Magyar Opera

A hét hírei - 2010. október 30.

Két és fél évvel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés a Magyar Opera blogon, nevezetesen, hogy egy cikkben összefoglaljuk az Opera körüli történéseket, különös tekintettel az olyan "kis színesekre", amik önmagukban aligha érnek meg egy cikket. Vagy csak egyszerűen időhiány miatt nem kapnak, nekik is jobb egy ilyen hírben szerepelni, mint sehogy.

A dolog nem egyedülálló - mondjuk annak idején sem volt az - az Opera fejlesztői közül például Haavard is indított hasonló sorozatot a saját blogján, ami számunkra egyszersmind információforrásként is szolgál. Olyan szempontból is jól jöhet a "feltámasztás", hogy mostanában azért elég sok minden történik az Opera háza táján, és talán több információ is áll rendelkezésre, például a Twitteren.

Opera Mini: 71,2 millió felhasználó

A hét közepén menetrendszerűen megjelent az Opera által kiadott State of the Mobile Web riport legfrissebb kiadása. Ezúttal 2010. szeptembere volt a fókuszban. Ebből kiderül, hogy az Opera Minit - a világ legnépszerűbb mobilos böngészőjét - már több, mint hetvenmillióan használják, a konkrét érték 71,2 millió, ami bő 7%-os növekedést jelent egyetlen hónap alatt, így a létszám a tavalyi adatokkal összevetve pontosan megduplázódott.

Ez a növekmény persze az oldalletöltésekben is megmutatkozott, hiszen ezek száma már alulról nyaldossa a 37 milliárdot - szemben a múlt havi 34 milliárdos értékkel. A letöltött adatmennyiség növekedése még ezt is túlszárnyalja. Augusztus hónap 490 terabájtjával szemben szeptemberben már az 535 terát is meghaladta, ami 8,5%-os növekedést jelent, az elmúlt egy évre vetítve pedig 135%-ot. Ez különösen annak fényében szép eredmény, hogy augusztusban eggyel több nap szerepel a jelenleg érvényes naptárak alapján.

A legjelentősebb Mini-használó országok listáján sorrendben Indonézia, Oroszország, India, Kína, Ukrajna, Dél-Afrika, Vietnam, az Egyesült Államok, Nigéria és Brazília szerepel. Európából az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Lengyelország és Németország került még be a legjobb 20 közé, Magyarország nem meglepő módon nem szerepel a listában (sőt, még az EU Top 10-ben sem, ez azért már kellemetlenebb). Amiből egyébként az is kitűnik, hogy a mobil eszközök használata különösen a nagy népességű, fejlett államok mellett a kevésbé fejlett infrastruktúrájú területeken is - a "rendes" netkapcsolat hiánya miatt - roppant jelentős, sőt!

Bár ezeket a havi jelentéseket már évek óta publikálják, csak az utóbbi időben szoktak rá arra, hogy a felhasználók által az Opera Mini tömörítő eljárása révén elért adatköltség-megtakarítást is kiszámítsák. Ennek során egyszerűen az adott országban átlagos tarifákat és az adatforgalmat vetették össze. Érdekes látni, hogy míg Brazíliában 1 MB adatforgalom átlagos költsége 0,06 amerikai dollár, az Egyesült államokban mindez 2 dollár. Átlagosan a Top 10 ország adatai alapján a költség fél dollár körül alakul, ami globálisan, a teljes Mini-adatforgalmat tekintve havi $2,2 milliárdnak felel meg - ez éves szinten $27,4 milliárd!

A teljes jelentést szokás szerint elolvashatjátok az Opera honlapján, ahol a fentiek mellett a Top országok telefon népszerűségi listáját is megtaláljátok. Fontos újra kihangsúlyozni, hogy az Opera statisztikái kifejezetten pontosak, hiszen a Mini működési elvéből kifolyólag az adatok minden bitje keresztülmegy az Opera szerverein.

Opera Mini: natívan Symbianra is

A fentebb ecsetelt komoly sikereken felbuzdulva - és követve az okostelefonok terjedését - az Opera az utóbbi időben kiterjesztette az egykoron teljesen Java alapú Minit. Ez úgy kell érteni, hogy sorra jelentek meg a Mini kliensének az adott platformra jellemző programnyelven megírt verziói. iOS-re ez volt az egyetlen út - az Apple fejlesztői filozófiája miatt - de az Androidos és Windows Mobile-os verzió is profitált a változásokból: a szoftver gyorsabb, stabilabb lett, és jobban illeszkedik az őt futtató környezetbe.

A fent említett három rendszer után végre a - Nokia révén még - legnépszerűbb rendszer, a Symbian S60 is megkapta a maga verzióját a natív Mini 5.1 béta verzió formájában. Az újdonság hozza a már máshol megtapasztalt fejlődést: gyorsabban indul, javult az oldalbetöltés teljesítménye, támogatja a natív szövegbeviteli módokat és jobban integrálódik a rendszerbe, ráadásul minden eddiginél több készülékkel kompatibilis.

Az új verziót - az egyidejűleg az Androidhoz is kiadott frissítéssel egyetemben - szokás szerint az Opera oldaláról érhetitek el.

Opera Devices: A Leadtek is a Devices SDK-t választotta

Az Opera egyik fő megélhetési forrása a renderelő motoron alapuló rugalmas fejlesztői rendszer, az Opera Devices SDK, ami már sokadik iterációját éli, és amit nemrég mi is bemutattunk. Segítségével a gyártók fejlett web alapú felhasználói felületeket és alkalmazásokat hozhatnak létre, viszonylag alacsony költséggel és energiabefektetéssel, ami az alapelvnek - és persze az Opera technológiájának - köszönhetően multiplatform jellegű. Sok különböző eszköz, azonos felhasználói élmény.

Már eddig is sokan meglátták az ebben rejlő lehetőségeket, és ezen vállalatok köréhez folyamatosan újabbak csatlakoznak. Legutóbb például a hazánkban is ismert tajvani Leadtek döntött úgy, hogy jobb vele, mint nélküle. A megállapodás értelmében a cég az Opera Devices SDK-t használja majd az AMOR fantázianevű médiatelefonjainak következő generációjához.

My Opera: itt a My Opera béta kiadása

Még nem áll készen a mindennapi használatra, de akit érdekelnek az újdonságok, az már kipróbálhatja a megújult My Opera honlap előzetes verzióját. Figyelem, főként a felület változott, de z adatbázis közös, így ha írsz egy új bejegyzést, az az régi változatban is látható lesz!

My Opera: végleges az Opera Portal

Lehet, hogy nem tudsz róla, de hacsak nem változtattad meg, az Opera Portal a kezdőoldalad. Ez egy iGoogle-höz hasonló oldal, ahol egyszerre több forrásból érkező hírek között tallózhatsz, vagy éppen élőben figyelemmel kísérheted egy sportmeccs állását.

Ez a szolgáltatás sokáig béta állapotban volt, de nemrég elérte a végleges státuszt. Ennek örömére némi vizuális frissítést is kapott, így sokkal jobban illeszkedik a My Opera általános megjelenéséhez. Ha esetleg elkeverted volna a címet, az Opera Portált itt találod.

My Opera: kiegészítők más sorrendben

Mióta az Opera bemutatta böngészőjének legújabb, 11-es verzióját, ami már támogatja a kiegészítőket, egyidejűleg elérhetővé tette a testreszabhatóságot szolgáló honlapjainak legfrissebb elemét is: a kiegészítők letöltő oldalát. Egyre újabb alkotások jelennek meg, de ezek listájából eddig bántóan hiányzott az amúgy teljesen logikus frissítés szerinti rendezés lehetősége. Szerencsére a fejlesztők időben észbe kaptak, így már hamar megtalálhatjuk a legutóbbi látogatásunk óta hozzáadott, vagy frissített kiegészítőket is.

Opera Desktop: még kisebb telepítő!

Az Opera 11 alfa - leánykori nevén Opera 10.7 - legfontosabb újítása a kiegészítők támogatása után a megújult telepítő. Ennek kapcsán már két cikket is olvashattatok, az egyik a felhasználó, a másik a fejlesztő szemével közelíti meg a témát.

Mint az a fenti grafikonból kiderül, a változtatás a komoly gyorsuláson kívül jelentős méretcsökkenést is eredményezett. Jelenleg csak a Firefox versenyezhet vele méret terén, a MB per funkció összevetésben viszont ő is csúnyán alul marad. Az eddig is látszott, hogy a Firefox 4 egynyelvű, és az Opera 11 nemzetközi telepítőjének mérete akár meg is egyezhet, ami már önmagában is óriási fegyvertény volna.

A fejlesztői írás azonban megemlíti, hogy további optimalizációk várhatók. Erre erősített rá Haavard egyik Twitter bejegyzése, ami további jelentős - akár több megabájtos! - csökkenést prognosztizál a közeljövőben. Mit hagynak ki a telepítőből? Semmit, legalábbis funkcionálisan nem romlik majd a böngésző! Na ez a nem semmi - hacsak nem váltanak ők is valami webes telepítőre, de ezt nem tartom valószínűnek.

Opera Desktop: Opera 11 újdonságok

Amikor bejelentették az Opera 11 alfáját, az nem tartalmazott jelentős újdonságokat a kiegészítők támogatásán és az új telepítőn kívül. A Chrome-nál ez elég - sőt, sok is - volna egy új verzióhoz, az Opera azonban másképp közelíti meg a kérdést. A viszonylag korai alfa kiadás oka egyértelműen az volt, hogy a végleges változatig elegendő idő álljon a kiegészítők fejlesztőinek rendelkezésére a nagy számú, és remélhetőleg színvonalas programocskák elkészítésére és hibamentesítésére.

Ettől függetlenül a 11 még bizonyára tartogat még meglepetéseket. Például elképzelhető, hogy a GPU gyorsítás is helyet kap benne, de ezzel kapcsolatban még nem hangzott el egyértelmű kijelentés. Az Operánál most egy játékot indítottak, ahol azt kell megtippelni, mi kerül még bele az új főverzióba.

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy a linkelt blogbejegyzés kommentjei közé beírod a tippedet, vagy megírod Twitteren - a #Opera11Feature címke használatával -, esetleg Facebookon csatlakozol az operás közösséghez - aminek létszáma épp napjainkban lépte át a százezret.

Részben összefügg ezzel Haavard bejegyzése, ami szerint épp egy olyan összeállítást használ, aminek része az egyik ilyen újítás. A másik információ, hogy az Opera legnépszerűbb funkciójához kapcsolódik. Jó kérdés, hogy mi lehet ez, én a Gyorshívóra tippelnék.

Opera Software: Az Opera főhadiszállása képekben

Az első, Up North Web nevet viselő nemzetközi Opera sajtótájékoztató részeként a cég vendégül látta az újságírókat az Opera oslói székhelyén. Az ezekről készült beszámolók természetesen számos fotót is tartalmaznak, egy ezekből készült válogatást tekinthetsz meg ezen a linken.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr982409596

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: OPERA A hét hírei - 2010. október 30. 2010.10.30. 18:52:23

Két és fél évvel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés a Magyar Opera blogon, nevezetesen, hogy egy cikkben összefoglaljuk az Opera körüli történéseket, különös tekintettel az olyan "kis színesekre", amik önmagukban aligha érnek meg egy cikket. Vagy csak…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesant 2010.10.30. 18:54:45

Nagyon olvasmányos cikk lett Gratula!

Mesant 2010.10.30. 18:56:41

Azt a kis szöszit a recepciós pultnál szívesen installálnám :D

David_K 2010.10.30. 21:52:06

Szuper a cikk, köszönjük:) Ezek az Operás srácok mindig tudnak hangulatot generálni:) Szerintem is a gyorshívó a legnépszerűbb, ha csak nem számítjuk be a tabokat, bár nem tudom azzal mit lehetne okoskodni. Mondjuk a gyorshívóval sem. Én már nagyon várom a bétát:)

David_K 2010.10.30. 21:53:19

@David_K: háhá, néztem a képeket, a főhadiszáláson nem cserélték le a régi logót az újra:D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.30. 22:57:11

@David_K: Szerintem meg a Presto a legnépszerűbb, azt mindenki használja, aki elindítja az Operát, szóval továbbra is reménykedek az új implementációkban. :)

David_K 2010.10.30. 23:05:51

@penge™: azért a motort funkciónak tekinteni... Mellesleg sehol sem mondták, hogy a legnépszerűbb Opera feature. Így már még inkább a tabok az esélyesek. Valaki írta a tippek között, hogy valami speciális tabmenedzsment, pl. egy ablakon belül egymás mellé két oldal meg ilyenek. Én ennek örülnék.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.30. 23:11:12

@David_K: Évek óta ott az MDI. Leminimizálod az összeset, azt a kettőt, amit egymás mellé akarsz rakni lekattintod, majd (régi billentyűparancsokkal) Alt+F6 vagy Shift+F6, majd Ctrl+Shift+F5-tel visszarakod alapállapotba.

David_K 2010.10.30. 23:18:45

@penge™: persze, ez kb. olyan mint a userJS-es játékok. Mennyivel egyszerűbb lenne ha lehúznám egymás mellé a kettőt vagy egy gomb (és nem ilyen gányolt szerkesztett:). Az MDI nyakatekert és csúnya is. Az Opera a tömegek felé szeretne nyitni, és a tömegek nem szeretik az ilyen körülményes megoldásokat, ez a hardcore felhasználók játéka. Én sem azért szeretem az Operát, mert akár ezt is meg lehetne csinálni vele.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.30. 23:45:01

@David_K: Én elhiszem, de azt azért belátod, hogy ha átlagfelhasználók terveznének egy szoftvert, az rövid időn belül használhatatlan lenne. Ahogy lehet építeni V alakú házat is, csak nem lesz túl stabil, rossz lesz a helyiségek eloszlása és sok felesleges anyag kell hozzá, hogy egyáltalán megálljon.

Egy sajátgombot egy mozdulat egy eszköztárra húzni, hála a felhasználók felé nyitásnak már egy Shift is kell, de még mindig jóval egyszerűbb, mint egy userJS, mert ott mappát kell nyitni, megtalálni az egér jobb gombját és egyéb bonyolult dolgokat kell véghezvinni.

Az MDI-ben mi csúnya? Azon kívül, hogy nincs Aero, de ha megnézed sebességben, neked is feltűnhet a különbség.

Ráadásul ott vannak a technikai dolgok.

1: JavaScriptes popupokban szerkeszthető a címsor tartalma.
2: Nem hoz létre új ablakot a Windows tálcán.
3: Nem tölti újra az oldalt (ezzel esetleg egy sessiont teljesen használhatatlanná téve), mikor becsatolom a főablakba, vagy onnan ki új ablakba.
4: Saját eszköztárai vannak.

Szoftverfejlesztési szempontból a TDI egy frankenstein, ami abból született, hogy az SDI interfészre erőltették rá a fülek kezelését. Ezért kell Firefoxhoz is például TabMixPlus, hogy egyáltalán használható szintre hozd, de még akkor is megmaradnak a gyerekbetegségei.

És ezért nem akar az Opera sem váltani, mert az MDI egy nagyon jó interfész.

A hardveres gyorsítással pedig (mivel az egész GUI-t a VEGA rendereli) simán rá lehet húzni az MDI ablakkeretekre a Pixel Shaderes glass effektet és akkor már nem is csúnya.

Bár tény, hogy megoldható lenne magától értetődőbben, viszont kérdés, hogy megéri-e a felesleges pluszmunkát, mikor még igazán felhasználókat sem szerezne, mert az emberek több, mint 70%-a még mindig 4:3-ban böngészik leginkább 1024 és 1280 körüli felbontásban.

Az oldalak meg mivel 1024-re vannak optimalizálva még az 1680 is kevés, a fullHD felbontás minimum kell neki, hogy élvezhetően tudj olvasni két oldalt párhuzamosan egymás mellett.

Darkcomet 2010.10.31. 19:26:33

@David_K: Az opera csak ne nagyon nyisson a tömegek felé, mert még a végén lesz belőle egy második FF. Nagy, lassú, lyukas, kiegészítők nélkül egy használhatatlan fapados böngészőt értek ez alatt. Én speciel már a kiegészítők megjelenését sem igazán kultiválom.

Darkcomet 2010.10.31. 19:28:24

Ja igen! És már jöhetne az Opera mobile androidra.

2010.11.01. 14:13:26

@Darkcomet: Szerintem jelenleg nagyon jó utat követ az Opera ebből a szempontból: funkciógazdag, azonban első ránézésre egyszerű és letisztult, a funkciógazdagság csak fokozatosan tárul fel. Szerintem ez az egyetlen járható út az eladhatóság és a funkcionalitás összeegyeztetése szempontjából.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.01. 20:36:54

@Darkcomet: Tetszik vagy sem, az Opera évek óta nyit a tömegek felé. Ennek egyik állomása volt pl. a gyorsbillentyűk teljes reformja, ami a tömegnek jó volt, de az ősoperásoknak kevésbé (a mai napig a 9.2 kompatibilis kiosztást használom). Ettől függetlenül azt gondolom, hogy erre szükség van.

Ami a konkrét témát illeti: nem hiszem, hogy emiatt bármi is kikerül majd az Operából (sajátgombok, userJS), a kiegészítők jórészt - főképp az első időszakban - csak egységesítést jelentenek számottevő plusz tartalom nélkül. A későbbiekben pedig csak bővülni fog, csökkenni nem.

Tulajdonképpen jó ez így: van egy komoly, összetett böngésző, rengeteg funkcióval, ami még emellett bővíthető is, de csak az egészséges mértékig. Az Opera maradhat olyan, mint eddig, és a kiegészítőkre vágyók is kapnak valamit, amivel külsős erőforrásokat vonhatnak be a fejlesztésbe bizonyos speciális funkciókhoz, amik amúgy meg sem valósulnának.

De más változás is van, pl. mai hír, hogy mindenféle animációs és UI szakembereket keresnek az Opera megjelenésének fokozásához, értve ez alatt a valós és a reklám megjelenéseket is.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.01. 20:37:54

Szintén mai hír, hogy elvileg beüzemelték az izlandi szervereket az Opera Mini számára.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.01. 21:03:19

@cousin333: Oké, akkor erre visszatérünk pár év múlva, amikorra már 1000+ hozzászólásosra híztak az olyan topicok a My Operán, amik az "Opera Lite"-ot favorizálják és ez a mostani nyitás a tömegek felé csak olaj volt a tűzre.

És a vezetők ugyanúgy meg fogják fontolni, mivel elég kevesen használják ezeket globálisan is kliensként, nem még Operában.

Az IRC statisztikailag(!) évek óta halott.

Évekkel ezelőtt volt valahol statisztika, hogy a userek 80%-a webes levelezőt használ. Azóta ez a szám csak nőtt. A maradék 20% túlnyomó része pedig a céges Outlook+Exchange

Az RSS-t kell talán a legkevésbé félteni egészen addig, amíg a Chrome nagyobb teret nem nyer és a Firefoxból/IE-ből is ki nem veszik, elvégre az SG szerint az is halott. :D

Nekem addig nincs semmi bajom a tömegek felé nyitással, amíg nem megy át a tömeg "fesd pirosra az eget" stílusúba, de ahogy elnézem lassan már nagyobb létjogosultsága van egy Faccsés baromságnak és beépített Twitter kliensnek, mint akár a könyvjelzőkezelőnek, mert nagyságrendekkel többen igénylik.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.11.01. 21:11:29

@penge™: Kiegészítésnek még annyit, hogy az addonoknak ebben a formában örülök, mert később a HTML5-tel több kapu nyílik meg előttük, mint a userJS-ek előtt, ahol szintén a korlátozás volt a fő probléma, nem az erőforrásigény, ami mérhetetlen volt.

Az egyetlen, ami aggaszt, hogy még 2 éve is mereven elzárkóztak az addonok minden formájától, erre tessék. Tehát simán elképzelhetőnek tartom, hogy újabb 1-2 év múlva kiherélik a böngészőt. Főleg mivel a Cloud az összes desktop szoftverre fenyegetést jelent.

awking 2010.11.01. 21:36:03

@penge™: Nem hinném, hogy egy új funkció miatt kicsinálnák az eddigieket. Akinek egy "Opera Lite" kell az már Chromeot használ.

Legyen akármilyen webes levelező kliens, akkor se lesz kényelmesebb egy beépített levelezőnél.

Olvastam az SG-s cikket az RSS-ről. Hát LOL.

"Az egyetlen, ami aggaszt, hogy még 2 éve is mereven elzárkóztak az addonok minden formájától, erre tessék"
Az eddigi minialkalmazásokat külön ablak helyett gombra tették, és a nép végre örül. Azokat az alkalmazásokat amiket eddig külön ablakban használtam ezután is ugyanúgy használni fogom.
De az addonok között is van már kedvencem, pölö a "To-Read sites" ami nagyon tetszik.
Az operás srácok mindig tartogattak/nak valami meglepetést, nem hiszem hogy az addonok miatt mostantól lemondanak erről. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.01. 21:40:53

@penge™: Persze, változhatnak az idők, de: semmi okot nem látok arra, hogy kivegyenek belőle már elkészített, működő dolgokat. Az IRC-t említetted: még mindig van IRC kliens...

Haavard is említi Twitteren válaszul a felmerülő igényekre, hogy pl. az e-mail kliens nem tenné érdemben gyorsabbá vagy kisebbé a programot, nincs értelme kivenni. Nem is fogják, egyrészt, mert folyamatosan fejlesztették az utóbbi verziókban, másrészt ott van a Fastmail.FM akvizíciója, aminek az okát még nem is láttuk.

A kiegészítőktől elhatárolódtak, de csak bizonyos formától, sajátgomb, userJS már akkor is volt, ami pedig most lesz az nem lesz sokkal több ezeknél - és végképp nem lesz FF-szerű kiegészítő.

Szóval én nem félek a heréléstől, az Opera jelen formájában is versenyképes szinte minden téren. Te is, és is sok helyen megírtuk már azt is, hogy az Opera jelenlegi népszerűtlensége nem köthető ahhoz, hogy van-e hozzá kiegészítő, van-e benne mail kliens vagy sem, a fő ok sokkal prózaibb: a marketing és az image.

Dzsini 2010.11.01. 22:00:50

IRC kliens MÉG van... ICQ például már nincs, 8-as verzió környékén ejtették.

Dzsini 2010.11.02. 11:50:31

kint van a 1045-ös build, jó nagyot ugrott :)

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.11.02. 13:33:02

@Dzsini: Megelőztél. :)
A changelog kicsit ütős.

Jail 2010.11.02. 13:50:16

Sziasztok!!!!

Tud nekem valaki az operába egy olyan dolgott pl ha nem biztonságosnak tarja az oldalt és nem enged be az oldalra.Hm?????Előre is köszönöm szépen

Dzsini 2010.11.02. 14:06:01

@Jail: van ilyen beépítve, le is tilt olyan oldalaknál, amiket veszélyesnek tart.
bármelyik oldalnál megnézheted a biztonsági állapotot az alt+enter kombinációval

Jail 2010.11.02. 14:14:27

Köszönöm szépen csak erre voltam kiváncsi

David_K 2010.11.02. 16:49:17

ebben az új buildben még nincs benne az emlegetett új fícsör, ugye? Csak mert elsőre semmi sem tűnik fel.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.11.02. 18:58:10

Egy rövid javaslat: a cikk elején fel kéne soroljuk a rövidhíreket címszavakban is, hogy lehessen gyorsan átfutni, érdekel-e valami.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2010.11.04. 13:53:40

@Karbonade: És méginkább linkekkel ellátni, hogy egyből rá lehessen ugrani.

Teddy Beer 2010.11.05. 11:23:04

"Magyarország nem meglepő módon nem szerepel a listában (sőt, még az EU Top 10-ben sem, ez azért már kellemetlenebb)"

Nem rajtam múlik. Én havonta durván 200 megát lehúzok (sajnos a adat számláló kiütve így konkrét szám nincs)... A mobilom meg ma reggel behalt, így egy rövid technikai szünet lesz a "kerüljön be Magyarország az EU top 10-be" hadműveletben. ^^
süti beállítások módosítása