Magyar Opera

Megjelent a végleges Opera 12

A mai napon, hat kiadásra jelölt változatot követően megjelent az Opera legfrissebb verziója.

Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet, a 12-es kiadás (a'la Wahoo) így is elég sokáig húzódott, és még a fő attrakciónak szánt hardveres gyorsítás sem lett alapértelmezett benne. Szeretnék mindenkit nyomatékosan megkérni, hogy tesztelésnél, sommás véleménynyilvánítás előtt egy frissen telepített (például hordozható) verziót teszteljen, hardveres gyorsítás nélkül. Köszönöm!

Beépülők külön folyamatban

Most pedig nézzük, mi változott az előző kiadás óta. Az Opera 12 egyik fontos újításának az ún. out-of-process beépülő-kezelés windowsos bevezetése nevezhető. Ez némileg függetleníti a böngészőt a beépülőktől, ami jó hatással lehet a stabilitásra - bár egyesek sajnos nem ezt tapasztalhatták -, valamint megnyitja az utat a 64 bites kiadás előtt (amiben egyébként az Opera lesz az első hivatalos, multiplatform böngésző!).

Az új változat ugyanis, - tudomásom szerint egyedi módon - képes arra, hogy 32 és 64 bites beépülőket egyaránt használjon. A népszerűbbek, mint például a Flash vagy a Java már rendelkeznek 64 bites verzióval, de mindig kellemetlen, ha egy kevésbé elterjedt plugin-re szorulnánk, ami nem megy modern, 64-bites böngészőnkben. A funkció folyamatos fejlesztés alatt állt, és elég sokáig problémásan működött (működik?).

Hardveres gyorsítás: kincs, ami van

Már említettem, hogy a húzónévnek számított hardveres gyorsítás sajnos alapértelmezésben ki van kapcsolva - fejlesztők nem érzik elég jónak a jelenlegi implementációt ahhoz, hogy mindenben leválthassa a szoftveres kimenetet -, de ez nem jelenti azt, hogy nem került bele. Akit érdekel, az a megfelelő beállítással a böngészéséhez is aktiválhatja a GPU-ban szunnyadó erőt.

Windows alatt alapértelmezetten DirectX-et használ a rendszer, de aki szeretné, átválthat OpenGL-re, a megfelelő kapcsoló 0-ba állításával. Az egyébként szintén implementált WebGL támogatást is külön kell bekapcsolni.

Szabványok

Természetesen nem múlhat eljelentős Opera kiadás anélkül, hogy ne vezetnének be néhány új webes szabványt is. Az Opera 12-be jórészt hiánypótló "újítások" kerültek, amiket máshol már elérhetünk egy ideje. Ide sorolható a Drag&Drop implementáció vagy a CSS animációk.

Van persze, ahol sokkal kisebb a lemaradás, mint a Do not track nevű kezdeményezés (mert ez inkább csak az), amit a Firefox indított el, de már az Internet Explorer is csatlakozott hozzá. De olyat is tudunk mondani, amiben kifejezetten élen járnak, így például az Operában a webkameránk képét is kezelhetjük a honlapon keresztül.

Egyedi ötletek is akadnak azért, például már hivatalosan is elérhető az Opera Reader, azaz a CSS Generated Content for Paged Media, ami lehetővé teszi, hogy a stíluslapok segítségével oldalra lapozható honlapszövegeket készítsünk, ami a fejlesztők szerint "természetesebb" felhasználói élményt jelent majd.

Ezen felül címszavakban: RTL támogatás (jobbról-balra író nyelvekhez), WebRTC, Cross-Origin ResourceSharing, a további részleteket a támogatási oldalon találtok.

Funkciók jönnek-mennek

Bizony nagy változások várhatók az Opera funkcionalitásában is. Például kikerül majd a Unite és a minialkalmazások támogatása, de ezek egyelőre még helyet kaptak a böngészőben, igaz, alapból mér rejtve vannak. Búcsút inthetünk a hangvezérlésnek is, amit - magyar nyelv híján - szerintem eddig sem sokan használtak, bár kétségkívül egyedi vonás volt. Van viszont új, némileg bővített kiterjesztés (kiegészítő) API, ami az eddigieknél nagyobb szabadságot ad a fejlesztőknek.

"Továbbfejlesztették" a témázást is, mostantól Personas-szerű háttérképeket is beállíthatunk. Egyes helyeken ezt témának, az implementálását pedig fejlesztésnek nevezik, nekem inkább lebutításnak tűnik, igaz, ezeket egyszerűbb létrehozni, és karbantartani, mint az igazi témákat.

Need for Speed

A teljesítménynövelés sem maradhatott ki a szórásból. Már említettem a natív 64 bites verziót (erről majd később részletesebben is lesz szó), illetve az opcionálisan bekapcsolható hardveres gyorsítást. Ezen felül viszont optimalizáltak az oldalak indításkori betöltődésén, ami - milyen meglepő - gyorsabb lett, elvileg már nem függ a megnyitandó lapok számától. Javítottak a https oldalak töltési sebességén is.

Nem közvetlenül ide tartozik, de már a címsorbeli találatok is relevánsabbak lettek, ami végső soron szintén a böngészést gyorsítja majd. Némileg felpörgették a JavaScript futtatását, a pipelining-et (betöltés párhuzamosítása) és az Opera Turbót is.

Végezetül jött néhány elmaradhatatlan biztonsági javítás is, szám szerint öt. Meg persze apróbb hibajavítások, amik mindig csak annak jelentősek, akik éppen szembesültek velük.

Az új verziót letölteni a főbb operációs rendszerekre (Windows, Unix, Linux, MacOSX) a megszokott helyről, az Opera letöltési oldaláról lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr594572404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.17. 20:28:22

@MosoMasa: Úgy lehet megoldani, ha a böngészőt is teljes képre (f11) rakod, de amúgy tényleg cink.

más vélemény 2012.06.17. 20:33:20

@Emoryy: Bezárás gomb nélkül tényleg rendbe jött. Kösz a tippet. Ugyan én használtam a bezárás gombot, de ennek hiánya messze nem annyira zavaró, mint az ikonok eltűnése. Eszembe nem jutott volna hogy a bezárás gomb kikapcsolása megoldás lehet, hiszen ez eddig nem volt soha gond.

A dupla kattra bezárást viszont én nem merném aktiválni, mert idegesítene ha véletlenül zárogatok be valamit, és esetleg észre sem veszem hogy azt tettem, csak később amikor keresem a fület. :)

más vélemény 2012.06.17. 20:37:26

@MosoMasa: Ez valóban elég zavaró, bár nekem maga a html5 -ös youtube egyéb okokból sem nagyon tetszik. Nálam az volt a megoldás hogy kikapcsoltam ezt a funkciót, így most minden flash -ben jön, aminek jönnie kell. Mivel a flash a vp8 -at is támogatja, így minden elérhető ezen a felületen is, tehát még csak nem is maradsz le semmiről ha kikapcsolod ezt a bevallottan kísérleti megoldást.

www.youtube.com/html5

Alul ráböksz hogy nem akarod tovább próbálgatni... Tudom hogy ez nem igazi segítség neked, ha egyszer te a html5 -ös felületet akartad használni, de gondoltam leírom, hátha megfelelő lesz neked is.

MosoMasa 2012.06.17. 20:37:57

@Med1on: Ok, hát ezt tudtam, de hát ez így gáz. No nem mintha letörne az ujjam attól az egy gombnyomástól - csakhát pl. nem mindenki tudja hogy ez létezik.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.17. 20:39:01

Valami turpisság van a gyorshívó előnézeteivel. A thumbnails mappában nálam 43 kiskép van, miközben 17 elem van a gyorshívómban.

MosoMasa 2012.06.17. 20:59:42

@más vélemény: Kösz, kikapcsoltam - nem akartam használni, szerintem semmit nem nyújt.

Cole1 2012.06.17. 21:23:12

@Med1on: Nekem 10 van és 10 gyosrhívóm van. Töröld ki a képeket, azt majd csinál újat, amikor megnyitod

blint63 2012.06.17. 21:34:43

Jó ez a verzió, de találtam egy elég durva crasht. Kapcsoljátok be a Linket, majd változtassátok meg a jelszót online.
Ezután egy piros felkijáltójel megjelenik a Link felhő ikonján. Katt rá, majd válasszátok alulról a másodikat (status zeigen németül, magyarul talán állapot megtekintése). Felugrik egy ablak, katt a bejelentkezésre, és már össze is omlott. :)

blint63 2012.06.17. 21:35:25

Ja, elküldtem a leírást az automata crash reportolóval, de valaki jelezhetné a fórumjukon is.

Emoryy 2012.06.17. 21:38:16

@más vélemény: Azt csak arra az esetre javasoltam, ha nincsen középső gombod. Alternatív lehetőség fül bezárásra még a Ctrl+W. Meg esetleg egérmozdulat.

Teddy Beer 2012.06.17. 22:26:57

@blint63: nem javitjak ki, szal kar a gozert.

más vélemény 2012.06.17. 22:47:36

@Emoryy: Ezt szeretem az operában, hogy mindenre ott van 100 féle megoldás, és nekem csak ki kell választani amelyik tetszik. (és nem kell hozzá 60 féle kiegészítő sem)
Amúgy a ctrl + f4 -et szoktam használni...

Egyébként nem is olyan rossz hogy nincsenek ott a bezárás gombok. Kezd tetszeni, úgy hogy nem fog gondot okozni.

frúka 2012.06.17. 22:56:12

Most olvastam egy másik fórumon, ott is panaszkodtak hogy összeomlik a gép az opera miatt. Komolyan itt senkinek nem volt ilyen gondja?

más vélemény 2012.06.17. 23:09:01

@frúka: Mit értesz az alatt hogy összeomlik? Nekem semmi bajt nem okozott eddig, és nem csak egy gépre került fel.

Cole1 2012.06.17. 23:13:24

@frúka: Gép még nem omlott össze, de ha ilyen gép összeomlás van, akkor lehet nem feltétlen az opera hibája.

frúka 2012.06.17. 23:19:32

@más vélemény: gondol egyet és valamin elkezd dolgozni.semmire nem reagál.mióta frissitette magát,azóta van ez a gépemmel,elötte semmi ilyet nem produkált, és ha mást csinálok a gépen akkor sincs baja.más böngészőnél sincs baja.Fentebb már leirtam egyszer,még a ctrl alt del-re se reagál.

Mesmoryser 2012.06.17. 23:25:02

@frúka: Hardveres gyorsítás ki van kapcsolva? Oprendszered 64 bites? Ha igen, Operából és Flashből 32 vagy 64 bites van telepítve?

email 2012.06.17. 23:41:13

Nálam a KBC Free ET oldalán, ha kattintani szeretnék a legördülőn, összeomlik. et.lb.kbcequitas.hu/
Valaki más is megnézné?

frúka 2012.06.17. 23:46:58

@Mesmoryser: Jó kérdés :D én nem értek ezekhez,de szerintem 32.ezt a gyorsitást hol lehet kikapcsolni?kipróbálnám

Emoryy 2012.06.17. 23:56:52

@frúka: Esetleg meg lehetne próbálni azt, hogy csinálsz egy friss telepítést (USB-s telepítő módban, egy másik mappába), és megnézni, hogy azzal is fagy-e.

Cole1 2012.06.17. 23:59:12

@email: Nálam rendben van az oldal.

sanyix 2012.06.18. 01:02:30

haha eddig azt mondták, hogy a gugli kép szerinti keresés azért nem működik operában mert nincs drag drop (ahhoz képest hogy simán tallózással is lehet képre keresni). Mostmár van, most sem megy, csak ha firefoxra maszkolom :D

Dzsini 2012.06.18. 05:42:55

@sanyix: A Google hivatalosan kijelentette vagy két éve, hogy az Operát nem tartja modern böngészőnek, így nem támogatja - náluk ne csodálkozz ilyesmin.

Svennn 2012.06.18. 07:17:21

@Cole1: 12-es opera nem nyitja meg a pdf-eket acrobattal. Jó lenne ha minél előbb kijavítanák.
Foxittal nincs semmi baj. Azzal állítólag megnyitja - ezt egy angol operás blogon olvastam. (csak azt meg én nem kedvelem)

Svennn 2012.06.18. 07:18:52

@email: Müködik rendesen. Semmi hiba.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.18. 07:21:45

@sanyix: Semmi köze a Drag and Drophoz. XHR2 kell hozzá, az meg régebb óta van. Szóval maszkolásfüggő volt már a bevezetésekor is.

Sunikeee27 2012.06.18. 08:23:28

Sziasztok!

Én a PDF olvasásához a PDF-XChange használom, az Opera gond nélkül tudja kezelni a PDF-ket.

Egyébként is az Adobe Reader annyira lelassítja a rendszert hogy csak csuda.

Ha valaki a Acobatot használja akkor PDF-XChange Pro ott van ugyanúgy tud vele PDF-ket létrehozni, szerkeszteni, tartozik hozzá még virtuális nyomtató meg egy Doc to PDF converter is meg sok egyébb, és az egész nincs több mint 50-100MB a feltelepítésnél, nem úgy mint az Acrobatnál hogy 1-2GB amikor fel van telepítve.

Üdv: Sunikeee27

Steve31 2012.06.18. 09:49:46

Lehet én kissé értetlenke vagyok, de
ha van valamilyen hardware-s gyorsítás
az operában akkor miért van kikapcsolva?

Probléma esetén az első segítő
kérdés: ugye a gyorsítás ki van kapcsolva?
Akkor minek pakoltak bele egy funkciót
amit nem szabad bekapcsolni?

Sunikeee27 2012.06.18. 10:23:01

Azért mert ha valakinek támogatja a videokártyája akkor lefagy az Opera és a rendszer is.

Nálam tegnap ez történt.

Más...
Hogy lehet megoldani azt hogy bizonyos oldalon ne villogjon folyton az oldal.

Üdv: Sunikeee27

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.18. 10:27:15

@Steve31: Azért, mert nincs teljesen kész, vagyis nem minden rendszeren stabil és nem minden oldalon/szituációban gyorsabb, van ahol és amikor lassít. Emiatt döntöttek úgy, hogy alapértelmezésben ki van kapcsolva.

És azért van benne, mert három dolgot tehetnek ilyen esetben.

1. Kiveszik az egészet, addig, amíg mindenkinél stabil nem lesz. Ennek sokan nem örülnének, akiknél stabil, vagy akik tesztelni szeretnék. Ráadásul minél többen tesztelik, annál több hibajelentés megy a fejlesztőknek összeomlások esetén.

2. Benne hagyják kikapcsolva, mint most is.

3. Benne hagyják bekapcsolva és mindenki még jobban anyázik, esetleg sokan böngészőt is váltanak, mert nem tudják mi a hiba.

Esetleg elhúzhatták volna még a végleges verzió kiadását (ami már így is 1 év volt), aminek meg azok nem örültek volna, akik mindig csak végleges/stabil verziókat használnak.

Ráadásul olyan hiánypótló dolgokkal, mint a Drag and Drop, amit így az oldalak üzemeltetői is hamarabb bekapcsolnak, vagy nem zárják ki browser-sniffinggel az Operát. Miközben a snapshotokat ők nem követik, főleg nem egy általuk nem használt böngészőnél.

Tehát ez volt a legjobb, kompromisszumos megoldás. A legkevésbé tapasztalt átlagfelhasználó az opera:config létezéséről se biztos, hogy tud, tehát nem kapcsolja be véletlenül. Aki képes bekapcsolni, az kikapcsolni is. Akinél pedig jobban teljesít HWA-val, mint nélküle (például nálam, ahol buta, Pentium architektúrára épülő proci van, SSSE3 nélkül), az bekapcsolhatja.

Steve31 2012.06.18. 10:38:45

@penge™:

Köszi, így már értem.

Teddy Beer 2012.06.18. 11:24:10

@penge™: " aminek meg azok nem
örültek volna, akik mindig
csak végleges/stabil verziókat
használnak."

sokakat érdekel, hogy frissul. kb. senkit.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.18. 11:39:04

A következő szöveget illesszétek a címsorba:

Lorem ipsum is simply dummy text of the printing and árvíztűrő tükörfúrógép industry. Lorem ipsum has been the industrys standard industrys standard dummy text. Ever since the 1500s, when an unknown ipsum printer, took type and 2-re........

Kódfejtők előnyben. Vajon mi a baj a szövegben? Annyit megfejtettem, hogy 240 karakter körül kell lennie és szükséges tartalmaznia unicode karaktereket, valamint számot és kötőjelet és a végén pontokat. De a pontos mennyiséget és a miértet nem.

Bandes 2012.06.18. 12:15:12

tök szép meg frankó, működik nagyjából, kivéve amikor másodpercekre megakad az egész böngésző. és olyankor semmi rezponzivitás, megfagy. utána rövid idő után újból visszaéled. majd aztán megint megakad. szóval qrva idegesítő. az a gond hogy ezt zéró tabbal is megcsinálja. ez nálam két különböző gépen is előjön. sikerült elcsípni egyszer ezt opera:cpu oldalon hogy lássam mi okozhatja. de csak az OTHER rész ment fel 80-90%ra amitől nem lettem okosabb. ja és érdekes módon OpenGL-es hardvergyorsítás gördülékenyebbnek tűnik. de van hogy elkezdi szemetelni az ablakot és onnantól nem látni semmit.

muli79 2012.06.18. 12:15:25

A problémám a következő, a netem 30/3 Mbit, Operával csak 26/3 körülit mérek mindig, bármelyik mérővel, HWA/WebGL -el és anélkül is(CPU használat elég magas a teszt alatt)
IE9,maxthon,waterfox -al fullon megy.
Azt hiszem ha erre nincs értelmes magyarázat akkor én is búcsút veszek az Operától.

muli79 2012.06.18. 12:23:48

ja elfelejtettem beleírni hogy ez csak a 64bites verzióban csinálja.
proci: C2D 2,53Ghz, 4 Giga 800Mhz ram.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.18. 13:22:35

@Bandes: Nálam meg (Win7 x64) OpenGL szinte használhatatlan, lassabb, mint HWA nélkül, a DirectX gördülékenyebb. Csak nem XP? Mert ott elvileg a D3D nem működik (csak Vista és fölötte).

@Mesmoryser: Bemásoltad a címsorba? :D

Teddy Beer 2012.06.18. 13:32:51

@penge™: a helyes megfejtok kozott probanyomtatvanyokat sorsolsz ki?

Mesmoryser 2012.06.18. 13:38:46

@penge™: Ha bemásolom, rákeres guglival és 0 találat. Mit kéne csinálni?

Bandes 2012.06.18. 13:40:54

@penge™: nekem is win7 x64
directx lehet hogy gyorsabb, csak recseg a winampban a hang amikor tab műveleteket végzek, elég idegesítő módon..
mondjuk én nem az alaplapi realtek hangkártyát használom, hanem esi pci-t. előbbivel lehet hogy nem recsegne, de az nem érdekel engem, különben esi-nek sincs rossz drivere..

fatal 2012.06.18. 13:52:41

@Mesmoryser: 12-es verziód van? Nálam a 32 bites a beillesztés után elszáll a retekbe.

Teddy Beer 2012.06.18. 16:25:54

@fatal: ez nem 12 specialitas, viszont nem mindenkinel jon elo es nem csak ugyanolyan szovegnel. nalam is volt ilyen
nalam omlott,masnal nem. kitoroltem par karaktert es. jo volt, de az elso fele mindenkepp kell, persze lehet hogy csak annal (ertelmes szoveg volt, nem ez)
volt bugreport, de term. nem foglalkoztak vele, mert nem mindenkinel jon elo.

Mesmoryser 2012.06.18. 16:38:07

@fatal: Nálam 64 bites, de Ubuntun. Lehet, hogy csak a Windowsos omlik.

fatal 2012.06.18. 16:46:42

@Mesmoryser: Az lehet, linuxon még nem néztem.

@Teddy Beer: Így már értem. :) Érdekes. Azért jó lenne, ha a következő verzióban javítva lenne, bár nem szoktam ekkora szövegre keresni, de azért eléggé méretes bug.

Cole1 2012.06.18. 17:09:35

@Svennn: Azt megtudom erősíteni, hogy foxit-al otthon nincs baj. Mondjuk meló helyen is adobe termék van, azt nem tudom visszaigazolni, mert itt még 11.6x van, de ha ennyien panaszkodnak, akkor nem szeretném, ha a közel jövőben frissítenék 12-re. :D

MosoMasa 2012.06.18. 17:14:47

A google képkeresőben már megint pozíciót veszt visszalépéskor.
Ez azért már kicsit nevettséges.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.18. 17:59:47

Saját készítésű téma:
addons.opera.com/hu/themes/details/hungary/
Nem mintha olyan nagy ördöngösség lenne, csak gondoltam legyen már egy ilyen jellegű téma is.

Steve31 2012.06.18. 18:09:33

Itt van 2 kép az összecsúszott sorokról meg a felcsúszott folyamatsávról.

data.hu/get/5250638/screencap_078.jpg
data.hu/get/5250639/screencap_077.jpg

Bandes 2012.06.18. 19:50:16

szerintem az Opera Link okozza az akadásokat. Disabled állapotban mintha nem történnének ezek a több másodperces megfagyások, amikor rámászik a procira teljes erőből..

frúka 2012.06.18. 22:12:30

A mai böngésző lefagyás után ezt dobta fel nekem egy ablakba: " Crash log writing failed, couldn't debug process! Error description from system: a paraméter nem megfelelő.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.18. 23:07:48

@frúka: Ha lúd, legyen kövér. A norvégok sosem voltak arról híresek, hogy félmunkát végeznek. Ha már bugos, akkor a hibabejelentő modul is legyen bugos, annak rendje és módja szerint. :D

@Bandes: Te vagy az egyetlen, aki ilyesmit tapasztal az Opera Linkkel kapcsolatban. Lehet rá mondani, hogy kevés dolgot szinkronizál, hogy nem lehet normálisan konfigurálni, hogy kilépéskor néha szüttyög (jellemzően, mikor nem tud csatlakozni), de hogy fogná a böngészőt. A többi böngésző hasonló megoldása már jobban, de az Opera Link mintha nem is létezne, teszi a dolgát.

frúka 2012.06.18. 23:17:43

@penge™: Hát igen :) de már haladás hogy reagál ctrl alt del-re.

Bandes 2012.06.19. 02:17:49

penge™ : nem én vagyok az egyetlen, előttem is valaki említett problémát a linkkel. különben nem is tudom minek jövök ide próbálni segíteni javítani az operát amikor csak a lehülyézést kapom finoman hogy nálam van a gond. 2005 óta használok operát úgyhogy power usernek lehet tekinteni. most töröltem ki a 11.6osból 120 ezer feed bejegyzést a héten mert már kezdett nagyon belassulni. a bookmarks.adr fileom több mint 3 megás, szóval van benne rendesen link. és márpedig az opera link csinálja a cirkuszt. úgy látszik nem bírja kezelni ezt a mennyiséget (?) néha megjelenik a piros felkiáltójel nálam is az akadások után az ikonon. félórát vártam hogy lehozza azt a foldert amit opera 11.64es már rég felszinkronizált, de a csodás fantasztikus euro fszom edition béta-rcből sebtében átkeresztelt 12es cseszett lehúzni a szerverről, szóval valami gond van a programmal. 11.64es gond nélkül működik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.19. 07:55:21

Régebben volt szó a VLC böngészőbe építéséről. Akkoriban nem sok sikerrel. Most viszont találkoztam a következő kiegészítővel: addons.opera.com/en/extensions/details/p2p-youtube/?display=en

Próbálta már valaki? Tapasztalatok? Konkrétan az Opera 12-vel való működés érdekelne, lehetőleg bekapcsolt hardvergyorsítással.

@Bandes: Ekkora méretű fájloknál elképzelhető. Nem hülyézett le senki, annyit mondtam, hogy én még ilyesmivel nem találkoztam, pedig nekem is elég méretes 2000 körüli könyvjelzővel, bár a fájl csak 300 kilobyte körül.

Viszont így, hogy mondtad, a 120 ezer feed bejegyzés (gondolom jó sok csatorna is társul hozzá, elég sűrű (5 perces?) frissítéssel, az már jobban megakaszthatja, ha egyszerre történik.

Ezért is vagyok kiakadva, amiért az Opera Portal-t (ahol már eleve van valami buta RSS doboz, amolyan Netvibes stílusú), az új My Opera integrációt (M2+My Opera Mail) és az M2/RSS kombót miért nem integrálják jobban össze egyfajta hibrid RSS Cloud megoldással, ami ötvözné a Google Reader előnyeit, mint
- Brutál szerver, akár 100-200 RSS csatornához.
- Hatékony erőforráseloszlás (nyilván egy Lifehackert szerveren csak egyszer kéne frissíteni, majd szétdobni indexben a sokszázezer user irányába, a Google is így csinálja, azok azért frissülnek gyorsan, ellentétben például a Magyar Opera blog kommentjeivel, vagy hasonló "obscure" csatornákkal, amik esetenként órákat késnek.
- Folyamatos frissülés, akár nyaralás alatt is, amikor az ember nincs gépközelben. Vagy mikor nem fut az Opera/PC.

Valamint az M2 kényelmét, ami lássuk be: Rohadt sok munkaórát jelentene még a Google apparátusának is, hogy megcsinálják a teljes képmását, mind sebesség, mind funkcionalitás terén HTML5-ben. Ráadásul HTML5 notifications-től kezdve még egy rakás dolgot (IndexedDB például) implementálni kéne hozzá, szóval ez se ma lenne.

Egykor az Opera tudott innoválni.

RaidX 2012.06.19. 08:43:35

Hátha valakinek még jól jön? translate.google.com/translate_buttons

Régóta használom a Google fordító saját gombját ami az utóbbi időben nem akart működni 64 bites Opera alatt. Anno eltároltam a régi címet, meg mentettem a gombokat ami 32 bitesnél OK. is.

Ezen a címen most a 64 bites Operához is jó a gomb.

Sunikeee27 2012.06.19. 10:52:48

Sziasztok!

Valaki megtudja mondani miért villog az új opera egyes oldalakon?

Valami tipp jó lenne vagy egy Spript ami ezt megszünteti.

Valami beállítás ami ezt megszünteti.

Nagyon idegesítő, sajnos ha ez nem oldódik meg akkor visszatérek a 11.64-re.

Köszönöm mindenki segítségét.

Üdv: Sunikeee27

Bandes 2012.06.19. 14:23:32

AUTH_ERROR_COMM_TIMEOUT
Communication with the Opera authentication server has timed out
semmi nem megy már. full behalt az Opera Link. megnéztem My Opera oldalt, zéró bookmark van fennt. mind kitörlődött. az egész ott kezdődött hogy gondoltam, na jó szinkronizáljuk akkor a jegyzeteket, jelszavakat is. erre kidobta hogy jó volna ha változtatnék jelszót mert a mostani nem túl erős. jólvan, mondom, megváltoztattam. azóta semmi sync nem működik. de amikor felraktam az opera 12-őt, és beállítottam a syncet. emlékszem már ott is volt hogy 4 bookmarkot elmentettem. amik aztán üres linkként lettek felszinkronizálva. szóval már akkor is kezdett meghülyülni. most meg aztán pláne semmi sync nem megy. pedig 4 operát próbáltam. 2 11.64est 2 12-est. laptopon visszaraktam a korábbit hátha az tud szinkronizálni, de nem. piros felkiáltójel 1 percenként, timed out error, semmi sync.

A_G_A 2012.06.19. 15:06:23

Laposon ugyanúgy el van kúrva a filekezelő és a rendszertéma mint 11.64-en (meg előtte valamikor 10.50-nél). Úgyhogy a többi gépen marad a 10.61.
De ahogy olvasom már nem csak én szívok (szívnék) itt linux alatt, hanem ti is winen. Fasza.
Valamit kéne találni ami ugyanazt és ugyanúgy tudja mint az operalink, mert az nélkülözhetetlen számomra.
De ha ez így megy tovább, lassan át fogok térni Ironra (chrome gógel kémprogramok nélkül) vagy erre : surf.suckless.org/

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.06.19. 20:45:57

@Med1on: De még mennyire csúnya. Most gondolj bele. Ez a Vygantas gyerek egy hivatásos böngészőtesztelő. És ennek ellenére még dicsekszik is azzal, hogy valójában segghülye és képes még a Windows 7-et is úgy elbarmolni, hogy ilyeneket produkál nála az Opera. :D

Teddy Beer 2012.06.19. 23:19:37

@Med1on: Neki még a címsorban keresés se megy. www.favbrowser.com/no-awesome-christmas-gifts-for-you-sir/
@penge™:
"hivatásos böngészőtesztelő"

Micsoda hivatás. lol'd

Cole1 2012.06.20. 13:46:31

Megjelent 12.01. Úgy látszik érzékelik, hogy elég negatív volt a fogadtatása a 12-nél, pedig azért nem olyan rossz ez a verzió.

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.20. 15:15:23

@Cole1: Egész pontosan csak egy előzetes jelent meg a 12.01 változatból, kemény 3 Core és 2 Windows javítással (1 hét után). Ezzel még biztosan nem fognak elcsitulni a panaszkodó hangok.

Cawington 2012.06.20. 16:22:19

A pdf állományokat még mingíg nem nyitja meg!

zephon 2012.06.20. 17:24:49

Most, ha jól értem, az a probléma, hogy nem nyitja meg pl. ezt?
people.inf.elte.hu/gazdagzs/logika/szeBookCE_5.pdf

Hm.. érdekes, nálam megy, minden gond nélkül. Vagy ez már tisztázva lett, hogy milyen verzióval megy/nem megy? (nálam x64 win 7 alatt)

Steve31 2012.06.20. 17:33:32

@Med1on:

Ezek szerint érzékelték, hogy baj van.
Én szerencsére találtam egy régebbi 11.1x általam használt verziót lementve.
Ezt feltettem, majd upgrade 11.64-re.

Most már minden jól működik!!!

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.20. 18:13:06

@Steve31: Én eddig "védtem" a 12-es kiadást, de tegnap komoly gondok voltak a drag and drop képfeltöltéssel (pl. néha nem látja a böngésző a képeket), ma meg egyszerűen megfagyott...
Pedig milyen ígéretes verzió volt ez.

Bandes 2012.06.20. 18:39:44

@penge™: nem volt vészes egyébként a feed frissítés. végén már nem is használtam a feedeket, ki volt kapcsolva hogy lehúzza őket. ami viszont lassú volt, opera indulása után míg beolvasta őket adatbázisba. a 10 ezer maillel együtt..

újjabb fejlemény opera link ügyben. mac-es opera böngésző képes szinkronizálni a bookmarkokat ! windows-os viszont továbbra sem. felkiáltójel/server connection timeout satöbbi. 12.01es sem javított a helyzeten. az előbb próbáltam ki. de le is szedtem. már megint külön helyre telepí magát. minek ez a kavarás ? ha valaki leszedi akkor talán azért szedi le mert a meglévőt akarja feljavítani talán. legalább valami választási opciót adhatnának hogy upgrade vagy külön install.
jah és webes opera link oldalon továbbra sem látok egyetlen árva bookmarkot sem. ami azért érdekes mert a maces opera mégis le tudta szedni azokat amiket hétvégén windowsról szinkronizált fel.. szóval káosz van.

Teddy Beer 2012.06.20. 21:22:06

@Bandes: Adr filét fellövök a felhőbe, vagy pendrive-ra és ugyanott vagyok. Hülyeség a link és tömve van bugokkal.

Steve31 2012.06.21. 07:48:23

@Med1on:
Minden hibája ellenére természetesen marad
az OPERA nállam.
Csak egy előző verzió.
Ezt használom a 3.xx verziótól.
Az volt a legjobb. 2 floppyn elfért.

Bandes 2012.06.21. 11:12:40

@Teddy Beer: pendrive ? na ne nevettess :) az vissza a kőkorszakba lenne ezek után. fszom fog dugdosni pendriveokat gépek között. oldja csak meg szépen a neten a syncet a program. még dropbox-al talán meg lehetne oldani hogy több kliens ugyanazt a file-t használja egy virtuális folderban ami fennt van, de mi van ha egyszerre 2 kliens akar írni bele ? lehet hogy elszállna. különben nem használtam még dropboxot sem, mivel nem volt rá szükségem. jó öreg lan homegroup elég.

Teddy Beer 2012.06.21. 11:37:30

@Bandes: Nálam működik, amíg nálad, meg még pár lustaságnál üres linkek miatt szopóágon csücsülnek. Én röhöghetnék a link usereken, de én is jártam már szarul vele, így meg max azt mondom hogyan skippeltem ezt a szart. Ha nem tetszik, meg lusta vagy dugdosni és ez az őskor, meg a fszom tudja mi, akkor használd. Egyszerre meg nem sokan használnak 2 operát. Ja van egy ilyen mutáció, de nem csak a pendrive-ot nem dugdossa így ki fog halni.

MosoMasa 2012.06.21. 15:25:37

Meddig lesz még ez a szr? vagyis mikor jön a javítás? Mert ez rettentő sok idegesítő bajjal bír!

Mesmoryser 2012.06.22. 00:01:33

@Teddy Beer: Jelentem, 3 Operát használok szinkronizálva, nincs pendrive-om amit dugdoshatnék, viszont a kihalás ellen már biztosítva vagyok ;)

Egyébként meg semmi bajom a Linkkel, az egyik leghasznosabb Opera feature.

Cole1 2012.06.22. 10:27:57

@Mesmoryser: Nekem sincs semmi bajom, tényleg szinte 0 erőforrással megy a háttérben.

Fushi Mishi 2012.06.22. 20:16:59

vajon a 12 miért nem cache-eli a putlocker-ről a filmeket? 11.64 még rendesen megcsinálja.

Bandes 2012.06.23. 11:57:52

nekem 5 opera van telepítve :)
2 windows 7-en. 11.64 és 12. igazából az előbbit használom a legsűrűbben. aztán van itt még 1 snow leopardon. laptopon van egy win7es, meg még 1 leopardos :)
kipróbáltam hogy generáltam egy új opera link usert, hátha tiszta lappal képes szinkronizálni a bookmarkokat. de nem ! ugyanúgy felkiáltójel, server timeout, behalás, zéró sync. vagy az lehet hogy nem bírja kezelni a nagy mennyiségű bookmarkot (pedig kitöröltem egy csomót most trashből) vagy lehet hogy valami bookmark bugot okoz. mindenesetre gáááz.

Cawington 2012.06.23. 17:09:59

Az opera a végnapjait éli, a desktopteam-on is ütik őket rendesen és semmi!

Sunikeee27 2012.06.23. 19:33:02

Talán a 12.1-es már jobb lesz.

Kint van a az újabb Next.

Itt tölthető le: snapshot.opera.com/windows/parrot_12.01-1473/Opera-Next-12.01-1473.i386.exe

Bár én csak a operaprefs-t szedtem ki a programból mert így is megoldódott a fenti problémám.

Üdv: Sunikeee27

Cawington 2012.06.23. 20:50:36

@Sunikeee27: Már 3 napja elérhető!!! :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.23. 23:03:09

Apró jel arra, hogy már a fejlesztők se látják át, hogy mi folyik náluk. Opera 12 -> beállítások -> haladó majd értesítések és ott lesz egy ilyen hasznos opció:

Értesítések az Opera Unite alkalmazásoktól

Tehát alapból letiltják az Unite szolgáltatást, de szintén alapértelmezett beállítások miatt értesítést kapnánk róla, hogy ha hirtelen öntudatára ébredne. :DDD

Cawington 2012.06.25. 18:04:57

Ez itt a vég!? Vagy a kezdet?

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.25. 19:21:28

Egy érdekesség az Opera oldalán:

Please note Opera Widgets will be disabled by default in Opera 12.00 and unavailable as of Opera 12.50.

Szóval egész pontosan az Opera 12.50-es kiadásban kerül törlésre a Widget, meg gondolom az Unite. A korábbi hírek szerint még az idei év folyamán megjelenik a cucc.

Teddy Beer 2012.06.25. 22:41:33

@Cawington: Nem ismerem a szabadságolásuk rendjét, mivel most egy gyakornok lett a(z egyik?) posztoló, ezért könnyen lehet, hogy Deszka Top Team néhány tagja a képhez hasonlóan a bika szarvát próbálják megragadni Spanyolban különböző testrészeikkel, ahogy az a képen is látható.

Teddy Beer 2012.06.25. 22:43:19

Ha nyerek most az utazós játékon valami jó cuccot, akkor én speciel kevésbé leszek morcos. :D

Mihics Zoltán (Med1on) 2012.06.25. 23:11:11

Lehet, hogy csak nekem új, de az Opera 12 megjelenésével frissült a "help oldal":

help.opera.com/Windows/12.00/en/

Szerintem ez elég jó lett.

gregori3 2012.06.28. 17:41:49

Én kezdetek óta az operát használom. Sajnos egyre több benne a hiba. Olyan oldalakat ne tud kezelni amit nap mint nap több ezer, hanem több millió ember használ. Munkára is és magán célra is a legjobb böngésző volt. Nem értem a fejlesztőket miért adják ki úgy, hogy nem lehet használni. Nálam, nálunk (a cégemnél kb. 140 felhasználó) az opera lecsrélésre kerül. Sajnos ha az opera nem tér észhez, többen követik a példámat. Sajnálom. Ez van.

Mesmoryser 2012.06.29. 12:15:22

@gregori3: Megkérdezhetem, hogy melyik oldalakra céloztál?

gregori3 2012.06.29. 14:09:48

@Mesmoryser: Például olyan oldalakra ami a Shockwave Player-t használja.

svejk 2012.07.01. 14:41:05

@Med1on:
Lehet, hogy jó a help, csak angol, míg a régi magyar volt.
Mellesleg azt kerestem volna, hogy a levél csatolmányok miért nem láthatók nálam a levéltörzsben? Megjelenik egy kis téglalap, benne a Kép felirattal. Ha megnyitom, látható a kép, a fogadók is látják, csak én nem.

svejk 2012.07.01. 14:43:14

@gregori3:
Én is ugyanezt tapasztalom. Tudsz valamit ajánlani, hogy mire érdemes lecserélni? Valami olyan levelező is kellene, amelyik képes importálni mindent az Operából.

svejk 2012.07.01. 14:45:14

@Mesmoryser:
Elég megnézned a szégyenfalat.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2012.07.01. 17:05:59

@svejk:
A hibás listán három oldal van, amiből az egyik (neptun) működik.
Azért meg ne az opera legyen már a hibás, hogy a gyökér fejlesztők useragent szerint válogatnak a böngészők között, nem azt nézik, hogy az adott böngésző ismeri-e az adott metódust.
Volt az a szégyenfal tízszer ilyen hosszú is, szóval elég necces pont most mutogatni rá.

maghraba 2012.07.26. 00:48:32

Sziasztok! Én ma frissítettem opera 10.10-ről 12-re...hát nagyon bánom. :(
Nem nyitja meg a gúúúglit, a fészbúkot, a jutyúúbot...Még csak bélyegnézetet se generál belőlük...

Nagyon morci vagyok! Én elhiszem, hogy a gúgli szindikátus részei és...de ezt előtte is tudták a fejlesztők, miért nem készítették erre fel a programot??

Nos. Mi a teendőm, hogy ismét teljes értékű legyen az Opera?

maghraba 2012.07.27. 00:01:34

@Cawington: Köszi a tippet, de eleve ezt töltöttem le a frissítéshez...
Ja. XP Prof, 32 bit, 1.8GHz prof, 256MB RAM, IBM T30-as laptop
süti beállítások módosítása