Magyar Opera

Google Suggestion

Nemrég jelent meg az Opera 10.60, amelyben egy új funkció is helyet kapott, mégpedig a Search Suggestions néven elterjedt valami, ami címsorkeresés során már a gépelés alatt próbálja kitalálni mire akarunk keresni és ennek megfelelően kilistázza a legnépszerűbb keresési kifejezéseket/kulcsszavakat.

Ahogy már az Operától megszokhattuk ez a funkció is náluk volt elsőként még valamikor az Opera 7.5 környékén, csak aztán a Google kérésére kivették. Végül pár évvel később a Chrome megjelenése hozta "divatba". Azóta minden böngésző lemásolta majd végül az Opera is újra visszatette ezt a funkciót, immáron a címsoros keresésből is működik.

Már az elején észrevehette mindenki, hogy ez a funkció jelenleg Operában csak a Wikipédiával és a Binggel működik. De mivel az Operában lehet INI fájlokat bütykölni, szinte nincs lehetetlen.

Szóval, van nekünk két search.ini fájlunk. Az egyik a Program Files\Opera\defaults mappában, ahogy a nevéből is következtethetünk ez tartalmazza az alapértelmezett keresőket és minden frissítésnél felülíródik, ahogy a Program Files\Opera mappa teljes tartalma.

Van egy másik search.ini fájlunk az Operás profilunkban, ebbe kerülnek egyszer a saját keresőink, amit egy oldalon lévő keresődobozban jobbklikk->Kereső készítésével csináltunk, valamint itt jelennek meg a fájl legtetején a gyári keresők közül azok, amiket töröltünk, legalul a Deleted=1 sorral. Ezeket ne módosítsuk.

Lépések:

  • Vegyünk fel egy számunkra szimpatikus keresőt, ami nem gyári és tegyük alapértelmezetté. Ezt követően minden gyári keresőt töröljünk (a Find in page kivételével, azt ne töröljük, mert akkor nem fog működni a Ctrl+F-es oldalon belüli kereső).
Tovább...

Hétvégi javítások (b3452)

Változások listája:

  • DSK-306593 - Összeomlás miután megtelt a cache (Mac)
  • DSK-297976-2 - Összeomlás POSIX host feloldáskor (Mac, Linux és FreeBSD)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.70 b3452):

Opera Mini 5.1 és további újdonságok

A Mini egyértelműen az Opera Software egyik legfontosabb fejlesztése, ami szinte minden telefonra elérhető, és - persze bizonyos korlátozásokkal, de - elérhetővé teszi a mobil internetet mindenki számára. A szerver kliens felépítés talán nem világrengető újdonság, de a Minit számos előnyhöz juttatja, aminek áldásos hatásait a felhasználók és a szolgáltatók is érzik.

Utóbbiak például a hálózati terheltségük csökkenésében, vagy éppen az internetfelhasználás jelentős növekedésében. Előbbiek pedig a megnövekedett oldalletöltési sebességben és a kisebb adatforgalomban. Ezt sokan értékelik is, jellemző adat, hogy a Mini immár 3000 különféle mobil készülékre érhető el, és jelenleg világszerte 61 millió aktív felhasználóval rendelkezik - ezzel piacvezető a mobil böngészők mezőnyében.

Eme számos jelenlegi, és a remélhetőleg még több jövőbeli felhasználó bizonyára örömmel veszi tudomásul, hogy ma megjelent az Opera Mini Java-s változatának 5.1-es, javított kiadása. Ez elsősorban a gyengébb készülékek tulajdonosait célozza meg egy újfajta, memóriakímélőbb témával, és további optimalizációkkal. Ezt különösen a Symbian s40 rendszerek használói veszik majd jó néven.

Az okostelefonok tulajdonosai - az összes többi felhasználóval egyetemben - annak örülhetnek leginkább, hogy az Opera egy rendkívül környezetbarát izlandi szerverparkot üzemeltet majd az újonnan épül adatközpontban, ami gyorsabb letöltést, kevesebb fennakadást és rövidebb válaszidőt ígér.

A szerver-kliens felépítés másik vonzata, hogy a Mini használati élménye anélkül is javulhat, hogy a felhasználónak akár csak két szalmaszálat is keresztbe kellene tennie. Erre a szerver frissítések adnak módot, a legutóbbi két ilyen beavatkozásra május 25-én, illetve július 2-án került sor. Mindkettő számos változtatást hozott, elsősorban az oldalkompatibilitás, hibajavítás terén.

A legutóbbi változtatás óta ráadásul már a Mini felhasználóknak is elhozta a Presto 2.5.25-ös verzióját, ami újabb szabványok és ajánlások támogatását jelenti. Persze a Mini jellegéből adódóan nincs szó teljes PC-s felhasználói élményről, de a lemaradás mindenképpen kisebb lett.

Az új Minit letölteni a szokásos helyről, az Opera Mini hivatalos oldaláról tudjátok.

Opera 10.70 apróbb javításokkal

A mai napon, szakítva az eddigi hagyományokkal megkaptuk az Opera történelmének első x.70-es verziószámmal ellátott előzetesét. Sajnos mindössze 3 javítás történt:

Változások listája:

  • DSK-306069 - Google Calendar javítások.
  • DSK-284608 - A Unite már kommunikál a 1900-as UDP porton, ha a szolgáltatásfelderítés ki van kapcsolva.
  • DSK-297976 - Összeomlás POSIX host feloldáskor. (Linux)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.70 b3451):

Hitler és az Opera 10.60

Frissítés: Már van magyar felirat a videón, ami jobboldalt a Captions résznél bekapcsolható!

A következő videót nem az Opera Software készítette, hanem Supacon, ettől függetlenül nagyon kreatív. A videó A bukás - Hitler utolsó napjai című film már-már örökzöld jelenetének átfeliratozásával készült, amelyben Hitler kiakad, mert az Opera gyorsabb, mint a Chrome.

A készítője sajnos nem engedélyezte a captions funkciót, a felirat is égetett, tehát nehéz lett volna lefordítani, ezért angol.

süti beállítások módosítása