Magyar Opera

Boldog Új Évet! (b3186)

Először is, minden kedves olvasónkat köszöntöm az újonnan megkezdett 2010-es esztendőben! Szívem szerint valamilyen más, a jövőt fürkésző cikkel kezdtem volna az új évet, de ha az Opera fejlesztői úgy látták jónak, hogy a mai napon egy előzetessel kedveskedjenek, vállalom az áldozatot, hogy inkább erről számoljak be nektek.

Az ember nem is gondolná, hogy ilyen hamar ennyi minden elérhető, a mai összeállítás azonban komoly újításokat hoz. Az egyik ilyen a video elem támogatása! Sajnos ez Mac-en nem elérhető, viszont Linuxon igen. Bizony, Linuxot mondtam, merthogy az Opera 10.5 immár a pingvines operációs rendszerre is elérhető.

Frissítés! Nyilván hozzám hasonlóan mindenki frissítette az Operáját az új verzióra, (esetleg módosította is az UI-t) így természetes, hogy ugyanúgy néz ki. Azonban friss telepítés után jól látható, hogy az Opera átszervezte a felületet. Végre elhagyták a Gyors előre és Gyors vissza gombokat (előbbit integrálták az Előre gombba), és kimaradt a Jelszókezelő gombja is. Az oldalsávot nyitó gomb viszont maradt a helyén, erre kitalálhatnának még valami okosat. Kép alant.

Korábban már írtunk arról, hogy a 10.5 egyik nagy újítása, hogy jobban illeszkedik az őt futtató operációs rendszerbe. Karácsony előtt azért nem érkezett Linuxos kiadás, mert ezzel az integrációval még nem sikerült elkészülniük. Befejezve persze még most sincs, de már kipróbálható az új megjelenés, lássuk, mit végeztek a fejlesztők!

Először is eltüntették a Qt könyvtáraktól való függőséget. Így az Opera külön grafikus környezet nélkül is elfut (X11-et használva), de ha valami telepítve van, akkor igyekszik azt használni. Jelenleg a Gnome/GTK+ és KDE4/Qt4 támogatáson dolgoznak, de ma még csak az előbbi érhető el, utóbbi még nincs erre alkalmas állapotban. Ez persze nem jelenti azt, hogy előbbi készen lenne.

Néhány funkció, például a nyomtatás és a fogd és vidd funkcionalitás támogatása is hiányzik. Mivel a 10.5-öt nem tanácsos a korábbi stabil verzióra telepíteni, jelenleg csak tarball csomagok formájában lehet hozzájutni a telepítő fájlokhoz, nincsenek külön telepíthető csomagok.

Szerencsére a Windows felhasználóknak is szolgáltak némi meglepetéssel, hiszen beépítették a HTML5-ös video elem támogatását (ami Linuxos változatban is benne van). Részletek az új Core blog bejegyzésben olvashatók, egyelőre csak angolul. Lényegi elem, hogy az Ogg audió (Vorbis) és videóformátumát (Theora) támogatja. A funkció Windowson teleptés után használható is, Linux alatt szükség van néhány gstreamer beépülőre is.

Tesztoldalként például használhatjuk ezt a Wikipedia bejegyzést, ahol a kép helyett egy videót nézhetünk meg, ha a böngészőnk támogatja a video elemet.

A további változtatásokról nincs leírás, "csak" a stabilitásnövekedést említették. Mindazonáltal a dátumot figyelembe véve komoly előrelépésnek tekinthetjük a mai kiadást is. Szerencsére egyelőre nem követték el a tavalyi hibát, hogy az év elején csigalassúsággal vánszoorognak az előzetesek, szóval remélem tekinthetjük ezt egy rendkívül sikeres 2010-es esztendő méltó nyitányaként...

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.50.3186):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr31636766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littlemat 2010.01.01. 14:03:08

Csicsa! :)
Örülök a video támogatásnak. Egyébként nálam más formátumokat is támogat flv és mp4 pl. (csak nem lehet ugrani a videóban, egyszer lejátssza, ha nyomom, és kész.)
Chromiumot nem veri javascriptben, de sokkal gyorsabb, mint a mostani.

tesztelni még:
www.aliak.com/content/html-5-video-audio-tags-test
www.youtube.com/html5

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.01. 15:27:50

Ez az év tényleg jól kezdődik. A video tagnek örülök, hardveres gyorsítás még mindig nincs, Unite és autoscroll sincs még mindig.

ZeGa 2010.01.01. 16:04:13

Én vártam, hogy lesz valami az új év első napján.Egyébként nálam a youtube-os demo nem akar elindulni.

knorbert 2010.01.01. 16:12:48

@ZeGa: nálam sem. Valamint maradt egy jópár hiba benne ami az előző buildben is volt pl. F5 > jobb klikk > friss. után bal klikk > összeomlás, vagy port.hu-n továbbra sem jelenik meg a hsz. doboz, stb.
A video tagnek azért örülök, igazán felválthatná már a flash-t.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.01. 16:26:42

@knor: Úgy tudom, a Youtube videó csak Linux alatt megy.

@penge™: Szerintem így is szépet változott az Opera ez alatt a bő egy hét alatt. Hardveres gyorsításra sem számítok az elkövetkezendő 1-2 hónapban.

Tapasztalatok:

Kb. a cikk megírása óta használom, és még egyszer sem omlott össze, noha az eredeti pre-alfa talán minden idők leginstabilabb Operája volt nálam (ami egyben azt is jelenti, hogy ennek ellenére is azt használom).

Megoldódott a "szinkronizálási probléma" is. Több gépen használva egyértelműnek tűnik, hogy nem a megfelelő szinkronizálás hiánya miatt nem volt meg minden könyvjelzőm, hanem induláskor egyszerűen nem töltötte be mindet (a folyamatnak amúgy remek az animációja). Most ez a hiba is megjavult nálam. Igaz, nem számoltam, hogy darabra megvannak-e, de szemre OK. Ez azért is jó, mert szeretem azonosítóval megnyitni a honlapokat, és ha nincs meg a hozzá tartozó könyvjelző, akkor értelemszerűen az azonosító sem működik...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.01. 16:35:44

@cousin333: "és még egyszer sem omlott össze"

már igen :)

Bob Arctor 2010.01.01. 18:07:44

nálam nem működik a könyvjelzők hozzáadása. esteleg tud valaki valamilyen megoldást?

Bob Arctor 2010.01.01. 18:09:26

legalább is a blog.hu oldalaknál:)

ilovebubbles 2010.01.01. 18:11:29

Nem is fog menni a youtube. Az opera az ogg-s video taget támogatja, de a youtubeon H.264 kodeket használnak. Én így tudom.

Bob Arctor 2010.01.01. 18:38:50

azért az elég durva hogy a normál beágyazott flash videók sem töltődnek be sok esetben.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.01. 19:32:39

@Bob Arctor:

"Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni." ...

Bob Arctor 2010.01.01. 19:49:30

@cousin333: köszi a hasznos infót cousin:)! természetesen igazad van. 2001 óta használok Operát. mint rendesen, most is csak tesztelési célzattal telepítettem pre-alfa verziót. ettől még mindaz igaz amit voltam bátor az előzőekben megjegyezni. nem azt vártam hogy egy kiforrott kész cuccot fogok kapni, de ahogy Te magad is említetted ez tényleg minden idők leginstabilabb verziója, és a flash videók kezelése, illetve nem kezelése azért igazán bosszantó tud lenni. mindezektől eltekintve a sebesség tényleg impozáns, és ha egyszer elkészül szerintem vitathatatlanul ez lesz a piac legjobb böngészője!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.01. 21:20:43

Frissítettem a cikket az időközben begyűjtött új információk alapján.

CsendesMark 2010.01.01. 21:47:04

Hali!
Először is: Boldog új évet!

Feltettem a második pre-alfát.
Nem lehetne valamivel érzékenyebbé tenni a mouse gesture, ne kelljen olyan nagy mozdulatokat tenni?

A korábbi verziókban szerintem jobb volt.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2010.01.01. 23:01:52

sokkal, de tényleg nagyságrendekkel sokkal stabilabb, és ez jó. most hogy megnéztem az új felületet is, az is nagyon jó.

viszont nem tudom, miért panaszkodnak nagyon sokan a mouse gesture-k érzékenysége miatt. én nem vettem észre változást, pedig én se 3 méteres mozdulatokkal dolgozom. mondjuk lehet, hogy touchpaddel nem ennyire egyszerű használni őket, de sztem nem is arra valók.

ja, és még valami: sose értettem, hogy mégis mi értelme van a mágus gombjának az eszköztáron. bal-jobb klikk az oldalon, és automatikusan bejelentkezik, még gesture se kell hozzá. nemhogy gyorsbillentyű. :)

Dzsini 2010.01.02. 08:37:43

az előre / gyors előre gomb egyben a jelszókezelő gombja is :) szeretem azt a gombot, jó gomb lett.

meneruwa 2010.01.02. 09:38:44

óóó már bánom hogy ráfrissitettem az előzőre se a youtube nem megy se a google naptár :S

knorbert 2010.01.02. 09:50:22

@meneruwa: akkor, amikor az emberek nagy %-a rendszeresen böngészi az internet mára talán legfelkapottabb, egyik leglátogatottabb oldalát a youtube.com-ot, akkor elég nagy bátorságra (idiótaságra?) vall kiadni még csak tesztelésre is egy olyan böngészőt, amelynek rendszeresen gondot okoz adott oldal tartalmának megjelenítése. Az előző pre-alfához képest a mostanit még többször kell oldalfrissíteni, hogy végre látszódjon is a youtube videó... bosszantó. (Tudom, lehet stabil változatot használni. De szerintem azért még egy pre-alfánál is követelmény, hogy a top5 oldalakat helyesen töltse be.)

Dzsini 2010.01.02. 09:52:08

youtube néha csak frissítés után működik, a naptár teljesen jól megy nálam (én is frissítettem 10.10-et az előző és a mostani prealfára)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.02. 09:57:58

@knor: Nálam tökéletes a YouTube ezzel is és a korábbival is az volt. A korábbival kb összesen 2 vagy 3 alkalommal kellett ráfrissítenem a videóra, pedig direkt teszteltem ezerrel, szóval lejátszottam vele vagy 100-120 videót. Ebből nem rossz arány az a 3. Főleg, hogyha még azt is hozzávesszük, hogy az Operának mindig voltak apróbb kínjai a YouTube-bal. Hol a "villanylekapcsolás" nem ment, a fájllistával rendszeresen problémái voltak, a HD kapcsoló is bugzott egy időben, feltölteni pedig nem töltöttem még oda fel videót, szóval azt nem tudom, viszont hallottam már panaszt arra is.

A Google az internet legtrógerebb cége. Nézd meg a Wave-et. Ha nem megy, akkor írd be ide a Chrome user agentjét: opera:config#ISP|Id

Utána nézd meg újra és menni fog...

A Calendar-t pedig próbáld HTTPS kapcsolaton keresztül. Úgy normálisan jelenik meg.

knorbert 2010.01.02. 10:00:17

Tehát örülök, hogy próbálják gyorsítani a megjelenését, de a marketinggel hatalmas bajok voltak, vannak az Opera háza táján. Kidobták a 10.5 pre-alfát, telekürtölték (-tették) az online sajtót, hogy már-már a chrome sebességét is üti ami igaz is, de: Most sokan talán felkapták a fejüket: "ha ilyen gyors lett, akkor kipróbálom". Kipróbálják, és bár tényleg gyors, ám belefutnak pár akkora jelentőségű hibába (pl. előző hsz-ban említett youtube esete), hogy félredobják azt. És aki nem opera 10.10-ről frissített kíváncsiságból hanem más böngészőtől jött át, az nem fog a "jóval lassabb, régebbi" - ám stabil 10.10-re térni, az biztos, és nagy az esélye, hogy a végleges 10.50 verziót sem fogja már letölteni.

knorbert 2010.01.02. 10:06:28

@penge™: youtube nálam 10.10-el ment tökéletesen. Azóta csak a gond van vele. Mindezt úgy, hogy rendesen uninstalláltam és takarítottam előző opera után a gépet, friss telepítéssel raktam fel a pre-alfát.
Google-ről pedig már egy-két hónapja próbálok leszokni, már migráltam a postafiókomat gmailról, még van olyan szolgáltatás ami odaköt, de már nyesegetem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.02. 10:13:32

@knor: Ezt például én sem értem. A Unite-tal is ez volt a probléma, túl hamar marketingelték be, aztán "mindenki" csalódott benne. Én nem is marketingelnék nemhogy alfa szoftvert, de még bétát sem. A Microsoft megteheti, neki van pénze, de ha korlátozott a zsé, akkor inkább spóroljanak a végleges megjelenésre, ami már stabil.
1: Alfát elvileg csak olyan embereknek lenne szabad használni, akik tisztában vannak az alfa jelentésével és az esetleges kockázatokkal és bugreportolnak.
2: Bétát már szélesebb körben lehet teríteni, de én azt is leginkább csak olyanoknak ajánlanám, akik tudják mi az a registry, meg ilyesmi.
3: Az alfákat/bétákat úgyis híresztelik a bloggerek tök ingyen, a fejlesztők pedig nem fognak gyorsabban végezni, ha van 100 teszter, aki bugreportol és 100 000 user, aki elégedetlenkedik, mintha van 100 teszter és esetleg még 1000 kísérletező kedvű user.

Dzsini 2010.01.02. 10:34:59

Azért félreértés ne essék: a 10.50-et NEM reklámozzák a főoldalon, csak a Desktop Team meg a dev oldalakon van kint, az Opera főoldala a végleges 10.10-et és a Mini 5 Beta 2-t reklámozza - szó nincs arról, ami a Unite-al történt.
Azt pedig, hogy az IT oldalak kipróbálják és írjanak róla nem lehet megtiltani. És igen, jelenleg közel olyan gyors / gyorsabb, mint a Chrome 4, innentől persze, hogy még többen írnak róla, és rászakad rengeteg felhasználó, aki nem foglalkozik a Pre-Alpha felirattal (azt se tudja mit jelent, biztos olyan reklámszöveg, mint a guglinál a "beta").
Leghamarabb Beta / RC dolgokat szoktak kitenni a főoldalra, az opera.com/next is a Minit és a Mobile-t hirdeti - ha jól látom nincs semmilyen fizetett marketingtevékenység a 10.50-el kapcsolatban, feltételezem Cousin333 se kapott pénzt az itcafe-s hír miatt (annál inkább ezer értelmes hozzászólást a hír fórumában...)

littlemat 2010.01.02. 10:48:08

@penge™: nekem úgy tűnik, ezek a buildek a médiának és a rajongóknak vannak, hogy fenntartsák az érdeklődést. A marketingesek talán csak most értették meg, hogy nem az a lényeg, hogy jó véleménnyel legyenek az emberek a termékről, hanem hogy beszéljenek róla. Elég, ha a vélemények (mármint blogok, újságok) fele jó. Én például meg is lepődtem, mert úgy emlékszem, egy új verzió első nyílt példányai legalább béták voltak, és az előző után arra is heteket kellett várni. Azt hiszem, ez kicsit a szabadszoftveres hatás is, ahol minden fejlesztést figyelemmel lehet kísérni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.02. 10:59:14

@Dzsini: Igen, tudom. Épp a Unite-os felhajtást megelőzendő írtam, hogy talán itt nem lenne szerencsés ugyanezt eljátszani. Abban viszont igazad van, hogy a negatív reklám is reklám, a FF userek száma is növekszik, pedig már lassan túlnyomórészt nem is hallani másról, mint biztonsági résekről. Plusz az IE6, amiről már ember nincs, aki jó szóval illetné mégsem pusztult még ki. Tehát piaci részesedés szempontjából ez nem lényeg.
Ha viszont végleges lesz utána indulnia kell a marketing úthengernek a Chrome mintájára, hogy töltsd le a világ leggyorsabb böngészőjét. Onnantól már igaz is lesz az állítás. :)))

Dzsini 2010.01.02. 11:06:10

"Plusz az IE6, amiről már ember nincs, aki jó szóval illetné mégsem pusztult még ki."
A használói nem is illetik IE6 néven - náluk az az Internet :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.02. 11:41:55

@Dzsini: Szerintem a kiszivárogtatás is az Opera műve volt. Így nem egyszer, hanem háromszor írtak róla:

1. bejelentik, hogy majd jön
2. "kiszivárog" egy Carakan-mentes belső build
3. kijön a hivatalos, immár Carakannal

A 2. esetben be lehet mutatni a designt (mert más nem nagyon van), így a 3. esetben már mindenki a Carakanra fókuszál.

"feltételezem Cousin333 se kapott pénzt az itcafe-s hír miatt"

A Magyar Operás cikkekért még sohasem kaptam semmit. Viszont a korrektség kedvéért: az ITCafe-s cikkért kaptam - igaz, nem az Operától, hanem az ITCafe-tól.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.02. 11:45:48

@knor: A jelenlegi kiadás pre-alfa! Nem véletlenül ez a neve, és nem csak simán alfa. Amúgy szerintem elég jól működik a státuszához képest.

Azért most jelent meg, hogy még idén (2009) legyen valami látszatja. A népek (és főleg a híroldalak) meg megnézik, hogy mit tud. Egyébiránt Flash gondok ide vagy oda (remélem a legfrissebb Flash-t használod amúgy), a kritikák túlnyomórészt pozitívak szinte mindenhol. Persze, mindig születnek "értelmes" hozzászólások is, de mondjuk egy Unite-hoz képest a siker elsöprő :).

knorbert 2010.01.02. 12:11:02

@cousin333: te tudod, hogy mit jelent a "pre-alfa". Én is tudom. De nagyon sokan nem tudják.
És igen, a legfrissebb flasht használom.

Unite-ról: hogyan lehet komolyan venni egy ilyen "nagyszabású" fejlesztést, ha a következő verzióban még csak utalás szintjén sincs jelen? (tudom, nagy valószínűséggel lesz unite a 10.5-ben is a végleges változatban - de a mostaniban nincs benne. Ennyi erővel pl. a füleket is elhagyhatták volna -> a motor működik, a kasztnit meg majd megkapod a véglegesre.. csak az a baj, hogy a unite az egyik dugattyú kellene legyen a 10.10 változat csinnadrattájának /fő újdonság/ fényében.) Szeretném, ha az opera lenne a "leg" böngésző. A leggyorsabb, a legjobb, a legtöbb felhasználó által használt, stb... Ezért próbálok kritikus maradni, a hibák feltárásából lehet tovább lépni szerintem.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.02. 12:17:07

@knor: Egyesek tudják, hogy mit jelent száguldó kamion elé ugrani. Mások nem. Ha mégis megteszik, akkor a kamion a hülye?

Világosan le van írva egy csomó helyen, hogy sok benne a hiba, minden baja lehet, csak próbaképpen tedd fel. Aki ezt nem bírja felfogni, abból jobb is, ha nem válik Opera felhasználó. Szerintem.

Unite elég komplex cucc, szerintem nem akarnak egyszerre bírkózni az összes buggal, ami előjöhet, előbb az alapokkal kezdik, aztán jöhetnek a komolyabb dolgok.

Ha beletették volna a Unite-ot, akkor meg azért sírnál, hogy miért nem megy jól, és minek egy ilyen funkció, ha nem is működik rendesen. Igazából még a minialkalmazások támogatását is kivettem volna, mert jelenleg azok sem mennek rendesen (legalábbis nem mind).

Dzsini 2010.01.02. 12:17:27

@cousin333: persze, természetesen az Operáékra gondoltam, hogy ők nem fizettek - (az itcafé részéhez sincs semmi közöm, de örülök neki, hogy ők viszont igen - bár ami ott a fórumban megy...)

viszont a "kiszivárogtatás" sem volt lekövetve a hivatalos oldalon - a dev.opera és a DesktopTeam pedig nem elsősorban a média irányába fordított oldal, nem hivatalos bejelentőfelület (a dev.opera még inkább igen, de a DesktopTeam végképp nem) - a 2. pont tekintetében egyetértünk, szerintem is direkt volt. Mindenesetre az opera.com alapoldalai nem foglalkoztak a témával.
A független blogok, híroldalak pedig természetesen lendületből, ingyen szórják az információt - a vírusmarketing erről szól (és a "kiszivárgott" build pedig elég jól illeszkedik a sémába).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.02. 12:20:00

Kicsit más:

ipon.hu/hir/firefox_4.0_2011_re_halasztva/10241

Azért máshol sem eszik olyan forrón a kását...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.02. 12:22:01

@knor: Én is kritikus vagyok, de most őszintén, jobb lett volna, ha
1: Kiadják Unite-al, aztán 10-ből 5 gépen el sem indul a maradék 5 gépen pedig két oldal betöltése után összeomlik, ha fut a Unite? Ha meg benne lenne de nem futna, akkor az lenne a baj.
2: Kiadták volna valamikor februárban, aztán most azon méltatlankodnánk, hogy mi értelme a 10.20 widgetes hülyeségének, mert fejlesztői szempontból és akik több platformon használják biztos jó, de a desktop böngészőt használók szokás szerint megint nem kaptak semmit és mikor fejlesztik már a Carakant meg a Vegát.

A három lehetőségből ez volt a legjobb, hogy kiadták kicsit megcsonkítva, de "használható" állapotban. Akik nagyon várták a Carakant és a Vega-t, azok
1: Kibírják Unite nélkül valameddig.
2: Ha fontos, akkor használják mellette a 10.10-et, vagy feldobnak egy 10.10 USB-t, ha feltétlenül kell.
3: Alfa/pre-alfa tesztelni/bugreportolni van, nem állandó böngészőnek (még ha pár hozzám hasonló fanatikus annak is használja :DDD)

ps: A Unite nem dugattyú, még ha az Operások annak is szerették volna szánni. Ha az is lesz valaha, kell még 1-2 év és néhány hasznosabb App a UJS manageren kívül, hogy elterjedjen a köztudatban. A Firefox már tényleg népszerű, mégis meglepő milyen sokan nem ismerik például a Greasemonkey-t. Pedig alaposan leegyszerűsítette a userjs kezelést, mondhatni annak a mintájára készült a UJS Manager is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.02. 12:29:39

@cousin333: Na igen, ritka dolog, mikor az Opera 10.5 a rivális FF verziótól hamarabb fog kijönni. :) És a jelenlegi állapot szerint benne lesz a kulcsfícsörök 90%-a (vagyis a multiprocess-tabs-on kívül minden).
Amíg az agyonfoltozgatott Gecko motort ki nem vágják, addig attól sem kell félni, lassan közelebb lesz a hamarosan nyugdíjazott Tridenthez, mint a Webkithez, vagy a Prestohoz.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.02. 12:40:04

@penge™: Szerintem nem ritka, a 9.5 is megelőzte a 3.0-t ;)

Amúgy szerintem a Carakannál említett laponkénti külön "halmok" használata lehet akár az első lépés is a multi-process tabok irányába...

Dzsini 2010.01.02. 12:41:22

@penge™: nono, azért ne együk forrón az Evenest, én úgy saccolnám, hogy legkorábban ősszel látunk belőle egy bétát... és lehet, hogy a végleges itt is elcsúszik év végére, jövő év elejére.
Ilyen szintű változtatásokat összerázni működőképesre azért nagy munka lesz (és szerintem a nagyobb munka a Vega-val lesz).

És remélhetőleg nem akarnak újra kiadás után 2 nappal 10.51-et szétszórni, nem lenne elegáns.

madve2 2010.01.02. 14:28:15

Szerintem viszont reális, hogy most belehúznak, és kijönnek 2-3 hónapon belül (legfeljebb megint nyesett feature settel, pl. hagyják a widgeteket a francba =) rosszabb esetben a Carakant és hasonló húzóneveket is). Ugyanis, ha jól emlékszem, tavasszal jön a ("mellékesen" pont az Opera által kiharcolt) böngészőválasztó képernyő a Windowsba... addigra pedig, ha mást nem is, a Windows 7 integrációt _minimum_ le kell tenni az asztalra.

littlemat 2010.01.02. 14:39:57

@madve2: meglepne, és engem mondjuk zavarna is, mert a win7emet havonta talán egyszer indítom. :P
Bár egy 10.2 belefér, 10.5 ne jöjjön ki a beígért funkciók nélkül!

meneruwa 2010.01.02. 15:02:38

na akkor még egy próba kösz is segítségeket kipróbálom a fent leirt módszerekkel. Nekem mondjuk az nem tetszett az egészben hogy a 10.10-et updatelte nem a pre-alpha-t :S de okos felhasználó lévén lementettem az egész operámat igy csak egy delete-copy votl visszaállítani az egészet :D de hátha most müxik megpróbálom mégegyszer a https-el a youtube-ot meg addig nézem chromeal :D vagy fordítva :d

meneruwa 2010.01.02. 15:05:11

amúgy még mindig nem értem hogy egy tetves a google calendarral szinkronizálható naptárt miért olyan nagy dolog beleütni az operába, más programoknak nem esik nehezükre (active desktop calendar) pedig ha ez benne lenne előlépne a legeslegelső számú böngészővé nálam a mostani első helyről :D

Teddy Beer 2010.01.02. 15:37:46

@meneruwa: Dettó, bár a google calendar nem érdekel (focimeccsek időpontjainak betájolásán (huh XD) kívül semmire nem használom). Az lenne a döfi, ha rendesen lehetne szinkronizálni a naptárt (a közeli jövőben), a pártnereim listáját és a naptár eseményeit a mobilommal, laptopommal, lehetőleg offline. Szóval lesz naptár, még az FF4 megjelenése előtt. }:D

@Dzsini: Ezt kikérem magamnak. Az IE6 a legjobb vírusírtó benchmark. Ha unatkozom még böngészni is lehet vele. :)

meneruwa 2010.01.03. 08:04:50

ez a baj hogy én nagyon használom a többi ismerőssel való könnyű megosztás miatt, most épp van a pda-hoz egy MS MyPhone nevezetű szerzemény ami annyira tökéletesen szinkronizál (képet, videot, címjegyzéket, naptárt, feladatokat, stb...) csak több emberrel ezt nehézkes megosztani pedig akkor lőném a googlet a fenébe.

Ómájgád 2010.01.03. 12:15:15

nem tudjátok, a Java működik már ebben a verzióban? Nem találom a beállítások között sem.

Klassz az új kereső funkció, olyan Safaris lett :).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.03. 18:43:45

Van olyan bátor ember, aki npai szinten, elsődleges böngészőnek használja, és mellette az M2-t is?

knorbert 2010.01.03. 19:15:34

@cousin333: én mindig frissítek a legújabb verzióra és csak azt használom, így most is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.03. 19:35:37

@cousin333: Én az első pre-alfa óta annak használom M2-vel 2 IMAP acc + 17 RSS csatorna, most néztem az IRC is működik (azt amúgy ritkán használom). Olyannyira default, hogy a snapshot érkezésével a 10.10-et töröltem is, van még mellette egy USB változat a szégyenfal tesztelés miatt alapesetben is, meg amíg ezzel nem működik addig azzal fogok postokat írni/szerkeszteni itt a blog.hu-n.
Amúgy meg vagyok elégedve a stabilitással és tényleg jobb lett a snapshot. Az ismert bugok megmaradtak és lett egy újabb is (Ctrl+Tab), viszont a random fagyások mintha megszűntek volna. Legalábbis eddig háromszor omlott össze mind a három alkalommal a mozdulatparancs miatt felbukkanó context menü végezte ki lapfrissülés után, úgyhogy azóta átszoktam az F5-re és az "z" és "x" billentyűkkel való fastforward/back navigációra.

Dzsini 2010.01.03. 19:42:46

@cousin333: nálam is alap böngésző, 2IMAP, vagy 50 RSS, stb stb... akkor szokott elszédülni, ha a speed dialt frissítem és közben elkezdek kavarni :D

plusz van egy 10.10USB, Unite miatt :)

vannak már 10.5 kompatibilis skinek, bár ha be van állítva bármelyik, akkor indításkor általában összezavarodik - át kell váltani másik skinre és vissza.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.03. 19:59:26

@knor: @penge™: @Dzsini:

Köszi a válaszokat!

Ami azt illeti, én a 10.10 mellé tettem fel, mert mégiscsak pre-alfa (és mert Operával megtehetem, két telepített Firefox verzió pl. szeret összeakadni egymással).

Most viszont feltettem a Win7-et, és egyelőre az alap IE mellett csak a 10.5 van fenn böngészőnek, és azon gondolkoztam, hogy megteszem "hivatalos" Operámnak. 10.10-et nem akarom feltenni mellé, ha esetleg az alfa nem jönne be, akkor inkább USB verzió...

Az új skineket nem néztem, de egyelőre az alap is bejön. Egyedül a címsávbeli gombok kerete nem tetszik...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.03. 20:45:42

@Dzsini: Hát, egyik sem tetszik.

Az új téma amúgy megmentette nálam az állapotsávot a bezárástól :) Amúgy mindig eltüntetem, de ez az üveges alsó rész nagyon tetszik. Mondjuk a jobb oldali gombok helyett lehet, hogy beteszek valami mást...

Dzsini 2010.01.03. 21:19:24

a skinek közt a frissítetteknél van még néhány, de egyelőre csak 4-5 darab... az állapotsáv nálam repült :) nincs aero, nincs üveg, helyet ne foglaljon. (de legalább az Operalauncher le tudja szedni a címsort erről is)

Teddy Beer 2010.01.04. 00:34:31

@meneruwa: Eddig is lehetett online szinkronizálni a naptárt. Offline meg vcalendar meg hasonlók segítenek és eseménycsoportokat különválasztva küldheted az egészet (bár volt már nálam olyan, hogy csak a legutóbbi eseményt mentette ki - MS Works).

Ómájgád 2010.01.04. 02:12:40

Nálatok nem száll el a bookmark szinkronizáció rögtön induláskor? Elég sok bookmarkom van, jó pár könyvtárral. Bár importálni lehetett ugyanazt a szerkezetet, de opera linkkel úgy tűnik nem megy a dolog.

awking 2010.01.04. 12:09:18

No, én is kipróbáltam egy portable verziót. 15 perc után a véleményem: "fúvaze! Ez milyen gyors lett <3"

Egyelőre nem fagyott ki. Tetszik, az a kár,h nem az általam használt Opera@USB, és hogy nincs Unite

Bazsii 2010.01.04. 12:56:28

@awking: "Kiherélt" Opera verzió létezik?
Csak mert én sem az Unite-ot, sem az IRC klienst, sem a Bittorent szolgáltatást, már a beépített levelező klienst sem, és minialkalmazásokat sem használok, tehát nekem ezek mind feleslegesek. Talán valamivel gyorsabb és kisebb erőforrásigényű lenne az Opera, ha mindezek nem lennének benne, vagy tévedek?

blint63 2010.01.04. 12:57:56

Nálatok mi a helyzet a Neptunnal? A legutóbbi alfával nálam már minden műxik, egyedül a hibaüzenet ablakok nem tűnnek el.
Jah és újra lehet a webes levelezők között gmail-t választani, mikor rákattintok egy mailcímre.

awking 2010.01.04. 13:12:36

@Bazsii: Nem hinném, hogy létezik ilyesmi. Ha nem tetszik, akkor nem használod, szerintem semmivel nem lenne gyorsabb ha kinyesnéd belőle pölö az IRC-t, vagy torrent klienst (a Uniteal is kb 1 mb-al lett nagyobb a telepítője).
Többet érsz azzal, ha pölö törlöd a gyorsítótárat, meg a profilban a több 10MB-osra megnövő icons mappa tartalmát

Dzsini 2010.01.04. 13:58:43

@Bazsii: nincs kiherélt változat, de az erőforrásigény nem növekszik, mert ha nincs bekapcsolva simán nem tölti be azt a modult.

Mesmoryser 2010.01.04. 14:12:14

Most nálam is két Opera van telepítve, méghozzá úgy, hogy a 10.20-ast állítottam be alapértelmezettnek. Viszont ha egy programban, vagy súgófájlban linkre kattintok, akkor a 10.5-ös Operát nyitja meg (és nem az egyébként mindig futó 10.20-ban nyit új fület). Tudtok erre valami megoldást? Win7-em van, de az XP-s gépen is jelentkezik a hiba.

awking 2010.01.04. 14:25:12

@Mesmoryser: Állítsd be a 10.20-t alapértelmezett böngészőnek.

Ha nem segít, akkor rakd fel ezt a progit
www.szoftverbazis.hu/szoftver/defaultbrowser-v1-8--OV13.html
és tallózd ki a 10.20 mappájában az Opera.exe-t

ZeGa 2010.01.04. 16:07:31

@Mesmoryser: Gondolom opera 10.10 akartál mondani...vagy, ha tévedtem akkor bocs.

ata4100 2010.01.04. 19:26:48

Nem ide való téma, de nem tudom hol máshol tehetném fel a kérdést.

Tudja valaki, hogy az opera portál miért nem frissíti a feedeket? Mert így nem sokat ér, ha még mindig azokat a híreket írja ki, amiket még a felvételkor betöltött... A frissítés gombot hiába nyomom az ablakok tetején, nem csinál velük semmit...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.04. 19:46:52

@Bazsii: Nem lenne az. Ne a Firefoxból indulj ki az opera teljesen más architektúrán alapul. Itt maximum a vinyón foglalna kevesebb helyet, de amíg nem használod 1-1 szolgáltatását, addig az nem eszik plusz erőforrást. Ugyanúgy, ahogy az autó sem fogyaszt többet attól, hogy van benne légkondi, ha azt nem használod.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.04. 20:48:12

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a második előzetes nálam SOKKAL stabilabban működik, mint az első.

Gyakorlatilag megszűntek a teljesen váratlan fagyások. Noha már napok óta használom több rendszeren is, még mindig egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor fagyott (konkrétan egyre emlékszem csak).

Kicsit olyan érzésem van, hogy az első kiadás előtt minimális volt a tesztelés, és annak nagy részét Karácsony után végezték el.

Mondjuk ezt az "eltűnik a hoszzászólásom egy része, és nem tudok legörgetni a szövegmezőben" dolgot már kijavíthatnák, mert ez nem a 10.5-el kezdődött...

Mesmoryser 2010.01.04. 23:35:02

@awking: Előbbi megoldást természetesen próbáltam (FF-ot alapértelmezetté tettem, aztán az Opera 10.20-at). Ez semmi nem segített. Most kipróbáltam az általad ajánlott programot és legnagyobb meglepetésemre sikerült vele elérni legalábbis egy nemdeterminisztikus működést :D Most úgy indítja egyiket, vagy másikat, ahogy épp kedve tartja :)

@ZeGa: Nem tévedés volt, a 10.20 bétája van fenn, ami csak a minialkalmazásokban különbözik a 10.10-től.

awking 2010.01.05. 00:48:32

@Mesmoryser: Ennek a proginak működnie kell, még ha bele is pusztul XD Majd újraindítás után hátha helyrebillen. Többször volt már ilyen problémám/ismerősnek problémája, és nem is mindig elsőre kezdett el úgy működnie ahogy elvártam volna.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.05. 09:24:08

images.netbag.hu/20100105/09221742010.png

Ez egy nagyon érdekes bug... Hogy lett neki ilyen az ikonja (csak az dialógus ablakban, amúgy default zöld ikonja van).

ZeGa 2010.01.05. 13:40:53

@penge™: Nálam is ilyen, de nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget.

@Mesmoryser: Bocs, nem gondoltam, hogy két bétát használsz, mégegyszer bocs.

ZeGa 2010.01.05. 13:41:42

Pontosabban egy bétát és egy pre alfát :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.08. 11:04:59

Mikor valaki használja a privát módot másnál is random nevű mappákat hoz létre a profilkönyvtárban?

Viszont végre felfedeztem a tálcás preview egyetlen igazi előnyét. Mikor megfagy az Opera (tehát No Responding) olyankor ezzel ki lehet lőni a felelős tabot, így az esetek többségében újra magához tér.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.15. 15:08:52

Úgy néz ki megint nem lesz snapshot... Remélem jövőhéten már egy hardvergyorsított buildet kapunk Unite-tal, nem pedig csak ülnek rajta, ezért késik. :)

resius 2010.01.16. 00:51:14

@penge™: inkább legyen stabilabb én azt mondom. aztán jöhetnek a feature-ök.

resius 2010.01.18. 01:35:41

Nohát, van új build. buildszám: 3199. productideas.appspot.com/#9/e=3d60a&t=html5 oldalon ugyanúgy kifagy :)De legalább azt írják, hogy most belehúznak majd.
süti beállítások módosítása