Magyar Opera

Opera Software pénzügyi jelentés - 2009Q4

Ismét eltelt fél év a legutóbbi beszámoló óta, itt az idő tehát, hogy szemügyre vegyük a legújabb fejleményeket. Az Opera böngészőt fejlesztő norvég Opera Software ASA egy részvénytársaság, ebbéli minőségében tehát negyedévente pénzügyi jelentést tesz közzé a befektetői számára. A fentieket összeadva kiderül, hogy két ilyen jelentés is téma lesz a mai rövid elemzésünkben.

Az Operának két fő bevételi forrása van. Az egyik a mobil eszközök (Mobile Devices), ami a mobiltelefonokon túl számos más eszközt is jelent, ezekről már egy korábbi cikkben írtunk. Itt a pénz elsősorban az előre telepített termékekből, az implementáció technikai támogatásából származik, ezen felül az ilyen eszközökről indított netes keresésekből, és az OEM-ek, telefontársaságok számára készített egyedi böngészőkből származik.

A másik terület természetesen az asztali böngésző, ami minden platformra ingyenes. Bevételt szintén a keresőkkel való megállapodások (Google illetve Ask), valamint az alapértelmezett könyvjelzők és gyorshívó elemek eladása jelent. Ezen felül különböző pénzügyi tranzakciókból is van némi haszon, de ennek mértéke az összbevételhez képest csekély.

A 2007-es, de különösen a 2008-as esztendő az Operánál a növekedés éve volt. bevételeik soha nem látott magasságokba szöktek, és dinamikusan növekedtek, így a megnövekedett kiadási oldal ellenére is komoly nyereséget könyvelhettek el. A folyamat 2009 első felében is folytatódott, dacára a világgazdasági válságnak.

Ha vetünk egy pillantást a bevételi adatokra, azt látjuk, hogy a trend nem volt tartós, a 3. negyedévben már az Opera is komolyan érintetté vált, elsősorban a telefongyártók gyengélkedésének köszönhetően. A grafikonról leolvasható, hogy a mobil részleg bevétele mintegy negyedével csökkent, és ezen az utolsó negyedévben sem tudott érdemben változtatni, a bevételek stagnáltak.

A harmadik negyedévben a PC-s bevételek is visszaestek valamelyest, de sokkal kisebb - mintegy 5%-os - mértékben. Az év végére azonban belehúzott a részleg, és - nyilván az Opera 10 és 10.10 sikerének köszönhetően - jelentős bővülést könyvelhetett el.

Olyannyira, hogy minden idők legnagyobb negyedéves bevételét produkálta a PC-s terület, valamivel több, mint 50 millió NOK értékben, ami jelen értékben kb. 8,5 millió amerikai dollárnak felel meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy az asztali verzió rég nem látott módon felértékelődött, ugyanis 2004 óta most először fordult elő, hogy az összbevételek harmadát a PC-s verzió adja! Ne feledjük, 2004 volt az utolsó teljes év, amikor az Operáért fizetni kellett...

Nem véletlen tehát, hogy ilyen erősen nyomul az Opera PC fronton, az éppen ma RC fázisba lépett 10.5-el. Erre minden esélyük meg is van, hiszen az új Opera kívül-belül jelentősen megújult, és szinte minden téren előnyére. Más kérdés, hogy a sietség miatt jelentős a sok hibával küzdő végső verzió esélye.

Ami a mobil üzletágat illeti, az kétségkívül nehéz időszakot él át. Jelenleg egy irányváltás zajlik, melynek során a készülékgyártókról a szolgáltatókra terelődik a hangsúly. Ennek a legnagyobb előnye az lenne, hogy az egyszeri (szerződés megkötésekor, illetve az eladott készülékek után) bevétel helyett folyamatos forrást jelenthetnének, például a forgalom alapján számlázva (lásd Opera Mini). Ráadásul a nagy szolgáltatók komoly befolyással rendelkeznek a gyártókat illetően is.

Ezt a váltást az tette lehetővé, hogy az Opera már rendelkezik egy egységes felhasználói felület létrehozásra alkalmas fejlesztőkörnyezettel. Így a (szó szerint) operátorok egységes megjelenést adhatnak a különböző készülékeik internetes programjának. Ez persze nem csak az Opera telepítését jelentené, hanem azok egyedivé tételét is. Ezen felül nem korlátozódna pusztán böngészésre, internetet igényló extra szolgáltatásokat is nyújthatnak ily módon, például egyedi alkalmazásboltot, akár saját minialkalmazásaikkal kiegészítve.

Példákért nem is kell messzire mennünk, elég csak elolvasni egyik februári hírünket, amiben arról számoltunk be, hogy az Opera stratégiai szerződést kötött több nagy ázsiai szolgáltatóval - MTS (Oroszország), Smart Communications (Fülöp-szigetek) , Telkomsel (Indonézia). Ugyanitt volt szó a Tjat azonnali üzenetküldő alkalmazás integrálásáról, vagy éppen az Ericsson által készített eStore webáruházról, amiben az Opera szintén szerepet kapott.

Ez azonban még csak a jövő, ennek eredményét csak néhány hónap múlva tapasztalhatjuk. Ahogy az Opera átszervezésének a következményeit is. Ez utóbbi lényege, hogy az Opera jobban fókuszál majd a viszonylag sok bevételt hozó, stratégiai fontosságú területekre, és igyekszik megszabadulni a sok munkát felemésztő, de nem kellően jövedelmező részektől. A gyakorlatban aligha hiszem, hogy akár azt asztali, akár a mobiltelefónia terén visszafognák magukat, inkább az - általam nem teljesen átlátott - extrák terén várható leépítés.

Mindezekre pedig azért van szükség, mert a bevételek csak az egyenlet egyik oldalát képezik, a másikon a kiadások állnak. Amik az utóbbi időben csökkentek valamelyest, köszönhetően a bérköltségek visszaesésének. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a dolgozók létszáma jelentősen nőtt a 3. negyedévben, míg a 4-ben csak kis mértékben (3 fővel) eset vissza. Márpedig a fizetés teszi ki a kiadások legnagyobb részét

A mérleg két oldalának összevetéséből kapjuk meg a profitot, ami végső soron kifejezetten fontos az Opera szempontjából. Itt viszonylag komoly a visszaesés a harmadik negyedévben, amit a negyedik pozitívuma sem tud feledtetni. Összességében a 2009-es évet nyereséggel zárta a cég, de 2008-hoz képest visszaesés tapasztalható.

Mindent egybevetve sikeresnek nevezhető a tavalyi év, a mérleg pozitív, és remélhetőleg a válság tovatűnésével, a cég átszervezésével, új üzletek kötésével és - természetesen - remek termékekkel, mint az Opera 10.5 vagy az Opera Mobile 10 és a Mini 5 egy minden eddiginél virágzóbb korszak érkezik el. Nekünk Opera felhasználóknak ez egyáltalán nem lenne rossz....

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr291792718

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Opera Software pénzügyi jelentés - 2009Q4 2010.02.28. 15:58:11

Ismét eltelt fél év a legutóbbi beszámoló óta, itt az idő tehát, hogy szemügyre vegyük a legújabb fejleményeket. Az Opera böngészőt fejlesztő norvég Opera Software ASA egy részvénytársaság, ebbéli minőségében tehát negyedévente pénzügyi jelentést tesz köz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.02.28. 15:45:25

"egy minden eddiginél virágzóbb korszak érkezik el"
Úgylegyen! Ámen.. :)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.02.28. 22:48:28

Cousin ez úgy hangzott mint egy felügyelőbizottsági előterjesztés a cég éves beszámolójának elfogadása előtt.
Már csak a könyvvizsgálói záradék hiányzik és mehet a közgyűlés elé! Szavazzuk meg, kedves részvényesek! :-)))

Edorn · http://darkrpg.hu 2010.03.02. 11:47:36

Én számoltam nagyon el, vagy tényleg kb 1,5 milló forintos fizetések vannak náluk átlagban? Mondjuk ez akkor szép igazán, ha nincsennek nagyon kiemelkedőek, hanem a többség fizuja tényleg ehhez a számhoz közelít...
süti beállítások módosítása