Magyar Opera

Opera Mobile 10 Maemo Linuxra

Azt már megszokhattuk, hogy az Opera böngésző rengeteg különböző operációs rendszerre érhető el. Sőt, azt is, hogy számtalan különféle eszközre, a PC-től, a mobiltelefonon át a játékkonzolokon keresztül a televíziókig. Ennek fényében nem is meglepő, hogy tegnap bejelentették a Nokia egyes okostelefonjain futó Maemo Linux támogatását is.

A részletek már sokkal érdekesebbek. Történt ugyanis, hogy pár svéd Opera-fejlesztő úgy döntött, hogy az egykor Operát használó Nokia N7xx sorozat leszármazottjai sem maradhatnak ki a szórásból. Emiatt saját szakállukra, a szabadidejükben(!) hozták össze úgy, hogy összesen csak 6 munkahétnyi időt fektettek bele.

Természetesen művük nem véletlenül "csak" labs kiadás formájában látott napvilágot, ugyanis a Nokia N800, N810 és N900-as készülékeken futó új termék eléggé bugos, az Opera hivatalosan nem is támogatja. Az viszont figyelemre méltó, és az Opera nagyfokú portabilitását dicséri, hogy ilyen rövid idő alatt elő tudtak rukkolni vele. Ne feledjük, arról a rendszerről van szó, amire a Mozilla csak igen hosszas fejlesztés után hozta ki - máig egyedüli saját mobil rendszerként - a Firefox böngészőjét.

Másik érdekesség is akad. A böngészőt inkább 10.5-nek (vagy 10.25-nek) kellene hívni, hiszen az Opera Mobile 10-ben megtalálható jóságokon túl - úgy is, mint Turbó, Link - pár új fejlesztést is megkapott. Nevezetesen a Vega grafikus könyvtárról van szó, pontosabban annak mobil megfelelőjéről, a már megszokott CSS3 border-radius támogatással egyetemben.

De a listának még most sincs vége, a legfrissebb játékos nem más, mint a Carakan. Amint azt a fejlesztők már korábbi cikkükben is kifejtették, az Opera új, szupergyors JavaScript motorja két fontos tényezőnek köszönheti sebességét. Az első a teljesen megújult, regiszter alapú architektúra, és a további fejlesztések, amik némi túlzással platformfüggetlennek nevezhetők. Ezek összességében 2-3-szoros sebességnövekedés jelentenek.

A gyorsulás többi - nagyobb - részéért a JIT, azaz a futásidejű natív gépi kód generálás dicsérhető. Ezzel viszont az a gond, hogy igen erősen függ a processzor felépítésétől. Eddig x86-ra (AMD, Intel) készült el ez a komponens, de úton van az ARM verzió is (szinte minden mobiltelefonban ilyen processzormag van). Egyelőre sajnos ott is marad, mert a Maemo verzió sem támogatja.

Az architektúra-független megoldások viszont már benne vannak, ennek köszönhetően pedig jelentősen javult a JavaScript végrehajtási sebesség a "többi" publikus Mobile 10-hez képest. Figyelembe véve, hogy a mobiltelefonok hardveres ereje lényegesen kisebb, mint a PC-ké, viszont ugyanazt a honlapot kellene megjeleníteniük, ebben az esetben egyáltalán nem lényegtelen a sebesség javulása.

Példának okáért annak idején lemértem a telefonomon a Mobile 9.7-et SunSpiderrel, és a mai napig erős középmezőnyek számító 520 MHz-es ARM alapú processzor közel két és fél perces(!) futásidőt produkált. Kell-e mondani, hogy mit jelentene neki akár csak egy 3-szoros gyorsulás?

Vagy másképp szemlélve a dolgot: a PC-s verzió 8-10-szeres gyorsulását alapul véve egy mai csúcstelefonon (1GHz-es Snapdragonnal) a mobil Carakan hozhatná az Opera 10.10 - és az IE8 - átlagos PC-n mért teljesítményét!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr541998115

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Windows Mobile 10 Maemo Linuxra 2010.05.12. 19:58:41

Azt már megszokhattuk, hogy az Opera böngésző rengeteg különböző operációs rendszerre érhető el. Sőt, azt is, hogy számtalan különféle eszközre, a PC-től, a mobiltelefonon át a játékkonzolokon keresztül a televíziókig. Ennek fényében nem is meglepő, hogy…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cor3 2010.05.13. 10:03:55

A címmel kis baj van :)

Cs0pi · http://androidnews.blog.hu/ 2010.05.13. 12:46:50

Androidra adnák már ki a mobilt nem csak a minit. Ahh de jó is lenne :')

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.05.13. 17:25:57

@cor3: Először nem értettem mi, de aztán rájöttem. Kijavítottam...
süti beállítások módosítása