Magyar Opera

Írói pályázat: Dragonfly bemutató

Még 2008 elején jelentette be az Opera, hogy Dragonfly (szitakötő) néven egy komplett webfejlesztői eszközcsomagot fejleszt, amivel a népszerű Firefoxos kiegészítő, a Firebug babérjaira tör. Azóta mi is számos alkalommal foglalkoztunk a projekttel és annak alakulásával. Tehettük, hiszen időnk volt rá bőségesen: a bejelentés óta közel három év telt el, és még mindig csak egy 0.7 alfa verzió létezik belőle.

Ez ugyanakkor nem csoda, hiszen a fejlesztőknek az alapoktól kellett megírniuk egy versenyképes alkalmazást, ami jellegéből fakadóan igényelte a böngésző magjának (Core) támogatását is, ami ennek megfelelően a Dragonfly-al párhuzamosan fejlődött. Ráadásul a kifejlesztendő eszköznek az Opera sajátos igényeit is ki kell szolgálnia, nevezetesen képesnek kell lennie távoli gépeken, mobiltelefonokon, TV készülékeken (a sort még folytathatnánk) futó honlapok és minialkalmazások hibamentesítésére is.

Az utóbbi időszakban már a fejlesztés felgyorsulása is jelezte: nemsokára fontos mérföldkőhöz érkezünk. A Dragonfly 1.0 funkcionálisan majdnem késznek tekinthető, a készítők figyelmét már inkább a megjelenés és sebesség optimalizálása, illetve a hibák kijavítása köti le. Ennek megfelelően a hivatalos megjelenés sincs már messze. Bár pontos dátumot még nem tudunk, de legfeljebb 1-2 hónapot tippelek, ami az eddig eltelt idő fényében már majdnem elhanyagolható.

A projekt eme várható mérföldkövéről a befektetett fejlesztési idő, valamint az Opera egységes internetre vonatkozó filozófiájában betöltött kiemelkedő szerepe miatt mi is szeretnénk méltóképpen megemlékezni. Ezt leginkább úgy tehetjük meg, ha nem mi, hanem a célközönség, tehát a webfejlesztők mutatják be az olvasók - és természetesen a többi fejlesztő - számára.

Így hitelesebb képet kaphatunk a termékről, hiszen maguk a leendő felhasználók írhatják meg gyakorlati tapasztalataikat, ami sokkal hasznosabb, mint holmi laikus bemutató. Ennek megfelelően a Magyar Opera blog írói pályázatot ír ki webfejlesztők számára, a Dragonfly alapos bemutatása céljából, aminek részleteit alább olvashatjátok.

Általános információk

A pályázat célja

A pályázat célja az Opera Dragonfly webfejlesztői eszköz széleskörű megismertetése a róla készült bemutató cikkek megjelentetése által. Kiemelt szempont, hogy a leendő írók alaposan megismerjék a terméket, és azt mindennapi munkájukban is próbára tegyék.

Meghívottak

A feladat jellegénél fogva - és az írások kellő hitelessége biztosításának érdekében - elsősorban webfejlesztéssel profi vagy hobbi szinten foglalkozók jelentkezését várjuk. A jelentkezéshez nem szükséges a Dragonfly vagy akár az Opera böngésző előzetes ismerete.

Amit várunk

Olyan, a Dragonfly fejlesztőeszközt bemutató, nagyobb terjedelmű cikkeket várunk, amik az általános bemutatáson túl részletekbe menően foglalkoznak az egyes funkciókkal és azok gyakorlati megvalósításával.

Személyes tapasztalatok ismertetése és más hasonló eszközökkel való összevetés komoly előnyt jelent. Elvárás továbbá a Dragonfly távoli hibamentesítő funkciójának bemutatása legalább egy példán keresztül (minialkalmazások, mobilon megjelenített honlapok).

Amit kínálunk

Minden értékelhető írás szerzője operás ajándéktárgyakat kap, és írását leközöljük a Magyar Opera blogon is. A megjelent műveket szavazásra bocsátjuk, és a legjobb mű készítője az alábbi, angol nyelvű, HTML5-el foglalkozó szakkönyvet nyeri meg:

Dragonfly útmutató

Ha úgy döntesz, belevágsz a feladatba, íme némi információ a kezdéshez, különösen, ha nem használtál még Dragonfly-t vagy Operát.

Dragonfly gyorstalpaló

A Dragonfly az Opera webfejlesztő eszköze. Nyílt forráskódú (a kód megtalálható a Bitbucket-en), megírásához a JavaScript nyelvet használták. Hibrid alkalmazás, ami azt jelenti, hogy minden megnyitáskor a legfrissebb verziót tölti be az Opera szervereiről, de természetesen offline is használható.

Szerkezetileg három részre tagolódik. A hibamentesíteni kívánt eszközön (a hoszton) az Opera fut, benne a program magjába ágyazott Scope modul. A tulajdonképpeni webfejlesztő eszköz, a kliens egy proxyn keresztül, a Scope protokoll használatával kapcsolódik az előbbihez.

A felépítés előnye rugalmasság. Természetesen a hoszt és a kliens lehet egy és ugyanaz az eszköz (így használjuk a "hagyományos" fejlesztésnél), de távoli PC-n vagy akár mobilon futó Operákhoz is kapcsolódhatunk. A főbb részleteket az Opera bemutató cikke tartalmazza.

Jelenleg a Dragonfly intenzív fejlesztés alatt áll, még nincsen véglegesnek tekinthető verziója. A munka három ágon folyik. A stabil, a fejlesztői és a kísérleti verzió egyaránt elérhető, közöttük váltani a megfelelő beállítás megváltoztatásával tudunk:

  • Stabil: https://dragonfly.opera.com/app/
  • Fejlesztői: https://dragonfly.opera.com/app/cutting-edge/
  • Kísérleti: https://dragonfly.opera.com/app/stp-1/experimental/

A megfelelő URL beírása után ne felejtsük el megnyomni a Mentés gombot! A fentiek után nézzük, mire van szükségünk a sikeres részvételhez.

Mi kell hozzá?

Először is, kell hozzá az Opera böngésző, amit a hivatalos honlapról tudsz letölteni. Mivel a már említett Scope modul az Opera Core része, fontos, hogy a legfrissebb verziót használjuk, ami jelenleg az Opera 11.01. A 11-es verzió megjelenése óta lehetőségünk van hordozható telepítés készítésére is, ennek mikéntjét korábbi bemutató cikkünkben olvashatjátok. Az ily módon "telepített" program természetesen nem befolyásolja a már meglévő böngészőinket.

Másodszor természetesen maga a Dragonfly, annak is a kísérleti változata! Ennek funkcionalitása ugyanis közel véglegesnek tekinthető, ezért különösen alkalmas a kísérletezésre. Ezt egyszerűen letölthetjük: az elérési út megfelelő megváltoztatása után - lásd feljebb - csak nyissunk meg egy honlapot és a környezeti menüből válasszuk az Elem vizsgálata pontot.

Körülményesebb, de biztosabb módszer az Opera menü, Lap > Fejlesztői eszközök > Opera Dragonfly pontját választani, vagy egyszerűen használjuk a Ctrl + Shift + I billentyűzet kombinációt.

Végezetül a távoli hibamentesítés bemutatására számos lehetőségünk adódik. Ilyen műveletnek számít a más PC-n futó Opera, az azonos gépen futó minialkalmazás, a mobiltelefonon futó weboldal vagy minialkalmazás. Utóbbiakhoz természetesen megfelelő készülékekre és a rajtuk futó legfrissebb Opera Mobile böngészőre van szükség. Ezt is megspórolhatjuk azonban a gépre telepíthető emulátor alkalmazásával.

Hogyan és hova kérjük az írásokat?

A végeredmény nyilván egy írásmű, amit az e-mail címünk, vagy Google Dokumentumok segítségével tudtok nekünk eljuttatni. Természetesen más metódusokra is nyitottak vagyunk, ezt itt a fórumban, vagy levélben jelezzétek.

Határidő

A bemutatókat a Dragonfly 1.0 megjelenésére szánjuk, ennek időpontja viszont még nem ismeretes. Előzetes várakozásaink szerint 1-2 hónapon belül kerülhet sor rá. A kész műveket szeretnénk nagyjából 2 héttel a megjelenése után közzétenni. A pályázatot azért most hirdettük meg, hogy mindenkinek legyen ideje nem csak a cikk megírására, hanem előtte alaposabban elmélyedni a Dragonfly képességeiben.

Hasznos linkek

Jó munkát mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr152695091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.18. 19:51:38

Leendő tesztelők figyelmébe: megjelent egy új verzió b3870. Amit találtam benne, hogy már lehet állítani a betűstílust és betűméretet. És végre angol lesz, ha azt állítom be, nem magyar-angol keverék, ahogy eddig.

ui: Szomorú vagyok, hogy nem írt ide még senki

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.03.18. 20:49:18

Talán lehet összefüggés, hogy a Magyar Opera browserJS projektből sem indult el semmilyen gyakorlati eredmény.

Az Operát kevés webfejlesztő használja és akik használják azok vagy túl elfoglaltak, vagy keveslik az Operás labdát/pólót a munkájukért cserébe. ;D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.03.18. 23:39:16

@penge™: Igen, ez bennem is megfogalmazódott. Ezért lehet nyerni egy könyvet is. Persze ez sem olyan sok, de mégiscsak több. Abban bízom, hogy a kíváncsiság győz 1-2 emberben. Amúgy ha kevés az induló, a győzelemre is nagyobb esélyed van.

PH!-n betettem aláírásként a felhívást, kíváncsi vagyok, lesz-e hatása... :)

Vagy a végén kénytelen leszek én megírni - laikusként - és besöpörni az érte járó könyvet...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.04.10. 12:44:05

Ismét, immár sokadszorra frissült a Dragonfly: b4202.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.04.19. 14:06:59

1 hét alatt a főoldal tetején: +26 látogató.

Összesen 109 látogató.

HyperKiller 2011.04.20. 15:42:39

Bárcsak meg tudnám írni :(
Sajnos én is az átlagjúzer kategóriába tartozok.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.05.05. 09:28:26

Na megjelent a Dragonfly 1.0, most már a stabil vonal is mindenkinek frissült opera:config nélkül. Remélem mihamarabb észreveszik az Operát használó webfejlesztők.

Mesmoryser 2011.05.05. 11:37:05

@penge™: Eltartott pár évig, de megérte várni, ezerszer gyorsabb, mint a Firebug és kb ugyanazt tudja. A Dragonfly keresője eddig nem tudott az összes szkriptben keresni, ami nem a legjobb, amikor 30-40 js között kell megtalálni valamit, ezért néha Firebugot indítottam, de úgy látom, már tudja a Dragonfly is.

kicsilyra · http://epoc.hu 2011.08.11. 20:51:57

Helló mindenkinek!

Hát ez a projekt nagyon leállt...... érdekelne a végkifejlet.
Régen játszottam a drgonfly-al én is érdekes volt... Jah nem tudtam letölteni valamiért nem működnek a linkek :(

<a title="Szállás Siófok" href="http://szallas.splaza.hu" target="_blank">Szállás Siófok</a>
süti beállítások módosítása