Magyar Opera

Multiprocess alternatíva Operában

A cím láttán sokan azt gondolják megőrültem, pedig nem. Egy alternatívát kínálok az advanced userek számára, amit talán nem ismernek. Kezdjük a legelején:

Az opera.exe folyamatból nem lesz több, éppen ezért szükségünk lesz egy normális Task Managerre (tehát nem a Windows beépített, Ctrl+Shift+Esc-re előhívható megoldására).

Egy kis magyarázattal kezdeném: Sokan úgy gondolják, hogy a multiprocess felépítés mindennek a kulcsa, mivel egyetlen processz bármikor kifagyhat, miközben a multiprocessz garantálja a biztonságot. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb.

Egy processzen belül több thread (a legmegfelelőbb magyar szó rá talán a "szál") nyílik és záródik be. Nem mindegy tehát, hogy ezeket hogyan kezeli a böngésző.

Továbbá egy multiprocessz böngészőben is összeomolhat a fő processz, ami a folyamatokat vezérli, akkor pedig ugyanott vagyunk. Tehát a lényeg, hogy hogyan van megírva a szálak vezérlése.

Tovább...

NetLock tanúsítványok importálása Operába

Az Opera egyik nagy hiányossága Magyarországon, hogy nem támogatja a széles körben elterjedt NetLock tanúsítványkezelő céget, így az ezt használó oldalak Opera alatt nem számítanak biztonságosnak. Márpedig ez a hazai paletta kb. 90%-át lefedi, beleértve a legtöbb bankot (talán csak az OTP kivétel), az állami szolgáltatókat és a nagyobb szolgáltatókat, mint pl. az ELMŰ is. Ha ezeknek az oldalaknak a biztonságos változatára navigáltok Opera alatt, egy figyelmeztető ablak jelenik meg, ami a tanúsítvány problémáira hívja fel a figyelmet, ezáltal azt a hamis érzetet keltve, hogy az adott oldal nem biztonságos.

Ennek megvan az a veszélye, hogy az ember megszokja a figyelmeztetést, aztán a valódi veszély esetén is lazán leokézza, hiszen biztos csak a szokásos nyűgjei vannak. Ezt el lehet kerülni, mégpedig úgy, hogy telepítjük Operába a NetLock gyökértanúsítványait, ami egy csapásra megoldja az összes oldal biztonsági gondjait.

A NetLock már rég készített egy részletes leírást arról, hogyan lehet importálni Operába a tanúsítványait, itt most csak egy rövidített változatot találtok. A részletes leíráshoz nézzétek meg a NetLock leírását.

A fent linkelt oldalon kattintsátok végig az összes tanúsítványt, biztos ami biztos alapon, és a megjelenő oldalon kattintsatok a Hitelesítés szolgáltató tanúsítvány gombra.

Tovább...
süti beállítások módosítása