Magyar Opera

Opera Mini 5.1 és további újdonságok

A Mini egyértelműen az Opera Software egyik legfontosabb fejlesztése, ami szinte minden telefonra elérhető, és - persze bizonyos korlátozásokkal, de - elérhetővé teszi a mobil internetet mindenki számára. A szerver kliens felépítés talán nem világrengető újdonság, de a Minit számos előnyhöz juttatja, aminek áldásos hatásait a felhasználók és a szolgáltatók is érzik.

Utóbbiak például a hálózati terheltségük csökkenésében, vagy éppen az internetfelhasználás jelentős növekedésében. Előbbiek pedig a megnövekedett oldalletöltési sebességben és a kisebb adatforgalomban. Ezt sokan értékelik is, jellemző adat, hogy a Mini immár 3000 különféle mobil készülékre érhető el, és jelenleg világszerte 61 millió aktív felhasználóval rendelkezik - ezzel piacvezető a mobil böngészők mezőnyében.

Eme számos jelenlegi, és a remélhetőleg még több jövőbeli felhasználó bizonyára örömmel veszi tudomásul, hogy ma megjelent az Opera Mini Java-s változatának 5.1-es, javított kiadása. Ez elsősorban a gyengébb készülékek tulajdonosait célozza meg egy újfajta, memóriakímélőbb témával, és további optimalizációkkal. Ezt különösen a Symbian s40 rendszerek használói veszik majd jó néven.

Az okostelefonok tulajdonosai - az összes többi felhasználóval egyetemben - annak örülhetnek leginkább, hogy az Opera egy rendkívül környezetbarát izlandi szerverparkot üzemeltet majd az újonnan épül adatközpontban, ami gyorsabb letöltést, kevesebb fennakadást és rövidebb válaszidőt ígér.

A szerver-kliens felépítés másik vonzata, hogy a Mini használati élménye anélkül is javulhat, hogy a felhasználónak akár csak két szalmaszálat is keresztbe kellene tennie. Erre a szerver frissítések adnak módot, a legutóbbi két ilyen beavatkozásra május 25-én, illetve július 2-án került sor. Mindkettő számos változtatást hozott, elsősorban az oldalkompatibilitás, hibajavítás terén.

A legutóbbi változtatás óta ráadásul már a Mini felhasználóknak is elhozta a Presto 2.5.25-ös verzióját, ami újabb szabványok és ajánlások támogatását jelenti. Persze a Mini jellegéből adódóan nincs szó teljes PC-s felhasználói élményről, de a lemaradás mindenképpen kisebb lett.

Az új Minit letölteni a szokásos helyről, az Opera Mini hivatalos oldaláról tudjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr692139491

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Opera Mini 5.1 és további újdonságok 2010.07.09. 05:56:46

A Mini egyértelműen az Opera Software egyik legfontosabb fejlesztése, ami szinte minden telefonra elérhető, és - persze bizonyos korlátozásokkal, de - elérhetővé teszi a mobil internetet mindenki számára. A szerver kliens felépítés talán nem világrengető…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2010.07.08. 22:08:59

LG Cookien még mindig nem megy a landscape mód, pedig a béta óta legalább 3 bugreportot küldtem el ezzel kapcsolatban (és tudom, hogy más is, mert egy telefonos fórumon legalább 100-an panaszkodtunk).

ha így folytatják ezt is, mint az asztalit, hamarosan elveszítenek egy évek óta Opera hívőt. engem.

Darkcomet 2010.07.08. 22:17:10

Symbian s40 nincs, csak series 40 (s40). Ez nem okostelefon kategória, a sima javas nokiák platformja.

kisakisa 2010.07.08. 22:35:55

A Nokiámon sincs landscape mode. Ez egyszerűen nevetséges, bevallom, nem értek hozzá, de mi a fenéből állna, hogy legyen? A többi tetszik meg minden, de most komolyan...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.08. 22:49:36

@Bruzsy: Közös kód.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Teccsner Jani utolsó nagy tévedése az volt, hogy a megfelelő kvalitású vezető helyett egy barátnak adta át a stafétát és ez a 15 éves hagyatékába fog kerülni. :(

email 2010.07.09. 00:31:28

@penge™:
Én is úgy érzem, hogy kezdenek rossz irányba elmenni a dolgok, és nem is a sebesség vagy a temérdek új funkció hiányzik, hanem a megbízhatóság. Én a Mini-től kezdve a Mobile-on át a Desktop verzióig minden Opera böngészőt napi szinten használok és egy nagy közös tulajdonságot látok jelenleg: bug, bug, bug. Egy szerencséjük van, hogy még így is a legjobbak, bár ez lassan már inkább a konkurenciát minősíti.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.09. 00:39:42

@email: Ha már Mini-s post lenne egy Mobile-lal kapcsolatos kérdésem.

Van ugye a csillag nyomvatart jobbra-balra parancs a fülek jobbra-balra léptetéséhez. Ez nálam nem folyamatos.

Úgy értem csillag benyom+ egyet valamelyik irányba, lép is EGYET, de utána fel kell engednem a csillagot, hogy újra lépjen valamelyik irányba. Tehát nem olyan, mint például a Flip Gestures, hogy az egyiket nyomvatartom, majd csak a másikat kell nyomogatnom, hanem újra és újra lenyomni mindkét gombot.

Ez nem tudja valaki, hogy bug vagy fícsör?

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.07.09. 00:53:57

Nem tudtok valamit az Opera Mobile kiadásról? S60v3 fp1 re?

hmarcy 2010.07.09. 01:11:50

@penge™: Ok, közös kód = közös hibák, de ekkor már jobban örülnék ha gyakrabban lennének új Mobile verziók a javított közös kódrészletekkel, (mini-nél elég ritkábban, hisz az szinte csak egy felület a szerveren futó operához, ami ugye frissülget)...

A fülváltás ilyen ismételgetésére meg szerintem nem gondoltak, mivel az egyszerű felhasználók lusták megjegyezni pár kombót, és a feljövő menütől való félelem miatt messze elkerülik a */# gombokat :D
Szerintem 1-2 kódsor lehet, fel kéne írni vmiféle wishlist-re ha van ilyenjük :)

hmarcy 2010.07.09. 01:42:54

@Namelesske: Valahogy úgy sejtem hogy nem lesz új.
Ez a kiadás Mini (kliens) igényeit csökkentette (felbontás,memória), emiatt erősen mini-specifikus részek frissülhettek, így nem hiszem hogy a Mini eme frissülése bizakodásra adna okot új Mobile kiadás szempontjából (sajnos)...

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.07.09. 03:35:18

@hmarcy: közös kód = közös hibák,

Fu de még hogy... nekem az Expressz omlik symbianon is XD

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.07.09. 03:48:46

@Namelesske: Amit elfelejtettem, ami a legidegesítőbb a mobile ban, hogy ha úgyhagyod véletlenül a háttérben multitassk os lévén, és futvamarad, fogja és összeomlasztja a symbiant, újraindul az egész....

Van RAM a telefonomba rendesen 96 MB... és én arra gyanakodok, hogy szivárog, mert egyedül még az Opera volt képes kiiratni, hogy memória megtelt zárjon be alkalmazásokat, mikor csak az opera futott... és a háttérbe annyira szivárog, hogy bámm újraindul az egész.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.09. 03:55:54

@Namelesske: Akkor nálad van valami baj vele. Operában 6-8 lap nyitva van simán, eközben két oldalt betöltök a Nokiás gyári böngészőben és már kínlódik, hogy nincs több memória.

Viszont olyan már volt, hogy kifagyott. Régen ilyenkor nyomvatartottam a piros gombot pár másodpercig és kilőtte a processzt, most meg a piros gomb a kikapcsolás, úgyhogy baszhatom. A "c" meg nem jó erre. A FileExplorer meg nem teljesen kompatibilis még a 3rd-vel. Például a taskmanager része sem.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.07.09. 04:52:31

másnak is csinálja ám...

Nem tudom hogy tudsz 6-8 lapot kezeni.

Nekem 3 is kín.

A gyári webkites kaszvaty meg kb olyan mint az ie ritkán de kell.

email 2010.07.09. 08:21:10

@penge: Szerintem az utóbbi, bár erről nem tudok nyilatkozni, mivel a Qwerty-s WinMo gépek egy részén egyátalán nem mennek a billentyűparancsok. Simán lehetne csinálni egy Opera Mobile hibalistát is. :) Az is "vicces", hogy a szintén WinMo-ra szánt natív Mini még mindig csak béta, és persze úgy is működik.

2010.07.09. 09:05:16

iOS verzió mikorra várható?

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.07.09. 15:38:32

Kipróbáltam a minit, symbianon. Nagyon gyors, sokkal gyorsabb mint a mobile, turbóval vagy anélkül is :D :D...

Csak nekem nagyon tákolmányak tűnnek a java programok a telefonra... :S Darabos az egész...

Szóval mobil rulz

Dixon 2010.07.09. 17:07:15

Valaki nem olvasott valamit az androidos Opera Mobile-ról volet egy Beta videó régen de azóta semmi a Mini jó lesz ha mobilneten nyomom de általában lesz wifi és oda normális kell. Jövő héten lesz meg a teló SDK-n nézem a felhozatal, de a gyári, a Delphin és a Skyfire sem annyira szimpi.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.07.09. 17:17:47

@Namelesske: Symbianra van (béta) natív Mini is, ami nem Java alapú.

@Dixon: Sajnos hallgatnak, mint hal a szatyorban, de remélem dolgoznak rajta. Én egy 10.5-öt várok...

Dixon 2010.07.09. 18:50:50

@cousin333: Köszi az infót akkor én is csak reménykedni tudok, hogy szép csendben fejlesztik. Viszont arról te nem hallottál hogy brand-elve adják vagy gyártoknak vagy szolgáltatóknak, mint mondjuk a T-Mobile-nak anno a Web'n'walk-hoz?
Mert ilyet mintha olvastam volna, bár ez szerintem hülyeség Androidhoz főleg.

ZeGa 2010.07.09. 19:08:01

@cousin333: Tudsz dobni egy linket arra a natív symbianos minire, mert nekem most még valahogy a gépelés is nehezemre esik..., előre is köszi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.09. 19:42:40

@ZeGa: Nincs natív Symbianos Mini, akkor már használnám azt is. Csak Javás van. Nekem meg van egy olyan becsípődésem, hogy Java alapú cuccokkal nem fertőzök Symbianos készüléket, mert mert már többször előfordult régebben aztán onnantól mindig jöttek a lassulások, a nem induló programok és a többi.

Ha meg a programnyelv implementációja hulladék (Symbian-on, mivel S40-en és más telókon, mint Sony Ericcson, vagy Samsung bajom nem volt velük), akkor a világ legjobb webfejlesztője sem tud csodát tenni.

A Java meg már csak ilyen asztali OS-eken is. Windows alatt szar, Linux alatt tűrhető, OSX alatt pedig még nem volt szerencsém hozzá.

email 2010.07.09. 19:57:01

Ha már mobilok:
Már mobiltelefonok számára is elérhető a YouTube HTML5 kompatibilis videókat felvonultató változata.
mobilarena.hu/hir/elkeszult_a_youtube_html5_kompatibilis_valtozata.html

Ideje, hogy az Opera Mobile is megkapja a HTML5 támogatást. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.07.09. 20:57:30

@ZeGa: Bocs, elnéztem, Symbianra tényleg nincs, csak WinMo-ra, iPhone-ra és Androidra.

fberci 2010.07.09. 21:01:18

Másnak se működnek az elmentett oldalak a frissítés óta (S60v5)?

A Mobile nálam is csak elég minimális számú tabot bír (ezért használom a Minit).

ZeGa 2010.07.09. 21:28:01

@cousin333: @penge™: Tudat alatt gondoltam, hogy nincs... :)

Darkcomet 2010.07.10. 15:50:17

Mostanában, pláne, ha tapimobilt használok, áttértem erre az online webtömörítéses cuccra: skweezer.com
Ez ugyan azt csinálja, mint az Opera Mini, csak online. A weboldalak tömörítésében kb. ugyan az a hatásfoka, mint az OM-nek. Több füles böngészést nem tud, de ezt leszámítva teljesen jól használható. Egy bibi van csak vele, a blog.hu-n korlátozott módon, de hozzáfér alapból az admin felülethez. :-)

Teddy Beer 2010.07.10. 19:43:30

Egy kicsit más lett a megjelenítés. Kisebbek lettek az érintőképernyős gombok illetve van már árnyékolt szöveg, meg úgy általában, mintha mások lennének a fontok.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.07.11. 11:28:33

Előbbi valószínűleg a Mini 5.1, az utóbbi pedig a Presto 2.5-ös frissítés hatása.

email 2010.07.11. 11:32:54

Egyébként a Skyfire megszüntette a 1.x-es verziók támogatását a Nyugat-Európán kívüli országokban, úgyhogy mi is kiestünk a támogatott országok sorából. Ja, és WinMo-ra az 1.5 a legújabb elérhető verzió, gondolom a következményeket nem kell ecsetelnem...

hmarcy 2010.07.14. 13:25:59

Kijött Androidra is ez a verzió: my.opera.com/operamini/blog/2010/07/14/opera-mini-5-1-for-android-is-here
A munkamenet visszaállítás itt érdekesen hangzik :)
süti beállítások módosítása