Magyar Opera

Hálózati javítások, Microdata és QRESYNC (b1033)

A mai snapshot számos Core javítást hozott, emellett új HTML5 implementációkat és M2 továbbfejlesztéseket.

Főbb változások:

  • HTML5 Microdata támogatás
  • Hálózati javítások (latency)
  • QRESYNC támogatás az IMAP kliens részére

A QRESYNC támogatás arra jó, hogy az ezt támogató szerverekről sokkal kisebb adatmennyiséggel (tehát gyorsabban) tudja szinkronizálni a metaadatokat. Vagyis a korábbi szinkronizáció óta történt változásokhoz nem kell végigellenőriznie az összes üzenetet, ami sokezer levélnél adatforgalomban és időben sem mindegy. Jelenleg a Fastmail és a My Opera Mail támogatják a QRESYNC-et.

Ez a build az M2 adatbáziskezelésében is hozott továbbfejlesztéseket. Kevésbé töredeznek a fájlok és sokkal gyorsabban képes írni és olvasni az adatbázis tartalmát (emiatt nem alkalmazódik a frissített profilokra).

Megjegyzés: A levelek tárolási formátumának változása miatt ha használod a levelezőt, csinálj róla biztonsági mentést, mert ha a jelenlegi buildet mégsem tudod használni nem tudod visszatenni a levelezésedet egy korábbi build alá.

A Core hálózati javítás a félreértések elkerülése miatt nem fog komoly különbséget jelenteni a benchmark oldalakon, sokkal inkább a valós oldalakon van haszna. Az oldalbetöltési sebesség akár a felére is csökkenhet, de szignifikáns különbség az eddig lassú illetve más kontinensen lévő oldalakon jelentkezik, valamint akkor, ha a netszolgáltatónak magas a pingje (tehát Magyarországon a DIGI-t leszámítva leginkább minden - a szerk).

Változások listája (Core)

Változások listája (Desktop):

  • DSK-343044 (Video előtöltéstől néha megfagyott a böngésző)

Változások listája (Mail):

  • QRESYNC támogatás - IMAP
  • DSK-333904 (Csoportosított naplózás + töredezettség javítások)
  • DSK-338715 (Alkalmi összeomlás, mikor egy levelet Nem Spam-nek jelöltünk)
  • DSK-340672 (IMAP mappákban az elküldött levelek nem jelölődtek elküldötteknek)
  • DSK-324277 (Különböző levelező füleken ugyanaz a tartalom volt újraindítás után)

Változások listája (Windows):

  • DSK-342555 (Összeomlás, ha jobb egérgombbal kattintottunk a tálcán az Opera ikonra)

Változások listája (Linux/FreeBSD):

  • GTK3 skin támogatás javítása

Letöltés (Opera 12.00 b1033)

  • Windows
  • Mac
  • Linux/FreeBSD
  • A bejegyzés trackback címe:

    https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr263105095

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Mihics Zoltán (Med1on) 2011.07.27. 19:52:22

    Nálam külföldre elég magas a ping és gyakran a letöltések se túl fürgék, de sajnos látható oldalbetöltési sebesség javulást nem tapasztaltam.

    Worlon 2011.07.27. 20:09:49

    Én se vettem észre gyorsulást, sőt...

    Worlon 2011.07.27. 20:11:38

    Jah, és totál friss install.

    ZeGa 2011.07.28. 00:08:02

    Miért diginél mekkora a ping? Nálam 10 ms (fibernet).

    Mihics Zoltán (Med1on) 2011.07.28. 00:41:24

    @ZeGa: Attól biztos nem sokkal jobb. :D A "leginkább minden" magába foglalja a kivételt, ami itt is van. :D

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.28. 07:09:49

    @ZeGa: A Fibernetet nem ismerem, de a több helyről hallottak alapján akkoriban (2006 környéke) gyengébb volt, mint a UPC és ennek ellenére drágább is és a minőségre vonatkozó kérdésemre sem érkezett kielégítő válasz.

    De a 10-es ping nem rossz. Diginél 4-5 szokott lenni. Ezek szerint fejlődött, mert mobilneteknél 80-90, a UPC pedig 120-130 volt még legutóbb. Bár a DOCSIS 3.0-val talán ott is javult a helyzet.

    Amúgy ha már hálózat, 1492-re állított MTU-val még mindig nem töltődik be a My Opera (az opera.com igen).

    ZeGa 2011.07.28. 11:53:00

    @penge™: Sokan panaszkodnak még rájuk most is, de nálam teljesen jól működik és soha nem volt gondom velük. De majd most leszek rájuk kíváncsi, hogy megvette őket az invitel, vajon elkorcsosulnak-e vagy talán még jót is tesz a váltás.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.28. 12:51:28

    @ZeGa: Kétlem, elvégre a vezetékes internet piaca a fejlett országokban már telítődött és ez a felvásárlósdi (szokásos monopoly :D) a végéhez közeleg. Ez anélkül is bekövetkezik pár éven belül, hogy esne a minőség.

    Ha előjön egy mobilszolgáltató elfogadható áron korlátlan (nem csak a nevében) mobilnettel, ami nem korlátozza a p2p-t sem, az olyan ütemben fog terjedni, ahogy a Digi kezdett el terjedni az elején és sorban mondják majd le a vezetékes netet az emberek. Ergo: Már csak akkor tudják valakire ráerőltetni, ha még ők fizetnek (akció) azért, hogy vigyed (ahogy most a vezetékes telefonnal csinálja sok szolgáltató).

    - Az emberek egyre inkább a mobileszközöket választják az asztali PC helyett.
    - Az emberek 90%-ának nincs szüksége néhány megabitnél nagyobb sebességre a Facebookhoz és társaihoz (a YouTube pedig amúgy is lassú, ha minden videó úgy töltődne, mint a sebességmérős, akkor lenne létjogosultsága, de hogy egy 3 perces 240p-s videóra 1 percet kell várni, mire végigbufferel, arra bőven elég a mobilnet is).
    - Még a nem "mobil" emberek szemszögéből is a mobilnet felé billen a mérleg, ha valóban korlátlan, elvégre bármikor hasznát vehetik, akkor meg miért ne? A WiFi nem biztonságos, mozgásban (tömegközlekedési eszköz) kiesik és egyre többen kódolják le, még aki hülye is figyelmezteti őt a szoftver, hogy tegye meg.

    5 éve még ölni tudtam volna pár plusz megabitért, ma már úgy vagyok vele, hogy kényelmes, de annyira nem létszükséglet.

    Én még őskövület vagyok ebből a szempontból, a PC-hez is ragaszkodom meg szarrágó is vagyok (nem fizetek x ezerrel többet, ha nem muszáj), de ha valami miatt szükségem lenne x időközönként y napokra elutazni, akkor nem kérdés, hogy melyiket választanám. Már ha a fenti feltételek teljesülnek. Ha nem, akkor továbbra is lop... izé, kölcsönvenném a WiFi-t. :D

    Worlon 2011.07.28. 15:43:00

    Nektek ez és az ezelőtti build nem csinál olyat, hogy bizonyos fájlok letöltésénél összeomlik?
    Lehet az .exe, .torrent, .zip. Újraindítás után is, ha megint leakarom tölteni, azonnal omlik. Már küldtem egy rakat bugriportot.
    Portable és rendesen, tisztán telepített is ezt csinálja.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.28. 16:27:06

    @Worlon: Ismert bug, a letöltési dialógussal van kapcsolatban (vagyis jobbklikk->Mentés másként vagy jobbklikk->Mentés a letöltések mappába művelettel megkerülhető.

    KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.28. 20:19:12

    Naiv ügyfél kérdés:
    A kies Norvégiában egyáltalán nem gondolkodnak azon, hogy az Opera is kapjon egy Awesomebart? Azért ez annyira nem nagy újdonság, és elég komoly használati értéke van.

    Mesant 2011.07.28. 22:50:02

    @KGyST: Csak azért nem csinálnak, mert Awfulbart sem csináltak :D

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.28. 22:56:32

    @KGyST: Mit értesz komoly alatt? Leszámítva, hogy a "oogle" stringre kiadja a Google-t, míg az Operánál nem?

    Persze a könyvjelzőkeresőben, jegyzetekben, illetve levelezőben akár több tízezer elem között nem okoz gondot az inkrementális keresés (a sebesség sem), úgyhogy ennek implementálása bármikor megtörténhet.

    Ezen kívül mit nyújt a Firefox-féle awesome bar? Leszámítva, hogy ha megtelik a gyárilag beállított history limit és beimportálom a közel ezer könyvjelzőmet akkor 2-3 másodpercig tölt, mire elkezdi pakolni az ajánlásokat.

    KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.29. 08:09:17

    @penge™:
    Én kifejezetten kis/régi gépeket használok, a Firefoxról is sebességi problémák miatt álltam át az Operára, de ez abszolúte nem az Awesomebarral volt kapcsolatos, hanem a javascript-motorral, az Opera és a Chrome is villámgyors, ha a Firefoxhoz viszonyítom.

    Egyébként ami hiányzik, de nagyon, az nem a szöveg belsejében keresés, hanem a csak a URL-ekben keresés helyett a URL-ekben és a szöveges címekben keresés, ennek a hiánya szinte használhatatlanná teszi a programot.

    Van egy rakás site, pl az Index fórumai, ahol a topikcímek nem ldomainnevek, hanem a könyvtárstruktúrában jelennek meg, na, ezt abszolúte nem lehet az Operának megtanítani. Index fórumra csak akkor megy, ha azt írod, h "forum.index..." (arról most nem beszélve, hogy van egy rakat más fórum is, ami ugyanúgy kezdődik), és akkor még mennyire vagy a topik címétől.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.29. 08:48:11

    @KGyST: Érdekes. Én most kipróbáltam, hogy címrészletre kerestem és megtalálta. i0.simplest-image-hosting.net/168bf183b2abe8bc9188aacc163dd507/b10.png

    De YouTube-nál ugyanez van, ott sincs az URL-ben cím (még permalink sem, amit itt sem jelölt ki a _ karakter miatt), mégis rákeres.

    Egyébként ha már a címkeresőt felhoztad én például ezt utálom, de ezt nem tudom, hogy bug, vagy invalid kód miatti probléma, de ezzel rendszeresen találkozom: i0.simplest-image-hosting.net/168bf183b2abe8bc9188aacc163dd507/median.png

    Most azért kerestem a "median" szóra, hogy megmutassam mire gondolok, de rendszerint bármi másra keresek, például egy ITCafé cikkcímre, akkor is előjön. Van, mikor csak az első alkalommal, utána ha visszatörlök, majd újra rákeresek már nem.

    KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.29. 12:06:31

    @penge™:
    Egyébként most, hogy mondod, én is kipróbáltam, és valóban, címeket is keres, csak teljesen rossz találatokat (talán régen jártam ott típusúakat) hoz fel, nem azokat, amiket minden nap látogatok, ezek szerint talán a frecency -vel van a baj. Vagy tudja a som.

    Tényleg nem értem, mi baja.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.29. 12:11:46

    @KGyST: prohardver.hu/tema/opera_bongeszo_2/hsz_9632-9632.html

    A hsz írása óta a relevancia terén sokat javult, de még mindig nem az igazi.

    Teddy Beer 2011.07.29. 12:20:41

    @penge™: "ha még ők fizetnek"

    Az Apeh felé azzal nehéz lesz elszámolni. :D A pingidők meg inkább a multi fps-ben izgalmasok. Mobilnettel én el tudtam érni 50-et is amcsi és holland szerver felé, ha nem korlátoztak a YT mániám miatt, de 90-essel is lehet játszani, netezni meg pláne. Kábeles meg szép hogy gyorsabb. Mobilnetről mentem át a kábelre, szóval ilyen is van.

    KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.29. 12:30:42

    @penge™:
    Ha ezen csiszoltak, akkor átmegyek a 11.50 alá és megnézem, hátha, csak Win alatt nagyon csúnyán omlott össze a 11.50, most valami miatt megjavult szerencsére, csak azóta kezdtem a linuxos gépeket is 11.10-ről 50-re frissíteni.

    Thx

    KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.29. 13:19:17

    Elég érdekes, mert ha a legördülőben az előzmények keresését klikkelem, akkor 5-ös népszerűséggel a legelső találat, csak épp egér nélkül ezt pont nem lehet előszedni, a default találati listában meg mások vannak az első helyen :-/

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.07.29. 13:28:56

    @Teddy Beer: Pedig rendszeresen bevett gyakorlat. Például akcióban 5990-ért kapsz netet, telefont és TV-t, ha pedig csak a netet kéred (ugyanazt a sebességűt), akkor a listaár szerint mondjuk 7990 csak kizárólag a net.

    Teddy Beer 2011.07.29. 13:39:47

    @penge™: Ez a hűségidő lejárta után már nem áll. Ismerem a céget.

    LoMAX 2011.07.29. 15:20:35

    Ezzel az előzetessel végre a Netvibes is megy, akkor előzőekben volt olyan hiba, amiért nem töltötte be az oldalt rendesen.

    fatal 2011.07.29. 17:08:34

    Ha új fülön nyitok egy letöltést, akkor csak nekem szokott néha a mentéskor összeomlani? (Az ezelőtti build is ezt csinálta)

    RaidX 2011.07.29. 19:31:45

    @Teddy Beer: Igaz, én most készülők tőlük megválni 6 év után. De a hűségidőt minden évbe meglehet hosszabbítani és az akkor érvényes akciós árral vagy egy évig ismét.
    Ide ért hozzánk a DIGI és feléért dupláját adja.

    fatal 2011.07.29. 23:59:04

    Nem tudom mit műveltek, de evvel a builddel az ETR is szar (ELTE). Belépés után összecsúszik a hasáb, 11.5-tel tökéletes.

    Teddy Beer 2011.07.30. 12:41:44

    @fatal: Illeszkedést próbáld meg. Nálam a 11.5-el is trágya.

    fatal 2011.07.30. 23:20:10

    @Teddy Beer: Nálam tökéletes, szerencsére, így most visszatértem arra, de mindjárt megnézem az illeszkedést. Bár ha jól tudom azt meg nem lehet oldalspecifikusan állítani.

    fatal 2011.07.30. 23:22:36

    @Teddy Beer: Semmi nem történik az illeszkedés hatására.

    kpityu2 2011.08.01. 11:23:05

    index.hu/tech/2011/08/01/akinek_van_esze_nem_hasznal_internet_explorert/
    :DDD

    Bár meg kell mondanom, hogy az Operával mindig van egy kis szívás. Most pl. a 11.50 után nem nagyon akar frissíteni a renderelő motor. Gyakran le kell küldenem a tálcára és vissza, hogy kirajzolja az oldalakat.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.01. 12:50:37

    @kpityu2: Az utolsó mondat a lényeg. A korreláció azzal magyarázható, hogy a többi böngészőnél különböző okokból (pl. konformitás, vagy ott van az illető orra előtt, vagy minden második oldalon látja a bannert) az alacsonyabb IQ-val rendelkezők lehúzzák a statisztikát.

    Hasonló ahhoz, amit már évek óta mondtam. Hogy minél nagyobb valami piaci részesedése, annál ingadozóbb is, mert az egyéni preferencia alapján választók csak pár százalékot fognak kitenni, legyen az Opera, Firefox, Chrome, IE vagy Safari.

    Az Operát mivel nem divat használni, leginkább azok fogják használni, akik egyéni preferencia alapján döntöttek mellette, ez pedig már a magasabb intelligencia jele.

    De ez minden böngészőnél adott. Ha valaki, legyen akár PhD végzettségű, csak azért telepítene Windows alá IE9 helyett mást, mert "ciki IE-t használni", pedig az igényeit (heti néhány alkalom, max. Google keresés, időjárás és tőzsei hírek) kielégíti, akkor nem lenne intelligens, nem pedig azért, mert IE-t használ.

    Mellesleg pár megjegyzés:
    - Az IE8-at használók IQ-ja magasabb, mint az IE9-et használóké. Szóval megvan a jövőheti cikk témája, avagy "Az XP-t használók intelligensebbek, mint a Vistát/Win7-et használók." :D
    - Valamelyik másik oldalon épp a Safarit hozták ki győztesnek: www.kulturpart.hu/rengeteg/25446/mekkora_az_iqd_megmondjak_ha_megmondod_mivel_bongeszed_a_netet
    - A csatolt PDF-ben a diagram IQ-s része 1-től 99-ig terjed. 50-es IQ alatt kár bármit is mérni. Ez csak azt mutatja, hogy nem voltak a helyzet magaslatán, akik mérték, mert gondolom páran beleuntak és otthagyták, vagy befejezték, de kattintgattak mindenfelé, ezért jött ki ennyi alacsony eredmény. Ezeket nem kellett volna belemérni. 99-től pedig tarthatott volna tovább a diagram. Bár akkor látványosabb lenne, hogy a Firefox 62-es, a Chrome pedig 83-as IQ-nál tetőzik.

    Egyébként RAM mennyi van a gépedben? Mert ez jellemzően amiatt van, ha a tálcára leküldés segít.

    Zsüi_ 2011.08.01. 13:25:25

    @penge™: " A csatolt PDF-ben a diagram IQ-s része 1-től 99-ig terjed. 50-es IQ alatt kár bármit is mérni." A mért eredmények normálja látható a grafikonon. Tehát nem tényleges számok, hanem a legkisebb a leggyengébb, a legnagyobb a legerősebb pontszámot reprezentálja.

    kpityu2 2011.08.01. 13:27:54

    @penge™: Jó, hát a statisztikán én is csak mosolyogtam. Nyilván az egzotikusabb böngészőket a válogatósabbak használják, ami önmagában is szelektál.
    RAM: 512 MB. Eddig is ennyi volt, de csak most csinálja a 11.50-el. Chrome nem csinálja. ;)

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.01. 14:32:33

    @kpityu2: A sebesség és teljesítmény növelésével növekszik a memóriaigény is. A Ragnarök csökkenteni fog valamennyit, ahogy a 3-mal korábbi 12.00 snapshotban is csökkent valamennyit a memóriaigény.

    Sajnos már az én 2 gigám is kevés nemhogy 512, az már tényleg őskövületnek számít 2011-ben.

    Annyit tudsz tenni, ha nincs keret a gépfejlesztésre, hogy visszafogod kicsit az Operát a következő tippek alkalmazásával: magyaropera.blog.hu/2007/04/04/10_tipp_az_opera_9_gyorsitasara

    Ha az sem segít, a memória cache-t is vedd vissza automatikusról.

    De első körben javaslom a beépülők ritkítását, az urlfilter.ini bővítését, az On Demand Plugin (gyári Flashblock) használatát és az operaprefs.ini újragenerálását, ha már régóta frissítesz verzióról verzióra.

    Ezek csodákra képesek önmagukban is.

    A kiegészítőket és userJS-eket is átnézheted.

    Dzsini 2011.08.01. 15:49:51

    A memória cache automatikusról átállításával viszont érdekesen villogó hátterek jelenhetnek meg különféle oldalakon.

    atomgoa 2011.08.01. 16:02:59

    Nahh...itt a végső bizonyíték :)))

    "A kanadai Aptiquant elemzőcég több mint százezer önkéntes bevonásával végzett nagyszabású kutatásában azt vizsgálta, van-e összefüggés az internetezők intelligenciahányadosa, illetve az általuk használt böngésző között. (...) "

    index.hu/tech/2011/08/01/akinek_van_esze_nem_hasznal_internet_explorert/

    kpityu2 2011.08.01. 16:23:43

    @penge™: Nem hiszem, hogy ez okozná. Teljesen csupasz az Opera, és ha csak egy oldal van nyitva akkor is ezt csinálja, még ha van is memória. Persze a gépem már nem mai, de akkor is ejnye-ejnye. Amúgy köszi a tippeket, átnézem.

    fatal 2011.08.04. 22:37:10

    @Fénnyel teli esernyő: És az ETR abban is szar. Nem tudom mit műveltek Operáék. Reménykedem, hogy a végelges verzióban jó lesz.

    Mr. Moody (törölt) 2011.08.05. 18:58:43

    @atomgoa:

    Internet Explorer IQ study found to be a hoax

    A so-called study that appeared on the Internet last week that claimed to show that Internet Explorer users had lower IQ scores than users of other web browsers has now been exposed as an elaborate hoax.

    www.neowin.net/news/internet-explorer-iq-study-found-to-be-a-hoax?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+neowin-main+%28Neowin+Main+News%29

    Fénnyel teli esernyő 2011.08.05. 19:11:12

    @Mr. Moody: ezt már 3.-án lehozta az index. De így teljes.

    knorbert 2011.08.05. 21:33:42

    hmmm.. ehhez a statisztikához mit szóltok?
    blog.tsabeeka.hu/2011/08/03/a-google-lenullazza-az-operat/

    én ha fel is hagyok végleg (már elkezdtem visszaszoktatni magam a FFoxhoz) az Operával, nem (elsősorban) a g miatt lesz, hanem az egyre lassuló fejlesztéssel, egyre kevesebb előzetessel, egyre idegesítőbb állandó memóriában ragadással kilépés után és hasonlóak miatt...

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.05. 23:40:46

    @knor: 1. A Google eddig is leszarta az Operát.
    2. Most hivatalosan is beismerik (=nem sunnyognak).
    3. Nem alapítvány ez, hogy támogatni kelljen, egyszerűen csak szabványos oldalakat kell csinálni. Az pedig folyamatosan pozitív irányba halad, ha lassan is, de töretlenül is. Már az MS is ebbe az irányba megy gőzerővel (IE9, IE10). Ráadásul a HTML5 parserrel minden böngészőben UGYANÚGY jelennek majd meg a HTML5-ös oldalak, beleértve a CSS3-at és az EcmaScript5-öt is.

    4. Ha én felhagyok végleg az Operával az abban a pillanatban lesz, amint megjelenik egy Firefox olyan sebességű GUI-val (amely szintet 30-40 kiegészítő után is tudja hozni), mint az Opera.

    Vagy megjelenik egy Chrome annyi fícsörrel, mint az Opera. Ez utóbbi vicc volt, ez biztos nem fog bekövetkezni, ahogy egy gyors GUI-val rendelkező Firefoxra sincs túl sok esély.

    RaidX 2011.08.06. 09:04:23

    Az általam használt Google szolgáltatások zöme másnál is megtalálhatóak. Lehet leszokok a Gugliról? Igaz sok "nemtetszem" van az Operába de még jobbat nem találtam! IE-től FF-től szinte kiütést kapok! A Chrome meg egy csomó dolgot nem fog tudni soha, amit Operába már megszoktam!
    Egyébként, ha a Gugli szabványos kódolást használ az oldalainál, egyedül az Ativex amit a többiek tudnak Opera meg nem. Szabványos oldallal sok gond nem lehet. Igaz, a docsnál néha írogat, hogy nem megfelelő böngészőt használok, de még mindent megtudtam oldani.

    Mihics Zoltán (Med1on) 2011.08.06. 13:39:59

    @penge™: Én nem bízok annyira a Firefoxos kiterjesztésekbe. Általában az Operánál megszokott gyári funkció minőségét nem hozzák, illetve az sincs garantálva, hogy az új böngésző verzió megjelenésével működőképes marad. Azt viszont el kell ismerni, hogy sokat javult a GUI sebessége, csak még mindig nem éri el az Opera vagy a Chrome szintjét.

    fatal 2011.08.06. 14:06:54

    @RaidX: ActiveX-et nem támogat a többi böngésző sem, csak az IE.

    @Med1on: Nem gyorsult a guija semmit, ugyanaz a lassú trágya, nem is nyúltak hozzá. A js motor gyorsult sokat. Egyszer csak megcsinálják rendesen...

    F34R007 2011.08.07. 10:47:39

    @penge™:

    9-s verzió fogja magával hozni a változásokat , de az idén nem igen esedékes. Lehet egy időben lesz , operába beleteszik a Gpu acceleration-t és Webgl-t, addigra foxi is fel fog mutatni valamit.

    Sigray 2011.08.07. 16:37:57

    Hát...föltelepítettem az Opera Next-et. Engem megvettek a készítők. Hosszú idő után visszatértem az "okos" böngészőhöz.

    Sigray 2011.08.07. 16:54:01

    Nah, egy probléma..Facebookon nem tudok videóklipet linkelni bélyegképpel. Erre valami megoldás?

    Sigray 2011.08.07. 17:51:04

    @Sigray: megoldottam.

    Más: létezik fb photozoom Operára?

    Sigray 2011.08.07. 19:25:13

    @Med1on: fölraktam, semmi nem történik pedig aktív a script.

    MosoMasa 2011.08.08. 16:09:33

    @Sigray: A link után üss egy entert

    Sigray 2011.08.08. 23:30:49

    Megoldódott minden problémám, köszi!

    Zsüi_ 2011.08.09. 11:56:02

    @knor: Azt hiszem csatlakozom ahhoz a válaszhoz, hogy nem változott semmi. Eddig sem támogatták. Csak magukat támogatják igazán, ami logikus is. És persze nekem nem tetszik, de hát ugye ki vagyok én?! Vagy esetleg ezzel a kijelentéssel hirtelen elkezdett nem működni az internet? Nagyjából le***rom a google-t egy ideje. Próbálok a keresőre szűkíteni a használatát. A youtube-ra persze feltévedek időnként. Egyikkel sincs gondom mostanában. A kereső extra szolgáltatásai is működnének ha nem kapcsoltam volna ki. Így persze könnyen beszélek, hogy nem változott semmi, de meg lehet cáfolni. Valaki?

    arqblasio · www.arqblasio.com 2011.08.09. 17:15:53

    az utóbbi időben nagyon nagy lett a csend... vagy csak én érzem így? (esetleg szabadságolás folyik?)

    Zsüi_ 2011.08.10. 10:28:28

    @blasiotm: Nyári szüneten voltak, de állítólag már visszajöttek és dolgoznak.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.10. 10:47:00

    @Zsüi_: Az idei év kivétel a szokásos hagyomány alól, most a szünetben sem állt meg a munka, arra voltak a nyári gyakornokok (többek között). :-)

    Zsüi_ 2011.08.11. 12:04:27

    Tegnap este óta Dragonfly 1.1 RC: POST vizsgálattal, megújult keresővel, mindenki örömére: my.opera.com/dragonfly/blog/opera-dragonfly-1-1-release-candidate-1

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.11. 16:46:21

    Van egy olyan érzésem, hogy a Gmail-ben (és My Opera Mail-ben) megismert csoportosítós nézetet hamarosan viszontlátjuk az M2-ben.

    fatal 2011.08.11. 17:16:44

    Na most már a Chrome kiegben sem szaggat a smooth scroll (pulse algorithmmal) és érkezik a natív simított görgetés is.

    Jó lenne, ha most már az Operában is kijavítanák...

    ata4100 2011.08.11. 18:54:13

    sorry ezért,
    off topic:
    Egyszerűen napok óta nem működik az Opera Unite, valaki megtudja erősíteni, hogy nála sem? Egy két alkalmazást elindít, de a főoldalt, vagy az alkalmazás oldalát már nem hozza be.

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.11. 18:58:48

    @fatal: A piros stíluslappal próbáld ki alul, ahol van a System A, System B, stb, mivel a default Chrome-ban bugos és fekete hátteret eredményez: people.opera.com/rijk/opera/

    Tesztkörnyezet: Chromium 15.0.850.0

    De hogy életszerűbb példát mondjak: YouTube-on is kipróbálhatod, kapcsold be a HTML5 videót és görgess fel/le.

    Beépített smooth scroll-ról valami infó esetleg? Tekintve, hogy egyelőre még a 15-ös verzióban sincs még az about:flags oldalon sem (szemben a Panels funkcióval, amit NEM az Operából nyúltak...)

    ZeGa 2011.08.11. 19:24:28

    @ata4100: Negatív. Nálam működik. Egy-két hete folyamatosan megy, szinte.

    Zsüi- 2011.08.11. 23:10:13

    @ata4100: Nekem is megy. Esetleg nézz szét a tűzfal és a router beállításai közt (ha van).

    fatal 2011.08.12. 00:23:43

    @penge™: Délelőtt ugyanúgy jelent meg mint Operában, ott jó volt (fekete-szürke). Piros stíluslappal szar. De még így is egy fokkal jobb, mint Operában.

    Viszont más oldalakon jó (pl. sg tdu2 topic), Operában ott is szar.

    Linuxos Chromeban van a flagsnél már a devben is beépített, ezekszerint winen nincs.

    ata4100 2011.08.12. 21:28:39

    @Zsüi-: Miután mondtátok, hogy nektek jó, feltettem az Opera next-et és abban már nekem is működik.

    De én mostmár lusta vagyok teljesen tiszta telepítést megint megcsinálni, szóval Unite-ozni a Next-ben fogok.

    Köszönöm a válaszokat. :)

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.12. 22:40:12

    @fatal: Kár, hogy az Adblock még mindig csak elrejt, scripteket még mindig nem tud megbízhatóan blokkolni (lásd: Ghostery-vel kapcsolatos fejlesztői megjegyzés).

    fatal 2011.08.13. 00:08:45

    @penge™: Az adblock plus blokkol, legalábbis a képeket és a flasht. Scriptekhez meg ott a noscript meg a ghostery. :)

    Az opera urlfiltere meg még mindig bugos nálam, de lehet valamelyik translate kieg okozza mert most letiltottam és azóta mintha jó lenne.

    A next meg egyre szarabb, bár ez még nagyon alpha remélem helyrepofozzák a véglegesre (pl. etr). Az etr hibával az a baj, hogy még jelenteni sem lehet, mert csak login után csúszik össze a hasáb, amíg nem lépek be addig jó.

    Hihetetlen egyébként, hogy nincs egy komprumisszummentes böngésző (vagy csak nekem túl nagyok az igényeim).

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.13. 01:42:31

    @fatal: Nem blokkol: getsatisfaction.com/ghostery/topics/chrome_script_blocking_capabilities

    Az URL Filter-t most tesztelem (Opera Adblock), ha nem kell, akkor letiltom egy kattintással, ezzel fehérlistaként funkcionál és mégsem kell az egész tartalomblokkolót letiltanom az adott oldalon.

    Amúgy annyi bug van benne, hogy figyelmen kívül hagyja a UserJS headert (ez nem tudom bug-e, vagy eleve ilyen), a másik, hogy amikor új szabályokat vettem fel a Personal fülön, akkor előbb le kellett tiltanom, majd újra engedélyeznem a kiegészítőt, hogy megjelenjenek a szabályok az urlfilter.ini-ben.

    A többi része homály és a dokumentáció is gyenge.

    Az ETR hibát lehet jelenteni, csak kell keresned egy webfejlesztőt, aki az ELTE-re jár, hogy nézzen rá, aztán ő dokumentálja mi a hiba, amit valaki lefordít nekik angolra és mehet is. De ahogy így elmondtad, talán még egy userCSS-vel is lehetne javítani. Már ha nem dinamikusan generálódik az egész oldal, ahogy az lenni szokott.

    De ha tippelni kéne, ez nem Opera hiba, hanem ők csináltak valami Opera specifikus módosítást, ami a 12.00-ban az új parser miatt feleslegessé vált és még nem módosították (ha egyáltalán fogják a jövőben).

    Néha egyébként én is felteszem magamnak a kérdést, mennyivel egyszerűbb lenne az életem ha megelégednék egy címsorral és egy ablakkal. Te még ne panaszkodj, mert nálad legalább szóba jöhet a Chrome.

    Rugalmas vagyok, ha több az előny, mint a hátrány az extrém dolgokról még lemondok, de ha elkezdem számolgatni...

    Teljesen testreszabható eszköztárak, saját gombok, egyéni menük, billentyűparancsok, egygombos billentyűparancsok, egér mozdulatparancsok + flip gestures, egyéni keresők (POST lekéréssel is), rengeteg kényelmi funkció (pl. tartalomspecifikus környezeti menü, a többi böngészőtől eltérő, normális szövegkijelölés (nem akarja kijelölni a szóközt és a következő sort, ha én NEM húzom oda az egeret), paste and go (billentyűparanccsal), open with..., részletes folyamatsáv), oldalsáv panelekkel, fast forward, oldalspecifikus beállítások (pl cookie szerkesztés, user agent váltás, JS tulajdonságok), gazdag fülkezelési funkciók, fejlett letöltéskezelő, fejlett könyvjelzőkezelő, session manager, weblap módosítása közvetlenül forrásból, normális gyorshívó, előnézeti képek a füleken, visual tabs, periodikus újratöltés, MDI ablakkezelő, modális felugró ablakok.

    Ennyit a böngésző részéről, ezenkívül RSS kliens, email kliens, IRC kliens (ritkán jól jön), jegyzettömb, és Unite is egyben. Mindez sok tabnál a Chrome-tól alacsonyabb memóriahasználattal, alig gyengébb oldalbetöltési sebességgel és nagyon gyors programműködéssel.

    Ezzel szemben amit a Chrome adna: kevesebb oldalkompatibilitási probléma, bugmentes On Demand Plugin megfelelő, kevésbé bugos (és talán hamarabb javításra kerülő) smooth scroll, relevánsabb címsáv.

    Szóval nálam kicsit nehezebb lenne a váltás. A fejlett kiegészítők miatt a Firefox jöhetne szóba egyedül, de ott a forráskód 90%-át át kéne írni, hogy az Opera vagy legalább a Chrome programműködési sebességét elérje és a kiegészítőfejlesztőknek is pár 4-5 éve elhanyagolt projektet újra kéne indítaniuk. De erre ugyancsak kicsi az esély.

    fatal 2011.08.13. 03:15:45

    Nem használom az adblock kieget csak a noadsot, a tartalomszűrő szabályaimat kézzel vittem fel az urlfilter.inibe (mint régen, az urlfilter api előtt). De próbáltam már a kieget (igaz nem ezt, hanem a contenthelpert,de mindegy szerintem) úgyis ugyanolyan bugos volt. Szerencsére ritkán jön elő és egy refresh (vagy egy jobb klikk tartalom letiltása -> mégse) megoldja és eltűnteti a reklámokat de azért idegesítő.

    ETR:
    Faszom rohangáljon annyit az egyetemen, olvasható maradt a weblap, csak olyan mintha mobilról nézném, összecsúszik. :)

    Nem az ETRben van a hiba hiszen a 11.5-tel tökéletes, csak az új snapshotokban esik szét (kb 3 build óta). Nem módosítottak ők semmit szerintem, az Opera hivatalosan nem is támogatott, ennek ellenére egészen eddig problémamentes volt. A fórumon kérdeztem, hogy mi történt a reakció a szokásos: használj FFet vagy IEt.

    "Te még ne panaszkodj, mert nálad legalább szóba jöhet a Chrome."

    Ennek azért elég sok feltétele lenne, de azokat most nem kezdem el sorolni. Időközben az Opera mailt is elkezdtem használni így mégnehezebb lenne a váltás. Csak néha az urlfilter bug rendesen felidegesít :D

    Esetleg elküldhetnéd a saját inidet. :)

    fatal 2011.08.13. 03:20:37

    Egyébként ha már bugoknál tartunk:

    Ahol van speeddial kép és nem ipod-touchként van megadva (ph lapcsalád, sg) ott rendszeresen eltűnnek a faviconok a könyvjelzősávon, egészen addig amíg

    - vagy új fület nyitok
    - vagy megmozgatom (elég elhúzni) a kedvencet és visszateszem a helyére

    Erre nincs valami megoldás, mert idegesítő ez is :D

    penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.08.13. 21:57:44

    @fatal: Ismert hiba. A megoldás az, amit írtál. Az oldalon a webmester átírja apple-touch-ra, ahogy én is átírtam. Hogy mikor javítják, nem tudom. A faviconok nem csak a könyvjelzősávon tűnnek el, hanem az RSS csatornák mellől a Levelező oldalsávon is, az már 10.00 óta jelen van, szóval a javítására kicsi az esély. De a remény hal meg utoljára.

    fatal 2011.08.13. 22:01:05

    @penge™: RSSt nem használok így nem tudtam, hogy ott is eltűnik.

    Sem az sg, sem a ph lapcsalád nem javította ki pedig mindkét helyen jeleztem már.

    fatal 2011.08.15. 20:55:38

    Na újraraktam huszadszor az egészet, most nem init szerkesztettem, hanem a ContentBlockHelper kieget használom (korábban is próbáltam már) és nem tudom mi okból, de végre megszabadultam a reklámoktól.

    Lehet, hogy a linkifier userjsek bugosak? Azokat most nem tettem fel.

    Egyébként egész jó ez a kieg, kényelmesebb, mint a noads, könnyen lehet vele szűrni iframet, css-t, scripteket és css filterekhez ugyanúgy lehet abp listákat importálni.

    fatal 2011.08.16. 01:33:54

    @penge™: Nem mert korábban is próbáltam evvel a contentblockhelperrel (noads nélkül) és akkor is szarakodott. De még volt 1-2 kieg, amit legyalultam most, fene tudja.
    süti beállítások módosítása