Magyar Opera

Valami jön októberben...

Az utóbbi években bevett szokás lett az Operánál, hogy egy-egy bejelentés előtt komoly hatásszünetet tartottak, amit természetesen egy teaser oldal fellövése előz meg. Ennek a lényege, hogy kíváncsivá tesz, de alig árul el valamit a tervekről. Sokan emlékezhetnek például a Dragonfly bemutatkozására, vagy éppen a Unite megjelenését megelőző kampányra...

Haavard Twitter oldala hívta fel a figyelmemet egy belső my.opera oldalra, ami lakonikus tömörséggel arra biztat, hogy készüljünk a lavinára. Operáról lévén szó, itt nyilván átvitt értelemben utalnak a természeti jelenségre, de az alcímtől sem leszünk sokkal okosabbak. Ez szó szerinti valahogy így fordítható:

A technológia forró-vörös világa friss hűvös levegőhöz jut 2010. október 14-én Oslóban...

Mindemellett még ott az URL-ben a rövidítés, illetve annak a feloldása: Up North Web (kb. net fent északon). Konkrétan nem tudom, mi lesz ez, de ha kicsit körülnézek a korábbi hírek között, akkor az alábbiak passzolhatnak ide:

A fentieket összeadva még érdekes dolog is kisülhet belőle. Vélemények?

Magyarország, jövünk!

És igen! Végre eljött a nap, amire évek óta várnak a magyar Opera felhasználók. Végre foglalkoznak a Szégyenfalon található oldalakkal. Legalább is egy részükkel.

Ez a bejegyzés az "Hungary, here we come" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. szeptember 22-én jelent meg a My Opera blogon.

Hozzáadott patch-ek:

  • PATCH-301 letiltva a böngészőblokkolás a freemail.hu oldalon.

Az Opera magyarországi felhasználási statisztikái hosszú ideje anomália. Mindez egy olyan a régióban, ahol az Opera felhasználói bázisa általánosan magas. Miközben az Opera elég népszerű a határos országokban, Magyarországon jóval alacsonyabb ehhez képest. A Freemail.hu blokkolása kétségtelenül egyike a nyomós okoknak.

Ez a patch hozzáférést ad a teljes oldalhoz, nem pedig csak a Szimplához. Hallvord szinte mindent letesztelt az oldalon, váltogatott előre-vissza a freemail-es ablakok között és a Google Translate segítségével értette meg, mi van az oldalra írva.

Van egy megmaradt probléma még a HTTPS tanúsítványokkal. Egy CA aláírás, amelyet sok bank használ Magyarországon (mi más, mint a Netlock - a szerk), nincs telepítve a forrás tanúsítványok között.

Ezt egyenlőre nem tudják javítani a browser.js-sel, de feltehetőleg a következő verzió(k)ban már benne lesz ez is.

Magyarország, jövünk - Próbáljátok ki az Operát újra!

Megváltozott patch-ek:

  • PATCH-298 HTMLArea RTE sniffer workaround + script betöltési sorrend javítás - Ennek a legtöbb esetben meg kell oldania a régi Rich Text HTML szerkesztő scriptekkel kapcsolatos problémát.
  • 225374/231082, lejátszási problémák a T-online.de oldalon - most már több különböző domain-re is alkalmazza a patch-et.
  • PATCH-285, Engedélyezi a bejelentkezés gombot a Cambrian bank oldalán - Sokkal elegánsabb, ha elrejti az Element.all-t a User Agent megváltoztatása helyett.
  • PATCH-256, Nem Flash-es feltöltő a Google Docs oldalán - Engedélyezi a képfeltöltést a Google Docs összes (korábban csak a dokumentumok szekcióban) oldalán. A probléma, hogy ők megtagadják az alapértelmezett mousedown eseményt a fájlbeviteli mezőben. Operában ez megakadályozza a "select file" dialógus megnyitását. A core javítás már úton van, eközben ez a patch megakadályozza, hogy az Opera mousedown eventet küldjön a file input mezőnek a Google Docs oldalán.
  • PATCH-30, MSNBC-n nem működtek a Flash videók, mert letiltották az Operát. - A domain most az MSN hatásköre alá tartozik. Köszönjük d4rkn1ght-nak, hogy jelezte, a patch már nem működik.

Eltávolított patch-ek:

  • PATCH-236, Az NBC videók működésre bírása - az NBC levette a böngésző szűrést
  • PATCH-156, A stylenanda.co.kr nem volt kattintható - az oldal design megváltozott.

Indítás és leállítás profilozás (b9050)

A mai snapshot egy új eszközt vonultat fel, mégpedig egy nagyon hasznos diagnosztikai eszközt, amelynek használatával áttekintést kapunk arról, mi okozza a lassú indulást és leállást bizonyos felhasználóknál. A fejlesztők remélik, hogy ennek segítségével hatékonyabban és gyorsabban a végére járhatnak ezeknek a nagyon sok változót tartalmazó hibajelenségnek, amely egyben az informatikusok rémálma és sokan csak az ultimate megoldást "Húzd újra a Windowst!" ismerik. :)

Instrukciók Windows esetén:

  • Windows gomb + R (Futtatás)
  • Írd be vagy másold be az Operád elérési útvonalát. Telepített Opera esetén alapértelmezésben: C:\Program Files\Opera\opera.exe vagy 64 bites rendszerek esetén C:\Program Files (x86)\Opera\opera.exe
  • Írd az elérési útvonal végére az .exe-től egy szóközzel elválasztva (idézőjelek nélkül) a következőt: "-profilinglog c:\log\opera.txt"

Természetesen Vistán és fölötte valami olyan útvonalat adj meg, ami nem igényel rendszergazdai jogosultságot, például %appdata%\opera\opera\opera.txt Ha az útvonal nem létezik, amit megadsz a Windows automatikusan létrehozza.

Instrukciók Mac esetén:

  • Indítsd el a Terminált
  • Húzd bele az Opera alkalmazást a terminálba
  • Csatold mellé ezt (idézőjelek nélkül): "/Contents/MacOS/Opera -profilinglog ~/Desktop/opera.txt"

Instrukciók Linux esetén:

  • Futtasd a következő parancsot (idézőjelek nélkül): "opera -profilinglog ~/opera.txt"

Ezután elküldheted a módosítatlan szöveges fájlt csatolmányként a DSK-314250@bugs.opera.com e-mail címre. A fájlt csatolmányként küldd nekik, ne pedig a szövegét másold be a levélbe, így könnyebben tudják kezelni.

Semmilyen személyes információt nem tárol a naplófájl (mivel .txt ezt a bizalmatlanok le is ellenőrizhetik). A blogkommentként csatolt naplófájlok törölve lesznek. [Ez a Desktop Team-re vonatkozik, de a blog.hu-t se rontsuk el vele, inkább használjuk a Pastebin-t - a szerk].

Ismert hibák:

Változások listája (Mac):

  • DSK-313808 (Néhány dialógus eltűnt a főablakban, mikor az nem volt fókuszban)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.70 b9050):

süti beállítások módosítása