Magyar Opera

Kiegészítőkkel kapcsolatos javítások (b1060)

Megjegyzés: Akit csak a Gmail hiba tart vissza a telepítéstől, fearphage készített egy userJS-t, ami javítja a problémát.

Alig 5 nap telt el és máris itt az új előzetes egy szép hosszú listával. Az új fejlesztők nagyon pörögnek. A javítások főként a kiegészítők stabilitását érintik és van néhány Unix rendszerekkel kapcsolatos javítás is.

Az Opera 11 kódneve Kjevik. Következzen a változások listája.

Változások listája (Desktop):

  • DSK-283362 A Java konzol menübejegyzést eltávolították (mivel 10.50 óta érvényét vesztette a különálló Java plugin miatt).
  • DSK-283842 Nem volt Dragonfly-ra vonatkozó billentyűparancs a fejlesztői menüben.
  • DSK-296732 A panel megnyílt az Opera betöltődése közben.
  • DSK-308709 Könyvjelző fájl megnyitása a könyvjelzőkezelőből felülírta az aktuális könyvjelzőfájlt.
  • DSK-310631 A Tab Cycler rosszul rendezte a listát "Lista megjelenítése nélkül" beállításnál, ha a opera:config#UserPrefs|AlternativePageCycleMode 1-re volt állítva (utolsó használat szerinti sorrend).
  • DSK-310760 A Shift+F4 nem jelenítette meg/terjesztette ki a paneleket.
  • DSK-311439 Több elem Linkek panelen keresztüli mentése esetén csak az első elemet mentette.
  • DSK-312121 Nem erőlteti az automatikus frissítést, mikor a felhasználó kikapcsolta.
  • DSK-312801 Újrarajzolási problémák ablakok átméretezése esetén.
  • DSK-313358 Folyamatsáv bizonyos részei hibás értéket mutattak (Document és Total)
  • DSK-314374 Az ablaknak fel kellett volna ugrania ha minimizált állapotban új lapot nyitunk.
  • DSK-315330 Összeomlás Content-Disposition: tartalmú csatolmány közvetlenül Operából történő megnyitás esetén.
  • DSK-315504 Az oldalbetöltődéskor azonnal megjelenő JS alertek el is tűntek.
  • DSK-316696 Rövid URL megnyitása címsorból memory leak-et vagy összeomlást okozhatott.
Tovább...

Opera Mobile 10.1 béta Androidra

Ahogy azt korábban megígérték, a mai napon Android operációs rendszeren is bárki számára elérhetővé vált az Opera mobiltelefonos zászlóshajójának a Mobile-nak a 10.1-es béta verziója. Már korábban is sokszor írtunk róla, ezért bele is vágnék a közepébe.

A Mobile korábban is elérhető volt például Windows Mobile-os, Symbianos vagy Maemós készülékekre, a mai kiadás az első, amit a robotos rendszert futtató telefonokon használhatunk. Natív Mini már korában is volt de talán nem kell ecsetelnem a kettő közötti különbséget...

Mindezt azért is említem, mert az operások sok mindent ígértek, még több mindent vártunk, ehhez képest a legfontosabb újítás mégiscsak az Androidos verzió puszta léte, ami lássuk be, sokkal több a semminél. Nézzük tehát mit kaptunk a böngészővel, illetve azt, hogy mit fogunk még kapni a későbbiekben. Elárulhatom, hogy az utóbbiak listája hosszabb...

Ami a felhasználói felületet illeti, nem meglepő módon az Opera itt is a korábban már többször bemutatott egységes felhasználói felületét vetette be. Ennek következtében platformtól függetlenül nagyon hasonlít egymásra az összes Mobile 10+ illetve a Mini 5+ verzió.

Funkciókat tekintve fontos kiemelni, hogy a fejlesztők bevallása szerint elsősorban a működőképességre és a stabilitásra mentek rá a mostani kiadással. Ezt alátámasztja az is, hogy a Presto motor 2.5.28-as verziója került bele, ami nagyjából az Opera 10.5x szintje. Értelemszerűen az új Carakan JavaScript motor is helyet kapott, viszont ez még a JIT nélküli verzió, noha Symbianra már egy ideje elérhető a teljes értékű változat is. Sebességre lefordítva ez annyit tesz, hogy a Sunspider teszten némileg lassabb, mint az Android 2.1-es gyári böngészőm.

Tovább...

A hét hírei - 2010. november 8.

Az előző hét messze nem volt olyan gazdag, mint az azt megelőző - ezt cikkünk terjedelme is jelzi majd - de nem is volt teljesen eseménytelen.

Opera Mobile: November 9-én Androidra is

Mint a héten kiderült, hosszas fejlesztés után a Mobile első androidos változata, amely a 10.1 béta névre hallgat november 9-én (azaz holnap) válik elérhetővé. Természetesen a jövevényt mi is leteszteljük, amint megérkezik (mondjuk estig azért várni kell).

Az újdonságokat illetően nincs sok információnk: nyilván az egyik legfrissebb Presto motor érkezik majd, feltehetően a Carakan JavaScript motorral, Geolocation API támogatással és két ujjas nagyítással. Szó volt hardveres gyorsításról is, ez a végleges 10.1 része lesz, arra vonatkozóan viszont nem találtam hitelt érdemlő leírást, hogy már a mostani bétában is helyet kap, persze nem lehet kizárni, sőt!

Opera Mini: tovább terjed

A Mini az Opera legnépszerűbb böngészője, a felhasználók száma már egy ideje megelőzi az asztali operásokét is! Nem véletlen, hogy amíg PC-s fronton sereghajtónak számítanak a maguk 2-3%-os részesedésével, addig a mobil üzletágat elég jól kézben tartják - piacvezető pozícióból.

Egyik sikerből jön a másik: az Opera Mini által elérhetővé tett csökkentett adatforgalom sok mobil szolgáltató figyelmét is felkeltette. Paradox módon nekik is érdekük a Mini takarékossága. Egyfelől sok olyan emberhez lehet eljuttatni a - fizetős - mobilnetet, aki eddig nem használta, vagy azért mert drágállotta, vagy mert nem volt hozzá megfelelő készüléke - a Mini mindkét problémán segít.

Tovább...
süti beállítások módosítása