választasz egyet, aminek megadod a jelszavaidat és átfetchelteted vele az e-maileket, vagy szintén külön tabokon nyitvatartod. Ha szerencséd van, akkor nem léptet ki önhatalmú session timeout miatt. Amit még cookie szerkesztéssel sem lehet felülírni, mert nem tudod szerkeszteni a cookie-kat.

"A cég viszont inkább az új - átlag - felhasználók irányába nyit, ami valamilyen szinten érhető is, hiszen az eddigi stratégia láthatóan nem vált be."

Kíváncsian várom, popcornnal a kezemben. Az átlagfelhasználónak az sem fog feltűnni, hogy egy Internet Security vagy bármilyen egyéb szar (esetleg Flash plugin) telepítésével beállított alapértelmezettnek egy Google Chrome-ot. Mindkettőben ott van az ablak, a tabok meg a Google logó és böngészik tovább.

Mesant 2013.05.31. 20:48:17

@Dzsini: Aztán az is lehet, hogy a Mail visszakerül, bár így sem rossz. Nagy előnye még, hogy amatőrök nem nagyon tudnak benne mit elb*szni, mert csekély a hozzáférés lehetősége. :)

Mesant 2013.05.31. 20:51:26

@penge™: Nagyon jót vigyorogtam :D Amit a Chrome-ról és a Foxiról elmondtál abban tökéletesen egyetértek, az egyik buta, a másik gagyi...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.31. 20:51:48

"Úgy is lett, egy megnyitott ablakkal az öreg 277 MB, míg a Next csak 27 MB-ot fogyasztott."

Hogy csinálod? Nálam kapásból 70 mega (ezzel a Chrome 150-jének a fele), 2-3 tab már 300 mega körül volt összesítve, mikor kipróbáltam az új WebGL alapú Google Maps-et 440 megát zabált csak kizárólag a WebGL-es tab.

Ezzel szemben az eredeti Opera több ezer levéllel, 38 hírcsatornával, ha kitörlöm a cache-t és az iconcache-t, indulás után 170 mega körül eszik 7 megnyitott tabbal.

És 80-100 fül körül sem döglik meg a 2GB-os rendszeremen.

@Dzsini: Az nem külön M2, hanem egy 12.15-ös Opera, letiltott böngészővel.

Dzsini 2013.05.31. 20:58:01

@penge™: Ha a kezedben van a popcorn, akkor hogy vagy képes ennyit gépelni? :)

Amúgy nekem most délután 3 óra óta a 12 van megynyitva, csak a levelezővel - 412 mega (ahogy írtam 1,5 gigányi levelezés ül benne), és a 15 7 nyitott füllel, Ghosteryvel, Adblock plussal, pár egyéb bővítménnyel, flashes oldallal, és összeszámolva 274 megánál tart a 11 process, olyan 100 körüli gyorshívó-bejegyzéssel, szépen csoportokba pakolva.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.05.31. 21:09:47

@penge™:

"Meg a fájlrendszerből való törlés lehetőségét, meg úgy alapból a rendszerintegrációt"

Egyébként ilyenkor derül ki, pontosan mit is tudott az Opera. A nagy funciók mellett van néhány apróság, ami egyedi és kifejezetten hasznos tud lenni. És most hiányzik.

"Ezzel szemben a Firefoxra lehet mondani, hogy lassú, lomha, hízásra és bugokra hajlamos, de legalább böngésző. Még ha olyan is, amilyen."

Ez is mutatja, mennyire más a látásmódunk (meg hogy idővel mennyit változik). A Feirefox valamiért sosem jött be, pedig amúgy nem rossz az sem. De én előbb használok Chrome-ot, mint FF-et...

Ráadásul felmerül a kérdés, hogy mi is a böngésző. Nálam definíció szerint az, ami a Chrome. Elég fapados, de akkor mit mondanál a WinGOGI-ra... :) A honlapokat viszont kezeli és megjeleníti. Tehát az alapkövetelményt teljesíti. Minden, ami efölött van, az kényelmi extra, amire vagy szükséged van, vagy nem, vagy használod, vagy nem.

Az alap FF-et semmivel sem tartom jobbnak, mint a Chrome-ot. A kiegészítők meg... nem véletlenül használtam inkább Operát!

"A Notepad is ritkábban omlik össze (és gyorsabban indul), mint az MS Word 2010"

Ezért is készít az ember alap feljegyzéseket Notepad-ben a Word helyett. Meg lehet, hogy nem sokan használják az alakzatokat vagy a WordArtot...

"Miért is? Még saját motorjuk sincs. Ha a Google faszságokat implementál, akkor vagy átveszik..."

Ha a Google implementál valamit, akkor annak oka van. Épp azt írom, hogy ebben az esetben sincs gond, mert bárhol használják fel azt, ez nem az Opera gondja lesz, rögtön működni fog. Nem úgy, mint most, amikor végre javítanak valamit a Gmail-en, a Chrome meg másnap megint belepiszkál. Most ilyen nem lesz, vagy legalábbis nem okoz gondot.

"M2 és RSS nélkül kapásból rá vagy kényszerítve, hogy weben olvasd a leveleket és weben nézd meg a szarul strukturált weboldalak folyamatos frissítgetésével a híreket"

Az M2 még mindig elérhető. Ha meg majd mégsem, akkor is vannak még levelezőprogramok, nem kell mindjárt Gmail-re rohanni.

email 2013.05.31. 21:10:51

Csak ma láttam meg, hogy kijött a Next. Gyakorlatilag nem sok köze van az Opera Böngészőhöz. A Presto-s vonal egy fél-profi (főleg testreszabhatóságban) szoftver, ehhez képest a Next egy fapad. Gyors és tényleg stabil, de ennyi. Le sem tudnám írni a hiányosságait. Amíg lehet én használom tovább a 12.xx-et.

Dzsini 2013.05.31. 21:11:39

@cousin333: hú, hogy ezért mekkora wall of textet fogsz kapni pengétől... :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.05.31. 21:14:03

@penge™: "Az nem külön M2, hanem egy 12.15-ös Opera, letiltott böngészővel."

Ez szerintem pont az M2 definíciója... :) Amúgy meg ez az Opera Mail 1RC. Úgy nézem, ki akarják külön is adni. Kívéncsi vagyok, miért nincs benn az Opera 15-ben. Mert még nem végeztek az integrációval, vagy egy az egyben meg akarják szüntetni.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.05.31. 21:14:52

@Dzsini: Ja, pedig inkább cikket írna szent hevületében :P

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.05.31. 21:18:36

@cousin333: Annyit tennék hozzá, hogy a fenyőfás hasonlatod szerintem nagyon találó lett! :)

Dzsini 2013.05.31. 21:21:13

@cousin333: szerintem nem lehet (vagy túl sok erőforrást igényelne) a Prestot és a Blinket közös sapka alá pakolni - lesz Mail, és lesz Opera. A mókás a Mailben, hogy itt-ott nem sikerült benne a feliratokat, ikonokat kicserélni - pl. az alsó sarokban az ikonok között ha jött új levél, akkor az O betűn jelenik meg, míg normál esetben az új boríték van ott, meg ilyesmik :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.05.31. 21:48:34

@Dzsini: A Prestot meg a Blinket nem is kell közösíteni. A levelezőbe egy HTML renderelő motor kell. Ez a régi Operában kézenfekvően a Presto volt. Emiatt jobb az integráció. Az FF-ben is van egy motor, mellé leszedheted a Thunderbird-öt, amiben megincsak benne van ugyanaz, de minek.

Most is mehetne tovább, hogy betsezik a levbelező funkcionalitást, a leveleket meg a Blinkkel rajzoltatják ki.

Már téma, de az is érdekes - és bíztató -, hogy a Dragonfly sem halott, pedig a Chrome-ba is van egy - állítólag elég jó - debugger.

Dzsini 2013.05.31. 22:00:07

@cousin333: Ezt nem tudjuk pontosan, és maximum találgathatunk, hogy mennyire szétválaszthatató az M2 a Prestotól. Valószínűleg nem egyszerűen.

A Web Inspector pedig szakértő és szakmában aktív ismerős szerint nagyon jó, és mivel ő ezzel keresi a pénzét, én hajlamos vagyok elhinni neki, ő állandóan használja az összes böngészőt, hiszen ebből él.
Én belenéztem, sok mindent egyszerűen megtaláltam benne, tudja magát álcázni, csomó mindent át lehet irogatni menet közben (közvetlenül a forráskódot nem) - amire én szoktam használni, arra bőségesen megfelel ez is.

Carun 2013.05.31. 22:06:46

Vegyesek az érzéseim. Először is nagyon gyors, le a kalappal. A Speed Dial újítás is kedvemre való. A könyvjelző ugyan hiányzik, de ha megszokom ezt a mappába rendezett SD-t, akkor lehet kiváltja nálam a könyvjelzőket.

Amit hiányolok, az a notesz. Nagyon tetszett, hogy böngészés közben másolhattam, beilleszthettem, apró jegyzeteket írogathattam, vagy a hozzászólásokat oda írtam, meg amúgy is szeretek firkálni. Persze telepítve van a gépen az Evernote, de oda teljesen mást pakolok, így böngészés közben most ismét meg kell nyitnom egy Notepad-ot.

A másik a teljes testreszabhatóság. Ez fájó pont, mert nagyon szerettem bütykölni a böngészőt, kipróbálni új gombokat, átalakítani ezt-azt. Nem régóta vagyok Operás, de ez volt az egyik kedvencem.

M2-t már egy ideje nem használtam, mivel gmail-es vagyok és volt az a hiba, hogy ha csatoltam valamit, akkor nem küldte el. Remélem ezt is visszateszik, a fentebb említett hiba javításával.

Nem lesz ez rossz, végülis még csak Next. Kíváncsian várom, hogy mik lesznek amiket visszaraknak és mik fognak eltűnni a süllyesztőben.

Cole1 2013.05.31. 22:09:06

@email: Így vagyok én is vele. :) 12.15 még sokáig marad.

MosoMasa 2013.05.31. 22:10:17

A levelezőnek át lehet helyezni a mappáját, amiben a leveleket tárolja?

Dzsini 2013.05.31. 22:14:58

@MosoMasa: Ha hordozhatóként telepíted, akkor ott lakik a saját mappájában, és az egészet egyben mozgathatod.

MosoMasa 2013.05.31. 22:20:57

@Dzsini: Aha, fel sem tünt ... annyit beszéltek róla, hogy kipróbálom.
Vaéahogy a levél jelzése nem az igazi a tálcán ...

sanyix 2013.05.31. 22:34:38

@penge™: nálam induláskor eszik 300 megát a 12.15, átlagban pedig 500 körül van.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.05.31. 22:43:06

Jó cikk lett, köszi!

Én arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha az egérmozdulatok a kezdőlapon is működnének, hogy lehessen lapozni a gyorshívó meg a kedvencek között, meg a gyorshívó mappákban.

sanyix 2013.05.31. 22:48:07

egyébként jól látom hogy pont mint a chrome esetében, itt sincs 64bites változat? Merthogy a 12-ből még volt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.31. 23:29:20

@cousin333: "Elég fapados, de akkor mit mondanál a WinGOGI-ra..."

Tesztkörnyezet. Viszont a WinGOGI-t nem is nevezte senki önálló böngészőnek, szemben a Chrome-mal, amit a "böngészők csúcsának" akarnak beállítani.

A Notepadnek is ki lehet találni fasza reklámkampányt, mint
- 1 másodpercen belül indul.
- Alacsony memóriahasználat.
- Minimalista UI. Könnyen eligazodik még a nagymama is, nem zavarja őt össze a ribbon.
- A userek többsége úgysem tudja még a tabulátorokat sem normálisan használni, szóval az igényeiket bőven kielégíti egy notepad.
- Én csinálok egy olyan Notepad-et, amihez írok egy extension API-t, ezáltal egyrészt leveszem a saját vállamról a felelősséget és a feladatokat és áthárítom az ingyen, lelkesedésből dolgozó fejlesztőkre (akik között rengeteg a kókler), másrészt akár Word-öt is lehet belőle csinálni. Igaz, akkor már 5 giga RAM-ot fog zabálni és lassabb lesz, mint bármilyen Java-ban írt retek, de én széttárom a kezem és azt mondom: "Aki ennyi kiegészítőt használ, az nem normális."

"Tehát az alapkövetelményt teljesíti. Minden, ami efölött van, az kényelmi extra, amire vagy szükséged van, vagy nem, vagy használod, vagy nem."

Ha így állunk hozzá, a barlang és a tábortűz is kényelmi extra, mert kurva jól elvoltunk ki tudja hány évig a fa tetején.

Valóban vannak specifikus dolgok (ilyennek érzem pl. a DownThemAll funkcionalitását egy Linkek panellel szemben), viszont vannak esszenciális dolgok, amik akkor is azok maradnak, ha 1-1 user nem használja, illetve ha a userek 90%-a meghülyül és igénytelenné változik.

Én sem minden nap úgy ülök le egy Opera elé, hogy "Hű, most aztán kihasználom a funkcionalitásának legalább a 90%-át.", de jó dolog, hogy mikor éppen szükségem van rá, akkor ott van, lehetőségem van rá. És nem kell hozzá kiegészítőket telepítenem.

Ahogy okostelefont sem azért használnak sokan, mert minden nap alkalmazásokat telepítenek meg WiFiznek, meg GPS navigációval mennek reggel munkába/iskolába, hanem azért, mert MIKOR SZÜKSÉGÜK VAN RÁ, akkor ott a lehetőség, hogy használják.

De gyanítom, a számítógépre telepített szoftvereit sem használja a legtöbb ember minden nap. De ott van, amikor szüksége van rá.

"Az alap FF-et semmivel sem tartom jobbnak, mint a Chrome-ot."

Akkor nem ismered eléggé. De még ha csak a GUI-ját ismered, akkor is látnod kéne, hogy van oldalsáv (még ha buta is, mert csak könyvjelzők és előzmények vannak rajta), van egy még Operáétól is részletesebb (bár kuka az nincs) könyvjelzőkezelője, ami szintén fasza, csak lassú a sqlite miatt. Meg van about:config, amihez még benne nem szereplő bejegyzéseket is hozzá lehet adni.

"Ha a Google implementál valamit, akkor annak oka van."

Persze, hogy oka van. A saját kis webalapú birodalmukat építgetik, amit jelenleg a vírusszerű elterjedtség miatt vizsgálnak a versenyhivatalok ezerrel, hogy milyen jogi kategóriába lehetne beleszuszakolni, mert a monopóliumellenes fellépés a Google esetében nem áll meg.

Ezért van NaCl és társai. Az a céljuk, hogy az egész világ ilyen buta tabletszerű szarokat használjon (lásd: Chromebook ChromeOS-sel) és minden adatukat a felhőben tárolják, önrendelkezés nélkül.

Az Opera pedig eddig teljesen ellentétes irányvonalat képviselt azzal, hogy az adataid felett te rendelkeztél egy nagyon fasza, okos felületen és hű maradt a HTML nevéhez, ahol az "M" betű azt jelenti "Markup" nem pedig azt, hogy "Multimedia".

Ettől függetlenül nem gátolta azokat a fejlesztéseket, amelyeknek volt létjogosultsága (HTML5 video/audio), viszont nem kívánt komplett OS-futtató környezetet kreálni a weben. Mert ez bizony nem fejlődés, hanem kőkemény üzleti érdek. Aki az adatokat és az információt birtokolja az a 21. század ura.

Ettől függetlenül magának a cloud-nak, mint technológiának szintén van létjogosultsága, de nem egy adatbányász cég kezében és főleg nem úgy, hogy tűzzel-vassal kényszeríteni próbál.

Csak egy példa: Valaki ajánlotta a Google Keep-et. Ott kénytelen vagyok megosztani az adataimat a Google-val. Ellenben a My Opera fiók és a Link bekapcsolása opcionális volt. Ezek nélkül ugyanolyan funkcionális és használható volt minden, csak nekem kellett gondoskodnom a backupról. Valamit valamiért. De nem akart rákényszeríteni, hogy csak weben érhetem el és mégpedig vagy használom, vagy el vagyok lehetetlenítve.

"Az M2 még mindig elérhető. Ha meg majd mégsem, akkor is vannak még levelezőprogramok, nem kell mindjárt Gmail-re rohanni."

Az M2 egy letiltott böngészőoldali, teljes értékű Opera. Ebből lehet következtetni, hogy még bugfixelni sem fognak. Vége neki. Levelezők terén meg eléggé hiány van. Az egyetlen, ami felveszi a versenyt az M2-vel az a The Bat, ami fizetős és olyan kevesen használják, még még crack se nagyon van hozzá. (és csak Windows-ra elérhető).

"Ez szerintem pont az M2 definíciója"

Szerintem meg nem, mert így gondjai vannak a cookie-t igénylő feedekkel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.05.31. 23:32:20

@Med1on: A hasonlat nekem is tetszett, csak az a baj, hogy ez esetben a Normand fenyőt cserélték le lucfenyőre. A V8-ból még 64 bites sincs. Egy fércmunka. Erről ennyit.

@Nekomajin: Az az egy legalább működik. Ha azt is kiegészítőként kéne pótolni, akkor nem működne a belső lapokon...

@sanyix: De neked gondolom vannak olyan kiegészítőid is, amiket én kiváltottam a tartaloblokkolóval (Adblock, Ghostery, stb.) Vagy éppen Autopager, amit szintén csak akkor kapcsolok be, amikor nagyon kell, mert ezek a baromi nagy adatbázis miatt hamar elfogyasztják a memóriát.

64 bites azért nincs, mert a V8-ból sincs. Ez is egy ékes bizonyítéka, hogy a Google magasról szarja le a 64 bitet, mert a vékonykliensek és tabletek a fő profilja, amit majd a felhőbe szinkronizál a user, ezzel tálcán kínálva minden adatát a Google számára.

ps: A blog.hu tényleg bekaphatná. Sehol az adminfelületen nem kapcsolható ki az 5000 karakteres limit, emiatt két részletben kellett írnom.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.05.31. 23:32:29

@sanyix: Az Opera 15-nél még biztosan nem lesz 64 bites változat, de azt most hirtelen nem mondom meg, hogy pontosan melyik bejegyzés alatt olvastam ezt.

Mihics Zoltán (Med1on) 2013.05.31. 23:46:39

@penge™: Csak olyat ne produkáljon majd ez az új Opera, mint amit régebben a Chrome-nál olvastam, hogy folyamatosan hízik a cache size limit hiánya miatt. Ezt a felvillanós Gyorshívót is szokni kell még, de most ez a legkisebb probléma. A GUI sebességénél amúgy apró érdekesség, hogy ha a lassabb virtuális gépen rátapadok a CTRL+W kombóra, akkor valamennyire látom a fülön, hogy az opera://startpage utasítással hívja be a böngésző a Gyorshívót.

ZeGa 2013.06.01. 00:05:58

Grat a cikkhez nagyon összeszedett lett, tetszik, jók a hasonlatok.

@Med1on: Nálam az opera menü is lassan jön elő és a jobb klikk menü is késlekedik, szóval UI-n is van még mit dolgozni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.01. 00:12:16

@Med1on: Annyira nem vészes. Nálam 1,5 giga körül megállt a hízásban, csak az idegesítő, hogy kerregteti a vinyót. De ahelyett van SSD, akinek van 16 giga RAM-ja Chrome teljes értékű használatához, annak új SSD-re is telik évente. :D

"Ezt a felvillanós Gyorshívót is szokni kell még, de most ez a legkisebb probléma."

Na erről beszéltem. Firefox esetében about:config -> browser.newtab.preload;true és azonnal megjelenik.

Hol van ilyen szintű konfigurálhatóság Chrome-ban?

Egyébként dqdb szétbontotta a forrást és felcsillant egy apró reménysugár: itcafe.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_19271-19271.html

- Könyvjelzők lesznek (kérdés, hogy olyan buta-e, mint a Chrome-é, vagy normális)
- Spatial Navigation lesz.
- Fast Forward lesz
- Fit-to-Width lesz
- Billentyűparancsok JSON-ból módosíthatók lesznek, csak .pak fájlt kell forgatni hozzá.
- F12 gyorsmenü lesz.
- Képkezelés (show, cached, off) lesz.
- Korábban aktív fülekre való visszaváltás lesz, csak default Ctrl+F1 és Ctrl+F2 van beállítva neki Ctrl+Tab és Ctrl+Shift+Tab helyett.
- Valószínűleg Wand is lesz (vagy legalábbis a jelenleginél okosabb jelszókezelő.
- Ikonméretre minimalizálás is lesz.

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.06.01. 01:25:34

Egy gyors kérdés. Az új Operában hol lehet letiltani a cache-t? Vagy legalább áthelyezni az eredeti helyéről? A rendszerem SSD-n van, aminek annyira nem tesz jót a fél internet becache-elése... :S

Az új böngésző valóban stabil, de sajnos még nagyon buta. Remélhetőleg a visszajelzések alapján gyorsan változik majd...

Dzsini 2013.06.01. 05:36:26

Penge, meg lehet kérni téged arra, hogy amiről már az évek során sorozatosan kiderült, hogy egyáltalán nem értesz, ahhoz ne írj képernyős szövegeket, hogy úgy nézzen ki neked van igazad? Itt a többség tudja, hogy az ilyen kirohanásaidat hogy kezelje, de egy épp erre járó még azt hiszi, hogy igazad is van, mert sokat írsz valamiről, és igazságdarabkák között tolod a rögeszméidet és mániáidat.
Ez egy jól elterjedt politikai manőver, hogy ledumáljuk a másikat a porondról, és amikor az már megunja és nem válaszol (mert látja, hogy ugyanazokat a köröket futjuk ezredszer is), akkor azt hisszük, hogy győztünk. A baj ott van, hogy egy kívülálló ezt esetleg el is hiszi.

u.i.: a fenyő Nordmann, még azt se sikerült helyesen leírni :)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kaukázusi_jegenyefenyő

franatixx 2013.06.01. 06:47:32

@cousin333: Gyakorlatilag mindenben egyetértek a leírtakkal.

@Dzsini: :D
Megtanulhatnátok már, hogy amikor elgurul penge gyógyszere nem szabad neki válaszolni, ilyenkor értelmes válaszokat úgysem kap az ember csak tl;dr hasonlatparádékat, illetve később nyugszik le ha etetitek. :D

MosoMasa 2013.06.01. 07:24:19

@penge™: Ha ezek visszakerülnek, akkor remek lesz, lényegében más nem is érdekel, lesz egy jó böngésző végre.
A többi dologról amikről írogatsz, azt sem tudom micsodák - szerintem ezzel nem vagyok egyedül.
A tömeg lszrja ezeket a dolgokat. Egy projektet nem lehet néhány elvetemültre alapozni - vagy ha arra gyúrnak, akkor legyen ez egy zárt közösség, de akkor ne beszéljen senki részesedésről, meg böngészőháborúról, mert nincs értelme.

Mesant 2013.06.01. 08:00:43

@penge™: Az nyilvánvaló, hogy az Opera annyit zabál amennyi erőforrás van, nálam egy i3 3240-es dobog 4 giga ddr3-ssal tehát nincs elkényeztetve. Ha 8 giga lenne a ram, akkor nyilván többet kajálna....

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2013.06.01. 08:21:49

Nekem az opera notes hiányzik legjobban. Egyszerűen nem kiváltható más programmal vagy web alapú dologgal, mert az az alapvető élménye veszik el, hogy egy ablakban van. A külön programnál szívás a váltás pláne ha egyszerre nézném pl. egy weboldalt és a jegyzetet. Két programot nem lehet könnyen, gyorsan egy kattintással egymás mellé tenni, mint ahogy az oldalsáv bejön. És még nem beszéltem az automatikus mentésről!

Ja még egy ami feltűnt: LASSÚ a 15, mert 12-esen nálam alap a "beépülők engedélyezése" - a 15 ilyet meg nem tud (vagy nem találtam meg) és minden szutyok reklám a gépet lassítja. Sima index címlap tökéletes minta.

Dzsini 2013.06.01. 08:33:55

@Vallalkozas Hatraltatasi Iroda: Beállítások - Webhelyek
Plug-inek
Automatikus futtatás
Kattintson a lejátszáshoz (ez kell neked)
Összes letiltása

plusz van hozzá adblock :)

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2013.06.01. 08:36:54

@Dzsini: Köszi! egyből jobb.
Az opera notes-ra nincs ilyen rövid megoldásod?:)

Dzsini 2013.06.01. 08:43:43

@Vallalkozas Hatraltatasi Iroda: Nincs sajnos - Evernote és egyéb külső lehetőségek vannak egyelőre, de ez egy olyan funkció, ami valószínűleg nem túl bonyolult, tehát vissza fog térni.

szentark 2013.06.01. 09:22:20

Nos, mivel mindenki arra hajazz, hogy az O nyitott az átlag felhasználok felé, ak én mint átlag felhasználónak van egy tömör véleményem : SZ@r! Marad a 12 verz. Egyébkén MosoMasa utolsó bejegyzésével, teljesen egyetértek.

kecske666 2013.06.01. 09:26:04

Tömör véleményem:Már most remek a a böngésző.Ha pár régi igazi opraás cucc átkerűl nem lesz itt gond.Egy korszak lezárúlt ennyi történt.Megvan mindenkinek a lehetőség váltásra ha nem felel meg.

Mesant 2013.06.01. 10:14:12

@szentark: Ez aztán egy szakmailag megalapozott vélemény! Az a legegyszerűbb, ha valaki azt mondja ez szar! De hogy szerinted mi szar benne, vagy csak fetisizmusból szar, vagy csakazértis szar, meg különben is szar, akkor szar. De miért szar?

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.06.01. 10:58:49

számomra egy dolog felfoghatatlan.
nincs átjárás a két rendszer között.

ugyanaz a cég, ugyanaz a böngésző, mégsem tudom átvinni az alapvető beállításaimat. az, h a mail kijött belőle és ezért a leveleim nem mennek át, aláírva, innentől két külön progi. de hogy a könyvjelzők, a jelszavak nem tudnak átkerülni... most komolyan... tényleg nem tudtak írni hozzá 3-4 nap alatt egy importálót? egy kis exe fájl ki tudja nyitni a wand.dat-ot szövegessé amiből meg úgy importálod be a mostaniba ahogy akarod.

lényegében ezért nem használom mindennapi böngészésre az új operát. a jelszavaim 95%-át nem tudom fejből, így az új böngészőben nem tudok belépni az adott oldalon..

ez nagyon nagy hiba szerintem, ilyet nem lett volna szabad megejteni.

Dzsini 2013.06.01. 11:14:29

@ap: Ha nálad nincs mesterjelszóval védve a wand.dat, akkor:
www.nirsoft.net/utils/opera_password_recovery.html

Innen már oda exportálod, ahova szeretnéd.

kecske666 2013.06.01. 11:19:07

@ap: Még nincs átjárás ami nem jelenti azt,hogy nem is lesz.
"Ne aggódjon, könyvjelzői biztonságban vannak.
Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy még tovább fejlesszük a szinkronizálási funkciót, és még szorosabban integráljuk böngészőink következő generációjába.
Jelenleg ezen a webes felületen keresztül érheti el könyvjelzőit és egyéb adatait.
Köszönjük, hogy kitart mellettünk."Gondolom nem viccből írták ezt ki.A másik pedig ez még TESZT verzió nem a kiadásra jelölt!!!Sok dolog változhat még (persze az is lehet semmi bár ezt kétlem ahogy látom egyesek már darabokra szedték és ott vannak a jelek mi jön vissza.)

ZeGa 2013.06.01. 11:19:57

@penge™: Miből gondolod, hogy lesz könyvjelző, mikor azt írta, hogy „nyoma sincsen a bookmarkoknak”.

@ap: Nyilván engem is zavar, de később szerintem meg lesz oldva a probléma.

szentark 2013.06.01. 11:50:53

@Mesant: Mióta ingyenes az opera csak ezt használom! Megpróbáltam a többit is de nekem ez jött be! Mint mondtam teljesen átlag felhasználó vagyok, semmilyen informatikai képzettségem nincs, sőt a pc kezelését is autodidakta módon tanultam meg. Na ennyit a "szakmailag megalapozott véleményről",de mint átlag felhasználó maradok a véleményem mellett,hogy ez a next még használhatatlan,vagyis....
Maradok Tisztelettel : Egy 62 éves nagypapa!

kecske666 2013.06.01. 12:55:55

@szentark: A használhatatlan is erősen túlzó lévén amióta kijött ezt használom.....

Teddy Beer 2013.06.01. 13:03:02

@Mesant
"Ja igen, a Mega miatt kiváltotta nálam a Chrome-ot."

A Chromium. Remélem érzed a helyzetkomikumot.

@cousin333: "A Prestot meg a Blinket nem is kell közösíteni. A levelezőbe egy HTML renderelő motor kell."

Normális core team nélkül ez nehéz lesz. A blink nem támogatja az xml-t, innentől kezdve az M2 kihagyása a legegyszerűbb és leglogikusabb. A karácsonyfás hasonlatod meg nevetséges. Milyen fa az, amelyre nem tehetsz bizonyos díszeket? Bonsai? De mégis nagyobb, mint az eredeti? Ez technikai kérdés, amit nem lehet ornamentumokkal leírni. A 12-ből is kivettek olyan dolgokat amiket szerettem. Mégis miért bíznék meg bennük, ha a tendencia egész mást mutat... Az Opera, Google vazallus lett. Így múlik el a világ dicsősége.

Worlon83 2013.06.01. 13:56:11

Üdv!
De rég jártam erre.
Nem akarok bele menni az új Opera fikázásába, se istenítésébe.
Én azt sajnálom csak, hogy ez a 2 verzió nem valami fejlesztői v. pre-alfa ág alatt jött ki. Akkor sokkal könnyebben bevennék az emberek gyomra, hogy ennyit tud most csak a böngésző.
Számomra az a kérdés, hogy hol fog tartani a dolog fél-egy év múlva. Mik kerülnek vissza és minek mondhatunk végleg búcsút.
Én a 15-re úgy tekintek mint egy alfa verzióra (még ha nem is ez a hivatalos álláspont).
Én még jó darabig maradok a 12-nél, aminek oka a funkciógazdagság.
Sajnálom, hogy a Prestot föladták, de nekem legfontosabb, hogy a böngésző legyen gyors és megbízható. Alapok annyira nem izgatnak. Ha a Blink alapú Operában újra lesz könyvjelző, Beillesztés és ugrás, személyre szabható GUI, jelszó beillesztés és ilyesmik, akkor váltani fogok. Addig nem.

Dzsini 2013.06.01. 13:59:31

@Worlon83: Eddig se fogta fel senki, aki nem akarta, hogy miről szól egy előzetes/bemutató változat. Aki nyivákolni szeretne, az fog is, mert nincs jobb dolga. Azok is, akik a 8.5 óta minden egyes részt eltemették a céggel együtt :)

Worlon83 2013.06.01. 14:10:56

@Dzsini: Igen, de a kommunikáción sok múlik. ezt kellett volna tenni, kiírni:
"Sziasztok. Végre eljött a nap, amikor megmutathatjuk az elmúlt pár hónap munkáját. Természetesen még nagyon az elején járunk az új Opera fejlesztésének, de fontosnak tartottuk, hogy ne érezzétek magatokat elfelejtve.
Mivel ez még egy nagyon korai verzió, így számos régi funkció hiányzik belőle. Ne aggódjatok, a régiek közül idővel szép számmal vissza fog kerülni, és lesz pár teljesen új is. Kérünk benneteket, ezt vegyétek figyelembe."

Hidd el, így sokkal kisebb lenne a felháborodás, mint most, amikor majdnem hogy azt írták ki, hogy ez az új Opera 15 final...

Dzsini 2013.06.01. 14:17:05

@Worlon83: Nem ezen múlik :) Aki ki akar valamin borulni, az talál rá okot, nézz csak körül bármilyen újdonság bejelentésekor vagy bemutatásakor, az emberek imádják a drámázást. Lásd még:
v.cdn.cad-comic.com/comics/sillies-20130507-dc7fc.gif

Carun 2013.06.01. 14:36:32

@Dzsini: Érdekes, de tényleg így van. Elolvastam jó pár blogbejegyzést a Deskopt Team-en, valamint végigfutottam több száz hozzászólást, és a drámán kívül nem sokmindent találtam. Eddig azon ment a sírás, hogy "legalább valamit mutassanak már", most meg, hogy dobtak egy csontot mindenki fújol :D

Worlon83-al egyetértek, kicsit finomabban kellett volna előadni ezt az egészet, mert először én is csak néztem, hogy a megszokott dolgok 90 százaléka hiányzik.

Második napja használom az új verziót, egészen megszoktam, még így lemeztelenítve is. Nekem személy szerint tetszik a Gyűjtőlap funkció, nem kell külön könyvjelző mappa (jó, most még nincsenek könyvjelzők sem) a később elolvasásra szánt dolgoknak, vagy egy Pocket, Read it Later, mifene... Ami idegesít benne, hogy a mérete mindig visszaugrik az általa alapértelmezettnek véltre.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.01. 15:02:55

@MosoMasa: "A többi dologról amikről írogatsz, azt sem tudom micsodák - szerintem ezzel nem vagyok egyedül."

Például az oldalsávról? Vagy a bármilyen pozícióba rendezhető eszköztárakról? Kétlem. Ezek bizony kellenek.

@Mesant: Ezt mondom, neked ráadásul 4 giga DDR3, nekem meg csak 2 giga DDR2. Nekem kéne kevesebbet ennie. Bár a Windows 64 bites, ez nem tudom akkor számít-e, ha a program maga 32 bites (mivel jelenleg nincs natív x64 változat belőle).

Meg az is igaz, hogy túl sokáig nem tudtam tesztelgetni, mert nagyon buta.

@Dzsini: Érdekes módon végül csak igazam lett.

Dzsini 2013.06.01. 15:07:29

@penge™: Aha, tényleg 2005 óta már nem is létezik a cég, hogy is nem vettem észre :)
Te mit is használtál az elmúlt 8 évben? Internet explorert?
Tudod azt, aki tőzsdén minden nap összeomlást kiált, azt nem fogják komolyan venni, ha egy negatív nap után veri a mellét, hogy "na ugye, igazam lett!" - persze, de előtte 836 alkalommal nem. Te pedig lassan tíz éve ezt csinálod, és az Opera köszöni szépen, továbbra is működik.

Mesant 2013.06.01. 15:34:32

@szentark: Én két évvel idősebb vagyok nálad, de nincs még unokám sajnos.

Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy bétát egy komplett stabil verzával szinte össze sem lehet hasonlítani. Ahhoz hogy ez a béta kiforrja magát, még kell egy kis idő. Jó lesz ez, mert baromi gyors, de még kiforratlan és még sok minden változni fog.

Mesant 2013.06.01. 15:38:04

@penge™: Nekem is 64-es a 8 Enterprise, de ez engem is meglep, hogy kevesebb forrással többet fogyaszt. Lehet, ha kijön a 64-es akkor változik a képlet, minden kiderül.

beef 2013.06.01. 15:41:17

@arqblasio: A Cache-t letiltani nem, de ha van elég RAM a gépedben, akkor van megoldás Windows alatt.

Kell egy RAMDrive (pl. SoftPerfect RAM Disk)

USB telepítés esetén belépni az Opera mappába, ott törölni a cache mappát a \profile\data -n belül.
Normál telepítés esetén ez c:\Users\[felhasználónév]\AppData\Roaming\Opera...

Parancssorba belépni, majd az MKLINK /D [opera elérési útja]\profile\data\cache [ramdrive elérési útja] (pl: c:\program files\operanext\profile\data\cache X:\temp) parancsot kiadva létrehozni egy symbolic linket.
Ekkor lesz egy linked, ami a ramdrive temp mappájára mutat.

Így a cache a ramdrive-ra kerül átirányításra, ami gép lekapcsoláskor törlődik. Nem fárasztja feleslegesen a HDD-t, SSD-t, és mellesleg nagyságrendekkel gyorsabb az elérése is.

Én így használom.

MosoMasa 2013.06.01. 17:53:22

@penge™: Hát ilyen js, meg olyan nem tudom mi.
Lehet fikázni, meg a chrome-ot is, de láthatólag a nagyközönségnek bejön a puritánság. A tömegek nem akarnak állandóan buziznia felületen. jelenjenek meg korrekten a lapok, pár apróság: könyvjelző, jelszó miegyéb legyen, osz ennyi elég.
ha az opera a saját dolgaiból visszapakol néhány dolgot, a megszokott működéssel, már bőven több lesz a többitől, amivel már lehet hajtani.

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.06.01. 18:12:48

@beef: érdekes. 8 giga RAM-om van, ami soknak tűnik, de amikor munka van, akkor simán elfogy. ezzel a módszerrel az SSD-ről HDD-re át lehet rakni a cache-t? (mert ezzel már elértem a célom, nem az SSD megy tönkre az internet becache-eléséből). Egyébként nagyon-nagyon köszönöm a választ! :)

beef 2013.06.01. 18:19:02

@arqblasio: Persze, oda rakod ahová akarod: MKLINK /D honnan hova
Egyébként, ha ettől megdöglik az SSD az már régen rossz. Szerintem azért van, hogy használjuk, nem hogy babusgassuk (mondom én, aki mindent áttolt ramdrive-ra) :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.01. 19:45:22

@MosoMasa: Nem érzed a logikai bukfencet?
1. állítás: A nagyközönségnek bőven megfelel a puritánság.
2. állítás: Ha az Opera x dolgokat belepakol (amivel fícsörgazdagabb lesz a Chrome-tól, VISZONT messze elmarad a régi Operától, azzal nő a userbázisuk).

Nem. Ma már csak marketinggel és spyware mentalitással lehet növelni a felhasználói bázist.

MosoMasa 2013.06.01. 19:50:01

@penge™: Nincs ott semmi bukfenc.
A felhasználó azt kapja ami van, választhat. Ha nincs régi opera, akkor nincs.
A mmarketing meg ott van, hogy megveszi a facebook. :D

Wrusol 2013.06.01. 19:54:35

Egyik szemem nevet, a másik sír kipróbálás után. Ha a régi Operát nem ismertem volna akkor azt mondanám, hogy egy nagyon jó böngésző van előttem, és így is van, csak sok minden hiányzik belőle, amiről sosem lehet tudni, hogy bele lesz e téve véglegesben. Pl engem zavar, hogy jobb alul nincs a nagyítócsúszka, meg a gyorshívót nem lehet módosítani (+az óriási google keresőt se tudom kivenni belőle), illetve nem tudom, hogy a témák a régi stílusában benne lesznek-e. A könyvjelzőt használtam a régiben, de ha azt nézzük a gyűjtőlap is mondható könyvjelzőnek, sőt annál még több is (megmutatja hogy milyen oldalt mentettünk el, ha esetleg a nevéből már nem emlékeznénk rá), tehát ez pl számomra nagyon pozitív! A gyorsasága is nagyon tetszik. Ami viszont nagyon feldúlt engem, hogy a Ctrl+szám nem működik, pedig amikor másoknak mutatom az Operát, akkor azzal is sokszor dicsekszem :D
Ha benne lesznek a régi tulajdonságaiból a jobb dolgok, akkor azt hiszem egy tökéletes böngészőt kaphatunk :) (legalább is nekem az lesz :D)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.01. 20:57:30

@Wrusol: A Stash arra tökéletesen hasznos, amire jelenleg használom a könyvjelzőim gyökérkönyvtárát. Avagy a "díjnyertes" Tab Vault kiterjesztés helyett elmentegetem azokat az oldalakat, amiket előreláthatólag az elkövetkezendő 1 héten belül elolvasok/átnézek, de
1. Jelenleg nincs rá időm.
2. Ahhoz túl nagy erőforrásokat emészt fel a szerkezet miatt (értsd: nem egy szimpla HTML+CSS kombó, hanem jquery-től kezdve mindennel tele van).

Ezeket pedig memóriaspórolás céljából bezárom, mert bár a Tab Stackinggel megtehetném, hogy nyitva hagyom, de ha elcrashel a böngésző, vagy egyszerűen újraindítom, akkor nem 50 tabot kell betöltenie, csak mondjuk 10-15-öt. Ez viszont sokat jelent. Erre tényleg jó a Stash. De könyvjelzők helyett azért nem mondanám.

Ahogy a mappázható gyorshívó is jó arra, ha egyszerre meg akarok nyitni 4-5 oldalt egyetlen kattintással, de arra nem, hogy ezekbe kategorizáljam a sokszáz, sokezer könyvjelzőmet.

MosoMasa 2013.06.01. 21:12:50

A levelező miért értesít kétszer gmail esetén?

tgeza 2013.06.01. 21:58:39

Linuxos nincs? Csak winest és macósat találok! :(

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.01. 22:02:54

@Teddy Beer: "A karácsonyfás hasonlatod meg nevetséges."

Nyilván elfogultság megvédeni a hasonlatomat, de szerintem a lényeget illetően jól muzsikál. Az meg, hogy nem fedi le 100%-ban az összes eshetőséget... nos, ilyenek ezek a hasonlatok. Ha nem így lenne, akkor "ugyanaz" lenne, nem pedig hasonlat. :)

"Milyen fa az, amelyre nem tehetsz bizonyos díszeket?"

Egyfelől lehet rá díszeket tenni. De az eddigieket sem te tetted rá, hanem az Operások. A másik, hogy nem nem lehet, hanem eddig nem tettek rá, ami nagy különbség. A harmadik, hogy a Blink nyílt forrású, vanak (lesznek?) kiegészítők, szóval előtted a pálya. A negyedik, hogy a karácsonyfára tehetek éppenséggel kiszuperált autógumit is, ha szeretnék, de valahogy ez nem terjedt el...

"De mégis nagyobb, mint az eredeti?"

A fa mérete pont nem az, amit a hasonlat le akart fedni. Arra mondtam volna mást, de nem tettem, mert az, hogy 12MB vs. 25MB szerintem nem igényli ezt a fajta magyarázkodást.

"Az Opera, Google vazallus lett."

Az lehet, hogy így látod, de akkor eddig meg "rabszolga" volt az egyoldalú függőség miatt (avagy fut-e a Gmail Operában, vagy sem). Vagy mit gondolsz a Firefoxról, ami bevételeinek 90-95%-át a Google-től kapja?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.01. 22:03:50

@tgeza: Jelenleg még nincs. Opera 10.5 deja vu... Többek szerint jobb is így ;)

tgeza 2013.06.01. 22:05:45

@cousin333: Köszi! Na ezért nem fogom várni, amíg az xp-m elindul! Olyan régen tette, hogy egy napig csak frissítene! :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.01. 22:07:51

@Worlon83: "Én azt sajnálom csak, hogy ez a 2 verzió nem valami fejlesztői v. pre-alfa ág alatt jött ki."

Aki akar, abba is beleköt. Legfeljebb azt mondja, hogy "tuti ilyen lesz a végleges is". Annyi a differencia, hogy eddig volt pre-alfa, alfa, pre-béta, béta... stb., most meg lesz Opera 15, Opera 16 meg Opera 17...

Olyan szempontból még vállalható is, hogy várhatóan az Opera 15 is stabilan tudni fogja a böngészős minimumot. A régi Operáknál volt egy csomó extra, de emellett az alapfeladatokat illetően is sok gondja volt (ami nem mindg az ő hibájuk volt, de a felhasználót ez nem vígasztalja).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.01. 22:13:18

@ap: Valószínűsíthetően a könyvjelzők, mint olyanok megszűnnek, helyette lesz über-brutál gyorshívó. A nevezett importálás alapjai meg megvannak, úgy hívják, hogy Opera Link. Azt kell rendesen használhatóvá tenni az új verzióban és mehet a móka. Szerintem felesleges ezért külön konvertálgató programokat kiadni. (Valamilyen konverzió persze így is lesz, de inkább a Link-en keresztül. Valószínűleg amúgy nem ez volt a prioritás, de valahogy egy csomóan úgy képzelik a váltást, hogy csak le kell tölteni a Chromium forráskódját, mellé tenni az Opera logót és már kész is. Nem így van. A váltás sok munka, idő kell hozzá)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.01. 23:23:18

@penge™: "Viszont a WinGOGI-t nem is nevezte senki önálló böngészőnek, szemben a Chrome-mal, amit a "böngészők csúcsának" akarnak beállítani."

A Chrome jóval többet tud, mint a WinGOGI, ezen szerintem kár is vitatkozni, mert nem lesz igazad, ha 100x leírod, akkor sem. A Chrome-ot me senki nem akarta a "böngészők csúcsának beállítani". De bizonyosan lehet vele böngészni jól, gyorsan és egyszerűen. A kényelem már más lapra tartozik, de nem lehet ez a fő szempont. Kivéve, ha valaki inkább előnyben részesíti a hátsó elektromos ablakemelőt, de nem zavarja, ha a kormány félrehúz, a váltó meg akadozik...

"A Notepadnek is ki lehet találni fasza reklámkampányt, mint..."

és ez mind igaz lesz, és sokaknak, sok feladatra elég lesz a Notepad is. Vagy, hogy a példádnál maradjunk a Notepad++.

"Én csinálok egy olyan Notepad-et, amihez írok egy extension API-t, ezáltal egyrészt leveszem a saját vállamról a felelősséget és a feladatokat és áthárítom az ingyen, lelkesedésből dolgozó fejlesztőkre (akik között rengeteg a kókler), másrészt akár Word-öt is lehet belőle csinálni."

Most még a Chrome-ról beszélünk, vagy már a Firefoxról, amire gondolom már éppen javában költözködsz? :P

"mert MIKOR SZÜKSÉGÜK VAN RÁ, akkor ott a lehetőség, hogy használják."

Azért te is nagy spíler vagy a demagóg lózungok terén... Egy csomó mindenre sosincs szükségem mondjuk az általad említett okostelefon alkalmazások közül (pl. fingó appok), és mindig van olyan, hogy kéne valami, de nincs, vagy nem olyan, vagy nem úgy működik, ahogy szeretném. Akkor most tulajdonképpen van valós (választási) lehetőségem, vagy nincs?

"Akkor nem ismered eléggé. De még ha csak a GUI-ját ismered, akkor is látnod kéne..."

De ismerem mindkettőt, köszönöm. A te szavaiddal élve a Firefox oldalsávja egy buta sz@r, tehát az nem is lehet oldalsáv. Szuperokos könyvjelző _kezelő_ nekem meg nem kell, én nem kezelni akarom a könyvjelzőket, hanem elmenteni és használni. Ha meg még lassú is, akkor a hajamra kenhetem.

"A saját kis webalapú birodalmukat építgetik, amit jelenleg a vírusszerű elterjedtség miatt vizsgálnak a versenyhivatalok ezerrel, hogy milyen jogi kategóriába lehetne beleszuszakolni,"

Persze, meg kell mutatni, hogy ki az úr a háznál, meg a büntipénz is jól jön ilyen szűkös gazdasági időkben...
A kijelentés meg akkor is áll: az Operának már nem kell ezen a téren a Google-lel harcolnia, ami jó, mert sajnos nem egy súlycsoport a kettő.

"Ettől függetlenül nem gátolta azokat a fejlesztéseket, amelyeknek volt létjogosultsága (HTML5 video/audio)"

Olyannyira nem, hogy ők találták ki.

"... viszont nem kívánt komplett OS-futtató környezetet kreálni a weben. "

Ilyet senki sem csinált. Az OS az OS, ami a gépeden van. A felhasználói program meg felhasználói program. ami vagy a gépen fut, vagy - részben! - a "felhőben", de kliens akkor is kell hozzá. És nem keverendő ide a HTML (+JS, +CSS, +...) mint fejlesztői környezet sem.

"Mert ez bizony nem fejlődés, hanem kőkemény üzleti érdek. Aki az adatokat és az információt birtokolja az a 21. század ura."

Az Opera meg maradjon ki belőle? Tetszik, nem tetszik, az Opera egy üzleti vállalkozás. Egyébként az Opera sem maradt ki ebből. Opera Mini tulajdonképpen a legtökéletesebb Google rémálmod valóra válása, tulajdonképpen egy korai cloud alkalmazás, elvégre a teljes forgalom az Opera szerverein keresztül halad. És az egészből csini statisztikák készülnek, amikkel el lehet adni a szolgáltatást a hirdetőknek. Opera Turbó / Rally mód? Vagy ott az Opera Store. Az alapértelmezett könyvjelzők, gyorshívók.

Sok minden volt már a múltban: ingyenessé tett böngésző, minialkalmazások, új, sajátos funkciók, új lendületű próbálkozások (Opera 10.5)... Lehet, hogy nem hoztak jó döntéseket, de hogy próbálkoztak, az nem elvitatható. Mindezt legfeljebb mérsékelt sikerrel. Most azt találták ki, hogy Blinkre váltanak. Aminek amúgy semmi köze az általad megfogalmazottakhoz, azon túl, hogy Blinket a Google készíti, szóval ezt az egész fejtegetést kár is volt idekeverned..

Te viszont azt szeretnéd, hogy az Opera inkább legyen hősi halott, mint túlélő sorkatona. Egyszóval más ...-ával vered a csalánt. Ha ennyire tudod, mi kell a népnek és hogyan kell csinálni, akkor a többi sok elégedetlennel összefogva alakíts egy saját céget, keress befektetőket és fejlessz. Én szurkolok neked, még használni is fogom a művet, ha készen van és jó lesz (és miért ne lenne?). De azért szólok előtte, hogy a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb szoftverfejlesztője anno fogta, és felhasználta a legfőbb riválisa által támogatott motort és nem írt sajátot.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.01. 23:35:39

@penge™: Na, csak belefutottam én is az ötezres limitbe. Úgy látszik túl sokat idézgetlek... :)

"Csak egy példa: Valaki ajánlotta a Google Keep-et. Ott kénytelen vagyok megosztani az adataimat a Google-val. Ellenben a My Opera fiók és a Link bekapcsolása opcionális volt. "

Nem vagy semmire rákényszerítve: egyszerűen ne használd a Google Keepet! Ennyi. A Google-re sem vagy ráutalva, nem kell használni egyik szolgáltatását sem. Ha mégis úgy döntesz, hogy neked az jó, hogy van Gmail fiókod meg Maps-od, akkor annak ez az ára. Valamit valamiért.

Egyébként meg őszintén: a régi Opera tényleg annyira jó volt? Minden hiányolt funkció hibátlan, tökéletestre csiszolt, nem teli ezer éves bugokkal? Semmi renderelési, funkcionális probléma? Na ugye. Mondom ezt úgy, hogy szerettem, és megelégedettséggel használtam. Igaz, nincs mondjuk Facebook fiókom. Tehát hosszú távon indokoltnak tűnik a csere.

Ha meg már az Opera úgyis kicseréli a motort, akkor tényleg örültél (örültetek) volna annak, ha egy ez egyben visszateszi a régi funkciókat úgy, ahogy voltak? Biztos?

Itt a váltás - ami ráadásul duplán az, mert a WebKit -> Blink váltás eleve egy jó értelemben vett szakítás, és "tiszta lap" -, egyben kitűnő alkalom arra, hogy bizonyos dolgokat rendbe tegyenek.

Ha meg mindent betennének, és akkor jelennének meg vele, akkor legalább egy évig hallgathatnánk a szidalmaidat a lassú fejlesztésről, és arról, hogy éppen mit nem képesek megcsinálni, pedig milyen egyszerű. Ezt pedig senki sem kívánhatja :P

Cobalt 2013.06.01. 23:58:19

@cousin333: "Aki akar, abba is beleköt. Legfeljebb azt mondja, hogy "tuti ilyen lesz a végleges is". Annyi a differencia, hogy eddig volt pre-alfa, alfa, pre-béta, béta... stb., most meg lesz Opera 15, Opera 16 meg Opera 17..."

Abba jelentosen kisebb okunk lett volna belekotni. Az Opera Mobil esetebol tanulva, azt a kovetkeztetest lehet levonni, hogy a jelenlegi Nezt feature keszelte lesz a vegleges tudas keszelte.

Cobalt 2013.06.02. 00:02:15

Nezt -> Next

Pontosabban a jelenlegi komunikacio erre enged kovetkeztetni, remelhetoleg gyorsan elviselhetove fogjak tenni az uj verziokat.
Ha az M2 is kap nemi bookmark es egyszeru tabos webes nezet featuroket, minimalis link tamogatassal. Persze ez valoszinuleg csak allom, de hatha.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 00:47:22

@cousin333: "Most még a Chrome-ról beszélünk, vagy már a Firefoxról, amire gondolom már éppen javában költözködsz? :P"

Részben mindkettőről, habár a Firefox Extension API-ja jóval fejlettebb. És nem költözködöm. Maradok a 12.15-ön egyelőre.

"Egy csomó mindenre sosincs szükségem mondjuk az általad említett okostelefon alkalmazások közül (pl. fingó appok), és mindig van olyan, hogy kéne valami, de nincs, vagy nem olyan, vagy nem úgy működik, ahogy szeretném."

Erről beszéltem, mikor az "extension API mindenek felett" mentalitást fikáztam. Hogy nem lehet kiváltani egy puritán szart csupán kiegészítőkkel.

Anno a Symbian sem azért volt szimpatikus, mert butább ébresztőórája, jegyzettömbje vagy számológépje volt, mint az S40-es telefonokról (nem beszélve a többi, nem okostelefonról), hanem mert a bővíthetősége által jóval több dolgot el lehetett érni.

Amolyan "ha ló nincsen, inkább szamár, mint póni".

Ha én terveznék egy okostelefon rendszert, az is teljesen más lenne. Azon lenne majdnem minden, amire kisebb felhasználói csoportoknak szüksége van.

"A te szavaiddal élve a Firefox oldalsávja egy buta sz@r, tehát az nem is lehet oldalsáv."

1. A semmilyentől a szar is jobb.
2. All-in-One sidebar kiegészítő és probléma megoldva. A Chrome extension API-ja ehhez viszont túl buta.

"Ha meg még lassú is, akkor a hajamra kenhetem."

Te tényleg nem tudsz valamit részleteiben értékelni? Vagyis a Firefox könyvjelzőkezelője lassú, emiatt nehézkes, viszont az Operáé gyors (volt), úgyhogy ha lenne pl. még modified bejegyzés, meg a 3 másik mellé 4 másik oszlop, az ebben az esetben nem lenne akkora negatív hatással az Opera megvalósításának a sebességére?

"Ilyet senki sem csinált."

Ugyanarról a Google-ról beszélünk?

"Opera Mini tulajdonképpen a legtökéletesebb Google rémálmod valóra válása, tulajdonképpen egy korai cloud alkalmazás, elvégre a teljes forgalom az Opera szerverein keresztül halad."

De a Minit úgy reklámozták, mint gyenge erőforrásokkal rendelkező és korlátos, fizetős adatforgalmat lecsökkentő SEGÉDeszközt, nem pedig úgy, hogy non plusz ultra böngésző. Pláne nem úgy, hogy ez a jövő és mindenkinek ezt kéne használnia, mert akkor milyen szép világ köszöntene be, dobjuk ki a HDD-t, dobjuk ki az asztali PC-t és lassan a Notebookot is, fogjunk egy tabletet, dobjunk rá egy Chrome-ot és szinkronizáljunk fel mindent a felhőbe. Ez az új trend. Asztali PC-d van? Fúj, te dinoszaurusz!

"Te viszont azt szeretnéd, hogy az Opera inkább legyen hősi halott, mint túlélő sorkatona. Egyszóval más ...-ával vered a csalánt."

Az a baj, hogy soha nem kaptam lehetőséget, tőkém meg sajnos nincs hozzá. De már megpofáztam ezerszer és nem csak én, hogy az Opera hogyan tudna kitörni ebből a 22-es csapdájából. De neem, még véletlenül sem implementált egy csomó olyasmit, ami miatt hetente jöttek fórumokra újabb emberek panaszkodni, akik Firefoxról, (vagy később már Chrome-ról is) váltottak volna Operára.

"Ha mégis úgy döntesz, hogy neked az jó, hogy van Gmail fiókod meg Maps-od, akkor annak ez az ára. Valamit valamiért."

Maps-t lehet használni Google fiók nélkül is, Gmail meg csak közbenső spamszűrőnek van fenntartva. Keresőt is lehet használni Google fiók nélkül, ahogy a YouTube-ot is (bár már a cookie alapú temporary playlistet kiiktatták), szóval tartom a megfelelő távolságot.

És nem azért, mert összeesküvés-elmélet hívő marha vagyok, hanem azért, mert nincs rá szükségem. A Readert például használtam félig, de kiiktatták.

Operában pl. van Link régóta, de nem éreztem soha, hogy a pofámba akarná tolni. De mikor elindítok egy Chrome-ot, már ott ajánlgatja a New page-en is, hogy jelentkezzek be és szinkronizáljak mindent, mert az nekem jó.

"Minden hiányolt funkció hibátlan, tökéletestre csiszolt, nem teli ezer éves bugokkal? Semmi renderelési, funkcionális probléma?"

A miért a lényeg. Miért nem volt az? Nem azért, mert a Presto szar, vagy bughalmaz lett volna, hanem azért, mert harcban állt az egész böngészőpiaccal. Kicsiként szélmalomharcot vívott a nagyokkal egy jobb, nyíltabb és egységesebb web reményében. Ezért küzdött Jon von Tetzchner, amíg végül másodszorra sikeresen el nem üldözte a vezetőség.

Természetesen engem is zavart, mikor valami nem ment Operával. De az még jobban, hogy úgy akarják beállítani, mintha a Presto egy bughalmaz lett volna, magukat meg mosdatni, hogy nem adták el magukat Tetzchner hagyatékával együtt bagóért egy mainstream rákos daganatnak, amely 1998 óta kezdett el burjánzani és lassan megfojtja az egész internetet.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 00:51:02

@cousin333: "a WebKit -> Blink váltás eleve egy jó értelemben vett szakítás, és "tiszta lap""

Naiv vagy, ha ezt gondolod. A Google baromi jó taktikus. Kiválasztott egy olyan, nyílt forráskódú motort (ez lényeges volt a PR miatt), ami a céljainak megfelel. Mivel nem akarta a lomha Gecko motor speciális sajátosságait kihasználni, bőven megfelelt a puritán WebKit. Ezen felkapaszkodott (elvégre így minden olyan weboldal kapásból kompatibilis volt vele, ami a Safarival). Az Apple felemelkedett az iPhone és az iPad által, kiadta a Safarit Windowsra, ezzel kiderült, hogy a Google baromi jó lóra tett.

Ezek után viszont "a trónon csak egy királynak van helye" értelmében úgy döntött, elég nagyra hízott már ahhoz, hogy innentől ő diktálja az iramot. Az Apple csak kolonc volt a nyakán. A Blinkre váltás következménye, hogy az összes Chromium fork Blinkre vált, ezzel marad a 40% körüli részesedésük, a WebKit visszaesik 4-5%-ra, szóval innentől tovább diktálhatják a feltételeket és gyárthatják a házi szabványokat. Mindenki követni fogja őket. A Microsoft már így is ultimátumot kapott, avagy marad a nyílt szabványok szigorú követője, vagy csúnya gonosz lesz és még a maradék részesedését is elveszíti a böngészőpiacon. A Firefox jellemtelen versenyző ezen a téren, mivel a Google támogatja.

Az egyetlen korrekt versenyzőt pedig épp most asszimilálta a Google.

Így a Microsoft (amire a Windows 8 óta különben is rájár a rúd) maradt az egyetlen ELLENÉRDEKELT a Google birodalommal szemben. De ugyebár egyikünk sem szeretne Microsoft birodalmat sem.

Tehát innentől a már örökzöld felállás: válassz a szar és a fos között.

Persze most gondolom szokás szerint hülyének vagyok nézve, de egyszerűen csak gondolkozzatok el kicsit rajta: Ez tényleg véletlenek ritka sorozatának eredménye? Vagy valószínűbb a tudatos taktikázás a Google részéről?

Kurt Hectic 2013.06.02. 01:29:18

Szerintem jo lett az uj Opera, nekem tetszik.
Jo ideje hasznalom mar a Chrome-ot, de pl. a menuje annyira atlathatatlan, hogy meg most is alig talalom meg a konyvjelzoket, letolteseket, ...
A legutolso bezart lap megnyitasahoz is minimum harmat kell kattintanom, uj Operaban kettot, de biztosan lesz ra bill. kombo/ikon.
A Chromiumos DevToolsnak pedig kifejezetten orulok, szerintem sokkal jobb, mint a Dragonfly.
Osszesegeben, van meg mit csiszolni az Operan, de jo lesz ez.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.02. 03:49:15

@penge™:
Esetleg arról is lehet szó, hogy a Google abból él, hogy webes szolgáltatásokat nyújt, ahhoz meg kell olyan böngésző, ami megfelelően tudja azokat futtatni. Amikor a Google belépett a böngészőpiacra, akkor nem volt olyan böngésző, ami tudta volna azt, amire nekik szükségük volt, ezért a saját kezükbe vették az irányítást. Két lehetőségük volt: vagy írnak egy saját böngészőt, vagy forkolnak valamit. A saját fejlesztés kiesett, mivel a másik olcsóbb, és gyorsabb. Szétnéztek, hogy mit lehetne forkolni. Trident zárt, Presto zárt, a Gecko ratyi, maradt a Webkit. Ezzel két legyet ütöttek egy csapásra. Egyrészt lett egy saját böngészőjük, amire tudtak fejleszteni, másrészt a többieket is versenyhelyzetbe kényszerítették, amivel ketten jártak jól. A Google, mert a többi böngészővel is az ő szolgáltatásaikat használják, meg te, mert olyan szolgáltatások tucatjához férhetsz ma már hozzá, ami 5-10 éve nem létezett.
Aztán addig hegesztették a Webkitet, hogy túlburjánzott. Nehéz volt karbantartani, ezért fogták, és kipucolták a kódot, meg egy szempillantás alatt elnevezték Blinknek, mert az jól hangzik.

Az igazság valószínűleg valahol félúton van, de ahhoz képest, hogy nem vagy "összeesküvés-elmélet hívő marha", elég jól lefestetted a legrosszabb lehetőséget. Mindezt úgy, hogy amikor az Opera csinálja ezt, akkor meg ők a megmentők, hiszen ők csak az emberiség javát szolgálják, és még véletlenül se örülnek annak, hogy statisztikai adatokat adhatnak el vaskos pénzért.

És a legszebb az egészben az, hogy nem csak kettős mércét alkalmazol, hanem még vizet is prédikálsz, mert a sok fikázás ellenére te is ugyanúgy használod a szarfos irányba tartó Operát, meg az ősgonosz Google szolgáltatásait, mint bárki más. De nem baj, az ideológia a lényeg, mert attól minden jobb lesz.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 04:07:41

@Nekomajin: "Trident zárt, Presto zárt, a Gecko ratyi, maradt a Webkit."

Jajmár! Mert az Adobe Creative Suite-ban nem Presto motor volt ennek ellenére, á, dehogy...

Az ideológiám sosem volt fanatizmus. Amit nem tudok kiváltani, azt használom. Amit viszont ki tudok, azt abban a pillanatban váltom is ki. Lásd: Linux. Régebben sem szimpatizáltam a Microsoft termékeivel, viszont a Vista (érdekes módon az közutálatnak örvendett, nekem viszont tetszett) és a Win7 volt annyira jó, hogy számomra többet nyújtott az akkori Linuxoknál. Ez viszont a Win8-ról nem mondható el (és a screenshotok és cikkek alapján a Blue-ról sem), ez az irányvonal pedig már annyira visszataszító, hogy váltottam. Még annak ellenére is, hogy pár szoftveremet a mai napig egyáltalán nem, vagy csak máshogy tudom kiváltani. Ebből is látszik, hogy nem vagyok egy begyepesedett állat, egyetértek Haavard azon hozzászólásával, hogy: "Of course, the features won't necessarily be identical, but they will let me get the same tasks done."

my.opera.com/haavard/blog/2012/10/19/what-is-opera?startidx=50#comment108269602

Én is mondhatnám (főleg dqdb forráskódbányászatának eredményei láttán), hogy "Nagyon ígéretes ez az új Opera, de még van mit fejlődnie. Remélem idővel bekerül az oldalsáv, az eszköztárak, menük, stb. testreszabhatósága, stb, stb."

Vagy azt, hogy "A Presto már elavult, bughalmaz volt a Blink pedig a valóságos megváltás. Biztos jó oka volt a Google-nak arra is, hogy a V8-ból nem készült 64 bites és a Carakan bytecode alapú feldolgozása is zsákutca volt a "jó öreg" verem alapúval szemben. Továbbá arra is jó okuk van, hogy fejletlenebb az eseménykezelője (DOM fa betöltése előtti eventek és társai), illetve nincs MagicVariables, illetve annak megfelelői."

De valami legbelül azt mondja: ez túl szép, hogy igaz legyen. Főleg azok fényében, hogy Tetzchner is lelépett hirtelen csak úgy és nem nagyon fejtette ki az okát.

szentark 2013.06.02. 08:19:21

@Mesant: Egyetértek! Én nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni! :( Még sokáig maradni fog a 12.15! :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.02. 10:56:48

@penge™: "Részben mindkettőről, habár a Firefox Extension API-ja jóval fejlettebb."

Szóval sokkal inkább megvalósítja az általad leírtakat...

"Erről beszéltem, mikor az "extension API mindenek felett" mentalitást fikáztam. Hogy nem lehet kiváltani egy puritán szart csupán kiegészítőkkel.

Anno a Symbian sem azért volt szimpatikus, mert butább ébresztőórája, jegyzettömbje vagy számológépje volt, mint az S40-es telefonokról (nem beszélve a többi, nem okostelefonról), hanem mert a bővíthetősége által jóval több dolgot el lehetett érni."

Csak én érzek itt ellentmondást?

"Ha én terveznék egy okostelefon rendszert, az is teljesen más lenne. Azon lenne majdnem minden, amire kisebb felhasználói csoportoknak szüksége van."

Már ezt is? Sajnálhatja a világ, hogy mégsem tervezel...

"1. A semmilyentől a szar is jobb."

A példa arra vonatkozott, hogy ha a Chrome keveset tud, akkor már sz@r és nem is böngésző. Most meg mentegeted magad egy másik példánál.

"2. All-in-One sidebar kiegészítő és probléma megoldva."

Még nincs kijelentve, hogy semmi ilyesmi (esetleg jobb) megoldás nem lesz az új Operában. Másrészt a Firefoxos kiegészítő: 1. Opera koppintás, 2: Nos... kiegészítő.

"Vagyis a Firefox könyvjelzőkezelője lassú, emiatt nehézkes, viszont az Operáé gyors (volt), úgyhogy ha lenne pl. még modified bejegyzés, meg a 3 másik mellé 4 másik oszlop, az ebben az esetben nem lenne akkora negatív hatással az Opera megvalósításának a sebességére?"

Ennyire részleteiben tényleg nem tudom értékelni... :) Azt mondtad, hogy lassú, mert írtam, hogy nem jó, mert lassú. Erre írod, hogy lassú... Az Operában gyors, de vagy lesz, vagy nem. Ha meg nem, akkor mindegy, hogy gyors, vagy lassú, nem igaz? :)

"Ugyanarról a Google-ról beszélünk?"

Láthatóan igen, és mégsem. De még mindig nem mutattál nekem cloud OS-t...

"De a Minit úgy reklámozták, mint gyenge erőforrásokkal rendelkező és korlátos, fizetős adatforgalmat lecsökkentő SEGÉDeszközt, nem pedig úgy, hogy non plusz ultra böngésző."

Ugyanarról a Miniről beszélünk? A Miniről eleve nem is mondhatnak ilyet, mert nem lenne igaz. Mellesleg messze az Opera legnépszerűbb terméke. A Chrome-ről sem beszélt így senki, max annyit mondanak, hogy mindent tud, ami neked kell. És itt a "neked" alatt láthatóan nem téged kell érteni, hanem az átlagembert.

"Az a baj, hogy soha nem kaptam lehetőséget, tőkém meg sajnos nincs hozzá. "

Mondtam, keress befektetőket. Az Operának is vannak olyanjai. Majd aztán velük egyezkedhetsz, hogy mi jó és mi nem. Mint ahogy az Opera.

"De már megpofáztam ezerszer és nem csak én, hogy az Opera hogyan tudna kitörni ebből a 22-es csapdájából."

Persze, írni én is tudok.

"Maps-t lehet használni Google fiók nélkül is, Gmail meg csak közbenső spamszűrőnek van fenntartva. Keresőt is lehet használni Google fiók nélkül, ahogy a YouTube-ot is (bár már a cookie alapú temporary playlistet kiiktatták), szóval tartom a megfelelő távolságot."

Statisztikának akkor is jó vagy. Tehát a Google szekerét tolod. Pfúj!

"Operában pl. van Link régóta, de nem éreztem soha, hogy a pofámba akarná tolni. De mikor elindítok egy Chrome-ot, már ott ajánlgatja a New page-en is, hogy jelentkezzek be és szinkronizáljak mindent, mert az nekem jó."

És milyen jól teszik... Gondolkoztál már a két böngésző részesedési közötti különbségen? Meg ennek az okain?

"Nem azért, mert a Presto szar, vagy bughalmaz lett volna, hanem azért, mert harcban állt az egész böngészőpiaccal. Kicsiként szélmalomharcot vívott a nagyokkal egy jobb, nyíltabb és egységesebb web reményében."

És nem nyert. Ezt magyarázzuk itt már karakterek ezrei óta, de te nem karod megérteni. Mivel a szélmalomharc üzletileg nem kifizetődő, ha nem tied a szélmalom, ezért váltottak a javarészt a Google által fejlesztett, nyílt és szabványos Blink-re. Később még mindig ott a lehetőség, hogy váltsanak mondjuk Gecko-ra... Már rutinjuk is lesz.. :) Különben is, így csak egységesebb lesz a web, hogy nincs Presto, nemde? :P

"Ezért küzdött Jon von Tetzchner,"

Ó, mindjárt sírok. Keressünk tőled pár régebbi Tetzchner fikázó hozzászólást a fórumon? Hátha találunk. Valahogy régebben nem érezted át annyira a fentieket.

"És nem azért, mert összeesküvés-elmélet hívő marha vagyok"

Nem egy frászt nem. :P Erről szól a teljes következő hozzászólásod. Ami gyakorlatilag ugyanazt írja le, mint kettővel később Nekomajin, mégis micsoda különbség.

"úgy döntött, elég nagyra hízott már ahhoz, hogy innentől ő diktálja az iramot."

Nekem úgy tűnt, eddig is ő diktálta.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.02. 11:03:47

Személy szerint valahogy nem érzem Chromium forknak az Opera lépését. z én meghatározásom szerint a fork az, amit most a Google csinált: veszek egy kész kódot, lemásolom és magam fejlesztem tovább. Az Opera viszont arra vállalkozik, hogy folyamatosan átvegye a Chromium aktuális kódját és ehhez hozzátegye a saját extráit.

Ami szerintem a jelenlegi nagy kihívás számukra - és eddig nem ehhez szoktak hozzá -, hogy a renderelő motor és a saját kód minél függetlenebb legyen egymástól, de azért jól együtt dolgozzon.

Nagyjából úgy, ahogy a SumatraPDF használja a MuPDF renderelő kódját meg mellette a saját GUI-t, CHM, EPub... stb. megjelenítőt. A fejlesztés során simán beteszik előbbiből az aktuális legfrissebbet a kész rendszerbe. Valami ilyen kell az Operának is, csak egy böngésző azért jóval bonyolultabb. Igaz, nem is ketten dolgoznak rajta.

A Core Team (ami nem szűnik meg, csak a létszáma csökken) pedig hozzájárulhat a Chromium projekthez (mellesleg így a változtatásaik sokkal több emberhez jutnak el) akár új szabványok implementálásával, akár régiek optimalizálásával, akár hibajavításokkal.

McRae 2013.06.02. 13:54:41

Sziasztok....

Én mint egyszerű user...
15-ös opera...nekem tetszik...az utolsó fentlévő változat (12.15) sok problémát okozott, videók akadoztak youtube-on, sőt videót feltölteni opera alól nem nagyon tudtam, lassan indult...stb..stb...
Az új igaz hogy jelenleg rettentően "buta", viszont gyors. Tetszik az új gyorshívó, lehetőség hogy oldalakat mappákba rendezzek, jó gondolat.
Hiányzik a nagyítás funkció a lap jobb alsó sarkából, és a személyes sáv fentről.
Abban bízok, hogy gyorsaság szempontjából és az oldalakkal való kompatibilitás sem fog a későbbiekben jelentősen változni. Kiegészítőket amiket itt egy másik írásban találtam már használom, nekem teljesen jó ez a böngésző. Operát már vagy 6 éve használok, de sokakkal ellentétben nekem az egyszerűsége miatt tetszik ez az új. Semmi felelsleges csicsa, működik, amire használni szeretném arra tökéletes. Kövezzetek meg, de mint egyszerű használó írtam mindezt, a fentebb olvasható vélemények nagyrészét meg nem értem, mert nem vagyok fejlesztő, sem pedig pc guru :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.02. 14:36:01

@cousin333:
Szerintem akkor se dől össze a világ, ha Chromium forknak nevezzük az Operát. Úgy érzem, hogy ezen az oldalon a forkolás szinte már szitokszó lett az utóbbi időben, pedig eredetileg semmiféle negatív jelentése nincs. Gondoljunk csak bele, hogy a Document Foundation is forkolta az OpenOffice-t, és milyen jól tették.

Én a jelenlegi információk alapján határozottan optimista vagyok. Az új verzió eddig betonstabil, villámgyors, és számomra az érzete is kellemes. Nem igazán tudom ezt rendesen megfogalmazni, de az egész felület valahogy kellemes használatot sugároz. Az elrendezés és a amimációk is.
Az, hogy most még fapados, csak egy dolog. Nem hiszem, hogy az ígérgetés csak csitítás lenne, mert azzal csak elodáznák a problémát. Link biztosan lesz, hiszen a világ a szinkronizáció irányába halad. A kukát semeddig se tart implementálni, hiszen előzmények vannak. Ha az Opera nem teszi meg, akkor majd valaki ír rá egy kiegészítőt. A könyvjelzők egy necces kérdés. Őszintén szólva nem hiszem, hogy komolyan gondolták, hogy a gyorshívó meg ez az új kedvencek képes kiváltani a klasszikus könyvjelzőzést. Főleg úgy, hogy URL-eket meg pár attribútumot menteni egy fájlba, aztán azt visszaolvasni, nem nagy kunszt. Szerintem előbb vagy utóbb a klasszikus könyvjelzők is vissza fognak kerülni. Az oldalsávval kapcsolatban bennem már az is felmerül, hogy lehet, hogy azért nincs, mert egyelőre alig van mit rátenni.
Jelenleg nekem leginkább a GUI átrendezés/saját gombok hiányoznak, meg az RSS olvasó. Meg ha jól látom, akkor a kereső készítés is bugos, mert nem jelenik meg a párbeszédablak.
Mindenesetre én optimista vagyok.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.06.02. 14:40:27

@Dzsini: van kicsomagolóm, ki tudom nyerni a jelszavaimat, nem ez a gond... hanem az h enélkül kiadni a saját programod újabb verzióját... több mint bosszantó.

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.06.02. 14:41:46

@kecske666: értem én, de egy teszt verzióba is lenne jogosultsága hogy át tudd vinni a cuccaidat... elvégre akkor tudsz tesztelni ha eléred a mindennapi dolgaidat... az nem teszt h próbaképpen megnyitok 3 oldalt..

ap · http://premiumlivesets.hu 2013.06.02. 14:53:36

@cousin333: egyetértek Veled h sok idő és sok munka. abban már kevésbé h nem kellene konvertáló progi. Ha nem is külön programként, de egy személyes adatok átvétele menüpont bőben elférne a programban.
lényegében arra akartam rámutatni, hogy jelen állapotában még tesztelni sem nagyon tudom az új verziót, nemhogy használni... nincs értelme miért elindítanom. nemhogy lecserélni.
ha át tudnám vinni a könyvjelzőimet (ha nem is könyvjelzőkként) a gyorshívómat, a jelszavaimat, akkor legalább tudnám használni. így most feltelepítettem és ott áll... mire mentem vele? mire ment vele a cég? semmire. ez így használhatatlan, és nem azért mert összeomlik vagy mert kivettek belőle funkciókat.
számomra mondjuk azért is, mert pl dolgozni se tudok rajta... (dragonfly + rss-ek)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 15:00:36

@cousin333: "Szóval sokkal inkább megvalósítja az általad leírtakat..."

Az MS Word is fejlettebb, mint a Notepad és ez tény. Az, hogy vannak emberek (lényegtelen, hogy mennyien), akiknek a Notepad is kielégíti az igényeit már preferencia. De az számukra is tény, hogy az MS Word fejlettebb, még ha az ő esetükben az igénytelenség miatt NAGYOBB SÚLYA LESZ olyanoknak, mint: indulási sebesség, működési sebesség, reakcióidő, stb.

"A példa arra vonatkozott, hogy ha a Chrome keveset tud, akkor már sz@r és nem is böngésző."

Így van. A Firefoxban ha szarul is, de sokminden megvalósítható. Chrome-ban sehogy. Ha pedig az embernek kilövik a segge alól a Ferrari-t, akkor rohadtul fogja értékelni a Trabantot is (attól függetlenül, hogy meglehetősen frusztrált lesz attól is), ha a segítségével nem késik el egy időpontról. Szemben egy csilivili, divatos biciklivel.

"De még mindig nem mutattál nekem cloud OS-t..."

Próbáld ki a ChromeOS-t internetkapcsolat nélkül. Egyelőre még valóban helyben tárolódnak az alapok, de egyre inkább felhőfüggő lesz az egész.

"Gondolkoztál már a két böngésző részesedési közötti különbségen? Meg ennek az okain?"

Persze, hogy gondolkoztam:
- A világ legnagyobb keresője és különböző webkettes szolgáltatásokat birtokló és üzemeltető cége (beleértve a monopol videómegosztójukat is) a saját oldalain tolja a pofádba a bannereket.
- Nem szükséges UAC jóváhagyás a telepítéshez, ezért még Gizike is ki tud cselezni egy tapasztalatlanabb rendszergazdát (aki nem rakja élből feketelistára a chrome.exe-t).
- Spyware módon csomagolva terjed, olyan "népszerűtlen" szoftverekkel, mint az Adobe Flash plugin, a CCleaner, a Norton Internet Security, az Avast! meg még ki tudja mennyi szarral.
- Az Androidon is Chrome van, ami szintén a legnagyobb részesedéssel bír a mobil OS-ek piacán.

De te nyugodtan ringathatod magad abba a hitbe, hogy ha felfedezel valami logikus/intuitív dolgot a Chrome-ban, akkor ezeknek tulajdonítod a magas piaci részesedést.

De attól még erősen sanszos, hogy ha az Operának lett volna ekkora hátszele és ilyen agresszív üzletpolitikával tolta volna a termékét, akkor ma annak lenne baromi magas a részesedése és most a webfejlesztők arra validálnák az oldalaikat.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 15:03:41

Jut eszembe, Dragonfly... amit végül mégis folytatnak. Szerintetek ez is csak azért van, mert "Annyira szeretnék a userek, folytassunk egy elavult valamit."

Vagy éppen azért, mert rájöttek, hogy a Web Developer Tools túl buta és a Dragonfly forradalmi lehetőségeket kínál, amikből pár dolgot illene belegyúrni?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.02. 15:37:38

@penge™:

"olyanoknak, mint: indulási sebesség, működési sebesség, reakcióidő,"

... korrekt működés. Úgy vélem, hogy ezek mindenkinek elsődleges prioritást jelentenek. Valami ügyes, de bonyolult kényelmi extra meg csak keveseknek, és nekik sem az előbbiek rovására.

Egyénként kezdem nem érteni, miről is vitatkozunk egyáltalán. Az okos, de problémás Opera helyett van egy buta, de a lényeget (értsd a legfontosabbat) illetően jól működő Opera. És remélhetőleg lesz belőle egy egész okos, valamelyest bővíthető, de a lényeget (értsd a legfontosabbat) illetően jól működő Opera. That's the deal, deal with it!

"Ha pedig az embernek kilövik a segge alól a Ferrari-t, akkor rohadtul fogja értékelni a Trabantot is (attól függetlenül, hogy meglehetősen frusztrált lesz attól is), ha a segítségével nem késik el egy időpontról. Szemben egy csilivili, divatos biciklivel."

Miért nem írtál rollert? Az még nagyobbat ütne.

"Persze, hogy gondolkoztam:"

Még csak véletlenül sem sikerült eltalálni azt az indokot, ami miatt írtam, pedig talán a szövegkörnyezetből logikus lett volna. Az Opera Link egy hasznos cucc, ehhez képest az Opera saját böngészőjében is vadászni kellett, hogy megtaláld. A Chrome meg azt mondta, hogy van ilyen is, használd. Aztán vagy használod, vagy sem (ahogy én sem teszem). Emlékeim szerint nem ez volt az egyetlen terület, amire azt mondtuk, hogy az Opera nem reklámozza kellőképpen sem magát, sem a - többiekhez képest - extra funkcióit. Nos a Chrome meg reklámozta azt a keveset, amije van, erre fel ő az agresszív.

A Chrome meg csak a legfrissebb Androidokban van benne, ami korábban volt, az csak részben az.

"De te nyugodtan ringathatod magad abba a hitbe, hogy ha felfedezel valami logikus/intuitív dolgot a Chrome-ban, akkor ezeknek tulajdonítod a magas piaci részesedést."

Már megint játszod az ostobát. Sehol nem írtam, hogy a Chrome a rengeteg funkció, miatt lett a legnépszerűbb. Azért az, mert egyszerűen használható, gyors, rendesen működik és kellő mértében (vagy még azon is túl) reklámozták is.

"De attól még erősen sanszos, hogy ha az Operának lett volna ekkora hátszele és ilyen agresszív üzletpolitikával tolta volna a termékét, akkor ma annak lenne baromi magas a részesedése és most a webfejlesztők arra validálnák az oldalaikat."

Ez bizony erősen sanszos. De nem így történt. Ennyi. Hozzáteszem, hogy sok Opera funkció még ebben az esetben sem érdekelné az embereket. Mint ahogy könyvjelzőt minden böngésző támogat, mégis sokan nem használják, vagy csak annyit, ami egy gyorshívón sortörés nélkül elfér.

"Szerintetek ez is csak azért van, mert "Annyira szeretnék a userek, folytassunk egy elavult valamit. Vagy éppen azért, mert rájöttek, hogy a Web Developer Tools túl buta és a Dragonfly forradalmi lehetőségeket kínál, amikből pár dolgot illene belegyúrni?"

Már megint fordítva ülsz a lovon. Én eddig sem mondtam, hogy a Chrome jobb lenne (úgy általában), mint az Opera, vagy akár a Web Inspector, mint a Dragonfly. Nem helytálló azt írnod, hogy "ez is csak azért van". Én a második pontot tartom helytállónak, annál is inkább, mert az Operát láthatóan nem különösebben hatja meg a régi hardcore fanok vergődése. Szóval egyetlen esetleg bekerülő funkcióról sem gondolom azt, hogy csak azért rakják be, mert sokan kérik. Ezért is írom, hogy kár ezek miatt hisztizned. Egyébként még azt sem látjuk, hogy milyen szerepet szánnak a Dragonfly-nak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 16:11:59

@cousin333: Akkor egyszerűsítsük le egymás idézgetése helyett. Én a következőket állítottam (és tartom is hozzá magam).

- A Presto és a Carakan technológiailag(!) a WebKit/Blink és a V8 felett áll. A harcban elbukott (ahogy anno a Betamax a VHS-sel szemben és sok más, technológiailag fejlettebb megoldás a szarabb, de jobban marketingelttel szemben). A gyakran felhozott oldalkompatibilitási hibák is épp az elbukottságából adódnak. Ahogy a japán Maglev vonatok sem tudnak a magyar síneken közlekedni, de ettől még nem jelenthetjük ki, hogy Magyarországon azért vannak ratyi sínek (amiken az ezeréves dízel és villanymozdonyok tudnak közlekedni), mert a tömeg (elvégre itthon is "demokrácia van) ezt választotta a japán Maglev technológiájú vonatokkal szemben.

- Az Opera jelenlegi vezetősége pofánszarta azt a kemény magot, akik életben tartották az Operát 15 évig. Ezek fényében pedig wishful thinking lenne azt gondolni, hogy majd mindent (és itt én sem az azonosságra, hanem arra célzok, hogy ugyanazokat a FELADATOKAT el tudom végezni vele hasonlóan egyszerűen) visszaépítenek. Lehet, hogy az idő majd bebizonyítja, hogy tévedtem ezzel kapcsolatban és tényleg az a céljuk, hogy Blink alapokon rakják újra az egész böngészőt és előbb-utóbb az M2 is visszakerül (vagy lesz külön M2-s és M2 nélküli változat), de legalább nem áltatom magam.

- A Firefox szar, viszont a Chrome a meg a Marianna-árok mélyén pihenő béka segge alatt van 6 kilométerrel. Nyilván én is azért választottam az Operát, mert többet ért számomra a stabil, gyors, megbízható működés a beépített funkciókkal együtt(!), mint az extra bővíthetőség.

Viszont mivel a dobogó első helyén álló versenyzőt lelőtték, a dobogó 2. helyén álló veszi át az első helyet. Érted már?

Bizonyos funkciókról hajlandó vagyok lemondani a stabil, gyors, megbízható működésért cserébe, viszont mindenről már nem. A sebesség különben is olyan dolog, amihez hozzáidomul idővel az ember (ahogy anno a Pentium 1-est is gyorsnak éreztük, majd utána a Pentium 2-est és így tovább) és a millisecundumokkal kevesebb időt veszítek, mintha nem vagy csak baromi körülményesen tudom elvégezni azt a feladatot, amit szeretnék. Ezért tartom többre a Firefoxot, nem másért.

De ahogy említettem itt is, egyelőre az Opera 12.15-öt használom és még sokáig. A váltás akkor jöhet szóba, ha már ellehetetlenül az elavultsága miatt a használata.

ps: Ha a szoftveripar minden szereplője csak a tömegigényeket szolgálná ki, akkor rengeteg minden nem lenne. Ahogy a társadalom sem működne anélkül, hogy valaki ne végezné el a kevésbé kedvelt munkákat, mint szemétszállítás, szarpucolás, gyártósori munka, stb.

Szóval kell lennie olyan cégeknek is, akik az apró piaci résekre szakosodtak. Ezért mondtam, hogy akár fizetnék is egy prémium kategóriájú Operáért. Viszont szart ne akarjanak lenyomni a torkomon még akkor sem, ha a tömeg azt szereti.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.02. 16:38:20

@penge™:
Te hajlandó lennél fizetni érte, meg még talán pár ezren, az összes többi user meg gondolkodás nélkül váltana másik böngészőre, az Opera meg csődbe menne. Ez annyira apró piaci rés, hogy életképtelen. Erre csak akkor lehet építeni bármit is, ha az adott cég stabilan áll más pilléreken, és ezt is legalább nullára ki tudja hozni. Ehhez pedig olyan drágán kéne adni az Operát, hogy egy idő után te is elgondokoznál, hogy akarsz-e annyit fizetni érte.

Azt viszont továbbra is várjuk, hogy bizonyítsd, hogy a Presto/Carakan jobb, mint a Webkit/V8.

ZeGa 2013.06.02. 17:08:51

@Nekomajin: Kuka van. Az opera lenyíló menüben a „Közelmúltban bezárt” opció alatt.

@Kurt Hectic: Van rá bill. kombó. Ctrl+Shift+T

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.02. 17:18:09

@ZeGa:
Tényleg. Köszi! Már csak egy gombot kell hozzá faragniuk.

MosoMasa 2013.06.02. 17:24:07

@penge™: Nem tudom honnan nézed a dobogót ... én úgy látom a közelében nem volt az opera, nemhogy rajta. Legfeljebb a saját véleményed szerint.
Kemény mag ... pfffff.
Ugyan ez mit fedhet? És azok a tömegek akik nem akeménymagot alkotják, csak használják az operát? Azok le vannak ejtve.

Szerintem a z opera bonyolult volt, átlag felshazsnálónak érthetetlen, érthetetlen funkciókkal ... lassú volt.
Tény, hogy volt egy pár jól megcsinált funkciója, az hiányzik.
Viszont most kényelmes, gyors és kellemes böngésző. Jól tették a váltást.
Fzetni meg fizessen akinek hat anyja van ... egy olyan piacon ahol halom alternatíva van?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 18:37:51

@Nekomajin: Nem tudom mit vársz tőlem. Szerintem kérdezz meg olyanokat, akik hozzáértőbbek és jobban adsz a szavukra. Kezdetnek a PH Operás topicjában dqdb-t. De szerintem Sk8erPeter is megmondja annak ellenére, hogy használt Opera mellett Chrome-ot is és számára az ottani Dev Tools jobban kézre állt (azt is leírta, hogy miért: tabspecifikus dokkolhatóság, stb., amiben a Dragonfly vitathatatlanul hiányt szenvedett).

Closed Tabs gomb remélem lenyitható lesz billentyűzetről is, mert annyira hozzászoktam már, hogy egerészés helyett Alt+t,c (angol nyelvű Operában) és kirajzolódik az egész lista.

@MosoMasa: Senki nem szorítana pisztolyt a fejedhez, hogy fizess érte. Ha számodra(!) van alternatíva, akkor jó neked, használd. Más számára meg NINCS alternatíva, így ő végső esetben fizetne is érte, csak kapja meg azokat a funkciókat, amiért az előző Operákat szerette.

McRae 2013.06.02. 18:49:28

Nekomajin :
"Én a jelenlegi információk alapján határozottan optimista vagyok. Az új verzió eddig betonstabil, villámgyors, és számomra az érzete is kellemes. Nem igazán tudom ezt rendesen megfogalmazni, de az egész felület valahogy kellemes használatot sugároz. Az elrendezés és a amimációk is."

Teljes egészében egyetértek. Ezt nem tudtam én se megfogalmazni, csak egyszerűen pozitív az érzés ha elindul a program, a használata meg rém egyszerű, valamint tényleg gyors az eddigiekhez képest.
Szerintem az átlag usert leginkább ez érdekli, nem pedig az hogy éppen milyen "motor hajtja"...használni szeretné, és mindezt egyszerűen.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.02. 19:49:07

@McRae:
Pont ehhez az érzéshez kellene még hozzátenni egy pár kényelmi funckiót, például a kuka gombot, és akkor lenne esély rá, hogy elkezd növekedni a felhasználók száma. Azok a dolgok általában nem hiányoznak az embernek, amikről nem tud. De ha user kipróbálja az új Operát, és látja, hogy ugyanazt megkapja, amit a Chrome-ban, és felfedez még plusz funkciókat is, akkor semmi sem akadájozza meg abban, hogy váltson. Nem lesz ettől piacvezető az Opera, de 2%-os részesedésnél a kismértékű növekedés is jelentősnek számít. Remélem, hogy az Operánál is így gondolkoznak.

@penge™:
Csak azt várom tőled, hogy ne állítsd be a saját szubjektív véleményedet ténynek. Mindkét motornak vannak jó és rossz tulajdonságai is. Te az Operánál kiemeled a jókat, a Chromiumnál meg a rosszakat, és ez alapján eldöntöd, hogy a Presto meg a Carakan jobb. Az se mindegy, hogy felhasználói, webfejlesztői vagy programozói szemmel nézed. Az se mindegy, hogy mire használod a böngészőt. Te szidod a modularitást, fordított esetben meg a Chrome userek szidnák a Prestót, mert minden bele van drótozva, és baromi nehéz forkolni.

Dzsini 2013.06.02. 19:57:20

@Nekomajin: Penge nem felhasználó / webfejlesztő / programozó szemmel nézi, neki saját furcsa lencséjű szemüvege van, ami kedve szerint torzítja a világot, bármilyen tényt vidáman figyelmen kívül hagyva, ami nem illik bele a világképébe. :)

(igazából ezért sem értem, hogy miért álltok le vele az elmúlt ~10 év tapasztalati után továbbra is vitázni...)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 20:14:57

@Dzsini: Nem. Én olyan szemmel nézem, hogy miket tud és mi benne a potenciál. És való igaz, hogy az már nem érdekel, hogy mennyivel nehezebb dolga van a programozónak vele.

Ahogy nyilván egy felhőkarcoló felépítése is sokkal bonyolultabb feladat, mint egy tapasztott vályogházé, ráadásul kevésbé moduláris és a karbantartása is nagyobb munka. De ettől még senki sem becsméreli a felhőkarcoló előnyeit, pozitívumait.

A webfejlesztők esetében meg a megszokás és támogatottság a lényeg (már amennyiben a különböző implementációk közül az egyiknek nincs bonyolultabb szintaktikája, de ez ebben az esetben nem állt fenn).

Nyelvek között is lehet vitázni, hogy a xy nyelv nehéz, de a valóság az, hogy irreleváns, mivel a kínainak a kínai lesz az egyszerű, a magyarnak a magyar és így tovább.

A webfejlesztők is így vannak vele. Ha megszokták x-et, akkor y-tól idegenkednek. Ha y-t, akkor pedig x-től.

Szóval webfejlesztői szemmel csak olyan téren lehet különbséget tenni a kettő között, hogy az egyikben vannak ilyenek: dev.opera.com/articles/view/magic-functions-and-variables/

A másikban pedig nincsenek. Ezt leszámítva viszont aközött nem lehet már különbséget tenni, hogy az -o-border-radius vagy a -webkit-border-radius a nyerőbb-e (bár a kevesebb karakter miatt szvsz az előbbi :D).

@Nekomajin: "Te szidod a modularitást, fordított esetben meg a Chrome userek szidnák a Prestót, mert minden bele van drótozva, és baromi nehéz forkolni."

Nézd, a modularitás kérdéskörről már Linus Torvaldsnak is vérre menő vitái voltak, szóval ez a része abszolút egyéni preferencia kérdése.

Ha van elég erőforrásod, akkor nyilván a JÓL IMPLEMENTÁLT modularitás felé fogsz hajlani, mert szemmel láthatóak az előnyei, miközben a hátrányai eltörpülnek. Ugyanis 16 giga RAM mellett már leszarja az ember, hogy annak 20 vagy 70%-a foglalt-e. Az a lényeg, hogy ne üresen álljon, hanem használják ki a szoftverek. Átrendeződik az értékrend.

A Java-ban írt szoftverek is ezért terjedtek el. Csak brutális vas kell alá, de gyakorlatilag összehányható a kód töredéke idő alatt (értsd: olcsóbban), mint mondjuk C++-ban.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.02. 20:37:52

@penge™:
Ezek után már csak két kérdésem van:
1: Hány weboldalt/webes alkalmazást írtál már éltetedben?
2: Hány programot írtál már Javában és C++-ban?

Dzsini 2013.06.02. 20:55:23

@Nekomajin: .... de látott már olyat, aki igen, és ha valaha egyszer olvasott valami olyan véleményt, ami neki megfelel, az rögtön felülbírál minden mást, és lehet ismételgetni háromszáztizenhatodszor is, hátha lesz valaki, aki rajta kívül elhiszi.

kecske666 2013.06.02. 21:10:19

Jópár nap használat után még mindig pozitív a véleményem.Elsőre néztem,hogy mi ez a csupasz hulladék mára előrelépett alapértelmezett böngészőnek.Egyszerüen öröm megnyitni a a sebbeség,a stabilítás nagyon jó böngészési élmeényt ad.És hát ez a lényege egy böngészőnek.A szétkonfiglható híveit is megértem de összeségében nem sajnálom akik annyira belegabalyodtak a szoftver mélységeibe azok majd találnak maguknak kedvencet sőt feltételezem programozni is tudnak maguknak. A régi piroskát már csak nosztallgia miatt nyitom meg.Ha tényleg visszaportolnak akár szép lassan nem sietve pár régi cuccot és visszakerülne a levelező(Ezt kétlem sajnos)nagyon elégedett lennék.Kimondottan jó az irány.

franatixx 2013.06.02. 22:01:38

@penge™:
>A Presto és a Carakan technológiailag(!) a WebKit/Blink és a V8 felett áll
- Úgy érted az a Presto amiben évek óta nem képesek olyan csip-csup dolgokat kijavítani mint a position:fixed vagy a NSL bug, mert olyan katyvasz a kód? Tényleg micsoda ördögtől való dolog az a modularitás.
- Úgy érted a csiga lassúságú Carakan, miközben a V8-at világszintű koponyák gyúrják és komplett webszervereket is futtatnak rajta?

Az ilyen szagértéseid mindig könnyeket csalnak a szemembe. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.02. 23:14:12

@Nekomajin: Miért kéne ahhoz programozónak lennem, hogy FELHASZNÁLÓI véleményt formáljak különböző programnyelveken írt különböző programok között?

Miért kéne ahhoz webfejlesztőnek lennem, hogy FELHASZNÁLÓI véleményt/tapasztalatokat mondjak a userJS-ek képességeiről?

@Dzsini: Jó lenne, ha nem trollkodnál, mert te tudod a legjobban (tapasztalatból), hogy milyen fasza pl. a Java-ban írt JDownloader (még te ajánlottad anno).

franatixx 2013.06.02. 23:33:53

@penge™:
Te nem csak FELHASZNÁLÓI véleményt formáltál, hanem mindenféle technológiai felsőbbrendűségről kezdtél el hablatyolni, meg szoftverfejlesztői alapelveket kérdőjeleztél meg, csak mert a kedvenc böngészőgyártódék gányolva fejlesztettek.

Attól meg nem lesz a modularitás szar dolog, hogy egy ótvarul megírt, bloat, memóriapazarló futtatókörnyezetben futó alkalmazás sokat eszik. Moduláris alkalmazásokat ugyanúgy lehet fejleszteni Java meg C++ alatt is, sőt, C-ben meg Assemblyben is.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.03. 00:31:07

@penge™:
"A Presto és a Carakan technológiailag(!) a WebKit/Blink és a V8 felett áll."

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.03. 00:39:19

@franatixx: További támpontok:
- Chrome-ban nincs MHT támogatás.
- Nem parse-olja az RSS-t/Atom-ot, RDF-et. (Ez utóbbi ritka, csak az Opera támogatja és 1-2 hivatalos RSS kliens).

További formátumok, amiket az Opera natívan ismer: wav, midi, tiff, apng (animált PNG), xmb.

Olyan, mintha a falnak beszélnék. Sorolom itt a Presto pozitívumait, hogy mivel több, mint a WebKit/Blink, erre újra és újra write-only módban osztjátok itt az észt.

Ahelyett, hogy mondanátok 1-2 olyan dolgot, amivel a WebKit/Blink több, mint a Presto. Ilyet viszont nem tudtok, kivétel az oldalkompatibilitás, az viszont nem a motor érdeme, hanem a támogatottságé.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.03. 02:07:57

@penge™:
Az nem mond el semmit egy motor képességeiről, hogy le tud-e játszani bizonyos hangformátumokat, vagy ki tud-e rajzolni bizonyos képformátumokat, vagy be tud-e olvasni struktúrált szövegeket. Azért nem tudja, mert nem írták bele. Mert a Google szerint ezekre nincs szükség. Akármilyen bitsorozatot lehet parse-olni, ha ismered az előállítás algoritmusát. Már pedig a Google-nél nem hülyék ülnek. Hidd el, hogy ha akarnák, akkor megnéznék az adott fájlformátum dokumentációját, és kávészünettel együtt két óra alatt megírnák a szükséges kódot. Ezek technológiailag baromi egyszerű dolgok. Bármelyik haladó szintű PTI-s egyetemista meg tudja csinálni.
A két motor közötti különbséget az dönti el, hogy melyikben lehet egyszerűbben, kompaktabban és optimalizáltabban implementálni akármilyen funkciót. Ezt pedig továbbra se tudjuk megmondani, mert egyikünk se fejlesztette még egyik motort sem.

Már régen lezártuk volna a vitát, ha beismered, hogy hülyeséget írtál, vagy rosszul fogalmaztál, vagy a macskád rámászott a billentyűzetre. De csak a te kedvedért mondok 1-2 dolgot, amiben a Blink jobb:
position: fixed;
NSL

Chuck Boung Ace Eck 2013.06.03. 02:30:33

Nem értem, hogy akik most hevesen védik a króm opera nevű felületét, azok miért nem használták már korábban is a krómot

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.03. 03:40:29

@Nekomajin: "A két motor közötti különbséget az dönti el, hogy melyikben lehet egyszerűbben, kompaktabban és optimalizáltabban implementálni akármilyen funkciót."

Egyet már tudunk: A Presto-s Operába rengeteg olyan funkciót is implementáltak, amit máshogy, vagy szarabbul vagy egyáltalán nem vett át a többi böngésző.

Egy másik dolgot pedig feltételezünk: Egy akkora hátszéllel rendelkező cég, mint a Google fejleszt egy böngészőt, amit már legalább 10-en forkoltak (Iron, ChromePlus, CoolNovo, Comodo Dragon, stb.)

Ezek közül pedig egyik sem jutott még el a Maxthon/Orca Browser szintjére sem. És kétlem, hogy azért, mert ne akart volna ugyanolyan gyors reakcióidejű, kis erőforrásigényű és méretű böngészőben olyan tuti funkciókat implementálni, mint ami Operában van. Elvégre aki jelenleg ilyen böngészőket használ (talán még a SeaMonkey is ide tartozik), azok közül sokan értékelték volna az Opera ezen ERŐSSÉGÉT.

De ahogy már mondtam sok hozzászólással ezelőtt is: Majd az idő eldönti, hogy kinek van igaza. Én örülnék a legjobban, ha egy fullextrás Blink alapú Opera alatti postban 2-3 év múlva az orrom alá dörgölnétek, hogy mekkora faszságokat írogattam ide. De jelenleg afelé hajlok, hogy én fogom majd azt írni, hogy "Na ugye, megmondtam."

2008-ban mikor megjelent a Chrome ugyanilyen idealistán álltam hozzá, mint te. Teljes extázisban voltam, hogy hű, majd a Google hátszelével mekkora überkirály böngésző lesz és az Operát lemossa a pályáról. Ez utóbbi mondjuk bejött, de nem úgy, ahogy én gondoltam.

@Chuck Boung Ace Eck: Úgy látszik valamiben tényleg tévedtem. Miszerint nincsenek Operás fanboyok, mert Operát mindenki csak EGYÉNI PREFERENCIÁBÓL használ. Ilyenkor derül ki, mikor történik egy teljes pálfordulás, hogy mennyien voltak, akik valamilyen elfajzott divatból (ami maximum a non-konformitási kényszer lehetett) használtak Operát.

Ilyenkor látszik, hogy vannak bőven abban a 1,5%-ban olyanok is, akiknek nem kell más, csak gyors böngésző meg maximum gyorshívó.

Az orosz mintán lehet egyébként a legjobban megfigyelni, ahol egykor az Opera piacvezető volt, majd mikor megjelent a Chrome, rövidesen átvette a vezetést. Ez pedig a következők miatt volt: Az egyetlen kitételük az lehetett, hogy olyan böngésző kell nekik, ami nem Microsoft és gyors (tehát Firefox is kilőve). Maradt az Opera. Mikor elért egy pontot a piaci részesedés, már öngerjesztővé vált és ezt tették fel az emberek automatikusan ismerőseiknek, rokonaiknak is. A Chrome-mal pedig ugyanez játszódott le (meg ott besegített az automatikus titokban település is).

Dzsini 2013.06.03. 05:09:39

@penge™: Én trollkodok? Te írsz oldalakon át innen-onnan összeálmodott információk alapján sokszorosan cáfolt és sokszor megalapozatlan összevisszaságokat. Kértünk már többször többen szép szóval, hogy fogd vissza magad, gondoltam ha esetleg egy kicsit élesebben mondja valaki, akkor sikerül felfognod, hogy attól, hogy oldalakon át ismételsz valamit, amiben vannak igazságmorzsák, még nem lesz igaz a teljes szöveg.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.03. 05:32:09

@Chuck Boung Ace Eck:
Azért ne keverjük össze a dolgokat! A jelenlegi vita nem arról szól, hogy mennyire buta a Chrome vagy mennyire király az Opera. Arról van szó, hogy melyik renderelő és JS motor a jobb. A kettő nagyon nem ugyanaz.

Olyat meg szerintem nem láttál itt, hogy valaki hevesen védi az új verziót. Akikre te gondolsz, azok azt mondták (mondtuk), hogy amit eddig kaptak az jó, de várják a folytatást, mert így még nem elég. Attól, hogy Opera fanok vagyunk, még nem kell buta birkáknak is lennünk. Annál is inkább, mert a váltás megtörtént, és ha a seggünket a földhöz vernénk, akkor se történne semmi. Penge is csak saját magából csinál hülyét ezzel a hisztivel, amit napok óta produkál. Elvették a játékszerét, és most bedurcizott.

dqdb 2013.06.03. 09:20:23

@penge™: Chrome-ban nincs MHT támogatás.
Az MHT támogatás levelezőkbe kell, az Opera tartalmaz egyet, így nem volt nekik nagy munka megoldani a mentést (a megjelenítés már az M2 miatt készen volt, hiszen egy MHT fájl lényegében egy letöltött MIME levél). Az új változatban sem lenne az, valószínűleg egy ember 2-3 nap alatt végezne vele, de remélem, nem erre pocsékolják az erőforrást.

@penge™: Nem parse-olja az RSS-t/Atom-ot, RDF-et. (Ez utóbbi ritka, csak az Opera támogatja és 1-2 hivatalos RSS kliens).
Ha van RSS olvasó, akkor kell támogatni, ha nincsen, akkor nem. Jó lenne, ha lenne majd, de ez sem olyan pozitívum, ami a Presto-t dicséri, hanem olyan, ami az M2-t.

@penge™: További formátumok, amiket az Opera natívan ismer: wav, midi, tiff, apng (animált PNG), xmb.
Ezeket a Chrome is tudja (vagy jelentős részét legalábbis), maximum olyan formában nem támogatja, hogy direkt lejátszás/megjelenítés. Az Opera abban volt jó, hogy a szoftver egy másik helyén már úgyis megírt modult más helyen is előszeretettel használt fel, így méretre kompakt tudott maradni, de tudásra mégis nagy és kényelmes. De ez sem Presto, hanem a körítése.

@penge™: Miért kéne ahhoz programozónak lennem, hogy FELHASZNÁLÓI véleményt formáljak különböző programnyelveken írt különböző programok között?
Ha csak a programról formálsz felhasználói véleményt, akkor semennyire. Ha a vélekedésedben az szerepel, hogy egyik program azért jobb, mert X nyelven fejlesztették, akkor az nagy probléma. Mert nem azért jó egy program, mert X nyelven készült, és azért rossz, mert Y nyelven, hanem azért jó egy programot, mert jóra írták meg, és azért rossz, mert rosszra, mindez nyelvtől független.

Ráadásul a program jóságát is nehéz mérni, hiszen nem egy egzakt mérőszám létezik rá, hanem bizonyos feltételrendszer alapján lehet értékelni. Egy fejlesztői számára horrorként megélt alkalmazás a felhasználó felé lehet a világ legnagyobb jósága, és fordítva is igaz: tökéletesen faktorált, gyönyörű felépítésű és dokumentáltságú program is lehet olyan, amit a felhasználó sikítva kerül el.

Fejlesztő vagyok, de nem minősíteném sem a Prestót (hiszen az Opera ASA-n és pár licencelőn kívül senki sem ismerheti a belsejét), sem a Blinket (mert nincsen vele tapasztalatom). De felhasználói-fejlesztői szinten minősítem az Operát és a Chromiumot, mert a komplett csomagot már látni kívülről is.

@Nekomajin: A két motor közötti különbséget az dönti el, hogy melyikben lehet egyszerűbben, kompaktabban és optimalizáltabban implementálni akármilyen funkciót. Ezt pedig továbbra se tudjuk megmondani, mert egyikünk se fejlesztette még egyik motort sem.
Tökéletes összefoglalás.

McRae 2013.06.03. 09:50:11

@penge:
Ilyenkor látszik, hogy vannak bőven abban a 1,5%-ban olyanok is, akiknek nem kell más, csak gyors böngésző meg maximum gyorshívó.

Én megértem azok érveit is akik sajnálják a régi operát...viszont jól foglaltad össze...az egyszerű felhasználónak ennyi kell....gyors, és egyszerű legyen, és ez bőven több mint 1.5%....az emberek javarészét baromira nem érdekli, milyen extra funkciót tartalmaz egy böngésző...az viszont igen, hogy ha használja ne omoljon össze, ne fagyjon le, és egyszerű legyen a használata....azt viszont kis környezetemből kitűnik, hogy sokan egy adott böngészőt azért használnak, mert a havernak is az van, vagy x y azt használja és az milyen jó. Hidd el, kevesen közelítík meg úgy egy böngésző használatát mint Te...nem fejlesztők,nem programozók hanem szimpla felhasználók...nem csodálkozom, mikor az emberek jelentős része alap dolgokkal sincsen tisztában, és még azt sem tudja értelmezni hogy milyen szöveg jelenik meg a monitoron mikor a gép kikapcsol....
A jelenlegi böngésző gyors egyszerű, de senki sem írta hogy ez így elég...fentebb olvashatod, többen írták hogy pár apróság még kell bele, hogy legyen egy igazán használható kiss cucc a "kezünkbe"....de hidd el, továbbra is azt mondom, az átlag felhasználót nem érdeklik a körítések, ezt értsd meg.....és ők vannak többen....

McRae 2013.06.03. 10:26:16

penge......még valami...

A 12.5-el egy opera korszak lezárult, a 15-el indult egy új. Az hogy ez mennyire lesz életképes és a jövőben népszerű csak az idő döntheti el. Fentebb írta már valaki, hogy ezzel egyvalamit tehetünk...elfogadjuk.

franatixx 2013.06.03. 10:38:18

@penge™:
>Chrome-ban nincs MHT támogatás.
Én úgy tudom van. :)
A flagek közt van valami "Save Page as MHTML", de mivel soha életemben nem volt rá szükségem, így nem próbáltam még mennyire működik.

>Nem parse-olja az RSS-t/Atom-ot, RDF-et. (Ez utóbbi ritka, csak az Opera támogatja és 1-2 hivatalos RSS kliens)

Parseol a chrome mindent ami XML, csak nem húz az említettek fölé csicsás GUI-t. Ennek köze nincs a motorhoz (az tud mindent ami ehhez kéne), ez egy hiányzó fícsör egyszerűen.

>További formátumok, amiket az Opera natívan ismer: wav, midi, tiff, apng (animált PNG), xmb.

Nem hiszem hogy valamelyik opensource library beledrótozása a megfelelő modulba több időbe kerülne mint egy heti munkája egy fejlesztőnek, a unit tesztek meg minden megírásával együtt. Nem tudom milyen libet használnak jelenleg, lehet már most is tudná a tiff-et meg az apng-t, csak egy flaget kéne valahol belőni hozzá, hogy forduljon bele az adott modul is a kimeneti binárisba.

Szerintem itt inkább tudatosan vannak ezek kihagyva, wav, tiff netre nem való a mérete miatt, midi minek, apng halott formátum (xmb-t azt se tudom mi).

De ez sehol sem indokolja a Presto technológiai felsőbbrendűségét. Olyan példákat hozz mint a kibogozhatatlan position:fixed vagy NSL bug. De volt több személyes negatív tapasztalatom is, pl. nemsokkal miután kijöttek a html5 drag&drop-al operáék próbálgattam a technológiát és összedobtam egy olyan feltöltő formot, amibe behúzhattad a képeidet amit aztán galéria-szerűen jelenített meg, és az ott látható képeket tölthetted fel a szerverre.

Minden - a featuret támogató böngészőben - működött a dolog, kivéve operában, ahol a képek felénél valami bináris szemét töltődött be.

Nem baj az ha nem vagy fejlesztő és kevered a szezont a fazonnal, csak próbálj a kompetenciádnak adekvát korlátokon belül maradni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.03. 17:39:22

@dqdb: Azért lásd be, hogy az MHT-nak a böngészőben is van létjogosultsága, mivel máskülönben vagy képek és külső fájlok nélkül mentesz le egy oldalt, vagy külön mappaszerkezetet kapsz hozzá. Nem véletlenül kapta a "Web archive" elnevezést az MHT a mentésnél.

Egyébként tényleg van már flags rá, de jelenleg csak menteni tudja (megjeleníteni még nem, ami kicsit abszurd így) és nem a legördülőmenühöz ad hozzá még egy bejegyzést, hanem bekapcsoláskor MHT-ben ment és nem tudsz HTML-ben menteni, kikapcsoláskor meg MHT-ben nem tudsz menteni.

"Mert nem azért jó egy program, mert X nyelven készült, és azért rossz, mert Y nyelven, hanem azért jó egy programot, mert jóra írták meg, és azért rossz, mert rosszra, mindez nyelvtől független."

És ez az állítás igaz mondjuk egy Java (amit nem csak én, hanem rengetegen szidnak) vagy egy C++ összehasonlítása terén is?

Természetesen bárhogyan meg lehet írni egy programot és minél komplexebb, annál nagyobb a lehetőség, hogy valamit elhibáznak, de ettől még vannak egyes programnyelveknek, amikben célszerűbb programozni erőforrás-gazdaságossági okokból. A Java előnyei, hogy viszonylag egyszerű a szintaxisa és univerzális, valamint szinte készen kapod a platformfüggetlenséget.

A hátránya pedig, hogy a VirtualMachine miatt gyakorlatilag olyan az egész, mintha emulálva futtatnád. Tehát sosem lesz olyan, mint a natív kód.

@McRae: "de hidd el, továbbra is azt mondom, az átlag felhasználót nem érdeklik a körítések, ezt értsd meg.....és ők vannak többen...."

Ezzel tisztában vagyok. Viszont ilyen alapon ne gyártsanak Ferrari-t és semmilyen extra dolgot sem, mert azokat sem az átlagfelhasználók használják.

Valakinek be kell vállalni még egy ingyenes piacon is azt, hogy kielégíti a rétegigényeket.

@franatixx: "Minden - a featuret támogató böngészőben - működött a dolog, kivéve operában, ahol a képek felénél valami bináris szemét töltődött be."

Erre gondolsz? addons.opera.com/en/extensions/details/binfix/?display=en

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.03. 19:00:52

@penge™:
A Ferrariért baromi sokat fizetnek az emberek, az Operáért meg nem. És amíg egy Ferrari státuszszimbólum, ezért hajlandók fizetni érte az emberek, az Opera nem az. Szóval elfelejthetjük már végre a Ferraris hasonlataidat?

Dzsini 2013.06.03. 19:48:34

@Nekomajin: bezzeg ha lenne opensource Ferrari... :D

arqblasio · www.arqblasio.com 2013.06.03. 21:19:37

@beef: @penge: ugyan beef módszere nekem nem működött (ugyan O15 alatt más a cache elérés, de ezzel azért nem vágnak át). Viszont mivel lényegében a motor chrome, innentől kezdve minden chrome tutorial is működik (talán), ez esetben biztos: a parancsinkon target mezőjének végére kell biggyeszteni a következőt: --disk-cache-size=N --media-cache-size=N és ezzel a cache letiltva! így az agyoncache-eléssel nem vágja tönkre az ssd-m, nem emiatt vettem. :) és köszi a válaszokat, innentől elkezdem használni ezt és remélem gyorsan haladnak a régi funkciók implementálásával.

beef 2013.06.04. 15:35:00

@arqblasio: Igen, a cache letiltás is egy jó megoldás.
Ha az áthelyezés nem sikerült akkor valószínűleg valamit rosszul csináltál vagy én írtam hibásan, mert egyébként működik.

McRae 2013.06.05. 07:50:38

@penge:
"Ezzel tisztában vagyok. Viszont ilyen alapon ne gyártsanak Ferrari-t és semmilyen extra dolgot sem, mert azokat sem az átlagfelhasználók használják."

Nézd ennyi erővel írhattál volna porschet, lambot, vagy maseratit is...mindegyik az átlag számára elérhetetlen, tehát nem alternatíva. A piros operát előkörben letöltők az átláthatatlanságáról beszéltek, egyszerűen sokaknak problémát okozott a használata, és az "extra" funkciókat sem használták, mert azt sem tudták mik azok és mire valók. Ezzel szemben a chrommal kaptak egy rém egyszerű, használható böngészőt. Félre ne érts, nem azt akarom mondani hogy a chrome mekkora nagy cucc, csak pár embert megkérdezve, a chrom-nál a puritánságot emelték ki. A jelenlegi opera szerintem már lehet egy nagyon jó alternatíva a róka és chrommal szemben. Írom ezt úgy, hogy eddig is operáztam, és ameddig lesz addig fogok is...csak ehhez az kell, hogy a jelenlegi sebessége és stabilítása megmaradjon. Mert szinezhetjük ezt a végletkig, az "egyszerű" népeket mindössze ennyi érdekli....

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.05. 13:25:00

@McRae: Tisztában vagyok vele, hogy az átlagfelhasználókat mi érdekli. Mindössze arra próbáltam rávilágítani, hogy ha a történelem során mindig az egyszerűbb utat választottuk volna, akkor még mindig a fa tetején makognánk.

A profit valóban abból születik (újabban sajnos ez is a jellemzőbb), ha valami egyszerű dolgot kínálsz a sok sötét fogyasztónak, legyen az Chrome böngésző, Simon Game vagy gumicsirke.

Viszont a nagy és innovatív (ez utóbbi szót már kurvára elcsépelték a marketingesek) dolgok abból, amikor azt tartod szem előtt, hogy valami a lehető legjobb legyen és a legforradalmibb dolgot alkosd meg, a felhasználók gyomra meg kurvára másodlagos.

Ilyen volt az ipari forradalom (a traktorhoz is nehezen szokott hozzá az egyszerű paraszt, tanulnia kellett), az elektromosság (sokan még ma sem tudnak egy kapcsolót vagy egy izzót kicserélni sem) vagy a technológiai forradalom (az informatikai tudás terén is meglehetősen nagy hiányosságok vannak).

Az Opera pedig nem bonyolult, csak más. Az IE a Netscape-et másolta, a Firefox az IE-t, a Chrome pedig a Firefoxot.

Az Opera ezzel szemben egy meglehetősen egyedi böngésző volt az MDI ablakaival, a gyárilag nagyon jó használhatóságot biztosító billentyűparancsaival és úgy mindennel.

Ezt 9.5 óta tartó folyamat részeként megpróbálták elfedni, elkendőzni és ez lett belőle. Egy bugos Presto, NSL-lel, position:fixeddel... De a kívánt hatást nemhogy nem érte el, még azoknak is elegük lett belőle, akik régen szerették.

Mintha a fapados Trabantra vagy Suzukira átszoktatott parasztot (aki minden sejtjével ellenkezett ellene, hogy ő valaha a ló helyett autót használjon) hirtelen beültetnéd egy fullextrás sportkocsiba. (Most vonatkoztass el minden státusszimbólum kérdéstől, vedd úgy, hogy szimplán az egyéni preferencia dönt).

Ő azt látná belőle, hogy folyamatosan össze-vissza működik. Rákönyököl az elektromos ablakemelőre, a szervókormány is szar, mert nem kell izomból tekerni, az ajtók felfelé nyílnak, ráadásul a fedélzeti számítógép is ott prüttyög. Nem beszélve arról, hogy még ha rá is jön, hogy "ez tényleg kényelmes azért, csak szokatlan", akkor rögtön az első hazaútján megint elkezdi szidni, mert a földúton elakad a sárba.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.05. 14:11:54

@penge™:
Lassan érdemes lenne az ilyen kommentjeidet archiválni, és alkalom adták kiadni belőlük egy gyűjteményt.

franatixx 2013.06.05. 20:04:43

2@Nekomajin:
"A trabanttól a ferrariig: böngészőpiaci körkép penge tollából"

McRae 2013.06.06. 07:41:01

@penge:

Tökkkkkéletesen leírtad....
"Ezt 9.5 óta tartó folyamat részeként megpróbálták elfedni, elkendőzni és ez lett belőle. Egy bugos Presto, NSL-lel, position:fixeddel... De a kívánt hatást nemhogy nem érte el, még azoknak is elegük lett belőle, akik régen szerették..."

A "sötét fogyasztókról" meg annyit...ez számítástechnika...nem konyhai robotgép, és nem autó, sőőőt még csak nem is traktor. Lásd be, az opera utolsó változatai, nem sikerültek túl fényesen, és borítékolhatod, akik esetleg kipróbálták, azok a második (ha nem az első) összeomlás után röpítették a kukába. Ragaszkodhatsz a véleményedhez, de a jelenlegi felhasználókat az egyszerüség vezérli.
Az irány nem volt túl jó, ezt lásd be. A mostani viszont szimpatikus, kirajzolódik belőle egy használható, jó kis böngésző. Az meg hogy éppen milyen motor ketyeg "alatta" a döntő többséget baromira nem érdekli, és nem is fogja...mindössze használni szeretnék, probléma nélkül...A többit meg az idő eldönti...

Teddy Beer 2013.06.07. 10:14:01

@McRae:
Akkor nekik adják ki a wingogit blinkkel ápdételve. Az out of box opera is egyszerű volt. Az hogy nem zabálták, annak olyaN okai voltak, mint hogy nem állt mögötte os gyártó, vagy netes reklámcég. Ez továbbra is fennáll, így a szopóág megmarad. Az irány pedig borzalmas. A többség véleményét a fenti okokból hanyagolom. A blink bevetésének oa pénzügyi racionalizmus volt, nem a felhasználók kegyeinek vadászása.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2013.06.08. 11:37:20

@Teddy Beer: "A blink bevetésének oa pénzügyi racionalizmus volt"

Ezzel nem értek egyet, mert

1. Az Opera az utóbbi időszakokban rendre rekord bevételeket (és nyereséget) könyvelhetett el.

2. Az Opera legfőbb gondja, és szerintem a Blinkre váltás fő oka egyszerűen a lenépszerűbb oldalak Operával való komoly (megjelenési és funkcionális) problémái voltak. Amit nem feltétlenül maga az Opera okozott, de a felhasználókat ez nem érdekli. A "racionalizálás" az a minialkalmazások és a Unite kukázása volt.

"nem a felhasználók kegyeinek vadászása"

De, pontosan ez volt a céljuk. Csak nem a jelenlegi hardcore Opera felhasználóké, hanem a szélesebb közösségé, amit előbbiek - érthető okoból - nehezen viselnek. De egyébként már jó ideje ez az irány.

McRae 2013.06.08. 16:28:02

@Teddy Beer:

Én nem tudom mit miért csináltak az operánál így, nem látom át a dolgokat. Az hogy ez az irány borzalmas, ebben nem fogunk egyetérteni...én mint egyszerű felhasználó, most látok alternatívát a többi böngészővel szemben. Bízok abban hogy jó pár olyan "extra" is bekerül a végleges változatba, amitől más lesz mint a mai böngészők, de ha így marad sem fogok sírni, mert ebben a rém puritán verzióban is kezdem megkedvelni.
De mindenkinek más tetszik, csak azért senkit nem kell kevesebbnek gondolni, mert az egyszerűséget szereti. Továbbra is fenntartom, a jelenlegi többségnek a gyors, átlátható, probléma mentes böngésző kell. Talán az opera is ebbe az irányba tart, és lesz aki elkezdi használni újra, vagy átvált rá.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.08. 18:54:04

@McRae: "csak azért senkit nem kell kevesebbnek gondolni, mert az egyszerűséget szereti."

Nem erről van szó, de meg tudod pl. indokolni, hogy miért pont az Operát választod? Miért nem a Chrome-ot, Chromiumot, Iron-t, vagy bármelyik más Chromium forkot? A piros O betű miatt? Mert abban az egyben különbözik a többitől.

McRae 2013.06.09. 14:41:44

@penge™:

A válasz egyszerű :)Már hosszú évek óta operázok, úgy hogy az elmúlt években csak a szívás volt vele. Most hogy egy teljesen más irányba indultak el, nem hinném hogy rögtön kukáznom kellene. Az évek alatt bíztam abba, hogy kijavítják azokat a hibákat ami miatt a használata "nehézkessé" vált. Most is kiváncsi vagyok milyen lesz a végleges. Engem baromira nem érdekel, hogy ez most valaminek a másolata, ha ettől jobb lesz, és használható. A felhasználók többsége sem fogja nézegetni hogy ez most milyen alapú böngésző, ebben is biztos lehetsz....én senkit nem akarok meggyőzni az igazamról, de hamár választanom kell akkor a next, mint az elődei...tény hogy a könyvjelzők, a jegyzetek, hiányoznak, és a személyes sáv is, de megvárom milyen lesz a végleges. Én Titeket is megértelek(hardcore felhasználók), csak veletek ellentétben én elfogadom hogy egy korszak véget ért. Ha seggem a földhöz verem se változna semmi....

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.09. 21:11:59

@McRae: Nem azt mondtam, hogy válts, csak az érdekelne, hogy egy hozzád hasonló Opera felhasználó, aki
1. Az egyszerűséget szereti = ha az új Opera megfelel, akkor a Chrome vagy bármelyik másik fork is kielégítené az igényeidet).
2. A töke tele volt a régi Opera oldalkompatibilitási problémáival és esetleg bugjaival is.

Azt mi készteti arra, hogy kitartson a Chrome-má változott Opera mellett? Egyáltalán mi késztette arra, hogy x hónappal vagy évvel ezelőtt váltson teljes egészében Chrome-ra?

McRae 2013.06.09. 21:44:28

@penge™:

Pontos választ a kérdéseidre nem tudok, ezért a magam "történetét" írnám le.

A gépen csak két böngésző van használatba..opera, és a róka. A róka is azért került fel, mert jó pár oldal opera alatt hagyott némi kivetni valót maga után, amit nem tudtam opera alatt megcsinálni azt megcsináltam róka alatt....gyerek használja, így maradt a gépen.

Amit írtál:
1, Nem váltanék, mert operás voltam eddig is, chrome soha nem merült fel alternatívaként. Látni láttam már, de nem hatott meg. :)
2, Pontosan ezért bízok a "jövőben", hogy talán független attól hogy most egy általatok leírt chrom-ba bújtatott böngészőből az opera csinál valami olyat ami más lesz mint a többi.

Az utolsó mondataidra pedig Te magad adtad meg a választ....
"A töke tele volt a régi Opera oldalkompatibilitási problémáival és esetleg bugjaival is."

Én ettől független nem dobtam kukába és nem is fogom...várok...milyen lesz, mert ez számomra továbbra is opera...csak másképpen :)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2013.06.09. 23:22:11

@penge™:
Miért abból indulsz ki, hogy aki pozitívan látja a jövőt, az már be is lakta az új verziót? Olyan nem lehet, hogy kipróbáltuk, örülünk a jó dolgoknak, de még várunk, amíg még jobb nem lesz? Biztosan vannak olyanok, akik rögtön költözködtek, de ez egyáltalán nem törvényszerű.
Most is itt van rögzítve a tálcán, indőnként el is indítom, és próbálgatom, de mindennapi böngészésre még nem használom. Azért, mert nekem is hiányzik belőle egy csomó minden. De ettől még tudok örülni annak, ami már most is jó benne. És szerintem ezzel sokan vannak így itt a blogon is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2013.06.09. 23:50:13

@Nekomajin: Kipróbáltam (Windows alatt, futólag), örültem az új dolgoknak, főleg a PPAPI-nak, Close tabs to the Right-nak és a Stash is tetszik, csak nem könyvjelzők helyett. De személy szerint még az opera://extensions-nak is tudok örülni. Herótom volt attól a gnóm, csökevény címsor nélküli kiegészítős oldaltól a régiben.

Bizakodom és reménykedem (mást úgysem tehetek), hogy az megérzéseim ELLENÉRE tényleg visszaépítik a régi fícsöröket. Ahogy abban is, hogy szintén a megérzéseim ELLENÉRE a Presto tényleg egy elavult bughalmaz volt, a Blink pedig egy új generációs csoda és a felsorolt dolgok csak amiatt voltak, mert a Google elhanyagolta és ha visszaépítik a régi fícsöröket, akkor egy kibaszott ütős Opera jön létre.

De erre kb. annyi esélyt látok, mint a Venus Project megvalósulására...

Teddy Beer 2013.06.12. 07:57:43

@cousin333: 1.: kirúgtak embereket a core team-től és lényegében külsősökre bízták az oldal renderelő fejlesztését. Olcsóbb? Igen. Hatékonyabb? Lehet. Ez a racionalizmus. Azt pedig tedd hozzá szépen, hogy a rekordbevételek (asztalin ez egyenlő a guglival) mellett a szolgáltatók, os telefonok és konzolok miatt kezd kicsúszni a talaj az opera alól. Az hogy erre a gugli késve reagáljon, talán a blink kellett, meg egy hatalmas google link a gyorshívóba... meg talán egy gagyizált chromium. Szembeköpik a régi felhasználókat, az újakat meg nem fogják elérni.

"A "racionalizálás" az a minialkalmazások és a Unite kukázása volt."

Amennyit azt fejlesztették... Az opera úgy állt hozzá, mint a legtöbb funkciójához, mintha soha többé nem kellene fejleszteni rajta. A Fight Club kanapés hasonlata ideillik. "It's just, when you buy furniture, you tell yourself, that's it. That's the last sofa I'm gonna need. Whatever else happens, I've got that sofa problem handled."

@McRae: A puritán szó, errefelé szitokszónak számít(ott).

Istvan Erdos 2013.08.19. 12:25:36

Azopera sajatmagattelepiti konyen kezelheto
Amagyar opera megnemhasznaltam

Istvan Erdos 2013.08.19. 12:29:39

Hollehet letolteni a magyar operat mert ittmindenvan
Csak letolteninemlehet
süti beállítások módosítása