Magyar Opera

Gyorshívó animációk és lassúgörgetés (b2020)

A fejlesztők keményen dolgoznak az új implementációkon, kód-újraíráson és teszteléseken. Meglepetésként új előzetest kaptunk a hétvégére néhány apróbb újdonsággal.

A gyorshívó elemek rendezése mostantól animációt kapott, ezzel átláthatóbb az egyes elemek ide-oda pakolása, akárcsak a régebben bemutatott fülek mozgatásának animációja.

A belső lapok, mint opera:about, opera:config és társai is új stílust kaptak. A választás a fix háttérpozícióra esett, ami szép, de reflektorfénybe kerül általa egy régóta létező, finom görgetéssel kapcsolatos probléma.

Tovább...

Gyorshívó, multicolumn és levelező javítások (b2018)

Változások listája (opera:config):

[Opera Account]
+OAuth access token URI
+OAuth Consumer Key
+OAuth Consumer Secret

[Opera Sync]
+Sync Client State Password Manager
+Sync Password Manager

[User Prefs]
+Auto Mail Panel Toggle
+Number Of Speed Dial Columns
+Speed Dial Zoom Level

Változások listája (Gyorshívó):

  • Hozzáadott konfigurációs gomb
  • Beállítható oszlopok és sorok száma. Az automatikus az alapértelmezett.
  • Zoomolható gyorshívó
  • Új hozzáadás/szerkesztés dialógus
  • Egyedi, szerkeszthető címek.

Változások listája (Levelező):

  • Szókapcsolat keresés
  • Javított CJK keresés
  • Letiltható automatikus levelezőpanel.

Változások listája (Presto):

  • CSS3 multi-column layout támogatás
Tovább...

Böngészőstatisztikák világtérképen

Nem újdonság, hogy bizonyos oldalak böngészők használatával kapcsolatos statisztikákat adnak közzé. Az már ritkább, hogy ha a nem ritkán megkérdőjelezhető számok helyett valami látványosabb bemutatóra vállalkoznak. A Browserrank nevű honlapon most egy érdekes bejegyzés jelent meg, ami több, különböző szempontok alapján kiszínezett világtérképeket tartalmaz.

Az egyiken egyszerűen azt jelölték be, hogy az egyes országokban melyik a legnépszerűbb böngésző. Íme:

Tovább...

Megszűntek a régi linkek a Desktop Team-en

A cikk pár napja jelent meg Ruari blogján, de gondoltam beírom ide is, mivel magyar fórumokról is elég sokan linkeltek közvetlenül az előzetesekre.

Észrevették a fejlesztők, hogy túl magas a régebbi előzetesek letöltési aránya. Jóval magasabb, mint a normális érték, ha valaki például össze akarja csak hasonlítani az újabb előzetesekkel.

Mostantól tehát már csak a mindenkori legfrissebb linkek élnek, a korábbi előzetesek postjainál csak egy hibaüzenet jelenik meg, amivel eljuthatunk a Desktop Team főoldalára vagy az archívumba, ha mindenképpen régebbi előzetest keresünk.

Írói pályázat: Dragonfly bemutató

Még 2008 elején jelentette be az Opera, hogy Dragonfly (szitakötő) néven egy komplett webfejlesztői eszközcsomagot fejleszt, amivel a népszerű Firefoxos kiegészítő, a Firebug babérjaira tör. Azóta mi is számos alkalommal foglalkoztunk a projekttel és annak alakulásával. Tehettük, hiszen időnk volt rá bőségesen: a bejelentés óta közel három év telt el, és még mindig csak egy 0.7 alfa verzió létezik belőle.

Ez ugyanakkor nem csoda, hiszen a fejlesztőknek az alapoktól kellett megírniuk egy versenyképes alkalmazást, ami jellegéből fakadóan igényelte a böngésző magjának (Core) támogatását is, ami ennek megfelelően a Dragonfly-al párhuzamosan fejlődött. Ráadásul a kifejlesztendő eszköznek az Opera sajátos igényeit is ki kell szolgálnia, nevezetesen képesnek kell lennie távoli gépeken, mobiltelefonokon, TV készülékeken (a sort még folytathatnánk) futó honlapok és minialkalmazások hibamentesítésére is.

Az utóbbi időszakban már a fejlesztés felgyorsulása is jelezte: nemsokára fontos mérföldkőhöz érkezünk. A Dragonfly 1.0 funkcionálisan majdnem késznek tekinthető, a készítők figyelmét már inkább a megjelenés és sebesség optimalizálása, illetve a hibák kijavítása köti le. Ennek megfelelően a hivatalos megjelenés sincs már messze. Bár pontos dátumot még nem tudunk, de legfeljebb 1-2 hónapot tippelek, ami az eddig eltelt idő fényében már majdnem elhanyagolható.

A projekt eme várható mérföldkövéről a befektetett fejlesztési idő, valamint az Opera egységes internetre vonatkozó filozófiájában betöltött kiemelkedő szerepe miatt mi is szeretnénk méltóképpen megemlékezni. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, ha nem mi, hanem a célközönség, tehát a webfejlesztők mutatják be az olvasók - és természetesen a többi fejlesztő - számára.

Így hitelesebb képet kaphatunk a termékről, hiszen maguk a leendő felhasználók írhatják meg gyakorlati tapasztalataikat, ami sokkal hasznosabb, mint holmi laikus bemutató. Ennek megfelelően a Magyar Opera blog írói pályázatot ír ki webfejlesztők számára, a Dragonfly alapos bemutatása céljából, aminek részleteit alább olvashatjátok.

Tovább...
süti beállítások módosítása