Magyar Opera

Opera Software pénzügyi jelentés - 2009Q2

Nyilván mindegyikőnk azt szeretné, ha az Opera böngésző tovább fejlődne, és egyre többet tudna, minél gyorsabban és stabilabban A böngészőhöz hasonló komplexitású programok fejlesztése rengeteg munka, amihez sok szakemberre van szükség. Mindehhez pedig természetesen nagyon sok pénzre, hiszen egy stabil hátország nélkül nincs versenyképes fejlődés.

Az Opera Software ASA egy norvég részvénytársaság, tehát kőkeményen üzleti vállalkozás. A piacból él, és beszámolási kötelessége van a részvényesek felé. Ezt minden negyedévben egy riport formájában teszik meg, összegezve az eltelt időszak pénzügyi eredményeit. Ebben vázlatosan kitérnek a bevételek és kiadások nagyságára és eloszlására is, valamint felvázolják az elért eredményeket és az elvárásokat a jövőre nézve.

Mint azt nyilván sokan tudják, az Opera a bevételeit több forrásból szerzi. Jelenleg a legtöbb bevétel a mobil üzletágból folyik be, ami az Opera Minit és Mobile-t valamint számos más terméket takar, ezek mibenlétéből korábban már megemlékeztünk. Ezen felül természetesen az asztali böngésző is kiveszi a részét a pénzgyűjtésből, elsősorban a keresőkkel kapcsolatos szerződések révén. Túlnyomórészt ez a két tevékenység termeli a bevételt, kiegészítve némi pénzügyi befektetésekkel.

Tovább...

Opera 10 RC2

A fejlesztők nem vesztegették az idejüket a szeptember elsejére tervezett Opera 10 megjelenése előtt. Pénteki "előzetes" gyanánt előrukkoltak a második kiadásra jelölt (Release Candidate - RC) változattal is. Mindenesetre az jól látszik, hogy nem akarnak olyan összecsapott kiadást, mint annak idején a 9.5 esetében, amikor két nappal követte a végleges az egy szem RC-t.

Sokat próbálgathatják az egyes javításokat, mert az összeállítás száma 1733-ról egészen 1750-ig szökött fel. Ennek megfelelően a változások is sokrétűek, és üdvözlendők. Van, amelyik a stabilitást növeli, de faragtak a natív témán és az új ikonokon is. Szintén örömteli, hogy lépéseket foganatosítottak az általában nem veszélyes, de annál bosszantóbb hiba ellen, amikor az oldal töltése az utolsó elemnél megakad a végtelenségig. Azt nem ígérték, hogy a jelenség megszűnik, de elvileg nem találkozunk vele olyan gyakran.

Talán az egyik legkritikusabb folyamat, amikor egy korábbi verziót frissítünk az újoncra. Jelen esetben a 9.64 -> 10.00 váltásról van szó, ami többé-kevésbé rendben zajlik. Sokaknak problémája volt ugyanakkor a minialkalmazásokkal, ugyanis egyes widgetek megszűntek működni a frissítést követően. Elvileg fellélegezhetünk, ugyanis ez a probléma is kijavításra került.

Mivel nyakukon a határidő, a fejlesztők értelemszerűen nem tudtak foglalkozni a Unite-os verzióval (ismertebb nevén 10.10), így ezen a héten ezzel kell beérnünk.

Javítások, változások az RC1 óta:

  • javítások a natív témához
  • javítások egyes túl hosszú szövegekhez a felhasználói felületen
  • a Gyorshívó elemek törlése már megfelelően szinkronizálódik
  • a Szinkronizálás az Operával gomb nem működött a Gyorshívó ablakban
  • szótárakhoz, privát adatok törléséhez és legördülő URL sávhoz kapcsolódó fagyások javítva
  • a nem teljesen letöltődött képek mentéséhez köthető fagyás javítva
  • további fagyások javításai
  • kijavítva a magas CPU használat a HTML5-öt tartalmazó oldalakon
  • egyes képek átirányítása miatt "beragadt" az oldalletöltés
  • emotikonokkal kapcsolatos javítás a Gmail-en (máshol is okozhatott hibát)
  • 9.64-ről frissítve már nem kell újratölteni egyes minialkalmazásokat
  • tartalomszűréshez köthető oldalbetöltés-megakadás javítva
  • javított 8 bites ikonok és új 4 bites ikonok (csak Windows)
  • PNG tömörítésű ikonok, gyengébb minőségű ikonok a levelezőnél és a chat-nél (csak Windows)
  • feleslegesen tördelt környezeti menük javítva (csak Windows)
  • frissített ikonok (csak UNIX/Linux)
  • ikonokkal kapcsolatos javítások (csak UNIX/Linux)

Letöltés - Opera 10.00.1750 (RC2):

Opera 10 release party!

Nagy valószínűséggel jövő kedden, azaz szeptember 1-én megjelenik a végleges Opera 10. Ennek örömére néhány nappal később (hátha azért csúszik a megjelenés is) tartunk egy release party-t, sörözéssel vagy más hasonló elfoglaltsággal összekötve. Ha szereted az Operát, vagy szeretnél találkozni a szűk, ám annál elszántabb Opera közösséggel, akkor gyere el te is és ünnepelj velünk!

Helyszín: Budapest, Corvintető
Időpont: 2009. szeptember 3., csütörtök, délután 7
Cím: Corvin Áruház 4. emelet, VIII. Blaha Lujza tér 1-2.
Bejárat a Somogyi Béla utcából (egy ipari lift visz fel a negyedikre, liftkezelővel!).

Ha el tudsz jönni, akkor jelezz itt vissza, de ez sem kötelező. Akik jelentkeznek, azoknak majd küldök egy mobilszámot a találkozó előtt, hogy könnyebben megtaláljuk egymást. Várunk téged is!

Az Opera Mini számokban (2009 július)

Az Opera pénzügyi sikerének kulcsa a mobil eszközökben keresendő, ennek is a legfényesebb ékköve az Opera Mini. 2005-ös bemutatkozása óta szárnyal, és talán mondhatjuk, hogy az Opera legismertebb és legnépszerűbb terméke.

Mindezt jórészt a szerver-kliens felépítésnek köszönheti, ami lehetővé teszi, hogy az internetes oldalakat tömörített formában, szinte bármilyen Java-képes telefonon megjeleníthessük, nem kevés sávszélességet, időt és pénzt takarítva meg ezzel. Persze a rendszernek vannak buktatói is, a Mini nem nevezhető teljes értékű böngészőnek, de a mobil böngészés jelen állapotában ez nem olyan nagy érvágás, az előnyök pedig elviselhetővé teszik a hátrányokat.

Az Opera szempontjából mindenképpen pozitív, hogy a rendszer architektúrája lehetővé teszi a renderelő motor központi cseréjét a kliens újratelepítése nélkül, illetve, hogy pontos képet kaphatnak a felhasználók számáról és az adatforgalom nagyságáról. Mindezt pedig akár területi bontásban, de persze ügyelve az egyes felhasználók anonimitására.

A mobil web állása

A fenti lehetőségeket a marketingesek sem hagyhatják kiaknázatlanul, ennek egyik következménye, hogy az Opera havonta ad ki jelentéseket a pillanatnyi böngészőhelyzetről, miközben egy-egy konkrét földrajzi területre a szokásosnál is jobban összpontosítanak. Mivel a mobil piacon az Opera rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, ezek a riportok a globális piacról is értékes és elég jól használható képet adnak.

A legutolsó ilyen jelentés néhány napja vált elérhetővé a külön erre a célra fenntartott honlapon, és 2009 júliusáig vonatkozó adatokkal szolgál. A kérdésük, hogy a nyaralás során emelkedik-e a Mini felhasználóinak a száma, engem meglehetősen telibe talált, hiszen nem szoktam ugyan mobilt használni netezésre, a múlt héten azonban én is csak erre bízhattam magam, ha követni akartam a netes világ történéseit. A Mini egész jól vizsgázott, pedig csak GPRS-t tudtam használni, ráadásul az egész hét alatt csak 40MB forgalmat generált.

De ennyit rólam, lássuk azokat a számokat, lehetőleg délceg grafikonok képében. Hogy a számok értelmezhetőek legyenek, és a trendek is jobban kirajzolódjanak, szerepelnek a korábbi adatok is, egészen 2006 januárjáig visszamenőleg. Mostanában az egyik legaktuálisabb kérdés, hogy a válság mennyiben befolyásolta a főbb mutatókat. A három hangsúlyos elem a felhasználók száma, az általuk letöltött oldalak száma és a forgalmazott adatmennyiség. Lapozz!

Tovább...

Opera 10 portable

A Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon? cikkben sokatok kifejtette a véleményét, és ötleteket is adtatok, mivel tudnánk szeretett böngészőnket még népszerűbbé tenni. Awking ötlete többeteknek is tetszett, miszerint egy hordozható Operát kellene csinálni.

Az Opera 10.0 megjelenése után szeretnénk minél hamarabb a portable változatot is elérhetővé tenni. Sokak a telepítés miatt nem próbálják ki az Operát, másoknak a beállításokkal vannak gondjaik. A hordozható verzió ezeket a problémákat orvosolja, nem is beszélve arról, hogy így bárhova magunkkal vihetjük. Minél jobban beállított böngészőt kapnak kézhez az emberek, annál nagyobb az esélye, hogy megtetszik nekik. Ugyan már van többféle portable változat, de ezzel szeretnénk minél jobban a magyar felhasználók kedvébe járni. Gondolok itt a magyar szűrőfájlra, és esetleg pár userJS-re, amik magyar oldalakat javítanak, vagy teszik kényelmesebbé használatukat.

A kommentekben próbáljuk meg közösen összeszedni, hogy mik is kerüljenek bele ebbe a verzióba!

süti beállítások módosítása