Magyar Opera

Hardvergyorsítás javítások (b1116)

A tegnapi biztonsági rés nem maradt foltozatlanul a fejlesztői ágban sem. Feltehetőleg ez volt a hirtelen kiadás fő oka, de emellett kaptunk már elkészült javításokat is mellé DSK sorszám nélkül.

Változások listája:

  • Kódtisztítás és optimalizációk
  • Javítva egy nagy memóriaszivárgás Windows alatt és egy kisebb Mac alatt
  • Blocklist frissítések A frissítések a browser.js-hez hasonlóan automatikusan fognak érkezni.
  • - Hardvergyorsítás blokkolva NVIDIA Quadro NVS kártyán (rossz teljesítmény)
  • - Hardvergyorsítás blokkolva NVIDIA FX/PCX sorozatú kártyákon (bugos driver verzió megakadályozta, hogy a túl régi drivereket blokkolva legyenek)
  • - 3D hardvergyorsítás blokkolva (WebGL) Intel GMA 3000 kártyákon (rossz teljesítmény)
  • - Fallback szabály ismeretlen chipsetekre Windows alatt. Ezeknek blokkolnia kell a gyorsítást például VMWare alatt.
  • Javítva kiterjesztett értékek parsolása Mac alatt, ez javít sok olyan hibát, ahol eltűntek dolgok weboldalakról, például reddit
  • "Minimal restart" az hibajelentő dialógusban újra működik
  • Jobb Flash renderelés Mac alatt
  • Már nem omlik, mikor homályos dialógusokkal zárjuk be a füleket

Letöltés (Opera 12 b1116)

getUserMedia és Opera Reader

A mai napon új Labs release-t kaptunk néhány újdonsággal, amelyek még nem érettek meg, hogy snapshotok legyenek belőlük.

Az egyik a getUserMedia, amely natív támogatást nyújt a felhasználók webkamerájához, a másik pedig az Opera Reader.

Letöltés

Natív lapok

A böngészők között elfogadott lapozási metódus a görgetősáv, amellyel le-fel navigálhatunk egy-egy oldalon. Ez egy egyszerű megoldás a szoftver számára, mivel minden tartalmat hozzáférhetővé tesz és a lapozási folyamatot a felhasználóra bízza. Ez viszont levágott szövegsorokat eredményez és nehézkesen működik egér nélküli eszközökön. És ezen felül nem szép, nincsenek animációk és nem is stílusos.

Az utóbbi időben egyre több lépést láttunk a helyes irányba az eBook olvasók részéről (például Amazon Kindle) a "nezxt page" és "previous page" gombokkal, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a könyvet, sokkal "könyvszerűbben" olvashassák. De a Kindle egy zárt megoldást alkalmaz: nem lenne előnyösebb, ha lenne egy nyílt technológiánk, amely lehetővé tenné, hogy bármilyen tartalmat ezen a módon olvashassunk a weben?

A fejlesztők most betekintést nyújtanak eme fejlesztés alatt lévő megoldásba, amellyel bármely weblapot natív oldalakká alakíthatsz. Ez egy kísérlet egy CSS3 kiterjesztés alkalmazására, amely lapokra "darabolja" a weblapok tartalmát. Figyeli a pozícionált/lebegő elemeket, megpróbálja kitalálni a megfelelő multi-column elrendezést és egy sokkal következetesebb navigációs rendszert nyújt, mint dokumentumfüggetlen tartalom. Az új CSS3 tulajdonságokról, amelyekkel engedélyezhető ez a mód itt olvashatsz bővebben.

Például ahhoz, hogy minden általad látogatott weboldalon kipróbáld ezt a kezdetleges lapozási élményt, egyszerűen be kell illesztened a következő kódot minden lap forráskódjába, illetve csinálj egy globális UserCSS-t.

@media -o-paged {
    html { 
      height: 100%;
      overflow: -o-paged-x;
    }
  }

A működési elv azon alapul, hogy az -o-paged media típus használatakor a <html> elem tartalmát feldarabolja akkora darabokra, amely magasságában belefér az aktuális böngészőablak 100%-ába. Ezek között a lapok között a jobbra-balra nyíllal tudunk navigálni horizontálisan.

Ahogy a könyv forradalmasította az olvasást az 5. században a fejlesztők remélik, hogy az Opera Reader forradalmasítja a weboldalak olvasási metódusát. További, Chris Mills és Hakon Wium Lie által készített demókért látogass el ide.

A getUserMedia-ról bővebben az eredeti cikkben olvashatsz angolul.

Kiadási megjegyzések

  • Az asztali összeállítás a korábbi Opera 12 pre-alpha kiadásokon alapul, tehát a WebGL támogatás és hardvergyorsítás nem működik benne.
  • Két opera:config tulajdonság alapértelmezésben be lett kapcsolva, ezek a: “Scroll is Pan” és a “Smooth Scrolling”. Az első miatt a szövegkijelölés nem működik. Ez a későbbi összeállításokban már javítva lesz.
  • Egy ismert hiba, amikor a lap tartalmaz overflow tulajdonságot a felhasználóknak fókuszba kell helyezni a lapot, hogy képesek legyenek billentyűzettel navigálni.
  • A device API-nak jelenleg nincs felhasználói interfésze. Ez a későbbi összeállításokban lesz.
  • Ez egy Labs build, ami még annyira sem ajánlott mindennapi használatra, mint a snapshotok, tehát az esetleges, szoftver és idegrendszer terén bekövetkezett károkért felelősséget nem vállalnak.

A visszajelzéseket ide kérik.

Opera 11.52 biztonsági javítás

Ma elkészült az Opera 11.52, ami egy 0-day sebezhetőség javítását tartalmazza. És természetesen mint mindig, most is bekerült néhány stabilitás javítás.
Bővebben a felelőtlen nyilvánosságra hozatalról a biztonsági csapat tollából itt olvashatsz (angolul).

Változások listája itt:

Windows

Mac

Linux


Letöltés az oldalsó banneren keresztül az Opera.com-ról.
süti beállítások módosítása