Magyar Opera

Egy lépés előre... (b1406)

Ma én adok hírt arról, hogy megérkezett az Opera béta kiadás utáni első előzetese. Pengét ugyanis csak két dolog frusztrálja igazán, ha nem jön előzetes és ha jön... :)

A Desktop Team bejegyzése alapján két fő vonulat rajzolódik ki, legalábbis számomra. Az egyik, hogy a nemrég megjelent béta többé-kevésbé késznek tekinthető, legalábbis, ami a funkciókat illeti. Vélhetően nem kell tehát olyan sokat várnunk a végleges változatig sem. Ebben a fázisban pedig a fókuszt jórészt a stabilitás és az általános teljesítmény fokozása kapja, ahogy az a mai kiadásban is megfigyelhető.

Külön említést érdemel a drag&drop támogatás jelentős fejlesztése, ami valljuk meg, nagyon is időszerű volt már. Mindemellett a Mac-es verzió további újítással gazdagodott. Az OSX legfrissebb verziójában, a Lion-ban mutatkozott be a Gatekeeper nevű biztonsági alkalmazás, ami egy sandbox ("homokozó") jellegű védelmet jelent az ártalmas programokkal szemben. A mai az első olyan Opera kiadás, ami támogatást nyújt ehhez a biztonsági rendszerhez.

A már említett második vonulat tulajdonképpen nem újdonság: az Opera folytatja a kevesek által használt, vagy az Opera megítélése szerint szükségtelenül sok fejlesztési erőforrást felemésztő funkciók szanálását. A Maces kiadás lett ennek is a zászlóshajója. Olyan funkciók kerültek ki belőle, mint az IRC, a chat, és a torrentkliens.

De nyugodtan a veszteséglistára írhatjuk a felhasználói felület olyan elemeit, mint a fő sáv, a navigációs sáv és a kezdősáv. Kikerült ezen kívül az alapértelmezett ikonméret és színséma felülírásának lehetősége is, amit az új témázási rendszer bevezetésével indokoltak.

A fenti változások előbb vagy utóbb vélhetően a többi rendszert is érinteni fogják. Ezen funkciók kivétele a korábban bejelentett Unite és minialkalmazások elhagyásához képest bagatellnek mondhatók, és egyértelműen mutatják az Opera megtisztulásra irányuló törekvését. Sajnos korábban nem jutott elég erőforrás ezeknek az extráknak a megfelelő támogatására,de még a szinten tartására sem.

Személy szerint azt gondolom, hogy bármilyen fájdalmasak is ezek a lépések, bizonyos szempontból szükségesnek tekinthetők, sőt, megkockáztatom, hogy akár bátor lépésként is értelmezhetők, ám legyen. De cserébe nagyon remélem, hogy a böngésző stabilitása és lehető leghibamentesebb működése, a fontos szabványok implementálása, a felhasználói felület optimalizálása kerül majd az érdeklődés homlokterébe és a felszabadult energiákat is erre fordítják majd.

Ami pedig szintén nagyon fontos lenne, hogy más megmaradó, Opera specifikusnak nevezhető funkciók ismét megkapják majd azt a támogatás és azokat a fejlesztéseket, amikre már nagy szükségük van. Elvégre verseny ide vagy oda nem lenne szabad feladni mindent, ami az Operát egyedivé teszi, mert csak ezzel együtt sikerülhet kitörni a kis részesedés évtizedes problémáiból.

Változások listája:

  • DSK-360046 Fagyás a levelező lista nézetében
  • DSK-359288 Probléma inaktív fül bezárás gombja fölé vitt a kurzor esetén
  • DSK-361399 Az utcanézet (Street View) ikont nem lehetett huzigálni a térképen
  • DSK-358350 Nem ment a drag&drop a levelező címkék esetén
  • DSK-360118 A kiegészítők config.xml fájljainak húzása duplán telepítette fejlesztői módban a kiegészítőt
  • DSK-360566 A kategóriák húzogatása a levelezőben nem működött száz százalékosan
  • DSK-358888 A középső egérkattintás nem szakította meg a húzást
  • DSK-358980 A módosító billentyűk nem működtek
  • DSK-359363 Hibás ikon a könyvjelző könyvjelzősávra húzása után
  • DSK-359434 Az éppen húzott objektum elveszett, ha az oldalsáv fölé vittük az egeret
  • DSK-359456 A csatolmányok levéltörzsre húzása csatolás helyett megnyitotta azokat
  • DSK-359753 Egy 'defaults' nevű öres fájl jött létre a letöltéskezelőből húzgálás során
  • DSK-362022 [Linux] Az úrlapok furán néztek ki Gnome 3.4 alatt az Adwaita nevű GTK+ téma használatakor

Mac-specifikus változások

  • IRC kliens eltávolítva
  • Kezdősáv eltávolítva
  • Navigációs sáv eltávolítva
  • Fő sáv eltávolítva
  • Bittorrent támogatás eltávolítva
  • Megjelenés párbeszédablak "kitisztítása"
  • DSK-361325 'macappstore' protokoll hivatkozások nem találták az App Store.app alkalmazást
  • DSK-360541 Külső alkalmazásból nyitott linkek privát fülön nyíltak meg, ha éppen privát fül volt fókuszban
  • DSK-361587 A minimalizált ablak ideiglenesen újra megjelent, amikor új ablakot nyitottunk
  • DSK-360769 Az Alt gomb "Atl" gombként szerepelt a menükben
  • DSK-362826 Egyes többszörösen beágyazott almenük nem jelentek meg
  • DSK-359600 Nem működött a húzás a görgetősávon

Letöltés (Opera 12.00 b1406)

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr964500734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teddy Beer 2012.05.10. 19:06:23

"De cserébe nagyon remélem, hogy a böngésző stabilitása és lehető leghibamentesebb működése, a fontos szabványok implementálása, a felhasználói felület optimalizálása kerül majd az érdeklődés homlokterébe és a felszabadult energiákat is erre fordítják majd."

Nem sok felszabaduló energiát látok, mivel az irc/widget/unite/btorrent alig fejlődött. Az alig, meg több esetben azt jelenti, hogy évek óta semmit.

Dzsini 2012.05.10. 19:36:15

@Teddy Beer: Annyiban védhető a fenti vélemény, hogy bár igaz, hogy fejlesztés nem történt ezeken a frontokon, de minden buildnél, minden változtatásnál figyelembe kellett venni ezeknek a jelenlétét, biztosítani kellett a működésüket (több snapshotnál emlékszem olyanra, hogy hangsúlyozták pl. a Unite problémákat, amiket a végleges kiadás előtt javítani kellett). A megszűnésükkel (aminek én sem örülök, főleg az Unite-nál nem) rengeteg belső hibalehetőség tűnhet el, egyszerűsödhet az újabb funkciók beépítése, tesztelése.

Tebi 2012.05.10. 19:36:46

Sajnálatos döntés, de azt kell mondjam amíg a levelezőt és a gyorshívót nem dobják ki, sőt fejlesztik és a sebességre sincs panasz, addig ez az én böngészőm azt kell mondjam.

Tebi 2012.05.10. 19:49:48

A Unite-ból meg a widgetek-ből azért remélem valamit konkrétan átemelnek, hogy egy kicsit ütősebbé tegyék a szerintem egész jól sikerült, de nem nagy durranás kiegészítőket, vagy kiterjesztéseket, vagy minek hívják magyarul, bár valószínűbb sajnos, hogy amit ezekből viszontlátunk az legfeljebb a tapasztalat valamilyen formában

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.10. 20:01:36

@Tebi: Remélem én is, hogy nem feleslegesen csinálták meg ezt a fasza levelezőt az új csoportosítós nézettel, meg RSS-től külön válaszható megoldással, hogy aztán ezt is kivegyék.

Elvégre a Unite és a külön processzben futó Widgetek voltak a legutolsó innovációk Tetzchner idejében.

Akkor kell majd kezdeni félni, amikor főverziók jönnek ki úgy, hogy nem lesz javítás/változás a levelezőben. Mert a többinél is így kezdődött.

Mennyi topic nyílt már a 10.00 idejében a BitTorrenttel kapcsolatban? Az IRC-vel kapcsolatban? Aztán mi lett belőle? Semmi. A Kezdősáv a 9.5 óta bugos.

A témáknál pedig ha jól értelmezem a régi INI buherálós struktúrát nem ölték meg, csak a Appearance (Shift+F12) oldalról tűnt el a két legördülő. Az ikonméretnek SVG ikonok nélkül amúgy se volt sok értelme a színárnyalatokat meg valóban kiváltja többé-kevésbé a Personas.

A torrent szar lesz azoknak, akik ritkán használták és nem telepítettek külön klienst, de mivel egyik másikban sincs torrent kliens, ezért emiatt(!) felesleges lenne váltaniuk.

Az IRC szintén szar lesz, de emiatt(!) szintén felesleges váltaniuk. Firefox vonalon se fejlesztik már nagyon a ChatZillát úgy tudom.

A sávok meg... Szintén egyik másik böngészőben sincs ennyi saját eszköztár, pláne nem 4 irányba mozgatható megoldásban. Tehát ezért is felesleges lenne váltani.

Amit viszont nem látnak át az az, hogy bár igaz, hogy a többiben sincsenek meg ezek a fícsörök, viszont arra éppen elegendő volt egy csomó embernél, hogy ezáltal az Opera felé billenjen az a bizonyos mérleg.

Ezek hiánya viszont egy szintre hozta ezen a téren a konkurensekkel. Így viszont előtérbe kerülnek azok a dolgok, amikben a konkurensek vitathatatlanul jobbak. Ez pedig az oldalakkal való kompatibilitás, főleg a komplex webalkalmazásokkal.

Engem még mindig túl sok fícsör tart az Opera mellett, ezért nyilván örülnék neki, ha a webalkalmazások (amiket az IRC és társai miatt lehet, hogy egyre gyakrabban fogok majd használni) simábban mennének, de sajnos már nem hiszek a mesékben, hogy ez a pár cucc valóban annyit számított volna.

@Dzsini: A Unite-ot utoljára valamikor a 10.6x-11.00 körül csiszolták. Meg asszem a widgeteket is, azóta egyetlen árva bejegyzés nem szerepelt ezzel kapcsolatban a changelogban.

Dzsini 2012.05.10. 20:24:07

@penge™: Arra próbáltam célozni, hogy nem a Unite-ot vagy a Widgeteket fejlesztették, hanem a többi fejlesztés közben folyamatosan kellett vigyázni arra, hogy a Unite IS működőképes, problémamentes maradjon (nekem pl. most a 12 béta előző USB-s változatában nem sikerült működésre bírni a Uniteot (pedig bekapcsoltam opera:configban, stb.), most pedig pöccre indult, tehát - bár a changelogban nincs róla szó, valamit biztosan csináltak vele - szerencsére elraktam egy 11.62-t, amit csak erre használok). És erre biztosan kellett (jelenleg kell) energiát fordítani.
Ugyanígy felügyelni kell az RSS olvasó működőképességét, a letöltésvezérlőt, és az összes létező apró modult, amiből összeáll a rendszer. A fenti álláspont, miszerint így majd több energia jut másra, ezzel az indoklással szerintem elfogadhatóan védhető.
Hogy tényleg lesz-e belőle valami, azt pedig az elkövetkező hónapok-évek megmutatják, jósolni felesleges lenne bármit is.

Teddy Beer 2012.05.10. 20:35:30

@Dzsini: Kifogással tele a padlás.

atomgoa 2012.05.10. 20:44:51

az IRC-ért kár...nagy kár

beef 2012.05.10. 22:22:42

Nem bánom ha Mac-en kiveszik IRC-t, de legalább PC-n hagyják meg :)
Még ha elég buta is szegénykém, de én szeretem.
Ennyivel is kevesebb programot kell indítanom.

Cole1 2012.05.10. 22:25:54

Nem tetszik ez az új irány. Torrentet és klienst is nagy ritkán, de használtam, és nem kellett telepítenem pár alkalomra. Nekem a 11.5x verziótól nagyon összeállt az opera, de most amiket olvasok sajnos nem nagyon nyerték el a tetszésemet. nem mondom azt, hogy nem fogom frissíteni, mert biztos, de lehet, csak 1-2 hónappal később.

Azt nem lehet tudni, hogy máshol milyen visszhangot kaptak ezek a hírek? Csak nekünk nem tetszik?

resius 2012.05.11. 00:46:03

Neee, csak az IRC-et ne. Indul az opera, indul az irc... aki már volt fent a szobánkban, tudhatja, hogy évek óta konstans én ott vagyok. Mi lesz így velem? Mondjuk biztos lesz hozzá valami kiterjesztés, ha nem, megcsinálom én :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.11. 01:10:19

@Teddy Beer: Ha eddig nem szúrta volna ki a szemedet a Szégyenfal alatti kék ikon... :)

|Ádám| 2012.05.11. 09:04:35

Más is kapja (ismét) az üzenetet a Google-nál, hogy a böngésző támogatása megszűnt?

|Ádám| 2012.05.11. 10:50:20

Ja és az oldalakat ismét rendszeresen frissíteni kell, hogy betöltődjenek. Ez nagyon szomorkássá teszi a hangulatomat így pénteken.

Teddy Beer 2012.05.11. 11:18:39

@penge™: Még csak ismerkedem az oldallal. :P

Cole1 2012.05.11. 11:37:26

@resius: Torrentre is megcsinálod? :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.11. 11:53:58

@Cole1: Ha van JRE a gépeden, akkor nyertél: www.bitlet.org/

HTML5-ös változat ebből is luxus lenne...

janihunk 2012.05.11. 15:14:52

Mi a különbség a 32 és a 64 bites között? Csak mert nekem 64 bites Win8 CP van fent, és 32 bites opera. Mivel lenne jobb ha a 64 bitest telepíteném inkább?

janihunk 2012.05.11. 17:09:59

@penge™: Köszönöm, akkor kipróbálom. Így is 3-500mb ot eszik az opera, ha még egy 100-al többet fog enni nem oszt nem szoroz.

Valaki-aki 2012.05.11. 17:37:31

Szerintem semmi baj nincs azzal hogy a fent említett dolgokat kiszedik belőle. Egy használható torrent klienst nem pótol a böngésző valamint személy szerint én nem használtam a fő sávot, navigációs sávot és a kezdősávot sem. Viszont a levelezőtől én sem válnék meg és sok más egyéb beállítástól sem. Azt azonban remélem hogy jobban odafigyelnek ezután az oldalak kompatibilitására, és nem ártana a flasht tartalmazó oldalakra is odafigyelniük, mert 10 évnyi opera használat után majdnem átálltam firefox/thundebird kettősre ugyanis kedvenc böngészőm több flash-es oldal egyidejű megnyitása után youtube/soundcloud/ stb, megette a 4 magos i5-öt és állandóan összeomlott. Ezt csak azért mondom múlt időben mert mostanában vigyázok hogy ne legyen több mint 5-6 fül egyidejűleg nyitva.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2012.05.11. 17:41:34

A cikket olvasva az volt az első gondolatom, hogy ezt nem Penge írta. És tényleg. :D

Dzsini 2012.05.11. 19:39:02

@Valaki-aki: Azért te is érzed gondolom, hogy az "én személy szerint nem használom" indok alapján nem illene egyébként használt funkciókat kivenni egy programból.
Természetesen van egy komoly piackutatás mögötte, és elég valószínű, hogy nincs óriási felhasználói bázis a torrentkliens vagy az IRC kliens mögött, főleg nem OSX-en - de a nemzetközi fórumokon és itt is látszik, hogy sokan már CSAK azért tartanak ki az Opera mellett, mert olyan funkciók vannak benne, amit máshol nem, vagy nem úgy lehet elérni, mint itt. És ezek közé tartozik pl. egy IRC kliens, vagy egy torrentkliens is, de főleg ilyen a Unite, ami szintén kivezetésre kerül.
Ezeket a felhasználókat így előbb-utóbb elveszíthetik, viszont kérdéses, hogy az egyszerűsítéssel felszabaduló energiákból tudnak-e olyan fejlesztést eszközölni, ami legalább ugyanennyi, vagy még több felhasználót hoz. Mert végső soron ez lenne a cél.
Az új szlogen, a "Fast, simple, secure" alapján az eddigi svájcibicska nézetet feladni látszanak. Eddig volt egy hosszú lista, amiben nem volt vetélytársuk, most konkrétan ezeket az előnyöket adják fel sorban.
Viszont egy egyszerű, a többséghez illeszkedő "címsor + visszagomb elég mindenre" böngészővel kérdéses, hogy labdába tudnak-e rúgni olyan óriások mellett, mint a Microsoft, a Google, a Mozilla, vagy akár az Apple. Mi lesz az, ami miatt bárki az Operát használná ezek helyett?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.11. 20:20:13

@Dzsini: Azért szerencsére még ott nem tartunk. Épp most akadt a kezembe ez a lista: files.myopera.com/Penge4/albums/929867/chromevsbrowsers.png

A Smooth Scroll kivételével (ami Chrome-ban már van, Operában meg szar) nem változott.

Meg ott van még egy rakat fícsör.
Oké, hogy 3 sáv kiesett, de melyik másik böngészőbe húzogatsz eszköztárra saját gombokat? Melyik másik böngészőben van komplett INI struktúra, amin keresztül a menüt, az eszköztárakat, a billentyűparancsokat, a mozdulatparancsokat és még sok mást módosíthatsz?

Melyik másik böngészőben van ennyire fejlett oldalspecifikus beállíthatóság? Plugineket akarsz-e? Képeket akarsz-e? (ez mondjuk lehetne Operában is oldalspecifikusan) Scripteket akarsz-e? Ja, és a 3 állapotú cookie kezelés (a 8 állapotú helyett + szerkeszthetőség).

Melyik böngészőben vannak normális saját keresők? Firefoxban még úgyahogy a 3.6x fölött, de a POST lekérés ott is problémás.

Mozdulatparancsok vannak Maxthonban meg Chrome Plusban, de ennyi.

Fast Forward sehol nincs és szintén egy elhanyagolt fícsör (FF kiegészítő sem működik már normálisan).

UserJS-ek a nagy Greasemonkey láz ellenére visszavettek a lendületből, UserCSS-k méginkább.

Visual Tabs és oldalra rendezhető fülek sincsenek máshol, max Firefoxban.

A Paneleket se bántották még eddig.

Az on the fly forráskódszerkesztést sem.

Az Opera Link az összes szinkronizációs megoldás közül a legcsendesebb és legerőforráskímélőbb.

A Gyorshívó egyedül az Operában használható és valóban gyors.

Periodikus újratöltéshez is kiegészítő kell máshol.

Részletes folyamatsávhoz Firefoxhoz van egyedül kiegészítő.

Ezen felül az M2-t és az RSS-t sem vették még ki, a mobilneteseknek és a harmadik világnak pedig az Opera Turbo még mindig aduász marad.

Szóval ha reálisan nézzük a Navigációs sávot a szabványkövetési mentalitás miatt senki nem tudta normálisan használni. A webkettes oldalak elterjedése miatt meg max a Wikipédián és társain lett volna még létjogosultsága. A Fősáv elcseszte a felülre rendezett címsorban lévő tabokat átlátszó volt, a szöveg nem látszott, tehát 10.5x óta csak a nyűg volt vele. A Personal Bar is ezért lett elrejtve. Akkor már a navigációs sávnak is több értelme volt +1 sávként funkcionálni, de arra meg ott a Nézet sáv és a Könyvjelzősáv (ez utóbbi régen nem is volt, szóval betöltheti a navigációs sáv után maradt űrt, mivel az Opera Button protokolt még nem kukázták).

Egyedül a Start bar volt a maga nemében egyedi, de hát azt már a Gyorshívó bevezetésekor kukázni akarták. Először kikapcsolták gyárilag, aztán folyamatosan bugos volt, hol itt, hol ott. Ennyit a sávokról.

A torrentkliens, lássuk be, ha átfogó statisztikát készítenénk szerintem többen anyáztak (ha csak a PH-t és társait veszem alapul), hogy a checkbox szürke, meg az opera:config nem intuitív és pár óra után jött a "Hogy a g....be lehet kikapcsolni ezt a sz.rt?", mint ahányan konkrétan VÁLÓOK az Opera torrent támogatásának kukázása.

Gondolok itt arra, hogy az egysíkú userek simán felraknak next-next-finish egy 700kB-os telepítővel rendelkező uTorrentet, akár Portable változatban. Itt az olyan egyedi esetekkel van a probléma, aki annyira szeret programot feleslegesen telepíteni, mint én csak éppen nem torrentezik. Abból meg világviszonylatban is kevés van.

Ráadásul van egy olyan sanda gyanúm, hogy a BitTorrent támogatásnak köze lehet az NSL-hez.

Az IRC a millenniumkor élte aranykorát, azóta folyamatosan visszaszorult. Lássuk be: annyira puritán, hogy leginkább csak a kockák vonzódnak hozzá. Éppen ezért Open Source projektek használják még, de kábé annyira népszerű manapság, mint a levelezőlisták.

Tehát ha megint megnézzük, hogy kik azok, akiknél konkrétan VÁLÓOK az IRC hiánya, elég kevesen vannak.

Dzsini 2012.05.11. 20:43:21

@penge™: persze, kevés (de hangos, és főleg blogokon, fórumokon visszhangos) a mostani, távozással fenyegető, elkeseredett felhasználó, és emellett rengetegen vannak azok, akik örömmel használják továbbra is. A lényeg szerintem, és továbbra is a fő kérdés az, hogy tényleg tudnak-e valami olyat mutatni (fejlesztési sebesség, új funkciók, kompatibilitás, bármi), amivel növelni tudják az évek óta stagnáló arányú (ami természetesen folyamatos létszámnövekedést jelent) részesedésüket, vagy legalább ellensúlyozni az esetlegesen elkergetett felhasználókat úgy, hogy ők nem egy multimillió-dolláros óriásvállalat.
Ha nem, akkor hibás döntésnek tűnik ilyen áldozatokat hozni, és a geekeket "elkergetni".
Persze ezt majd idővel meglátjuk.

Valaki-aki 2012.05.11. 20:45:07

Akkor leírom én miért szeretem az operát.

-mert együtt van a levelező és a böngésző.
-mert a levelező szűrőjét nagyon jól lehet konfigurálni, ha akarom csak az adott szűrő alatt látom a leveleket és nem zavarnak bele a nagy tömegbe.
-mert be lehet konfigurálni úgy a böngészést hogy ha rákattintok egy linkre az rögtön új fület nyisson, mivel így nem kell visszalapozgatnom ha a forrást keresem, (tudom FF-ben is van ilyen de csak kiegészítővel, tabmixplus)
-mert szépen görgeti az oldalt automatikusan ha lenyomom az egéren a görgőt.
-mert nagyon jól működik a gesztusokkal való irányítás.
-mert a címmező mellé ki tudom rakni a fontos oldalaim indítóikonját.
-mert ha megtelik a könyvjelzősávom akkor be lehet állítani alapból hogy sávon el nem férő mappákat a menü kiterjesztésében mutassa.
És még sokáig folytathatnám, de nem teszem, szerintem aki egyszer ráérzett az marad operánál.
Monduk míg ezt az üzenetet írtam kétszer összeomlott az egész megint ettől viszont már nagyon kivagyok. Arra már rájöttem hogy a flesses oldalakat nem szereti... de nem tudom mikor múlik el ez az egész, remélem az új 12-esben már javítják legalábbis több idő lesz rá a gyomlálás után. :(

ap · http://premiumlivesets.hu 2012.05.11. 23:12:00

addig addig egyszerűsödik és addig javul stabilitás és szabványok implementálása tekintetében míg a végén Chrome-nak fogják hívni. és onnantól vége..
ha nincs személyre szabhatóság, nincsenek extra feature-k akkor minek várjak a stabilitásra hisz azt ma már tudja más is..

Teddy Beer 2012.05.12. 00:46:00

@penge™: "Ráadásul van egy olyan sanda gyanúm, hogy a BitTorrent támogatásnak köze lehet az NSL-hez."

Akkor a mobile-ban is kéne lennie torrent kliensnek. lol

"Az IRC a millenniumkor élte aranykorát, azóta folyamatosan visszaszorult. Lássuk be: annyira puritán, hogy leginkább csak a kockák vonzódnak hozzá."

Pedig csak most jő el fénykora!

"A torrentkliens, lássuk be, ha átfogó statisztikát készítenénk szerintem többen anyáztak (ha csak a PH-t és társait veszem alapul),"

Amennyi hülye jár oda, nem is csoda.

"Az Opera Link az összes szinkronizációs megoldás közül a legcsendesebb és legerőforráskímélőbb.

A Gyorshívó egyedül az Operában használható és valóban gyors."

A link duplikáció bajnok, a speed dial meg nem tudom hol lassú, de a fókusz elvesztése nagggyon gáz. Sokaknál uninstal ok lehet.

"UserJS-ek a nagy Greasemonkey láz ellenére visszavettek a lendületből, UserCSS-k méginkább."

Az userjs kisegítő eszköz, ha nincs rá kieg. Van és kell.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2012.05.14. 14:14:06

Egyébként most tartok ott, hogy már nem röhögök a Chrome-on, mert komoly szereplő lett. És most tartok szintén ott, hogy már nem bízok abban, hogy az Opera tartósan képes fenntartani az előnyét. Mármint ami számomra előny, ami miatt még ezt használom. Mondjuk azért még elég messze van, de figyelemreméltó dolgok vannak ott is. Smooth scroll (amit Operában időközben elcsesztek), webRequest API (a tökéletes Adblockhoz), PPAPI, Native Client... A Firefox viszont már lassan böngészőnek nem nevezhető szemét lett.

Mesant 2012.05.14. 17:26:48

@penge™: Teljes mértékben egyetértek, azzal meg maximálisan, amit a Firefoxra mondtál.
A Chrome nagyon komoly ellenfél lett.
De ahogy az élet már többször bizonyította, jön egy faszkalap főnök és tollvonással más irányt vesznek a dolgok. Ismerős ugye?
süti beállítások módosítása