Magyar Opera

Valentin napi előzetes (b1285)

Hosszabb kihagyás után ismét jelentkeztek a fejlesztők egy új előzetessel, a legutóbbi újévi után most a Valentin napi rendkívüli kiadásnak örülhetünk (remélem, nem a húsvéti lesz a következő). A változásokban vannak jó és rossz hírek is, lehet válogatni.

Gyors feliratkozás támogatása online hírolvasókra

Mielőtt valaki elbizonytalanodna, elárulom, hogy ez a jó hírek közé tartozik. A múltkor bevezetett webmail támogatás után most az online rss olvasók kerültek sorra, így a hírcsatornák előnézeti oldalán már nem csak az Opera hírolvasójával tudunk feliratkozni, hanem más online hírolvasóra is. Jelenleg az Opera Mail mellett az egyetlen választható opció a Google Reader (nálam furcsa karakterekkel jelenik meg), de ez később további elemekkel is bővülni fog az ígéretek szerint.

Webmail támogatás nyirbálása

Igen, ez a rossz hír. Viszont nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy ezután nem fog működni a Gmail. Arról van szó, hogy a korábbi előzetesben bevezettek egy új funciót, ami a mailto: hivatkozásokat már képes átirányítani bizonyos webes levelezőkbe is, magyarul ha rákattintunk egy e-mail címre, akkor erre megnyílhat a webes levelező szerkesztője. Nos, úgy tűnik, hogy az Operának tele lett a hócipője azzal, hogy folyamatosan idomítani kell a kódjukat az ismertebb webes levelezőkhöz (Gmail, Yahoo! Mail, Windows Live Mail), mivel azok folyamatosan változtatnak valamit anélkül, hogy ezt Operában ellenőriznék. A fenti levelezők ugyanis hivatalosan nem támogatják az Operát, ami persze nem azt jelenti, hogy Operában nem működnek, hanem hogy ők a módosításaikat nem tesztelik Operában. Kényelmes, az tény, kit érdekel az a 30-40 millió ember. Emiatt az Opera kénytelen folyamatosan alkalmazkodni, ami rengeteg erőforrást igényel a részükről. Ezért az Opera úgy döntött, hogy kihagyják azokat a szolgáltatókat, amelyek nem támogatják hivatalosan is az Operát. A maradék jelenleg az Opera Web Mail, a Fastmail és a Yandex. Tipikus ördögi kör.

Beépített naplózás lefagyáshoz (csak Windows)

Mostantól az IIXII Inspector már része a Windows buildnek, így ha az Opera kifagy, akkor ez egy logot generál a rendszer temp mappájába. Ez sokat javíthat a hibajelentések minőségén, hiszen sokkal több információt fognak megtudni a fagyás okáról.

Még egy rossz hír (bár minket kevésbé érint szerintem): most nincs Macintosh build.

További kisebb javítások:

  • javítva a fagyás a hírcsatornák azonosító ablakának megjelenésekor
  • javítva a probléma, amelyben az Opera esetleg üres leveleket küldött
  • már nincs folyamatos betöltés az XMLHttpRequest esetében (pl. Gmail)
  • javult a helyesírásellenőrző aláhúzása
  • több contentEditable/designMode javítás
  • a görgetésjelölő már nem aktív alapesetben
  • stabilitási javítások
  • javítások az automatikus frissítéshez

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

Ha a fent van a korábbi előzetes, akkor elég rákeresni a frissítésekre a Súgó menüben (feltéve, hogy be van kapcsolva az előzetesek figyelése is). Egyébként innen töltheted le az új verziót:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr25939087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Expected 2009.02.12. 20:00:15

rendkívűl hasznos ez a beépített log. :o hogy elhiggyük mindjárt be is építettek egy bogarat. a search boxba jobb klikk meg paste és máris élvezhető a log. egy lépés előre kettő hátra. legalább ami működik azt kellene megtartani.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.12. 20:32:30

@Expected: az előzetes verziókban nincs mit meglepődni azon, hogy kifagy... ez mondhatni normális, hiszen módosítják a kódot, de még nincs tesztelve, esetleg olyan dolgok is belekerülnek, amik nincsenek befejezve. Ez egy köztes állapot, ez van. A beta már jobb szokott lenni, de még az sincs letesztelve olyan alaposan, mint a végleges.

Amúgy nálam nem fagyott ki.

macskafaraok 2009.02.13. 01:01:36

a javascript es hasonlok kicsit gyorsabbnak tunik, par incompatibility is javulni latszodik.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.02.15. 20:44:55

"a görgetésjelölő már nem aktív alapesetben"

Ez egy jó lépés volt. Maga a funkció nem haszontalan, de nekem nem jött be. Másrészt a bekapcsolása eléggé negatívan befolyásolta a "görgetési élményt".

Maga a böngésző kezd egész kiforrott lenni. Még a helyesírás ellenőrzőnél kéne elérhetővé tenni a többi nyelvet is, és minden frankó lenne. Persze a Carakant meg a turbózott Vega-t is várom szeretettel...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.12. 17:37:56

"Ezért az Opera úgy döntött, hogy kihagyják azokat a szolgáltatókat, amelyek nem támogatják hivatalosan is az Operát. A maradék jelenleg az Opera Web Mail, a Fastmail és a Yandex."

Vissza lehet hozni a Gmail-t:

C:\Program Files\Opera\defaults\webmailproviders.ini fájlt nyisd meg wordpaddel és szerkeszd bele a következő sort:

[Gmail]
ID=8
URL=mail.google.com/mail/?extsrc=mailto&url=%s
ICON=mail.google.com/mail/images/favicon.ico

Ezt a sort beleszerkeszteni gondolom rengeteg erőforrást igényelt volna az Opera részéről. :)
Egyszerűen lázadnak a Google ellen, nem kell azt szégyellni, erkölcsileg igazuk is van, mert a Google valóban leszarja az Operát, de üzleti szempontból egy hatalmas baklövés széllel szembe hugyozni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.04.12. 17:39:17

Elfelejtettem, hogy ez a retek blog.hu mindig lecsípi a linkekről a h t t p://-t. Azt természetesen a linkek elé kell tenni.

Dzsini 2010.06.20. 19:02:00

esetleg, ha nem zavar egy futó, apró program a taskbaron, akkor a GMail Notifiert tedd fel, az le tudja magának foglalni a mailto- linkeket, és megnyittatja a webes felületet.
süti beállítások módosítása