Magyar Opera

Adblock Updater Operához

Mark Gillespie írt egy kis programot, ami automatikusan frissíti Operában az urlfilter.ini-t azok kedvéért, akik megszokták ezt a funkciót Firefoxban.

A szoftver futtatásához szükséges minimum a .NET Framework 2.0 megléte a Windows-on.

Fontos tudnivalók:

A program 7 naponta frissíti az urlfilter.ini-t és értelemszerűen felülírja az egész fájlt. Tehát ha blokkolsz manuálisan, akkor azt is. De erre is gondolt a fejlesztő. Hozz létre a gyári urlfilter.ini mellett egy urlfilter.localuser nevű fájlt és ebbe írd bele a blokkolt címeket. Ezeket a címeket frissítésnél automatikusan hozzácsatolja az urlfilter.ini-hez, így a manuálisan blokkolt listád is megmarad.

Az Adblock Plus-hoz hasonlóan az automatikus frissítéseket csak újraindítás után tudja alkalmazni, de a függőben levő frissítésekkel az Opera következő újraindításakor automatikusan frissíti az urlfilter.ini-t.

Habár a kis programnak folyamatosan futni kell, de a memóriaigénye 5-600 kilobájt körül van.

A szerveroldali script forrása:

<?php $myFile = "urlfilter.ini"; if(strlen($_POST['addition']) > 1) { $fh = fopen($myFile, 'a') or die("can't open file"); fwrite($fh, "http://"); fwrite($fh, $_POST['addition']); fwrite($fh, "\r\n"); fclose($fh); } else { echo "<script>alert('Twat Alert!');</script>"; } ?> URLFilter Submission Form <form action="<?php echo $PHP_SELF;?>"" method="post"> <LABEL for="firstname">http://</LABEL> <input type="text" name="addition" /> <input type="submit" /> </form>

Adblock Updater letöltése

5 millió tag a My Operán (játék)

Dübörög a My Opera közösségi oldala is, nemrég lépték túl a 4 millió felhasználót, és máris az 5 milliomodikat ünnepelhetik. Legutóbb úgy próbálták érzékeltetni a nagyságrendet, hogy már 3,3 Halálcsillagot meg tudnának tölteni a felhasználókkal, mostanra már 4-nél is lazán.

Az esemény megünneplésére egy érdekes játékot is kitaláltak: írd meg a My Operás bejegyzésben, hogy te hogyan ábrázolnád az 5 milliós létszám nagyságrendjét érdekesen. A Halálcsillagot már lelőtték, úgyhogy itt van még néhány példa, mire gondoltak, mire lenne elég 5 millió ember:

  • Ez több mint Norvégia, az Opera szülőföldjének teljes lakossága!
  • Elég lenne 11.682 USS Enterprise (NCC-1701) csillaghajó legénységéhez a Star Trekben
  • 12 Sziget Fesztivált lehetne velük telezsúfolni.
  • 25.252-szer többen vannak, mint a Tour de France tekerői.

Még egy hír: már készül az új My Opera, a Dexter kiadás fordítása is, úgyhogy ha minden jól megy, a következő frissítéskor már azonnal magyarul láthatjátok az oldalt :)

Operások írták - Dragonfly és az Opera 10.6

Meglehetősen rég volt már, hogy az Opera bemutatta saját fejlesztői eszközét, a Dragonfly-t. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a végleges, 1.0-ás verzió csak nem érkezett meg. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmi nem változott ezen a téren, sőt, a Dragonfly egész szép fejlődésen ment keresztül, csak mi szerettük volna, ha még gyorsabban megy a dolog.

A program egész felépítése olyan, hogy - mint annyi más funkció - szervesen integrálódik az Operába, és erősen épít rá. Ez nem csak a megjelenítésben és az éppen aktuális JavaScript motorban nyilvánul meg, hanem a központi "magban" is, ami a Core protokollon keresztül kommunikál a böngészővel. Ez utóbbit viszont az Opera magjában is implementálni kellett, ami nem kis idő. Az adatok áramoltatása is kényes pont volt, de már ez is megoldódni látszik a JSON támogatással.

Aki figyelmesen követte a korábbi cikkeinket az emlékezetébe idézheti, hogy ezen újdonságok jórészt az Opera 10-es, de még inkább a 10.5-ös verziójával érkeztek meg (lásd JSON támogatás). Azt lehet mondani, hogy mostanra készen állnak az alapok, a Dragonfly immár egy stabil, rendkívül gyors működésű (ezt szinte mindenki kiemeli), erősen multiplatform eszköz, ami nemrég nyílt forrásúvá is vált.

Itt az idő tehát, hogy a stabil alapokra új funkciók kerüljenek. Hogy milyen újdonságokat hozott a legfrissebb, 10.6-os kiadás, illetve pontosan mire számíthatunk a közeljövőben, arról aligha olvashatnánk illetékesebb személytől, mint az Opera egyik ismert arcától, David Storey-tól. Lássuk!

Ez a bejegyzés az "Opera Dragonfly updated for Opera 10.60" című cikk fordítása. Az eredeti cikk 2010. július 1-én jelent meg a Dragonfly blogon.

Azoknak, akik szeretnek vonattal vagy repülővel utazni, tetszeni fog a legújabb Opera Dragonfly frissítés. Az Opera 10.6 kiadásával összhangban a Dragonfly tudását a HTML5-ös alkalmazás gyorsítótár (Application Cache, ismertebb nevén AppCache) funkcióval bővítettük, ami most vált támogatottá a PC-s platformon. Nem ez az első eset, hogy kiaknázzuk a HTML5 család specifikációban rejlő lehetőségeket: korábban az Opera 10.5-től kezdve) a WebStorage funkciót használtuk a felhasználói beállítások mentésére, például az elem kiemelés (element highlight) színének tárolására. a HTML5 JavaScript API-k lehetővé teszik, hogy közelebb jussunk a natív alkalmazások képességeihez.

Tovább...
süti beállítások módosítása