Magyar Opera

Gmail IMAP és M2

A Gmail az indexelős, címkézős megoldása miatt nem a legjobb az IMAP implementációja és ezt sajnos a levelezőkliensek is megérzik. Használható, de elég trükkös, ezért most leírok néhány tippet.

A címkézés miatt (és mert az IMAP protokoll elvileg mappákra van tervezve) ha egy adott levél (ami Gmail-en csak egyszer van meg akárhány címkét is kap az adott levél) több nézetben is elérhető akkor az IMAP azt annyi példánynak fogja érzékelni, ahány nézetben elérhető.

Gmail-en az All Mails (Összes levél) a fő nézet, tehát ha onnan törlünk az mindenhonnan törlődik. Ha IMAP-on keresztül törlünk egy levelet ami megvan mondjuk az All Mails-en (Összes levél) kívül az Inbox-ban (Bejövő), a "Work" (Munka) címke alatt és a Starred (Csillagozott) mappában, akkor ha az All Mails-ből (Összes levél) törlöd akkor elvileg a következő szinkronizációs ciklusban eltűnik mindenhonnan*. Ha a Starred-ből/Work-ből/Inbox-ból törlünk akkor a többi helyen ott marad.

Eddig még megoldható is lenne, de viszont ha törlünk akkor a levél megkapja a "deleted" flag-et, viszont még nem törlődik. Normál IMAP szerveren ez úgy működne, hogy ilyenkor átkerül a levél az Operában a Trash-be (Kuka) és a szerveren is a Trash-be (Kuka). De Gmail-en ilyenkor eltűnik mindenhonnan az All Mails (Összes levél) kivételével (tehát olyan, mintha archiválná a levelet) és ennyi. Ezután ha ürítjük az Operában a kukát, akkor kéne Gmail-ből törölni a Trash-ből. De itt jön a második probléma. Ilyenkor nem törli Gmail-ből, csak az addig archivált levelekről, ami az All Mails-ben pihen eltűnik az olvasatlan jelölés, ezáltal még inkább megkülönböztethetetlen lesz a ténylegesen archivált leveleinktől.

Ezen segít az Advanced IMAP settings nevű Labs addon a Gmail webes felületen. Ehhez viszont kicsit át kell alakítani a levelezési szokásainkat, vagyis

  • Az All Mails-t letiltod az IMAP kliensben. Jobb klikk az INBOX nevű mappán és Tulajdonságok, majd kiveszed a pipát.
  • A leveleket amiket Gmail-en automatikus címkékbe helyezel ezentúl eldöntöd, hogy melyik címkébe helyezed, ha többe helyezed bekattan a kliens. A levelek ide-oda pakolását M2-ből a fogd és vidd módszerrel lehet elintézni.

Az Advanced IMAP Controls nevű Gmail alkalmazással 3 lehetőség közül választhatunk.

  1. Az alapbeállítás ugyanúgy működik, ahogy fent leírtam, tehát nem a legjobb módszer.
  2. A kukába helyezésnél a levelek törlésekor a Gmail-en ott marad olvasott jelöléssel az Inbox-ban, de a levél már az Opera kukájában van. Miután a kukát ürítettük a levél ténylegesen átkerül a Gmail-en a Trash-be. A Gmail pedig a Trash-ből automatikusan üríti a 30 napnál régebbi leveleket. Személy szerint ezt tartom a legjobbnak.
  3. A harmadik az "auto expunge" pedig azonnal törli. Tehát az Operád kukájában ott marad offline módban, de a szerverről már a Del billentyű megnyomásakor eltűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr722083091

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gmail IMAP és M2 2010.06.19. 16:33:15

A Gmail az indexelős, címkézős megoldása miatt nem a legjobb az IMAP implementációja és ezt sajnos a levelezőkliensek is megérzik. Használható, de elég trükkös, ezért most leírok néhány tippet. A címkézés miatt (és mert az IMAP protokoll elvileg mappákra…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsini 2010.06.19. 16:06:11

kicsit részletezhetted volna, hogy pl. az "all mailst letiltod" - azt hol, hogyan kell. szerintem nem mindenkinek egyértelmű, az Opera beállítás részlege ezen a téren sem remekel...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.19. 16:50:09

@Dzsini: Odaírtam. Különben van ám az Operának magyar nyelvű súgója is. :)

Az azért jó, mert ha nem is mindig aktuális, jobban követi a verzióváltozásokat, mint a blogpostok. Például egy 2004-es postban hiába olvassa visszamenőleg valaki, hogy húzza egyszerűen valamelyik eszköztárra a bookmarkletet, amikor nem tudja, ha csak nyomva nem tartja a Shift-et és hasonlók.

Dzsini 2010.06.19. 17:03:24

jajjmár, súgót olvasni annyira múlt századi szokás - ma az a módi, hogy új topicot nyitunk neki egy fórumon vagy egy szabadon választott blogbejegyzés végére odaírjuk a kérdést (...és nem tudom, milyen smiley-t írjak most ide)

egyébként a cikk hiánypótló, egyszerűbb lesz ideirányítani az embereket ha kérdésük van, mint újra leírni, hogy a Gmail természetéből adódóan furán kezeli az IMAP szabványt.

Jóra Való 2010.06.19. 17:35:27

Én nem hiszem, hogy ez így normális lenne.
Érdemes kínlódni ezzel a trükközéssel?
Gondolom előbb vagy utóbb rendezik majd. Addig meg ki lehet bírni.
Vagy rosszul látom?

Dzsini 2010.06.19. 17:48:27

nem fogják rendezni, mert a Gmail alapelve más, mint az IMAP rendszer - és így lehet megoldani (meg ezzel is próbálják esetleg erőltetni az online használatot, hiszen egy levelezőprogramban nem jelenítenek meg reklámokat neked)

Ha kikapcsolod az "all mail" mappa beolvasását, azzal megoldódik a dupla megjelenítés problémája, általános felhasználásra az elég.

HelloWorld 2010.06.19. 17:54:46

@Jóra Való: Ez így (sajnos) teljesen normális.

Kösz Penge, de ha cikket írunk, alapvető, hogy az angol kifejezés mellé odaírjuk zárójelbe a magyar megfelelőt is (vagy magyar mellé az angolt).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.19. 17:57:47

@Jóra Való: Nagyobb az esélye, hogy az Operáék teszik "Gmail kompatibilissé" az M2-t, mint hogy a Google csinálna valamit. 3 bugreportomba és fél évbe került az is, hogy a Google-s oldalakon (beleértve a google.com-ot is) legyen doctype. :D És még most sem teljesen normális, de legalább a böngésző standards módban értelmezi.

Plusz amit Dzsini is írt, a Google-nak az az érdeke, hogy minden webalapú legyen, ezért olyan fapados a Chrome is, mert a cloud-ra van tervezve.

IMAP és POP3 is csak azért van benne, mert egyrészt miért ne, másrészt az egyetlen olyan szolgáltató a nagyobbak közül, ami mindhárom lehetőséget (POP3, IMAP és átirányítás) ingyen biztosítja.

Különben nem kell vele trükközni. Csak simán kikapcsolod az All Mails mappát és Gmail-en a szűrőknél beállítod, hogy egy levél csak egy szűrőbe mehessen és archiválja is egyúttal (tehát hogy eltűnjön az Inboxból) és akkor már rögtön csak egyszer van meg a kliensben is abban a szűrőben, amelyikben beállítottad Gmail-en. Vagy használhatod helyette az Operás szűrőket is.

fater63 2010.06.19. 18:06:01

Ha jól tudom, amennyiben van két e-mail címed és ez egyik csak POP3-s (chello), akkor nem ajánlott IMAP-t használni a másiknál (Gmail). Ez tényleg így van?

Jóra Való 2010.06.19. 18:39:47

@penge™: Én is úgy gondoltam, hogy az opera tesz majd valamit, hisz egyfelől régebben nem volt ezzel gond, másfelől a gmail imapja minden más levelezőben rendesen megy.
mindegy, én kivárom, úgyis csak nyaralás alatt kell, mert egyébként TB-et használok.
Sajnos az opera levelezőjét nem tudom megszokni. Nem azt mondom, hogy rossz, csak én nem tudom megszokni.
Émmá csak ilyen fafejű vagyok.
Kösz.

Jóra Való 2010.06.19. 18:44:10

@fater63: Én nem hiszem, hogy lenne bármi jelentősége.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.06.19. 20:05:03

@Jóra Való: Engem meg a TB kereső rendszere bolodít meg.. egy nyamvadt levelem van amit keresek. beírom a keresobe, megjeleik az 1 árva eredmény egy uj lapon és utána még kattintsak rá hogy eltudjam olvasni mert az eredményben pont az a rész van kipontozva ami nekem kell.. szerintem ugy szar ahogy van a TB uj keresése. Az Opera Ezerszer jobb. SZVSZ.

Nekem így van beállítva:

noob.hu/2010/06/19/omail.PNG

így látszik minden levél mikor rámegyek.

HelloWorld 2010.06.19. 20:28:42

Be lehet ám állítani a gmailt POP3-ra, és akkor nem lesznek ilyen gondok.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.19. 22:12:23

@HelloWorld: Aha. Aztán két lehetőség közül lehet választani
1: Meghagyom a leveleket a szerveren, így duplán fogom őket szelektálni duplaannyi idő alatt, mikor a Gmail-en felgyülemlik több száz levél.

2: Törlöm a szerverről, ezzel véglegesen és visszavonhatatlanul amellett döntöttem, hogy jobban bízom a saját adathordozómban, mint a Gmail szerverparkjában és szorgosan készítem a backupot a folyamatosan növekvő mennyiségű leveleimről, ráadásul ha egy Opera bug miatt sérül az adatbázis, vagy akármi akkor kínlódhatok egy sort ahelyett, hogy szimplán törlöm az egész mail könyvtárat miután backupoltam az RSS-t: magyaropera.blog.hu/2010/03/28/rss_archivalasa_opera_mailbol

És 2-3 perc alatt újra létrehozom, majd netsebességtől és levélmennyiségtől függően szintén pár perc alatt lejön az egész újra.

Imurai 2010.06.20. 18:15:56

Üdv!
Őszintén szólva én nem szeretem az M2-t(már látom is a felém repülő köveket), de mentségemre, egy mailkliens-t se tudtam megkedvelni, én már csak ilyen webmail-ista maradok :)

Szóval, gondoltam, itt kérdezem meg, mert már egy ideje keresem a megoldást:
Ha egy mailto: linkre kattintok, ugye az M2 nyílik meg, én viszont azt szeretném, ha a mail.google.com/mail/?shva=1#compose oldal nyílna meg, az emailcím beillesztésével. Ez megoldható?

(bocs a féloffért :) )

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.06.20. 18:46:59

@Imurai: Sokáig én is így voltam vele, de aztán mivel az M2 eleve benne van az Operában, ráadásul nem is lassít, nem eszik több memóriát (legalábbis érezhetően) és sokkal gyorsabb, mint a Gmail, főleg mikor vannak a "Still Working..." problémák a webes felületen, így kényelmesebb, de most is kizárólag IMAP-pal vagyok hajlandó használni, így szinte azonnal átállhatok webes felületre ha úgy gondolom.

A kérdésedre itt a válasz:

magyaropera.blog.hu/2009/02/12/valentin_napi_elozetes_b1285/#c5523389

A cím már lehet, hogy változott azóta. Annyi bökkenő van benne, hogy mivel a Program Files-ban van ez a webmailproviders.ini fájl (és az opera:config-ban sem találtam elérési útvonalra utaló információt), így minden Opera frissítéskor felül fogja írni a fájlt, tehát tedd írásvédetté miután szerkesztetted.

Ha ez megvan a Ctrl+E billentyűparanccsal (a régi szerint, az újból szerintem ezt is kivették) dobja fel a dialógust, ha még aktiváltad az M2-t.

Dzsini 2010.06.20. 19:02:50

@Imurai: esetleg, ha nem zavar egy futó, apró program a taskbaron, akkor a GMail Notifiert tedd fel, az le tudja magának foglalni a mailto- linkeket, és megnyittatja a webes felületet.

Imurai 2010.06.21. 03:03:52

Köszönöm, a Kottoé egy nagyon gyors és egyszer megoldás, működik (el is mentttem jegyzetbe, amíg a Link nem tudja majd a beállításokat is hordozni...), de köszönöm Pengének is a segítséget.
@Dzsini: próbálom nyirbálni a futó programok számát és levélfigyelőnek ott a Trillian.

Jóra Való 2010.06.21. 21:52:09

@Namelesske: ha a keresésnél beállítod, hogy mire keressen (a TB) akkor csak a releváns találatot adja ki, és nem külön listázva.
Mindegy, én nem arról írtam, hogy szr az opera.....
süti beállítások módosítása