Magyar Opera

Devices SDK 2.8 és Devices CDK bejelentés

Amsterdamban jelenleg is zajlik az idei IBC (International Broadcasting Convention) Show. A távközlési iparág seregszemléjén természetesen az Opera is képviselteti magát.

Tegnap bejelentett termékeik közül az egyik ismerős lehet, a másik talán nem. A Devices SDK az Opera alkalmazásfejlesztő környezete, ami moduláris felépítésben - renderelő motor, UI, JavaScript motor... stb. - teszi implementálhatóvá az Operát szinte minden elképzelhető eszközre. Segítségével sokkal könnyebben építhetünk bele teljes értékű böngészőt mondjuk a TV készülékünkbe, vagy fejleszthetünk olyan alkalmazásokat, amik webes tartalmakat jelenítenek meg (például Youtube videó nézegetőt a TV-be). Egy korábbi megjelenés kapcsán már többször is bővebben is foglalkoztunk a témával.

Mint már említettem, maga az SDK nem újdonság a verziószám (2.8) viszont igen. Egyrészt, mert az eddig Opera asztali számozását követte, másrészt, mert ilyen még nem volt, ami új funkciókat sejtet. Ezek nem is hiányoznak, íme egy rövid lista:

  • Presto 2.6 renderelőmotor
  • négyszer gyorsabb JavaScript végrehajtás az új Carakan motorral
  • integráció az Opera CDK-val (lásd később)
  • javított HbbTV támogatás és alkalmazásdisztribúció szélessávú adatfolyamokon
  • új API hardveresen gyorsított videólejátszás integrálásához

Az Opera Devices Content Development Kit (CDK) egy Linuxra elérhető fejlesztőkörnyezet, amivel nem böngészőt, hanem webes alkalmazásokat fejleszthetünk gyorsan és egyszerűen mindenféle mobil és kevésbé mobil eszközre (televízió, képkeret). Lehetőség van ezen alkalmazások hibamentesítésére is a csomag részeként árult Dragonfly javítóeszközzel. Az alapkoncepció szerint elég egyszer megírni a programot, és az többféle TV készüléken vagy más eszközön is használható lesz. A fejlesztéshez ráadásul a céleszközre sincs szükségünk!

A csomag főbb képességei:

  • az Opera Devices SDK összes funkciójának támogatása (integrálva van ugyanis)
  • HTML/CSS/JavaScript/DOM támogatás
  • SVG, Canvas támogatás
  • W3C Widget támogatás
  • HTML5 video és audio támogatása
  • korlátozott RAM mennyiség szimulációja
  • egyénileg konfigurálható képernyőméret a céleszközökhöz
  • honlapok egyszerű tesztelése
  • hibajavítás Dragonfly használatával

A fejlesztőeszközök az Opera hivatalos fejlesztőeszköz-oldalán igényelhetők, de várják az érdeklődőket Amsterdamban is az IBC-n, a Hall 4, A95 standnál.

Opera Mini 5.1 és Windows Mobile

Az asztali 10.62-es verzió mellett a nap másik fontos híre, hogy a javításokkal teletűzdelt Opera Mini 5.1-es verziója immár Windows Mobile operációs rendszereket futtató készülékekre is elérhetővé vált. A főbb újítások:

  • Az Opera Mini már alapértelmezett böngészővé is tehető
  • Nagy képernyő-felbontású (DPI) eszközök támogatása
  • Javított oldalrendezés és betűmegjelenítés
  • Automatikus képernyő-forgatás támogatása
  • További beállítási lehetőségek haladó felhasználóknak

Az új verziót szokás szerint a telefonodról és PC-n keresztül is letöltheted.

További hír az Opera Minivel kapcsolatban, hogy Brazília egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója, a TIM saját márkanéven ("Navegador TIM") szintén elérhetővé tette a világ legnépszerűbb böngészőjét. A konstrukció ingyenes letöltési lehetőséget és előre telepítést egyaránt tartalmaz, mindezt pedig előnyös netezős csomagokkal együtt kínálja ügyfeleinek a TIM.

Megjelent az Opera 10.62

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az Opera ma kiadta asztali böngészőjének legfrissebb stabil kiadását Windows, Linux és Macintosh operációs rendszerekre. Mivel ez még a 10.6x-os széria része, ezért elérhető PPC-s rendszerekre is, de a továbbiakban ezek támogatása megszűnik.

Amint azt a verziószámozás is mutatja, a 10.62 célja elsősorban az apróbb hibák és az ismert biztonsági rések javítása volt. Előbbiek elsősorban a felhasználói felületet, a levelezőt, utóbbiak egy súlyos, DLL-ekkel kapcsolatos biztonsági hibát takarnak. A teljes listát itt találjátok: Windows, Linux, Mac.

A fentiek miatt mindenkinek erősen javasolt a frissítés, aki 10.61-et vagy annál régebbi verziót használ, 10.7 előzetesek esetén a váltásnak nincs sok értelme.

Az új változatot beszerezni az Opera hivatalos letöltési oldaláról, vagy az automatikus frissítés szolgáltatással lehet.

Google Instant Operában

A Google lassan állandó vendég lesz a blogon a húzásai miatt. Először a Gmail, aztán a Docs, majd a Wave, legutóbb pedig a kereső háttér és az új képkereső. Továbbá a Calendar és a Picasa szolgáltatásokkal is gyakran problémák szoktak lenni.

Szerencsére a Google Instant esetében könnyedén orvosolhatjuk a problémát, userJS nélkül egy egyszerű maszkolással.

Menjünk a www.google.com oldalra. Ha a google.hu-ra dob, akkor alul kattintsunk a Google.com in English-re, mert jelenleg még csak ott érhető el ez az új szolgáltatás.

Jobbklikk->Webhely beállításainak szerkesztése...->Hálózat fül->Azonosítás legördülőmenüből pedig válasszuk ki az "Azonosító rejtése Firefoxként" opciót, majd okézzuk le az ablakot.

Frissítsük az oldalt és a Google Instant innentől problémamentesen fog működni.

Az böngészőfüggetlen, hogy csak népszerűbb feltételeknél ad találatot, például:

Google Opera

Ellenben néhány esetben üres marad:

Google Evil

A kevésbé népszerű keresési feltételeknél tehát továbbra is Entert kell nyomni.

Levelező panel a középpontban (b9044)

Ma végre elérkezett a nap és megkaptuk a várva várt titokzatos fícsört, amely a levelező panelt érintette. Teljesen átdolgozták az egészet.

Mail panel

Az új levelező panellel eldöntheted milyen elemek jelenjenek meg és melyek ne. Nem használod a csatolmányok nézetet? Csak rejtsd el! Felülre akarod tenni az IMAP mappákat? Húzd oda! Ezen felül készíthetsz mappákat, amelyekben rendszerezheted az RSS feedjeidet és a leveleidet.

Hírcsatornák

Mostantól anélkül használhatod a Hírcsatornák panelt, hogy be kéne állítanod egy levelező fiókot, ha azt nem használod. A POP fiókok is kaptak egy külön Inbox és Elküldött nézetet.

További újdonságok:

Egy nagy Core frissítés. A Presto motor verziószáma 2.6.34-re változott. Ez különböző javításokat tartalmaz, valamint megújult opera:plugins kezelést. A Unix felhasználók kisebb méretű tar és deb csomagokat kaptak és javult a desktop integráció, valamint megjelent egy --prefix és egy --repackaging kapcsoló a tar csomagokhoz. És persze az elmaradhatatlan Kezdő sáv is végre javítva lett.

Tovább...
süti beállítások módosítása