Magyar Opera

UNW 2010: Nyilvános az Opera Link API

A tegnapi nap kevésbé nagy publicitást kapott, de szintén fontos híre az Opera Link API-jának nyilvánossá tétele volt.

Aki esetleg nem ismerné: a Link az Opera szinkronizációs szolgáltatása, amivel egy központi (Opera) szerveren tárolhatjuk könyvjelzőinket, jegyzeteinket, gyorshívó bejegyzéseinket, keresőinket, és - a 10.7-es verzió óta - a tartalomszűrő fájlunkat is. Ezen a központi szerver segítségével aztán minden gépen és eszközön szinkronba hozhattuk ezeket az elemeket. Tehát ha például a telefonunkon lévő Opera Mobile-ban, vagy a céges gépen elmentettünk egy könyvjelzőt, akkor az automatikusan megjelent az otthoni gépünkön is.

Természetesen ez így csak Operák között működik, bár a webes felületen bármilyen böngészővel elérhetjük őket. Ez a felállás azonban a közeljövőben könnyedén változhat, ugyanis a most nyilvánossá tett API éppen arra szolgál, hogy bármelyik szoftverben implementálhassuk a Link kommunikációját

Ez azt jelenti, hogy akár saját hasonló szolgáltatást is indíthatunk, nem kell feltétlenül az Opera szervereire hagyatkozni, de például Firefoxhoz is készülhet olyan kiegészítő, ami szinkronizálja a két böngésző könyvjelzőit (a többi funkció megléte már nem evidens, de elvileg megoldható).

A dev.opera oldalán már meg is jelent egy cikk, ahol a hozzáértők megismerkedhetnek az API-val és néhány gyakorlati példát is láthatnak könyvjelzők lekérdezésére. Az API HTTP kapcsolaton keresztül érhető el, az adatok átvitelére XML vagy JSON egyaránt használható, és képes autentikációra is.

UNW 2010: Opera Mobile Androidra - frissítve

Mint az az Up North Web prezentációkból kivétel nélkül kiderült, az Opera egyik legfontosabb terepe a mobil szegmens, ahol egyenesen piacvezető. Mivel ez a terület egyre növekvő súllyal bír, nem mindegy, hogy mivel rukkol elő az Opera.

Talán a legfontosabb mobilos hír az androidos Opera Mobile bejelentése volt. Igazából azokat, akik figyelemmel követik a cég életét, nem érte meglepetés, hiszen már korábban is többször demóztak Mobile-t futtató Androidos készülékeket. Ezek azonban csak OEM-eknek készültek, az átlagfelhasználók számára hivatalosan nem voltak elérhetők.

A helyzet azonban most megváltozik, mert egy hónapon belül az Android Marketen (a hivatalos alkalmazásbolton) ingyenesen elérhető lesz a Mobile béta verziója. Szerencsére a "kötelező" portoláson túl néhány újítás is helyet kapott benne.

Az egyik csak az Operánál új: a két ujjas, ún. pinch zoom-ról van szó, amit az első iPhone emelt a köztudatba, és azóta minden magára valamit is adó felső kategóriás készülék és böngésző sajátja.

A másik, ennél sokkal jelentősebb változtatás a hardveres gyorsítás implementálása. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a böngésző jobban kihasználja a futtató hardver erejét, másrészt sokkal gördülékenyebbé teszi a böngészést, gondoljunk csak a már említett nagyításra, vagy görgetésre, esetleg a látványos effektusok használatára.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy nyilván a legfrissebb Presto motor dübörög majd alatta, a Symbianra már elérhető Carakan JavaScript-motor társaságában. Mindez megspékelve a szokásos HTML5 jóságokkal, mint a video támogatás vagy a Geolocation.

Az Opera Mini sem maradt ki a jóból, ugyanis az iPhone-os verzió szintén megkapta a hardveres gyorsítást és a két ujjas nagyítást! Utóbbi integrálásával eggyel csökkent az almás telefonon futó verzióval szembeni érvek száma.

Időközben erről a termékről is kikerült egy rövid videó, ahol a fejlesztés vezetőjével beszélgetnek, és pár másodperc erejéig megtekinthetjük a HW gyorsítás nélküli(!) Opera Mobile-t. Külsőre nincs semmi változás, de szerintem jó az úgy. Megerősítést nyert, hogy mind a Mini, mind a Mobile hardveres gyorsítást és kétujjas nagyítást kap az azt támogató platformokon. A nyilvános béta még ebbe a hónapban várható, de sajnos nem garantált, hogy már ebben benne lesz a GPU gyorsítás. A "miért csak most" kezdetű kérdésre az volt a válasz, hogy eddig el voltak foglalva a minél szélesebb készülék-kompatibilitás biztosításával.

Az utolsó 10.70 snapshot (b9071)

Meglehetősen kevés javítással, az is főként a Linux fontokat érinti. Fontos megjegyezni, hogy ebben még nincsenek kiegészítők, azok a 11 alfában lesznek bemutatva először.

Ismert hibák:

Változások listája:

  • DSK-315664 (Unite csak helyi hálózaton működött) - Desktop
  • Gyorsabb indulási sebesség Linux/FreeBSD rendszereken.
  • A font tulajdonságokat a natív környezet alapján állítja be + rengeteg apró javítás - Linux
  • Beállítási lehetőség a fontokkal kapcsolatban - Linux
  • CORE-31343 (Automatikus tesztelés során történt összeomlás javítva) - Core

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.70 b9071):

Videó: Opera 11 alfa akcióban!

Úgy tűnik, a publikus Opera 11 alfa valahol eléggé megrekedt, hiszen még mindig nem lehet letölteni. Találtam viszont egy videót, amin az új változat látható akció közben (2:43-tól)!

Up North Web 2010: összefoglalás

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a mai napon az Opera Software egy sajtónapot tartott az érdeklődők számára, amit Up North Webnek kereszteltek el. Noha a névben nincsen benne, én mégis bátorkodtam betenni az évszámot is. Noha ez volt az első ilyen alkalom, valószínűleg nem az utolsó, hiszen nagyszerű lehetőséget kínál a cégnek arra, hogy termékeit, újdonságait, vízióit a nagyközönség elé tárja, miközben komoly sajtót kap a résztvevő újságírók jóvoltából.

Minket Opera felhasználókat nyilván a legfrissebb termékbejelentések érdekelnek. Későbbi cikkekben részletesebben kitérünk majd rájuk, most csak egy rövid felsorolás erejéig tekintsük át őket. Opera 11 alfa, ami támogatni fogja a kiterjesztéseket, Opera Mobile Android operációs rendszerekre, illetve megnyílt az Opera Link API-ja. Ez a cikk azonban még magára az eseményre fókuszál.

A napot előadásokkal indították, amik különböző témákat érintve végső soron arról szóltak, hogy "ott fenn, északon" az Opera hogyan képzeli el az internet jövőjét.

Az első felszólaló természetesen a vállalat vezérigazgatója, Lars Boilesen volt, aki az üdvözlés és az Opera történetének rövid ismertetése után vázolta a cég kezdetek óta fennálló hitvallását a nyitott, mindenki számára elérhető webről, illetve az internetben rejlő lehetőségekről. Mint mondta, a net csak mostanában nőtt fel, és kezdi beteljesíteni a küldetését.

Nem felejtette el megemlíteni az Opera nagy, és másodpercenként két fővel növekedő felhasználói bázisát, ahogy a mobil piacon elér sikereket és a legnagyobb szolgáltatókkal kötött szerződéseket sem. Alább megtekinthetitek a teljes videót (14 perc).

Tovább...
süti beállítások módosítása