Magyar Opera

NetLock tanúsítványok importálása Operába

Az Opera egyik nagy hiányossága Magyarországon, hogy nem támogatja a széles körben elterjedt NetLock tanúsítványkezelő céget, így az ezt használó oldalak Opera alatt nem számítanak biztonságosnak. Márpedig ez a hazai paletta kb. 90%-át lefedi, beleértve a legtöbb bankot (talán csak az OTP kivétel), az állami szolgáltatókat és a nagyobb szolgáltatókat, mint pl. az ELMŰ is. Ha ezeknek az oldalaknak a biztonságos változatára navigáltok Opera alatt, egy figyelmeztető ablak jelenik meg, ami a tanúsítvány problémáira hívja fel a figyelmet, ezáltal azt a hamis érzetet keltve, hogy az adott oldal nem biztonságos.

Ennek megvan az a veszélye, hogy az ember megszokja a figyelmeztetést, aztán a valódi veszély esetén is lazán leokézza, hiszen biztos csak a szokásos nyűgjei vannak. Ezt el lehet kerülni, mégpedig úgy, hogy telepítjük Operába a NetLock gyökértanúsítványait, ami egy csapásra megoldja az összes oldal biztonsági gondjait.

A NetLock már rég készített egy részletes leírást arról, hogyan lehet importálni Operába a tanúsítványait, itt most csak egy rövidített változatot találtok. A részletes leíráshoz nézzétek meg a NetLock leírását.

A fent linkelt oldalon kattintsátok végig az összes tanúsítványt, biztos ami biztos alapon, és a megjelenő oldalon kattintsatok a Hitelesítés szolgáltató tanúsítvány gombra.

NetLock

A megjelenő ablakon kattintsatok az Install gombra, majd a felugró ablakot, ahol megkérdezi, hogy megbíztok-e a tanúsítvány kiszolgálóban, okézzátok le. Ezután kattintsatok a Vissza linkre és jöhet a következő, szépen sorban.

NetLock Trust

Ha végeztetek az összessel, indítsátok újra az Operát.

Frissítés!

Egy másik nagy tanúsítványkiszolgáló Magyarországon az e-Szignó. Ezeket szintén a fent leírt módon telepítened kell a használathoz:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr1002320681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2011.02.08. 14:32:58

esetleg kibővíthető a cikk a (többek között a) kormányzat által is használt e-Szigno tanúsítványokkal is, ez sem része alapból az Operának

srv.e-szigno.hu/menu/index.php?lap=szolgaltatoi_tanusitvanyok

blash 2011.02.08. 17:27:49

Vagy akár a portable opera tartalmazhatná ezeket. Netlockosnál a negyedik után már nem volt kedvem többet kattingatni, míg ennél az e-szignósnál lövésem sem volt, hogy mi is kéne nekem. Persze megtehettem volna, hogy elolvasom azt a sok sallangot az oldalukon, de akkor már átlagon felüli juzer lettem volna...

blash 2011.02.08. 17:33:35

ééés ami még elvette a kedvemet, hogy fogalmam sem volt, hogy mit telepítettem már a netlockos oldalon, mert a visited linkeknek nincs eltérő színe. Sajna, itt a magyaroperán sincs :<

Dzsini 2011.02.08. 17:37:48

@blash: én elraktam a könyvjelzők közé az oldalakat, és ha belefutok egy-egy oldalra, ahol valamelyik ott van, akkor azt telepítem. A root sok esetben elegendő amúgy, ha valahol nem, akkor megnézem, hogy melyik hiányzik:
pl. a www.magyarorszag.hu oldalon Advanced e-Szigno CA3 van, ezt felteszem. Nem a legbarátságosabb megoldás, de tényleg nincs jobb, amíg az Opera fel nem veszi ezeket a certificate-eket gyárilag.

blash 2011.02.08. 18:14:17

@Dzsini: oké, elmegy, de ami még zavaró, hogy az utólag telepített tanúsítványoknál még kell párat kattingatni, hogy később ne dobja fel a figyelmeztető ablakot (Warn me before using this certificate / Figyelmeztessen a tanúsítvány használata előtt). Míg amik már gyárilag benne vannak, azoknál ez nincs bejelölve, vagyis nem kérdez rá azokra.

Ami ugyancsak zavar, ha https oldalon van más oldalról beágyazott tartalom, akkor állandóan kérdezget, s persze nem lehet megjegyeztetni, hogy többet ne kérdezzen mar rá ezen az oldalon erre...

Példának megteszi a cdgalaxis https oldala, ahol az oldal alján tréler került beágyazásra a gametrailersről:

cdgalaxis.hu/PC/16658/arma-2-armed-assault-2.html

img.photobucket.com/albums/v48/reg33/opera/opera_1063_https_security_warning.png

sChess 2011.02.08. 19:34:14

Az ajánlott NetLock részletes leírás évekkel el van maradva. Opera 9.6-hoz készült, ami valamikor 2008-ban volt aktuális. Nem igazán lehet tudni, hogy mi igaz és mi nem igaz belőle az Opera változásai miatt.

RaidX 2011.02.09. 08:57:11

@blash: Szolgáltatásaink teljeskörű használatához az alábbi gyökerekre van szükség:
Microsec e-Szigno Root CA 2009
Microsec e-Szigno Root CA
e-Szigno OCSP CA
Közigazgatási Gyökér Hitelesítés Szolgáltató (új tanúsítvány, 2009)
Közigazgatási Gyökér Hitelesítés Szolgáltató (régi tanúsítvány, 2006)

Ezeket kell telepíteni.

Imurai 2011.02.09. 22:39:37

Csak azt nem értem, hogy miért kellenek a (mellesleg haszontalan) kiegészítők, widgetek, torrentkliens, irckliens, mailkliens, stb a böngészőbe preinstallálva, az élhető böngészéshez szükséges certificate-ek meg miért nem?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.09. 23:09:42

@Imurai: Miért haszontalan? Nem gondolod, hogy ez erősen szubjektív nézőpont? A torrentklienst nem használom, de arra sem mondanám, hogy haszontalan.

A biztonsági tanúsítványok pedig a nevükből eredeztethetően a biztonságot szolgálják. Az Operának pedig nincsen apparátusa kétes cégeket lecsekkolni, hogy valóban megbízhatók-e.

Hozzáteszem, ha Norvégiában ismernék az ország informatikai belügyeit (beleértve az ügyfélkapuval kapcsolatos eseteket, a pár éve megszavazott opt-out spamtörvényt, stb.) már lehet, hogy feketelistán is lennénk, ahogy tette azt az Amazon és teszi még mindig az iTunes. :D

----------

[POLITIKA ON]: Egyébként meg arról rajtunk (a 9 milliós népességen) kívül senki nem tehet, hogy világviszonylatban mi vagyunk Európa segglyuka és egyedül a multik szolgáltatnak még úgy-ahogy nyugati minőséget, de azok is vagy a több milliárdos mutyizásért (MS), vagy mert szimplán nagytesók (Google) és minden érdekli őket.[POLITIKA OFF]

Próbálj egy kicsit belegondolni, hogy te (magyarként) fejlesztesz egy szoftvert, majd évek alatt olyan népszerű lesz, mint az Opera és egy etióp srác állandóan dobálná neked az e-maileket, hogy ez meg az nem megy vele, gondolom te is alacsonyabb prioritással kezelnéd, mint mondjuk a Facebookot, Gmailt vagy a USA-i oldalakat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2011.02.10. 10:57:57

egy kérdés: ez hova települ? mármint ha újrarakom az operát mit kell kimentenem h ne kelljen mindig ugyanezt eljátszanom?

Dzsini 2011.02.10. 11:39:07

@ap: opcacrt6.dat file az Opera mappában (windows alatt roaming/opera/opera), ahol az operaprefs.ini és a wand.dat is van.

van ott több cert meg crt jellegű file, nem tudom ezek milyen szinten működnek együtt, a szövegrészt a fentiben találtam meg.

Imurai 2011.02.10. 17:40:24

@penge™: ok, bocs, tegnap kissé ideg napom volt :D És bosszantott, h folyton engedélyezni kell bizonyos site-okat (régen ezt nem jegyezte meg?)
Megértem az egészet, csak azt nem értem, miért van ennyi cert. cég? Miért nincs EGY szervezet rá? A'la W3C?

Dzsini 2011.02.10. 17:49:49

@Imurai: miért nincs egy böngésző? miért nincs egy oprendszer? miért nincs egy bolt?

mert ez is üzlet, mint a többi.

Amúgy a W3C-ék sem istenek, csak próbálnak ajánlásokat összeszedni, de látványosan sikertelenek (lásd a -o- -moz- és hasonló tagek gazdagságát) :) Idáig egyetlen szabványt sikerült összehozni, ami a HTML4.01-en alapul, azt se használja nagyjából senki.

aranyláz 2011.02.11. 23:11:54

A freemail most már működik ezzel, de a digikábel még mindig nem, ahhoz vajon melyik kell?
ssl.hdsnet.hu/mail/src/login.php

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.11. 23:21:10

@aranyláz: Ez Digi Ltd. vagyis saját tanúsítvány. Csoda lenne, ha bármelyik böngésző támogatná/elfogadná...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.15. 16:24:30

Köszi, ez hasznos volt. Valóban folyamatosan kérdezgette a tanúsítványokat. :-)

Csomb 2011.03.16. 09:45:35

Van valakinek arra ötlete, hogy miért pont a netlockos tanúsítványokat nem tudom telepíteni. Mindegyik másnál megkérdezi, hogy akarom-e telepíteni, de a netlockosnál nem csinál semmit.

Próbáltam lementeni fájlba és onnan betölteni, szintén semmi.

A telepítés teljesen tisztán történt (a korábbi verziókat előtte töröltem)

Nagykócsag 2012.02.08. 12:26:17

Nagyon köszönöm ezt a leírást! Már nagyon untam hogy a hvg-n egy cikket sem lehet elolvasni! Terjesztem is!
A magyar portable-be tényleg jó lenne gyárilag importálni ezeket, hogy ne kelljen mindenkinek kézzel!
Erről jut eszembe: a portable-t lehet vhogy frissíteni, vagy csak újra letölteni?
süti beállítások módosítása