Magyar Opera

Opera 11.52 biztonsági javítás

Ma elkészült az Opera 11.52, ami egy 0-day sebezhetőség javítását tartalmazza. És természetesen mint mindig, most is bekerült néhány stabilitás javítás.
Bővebben a felelőtlen nyilvánosságra hozatalról a biztonsági csapat tollából itt olvashatsz (angolul).

Változások listája itt:

Windows

Mac

Linux


Letöltés az oldalsó banneren keresztül az Opera.com-ról.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr853314790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsüi_ 2011.10.20. 11:53:53

Ilyen hibát sem tapasztaltam még.. az Opera elfelejtette hogy mesterjelszót szeretnék használni, és nem kérte. Tudtam levelet küldeni jelszó megadása nélkül..

Zsüi- 2011.10.22. 15:44:42

Új alapértelmezett kereső: duckduckgo
Ha valaki új szoftverként telepíti az operát (nem frissít), akkor alapértelmezett keresőként a duckduckgo (duckduckgo.com/) keresőmotort használja a böngésző. Érdekessége, hogy azzal hirdeti magát, hogy a google-el szemben ők nem követik nyomon a felhasználóikat. Számomra ez egy szimpatikus húzás, úgyhogy adok egy esélyt.
A sors humorérzékéből kifolyólag az oldalt Opera alatt (péntek óta) nem lehet javascript-tel használni, ezért a tisztán html változat (duckduckgo.com/html/) használata javasolt, míg nincs javítva a hiba.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.22. 17:06:58

@Zsüi-: Lassú és szar, tehát még mindig jobb alternatíva a Google, kigyomlált scriptekkel.

A Gmailtől viszont ideje menekülni, de hirtelen. Már minden új regisztrációnak kötelező(!) valós telefonszámot megadni, anélkül postafiókod sem lehet. A meglévő regisztrációknál elvileg még működik a bypass (az Ask later gomb már eltűnt, de üres mezővel még továbbenged), kérdés, hogy meddig. De hogy telefonszámot nem kapnak, az biztos.

Zsüi- 2011.10.22. 18:47:11

@penge™: egyelőre nekem teljesen bevált. nem vettem észre hogy lassú lenne, a szar meg már megbocsáss de nem túl pontos meghatározás bármire is, azon kívül, hogy negatív jelző. meglehet már máskor is próbáltam más keresőt használni, és visszatértem. hátha ezúttal sikerül.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.22. 19:07:50

@Zsüi-: A "szar" egy tömör meghatározás. Úgy értettem, hogy még a Yahoo és a Bing szintjét sem közelíti meg, 10-20 szempont alapján (amit lusta voltam most felsorolni).

Én nem vagyok a megszokások rabja, az Opera Mailre is egyből váltottam és ha még pár feltétel teljesül a Gmailes postafiókjaimat meg is szüntetem. De ha az adott szolgáltatás terén elvárt kritériumoknak valami nem felel meg, akkor nem felel meg. A Google üzletpolitikáját utálom, de a "szarul de büszkén" mentalitást még inkább.

Szóval ez az utálat nálam arra elég, hogy egyenlő feltételek teljesülése esetén a másik felé billenjen a mérleg. Esetleg még 1-2, kevésbé fontos feltételről lemondok.

Zsüi_ 2011.10.25. 14:23:25

@penge™: Ez szerintem attól függ, hogy ki mit vár. Aki azt várja hogy ugyanazok az eredmények jelenjenek meg mint a g-nél, az használja inkább azt. Nekem egyelőre bevált. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy többek között az általad említett bing és yahoo találatait alapul veszi a kereső.
@Zsüi-: A kereső egyébként jól működik javascript-es verzióval is ha az easy user css (addons.opera.com/en/addons/extensions/details/easy-user-css/1.2/) kiterjesztés nincs telepítve, vagy le van tiltva.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.25. 16:47:13

@Zsüi_: Minőség, amiben minden benne van. Az indexelési naprakészség, a hasznos(!) találatok relevanciája, az oldalbevillanási sebesség és sok más.

És nem utolsó sorban, átfogó, mindenre kiterjedő. Sütik elleni védekezés és biztonság terén nem sokat érek azzal, ha a keresőt lecserélem, esetleg még a képkeresőt is, amikor ott van még a Maps (mondjuk nem érdekel a Volán/BKV közlekedési útvonal és használok valami amcsi-orientált szart a Microsofttól), News-t nem olvasok (de ha olvasnék, használhatnék helyette Propellert), Translate német->angol, francia->angol, kínai->angol és orosz->angol irányokban kiválthatatlan, Docs szintén csak Microsoft van, Reader online változatban szintén (a Netvibes csak egy vicc, arra ott van alternatívaként az ezerszer jobb Opera Portal, de rendes, hosszú terjedelmű és archiválható feedekre csak a Reader van és asztali változatban az Opera, Thunderbird, Outlook meg még pár specifikus kliens).

Groups és YouTube. Ezek nem a te döntési körödbe tartoznak. Ahova feltöltik a videót, illetve ahol van egy adott levelezőlista, tetszik-nem tetszik, ez van. Levlistára a Yahoo az egyetlen alternatíva, YouTube-ra a Google Video volt még évekkel ezelőtt, de azóta a YouTube annyit fejlődött, hogy még az akkori személyes kedvenceimet (technikai szempontokból), mint Metacafe és Dailymotion is magasan túlszárnyalja. Ehhez még jön a Google szerverparkja és a korlátlan hosszúságú videók.

Nem. A Google-val kapcsolatban éppen az a bosszantó, hogy bárhova mész, beléjük botlasz. Ma már még a Microsoft is jobban nélkülözhető, mert a Linux, ha lassan is, de pozitív irányba fejlődik, ellenben, ami nem Google azt felvásárolja a Google, vagy megszűnik, vagy szépen lassan sorvad.

Normál esetben az emberek szétszélednek mindenféle szolgáltatók irányába és a Google-től szivattyúzzák el a felhasználóbázist. De ezt csak akkor tudják, ha az igényszintjüket lejjebb adják. Sokkal lejjebb. És még akkor is script és domainblokkolásos kínszenvedés. És vajon ezt hányan teszik meg, akik elmondásuk szerint tudatosan nem használnak Google-t?

A nagymama, akinek az unokája beállította a DuckDuckGo-t, rákattint 2-3 találatra és leszívott 2-3 AdWords kreditet xy üzletembernek a Google nagy örömére. Ha rá is kattint, akkor még siralmasabb a helyzet. Bár 10%-ban az oldalt támogatja, 90%-ban a Google-t.

Ha van az oldalon beágyazott videó az 90%-ban YouTube. Vagy megnézi, vagy nem. Harmadik lehetőség nincs.
süti beállítások módosítása