Magyar Opera

Webkettes alkalmazások külön processzben

Sokan hiányolták/hiányolják Operából, hogy miért nem külön processzként kezeli a füleket, mint a Chrome. Ez sokat vitatható téma, legalább annyi érv szól ellene, mint mellette, de ebbe most nem mennék bele.

Az új widgetmotorban és a Unite-ban rejlő potenciálról ejtenék néhány szót és vele együtt bemutatnék egy példaalkalmazást, ami megoldást jelent arra a problémára, amikor valaki külön szeretné futtatni a Gmail-t, a Docs-t, a Google Reader-t (igen, akár mind a hármat egyszerre) ezen kívül még 50 fület és összeomlik az Opera.

A Mozilla nemrég kiadta a 3.7-es Firefox előzetesét, amiben már a pluginek (értsd: Flash, Silverlight) külön processzként futnak. Habár a Linuxos Opera évek óta így működik a pluginwrapper-es megoldással, a Windows-os változatba sajnos még nem implementálták. Érthető tehát, hogy a felhasználók az Operától is lépést várnak ezen a területen.

Az Opera által meghirdetett fejlesztői verseny megtette a hatását. Sorra születnek hasznosabbnál kiemelkedő fejlesztések, mint az eBook Reader vagy a Unite Media Player.

A Widgetise nevű fejlesztés érdekesen ötvözi a Unite alkalmazás és az új típusú Widgetek megoldásait. Telepítés után Unite alkalmazásként egy gombot kínál, amit egy tetszőleges eszköztárra húzhatunk. Innentől az oldalon, amit külön alkalmazásként szeretnénk futtatni csak kattintsunk a gombra, a Unite alkalmazás ilyenkor létrehozza a widgetet, amit a felugró ablak után telepíthetünk. Innentől a widgetet elindítva egy különálló .exe fájlként futtathatjuk az oldalt, amiből korábban widgetet generáltunk. Nyugodtan bezárhatjuk az Operát, az alkalmazásunk biztonságban futni fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr71809089

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Webkettes alkalmazások külön processzben 2010.04.23. 07:50:04

Sokan hiányolták/hiányolják Operából, hogy miért nem külön processzként kezeli a füleket, mint a Chrome. Ez sokat vitatható téma, legalább annyi érv szól ellene, mint mellette, de ebbe most nem mennék bele.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vmn 2010.04.21. 20:45:02

A flasht tenyleg tehetne az opera is kulon processbe, az operas fagyasok szerintem minimum 90%-aert a flash a felelos.

Asheron 2010.04.21. 21:43:05

A customize goggle problémára már tudtok valamit?

KenGuruL 2010.04.22. 05:57:29

nekem rtlklubos silverkight-ra szokott néha nagyon befagyni.

ZsoltP 2010.04.22. 10:07:09

hát, ez nem csinálja meg a widgeteket...

Szól, hogy csak megbízható forrásokból telepítsek widgetet, kattintok, hogy folytatja? és ezután semmi sem történik...

Verzió: 10.52
Összeállítás: 3366
Környezet: Win32
Rendszer: Windows XP

Másnak működik?

Lehet hogy ez a gond? (céges proxy mögül próbálom)
Az Opera Unite proxy kiszolgáló jelenleg nem elérhető. Valószínűleg megszakadt a hálózat.
süti beállítások módosítása