Magyar Opera

Az Opera Mini számokban (2009 július)

Az Opera pénzügyi sikerének kulcsa a mobil eszközökben keresendő, ennek is a legfényesebb ékköve az Opera Mini. 2005-ös bemutatkozása óta szárnyal, és talán mondhatjuk, hogy az Opera legismertebb és legnépszerűbb terméke.

Mindezt jórészt a szerver-kliens felépítésnek köszönheti, ami lehetővé teszi, hogy az internetes oldalakat tömörített formában, szinte bármilyen Java-képes telefonon megjeleníthessük, nem kevés sávszélességet, időt és pénzt takarítva meg ezzel. Persze a rendszernek vannak buktatói is, a Mini nem nevezhető teljes értékű böngészőnek, de a mobil böngészés jelen állapotában ez nem olyan nagy érvágás, az előnyök pedig elviselhetővé teszik a hátrányokat.

Az Opera szempontjából mindenképpen pozitív, hogy a rendszer architektúrája lehetővé teszi a renderelő motor központi cseréjét a kliens újratelepítése nélkül, illetve, hogy pontos képet kaphatnak a felhasználók számáról és az adatforgalom nagyságáról. Mindezt pedig akár területi bontásban, de persze ügyelve az egyes felhasználók anonimitására.

A mobil web állása

A fenti lehetőségeket a marketingesek sem hagyhatják kiaknázatlanul, ennek egyik következménye, hogy az Opera havonta ad ki jelentéseket a pillanatnyi böngészőhelyzetről, miközben egy-egy konkrét földrajzi területre a szokásosnál is jobban összpontosítanak. Mivel a mobil piacon az Opera rendelkezik a legnagyobb részesedéssel, ezek a riportok a globális piacról is értékes és elég jól használható képet adnak.

A legutolsó ilyen jelentés néhány napja vált elérhetővé a külön erre a célra fenntartott honlapon, és 2009 júliusáig vonatkozó adatokkal szolgál. A kérdésük, hogy a nyaralás során emelkedik-e a Mini felhasználóinak a száma, engem meglehetősen telibe talált, hiszen nem szoktam ugyan mobilt használni netezésre, a múlt héten azonban én is csak erre bízhattam magam, ha követni akartam a netes világ történéseit. A Mini egész jól vizsgázott, pedig csak GPRS-t tudtam használni, ráadásul az egész hét alatt csak 40MB forgalmat generált.

De ennyit rólam, lássuk azokat a számokat, lehetőleg délceg grafikonok képében. Hogy a számok értelmezhetőek legyenek, és a trendek is jobban kirajzolódjanak, szerepelnek a korábbi adatok is, egészen 2006 januárjáig visszamenőleg. Mostanában az egyik legaktuálisabb kérdés, hogy a válság mennyiben befolyásolta a főbb mutatókat. A három hangsúlyos elem a felhasználók száma, az általuk letöltött oldalak száma és a forgalmazott adatmennyiség. Lapozz!

Az Opera Mini felhasználóinak száma

Amint az jól látható, a vizsgált időszak kezdetétől szinte töretlen a növekedés. Különösen 2008 elején lódult meg a felhasználók száma, és a válság sem különösebben látszik meg az adatokon. De mindez jobban látszik majd, ha megvizsgáljuk az előző hónaphoz képesti aktuális havi növekedést.

A számokat úgy kell érteni, hogy aktuálisan ennyivel többen használták a Minit, mint a megelőző hónap során. A 2008-as kiugrás itt is megfigyelhető, azóta többé-kevésbé egyenletes a növekedés, igaz, komolyabb ingadozásokkal. Ezeket kiszűrendő, hasonlítsunk most az egy évvel korábbi viszonyokhoz.

Itt már jobban előjön a válság hatása, de még így is 150% körül van az éves növekedési ráta, ami azt jelenti, hogy a felhasználók száma 2 évente nagyjából meghatszorozódik. Ez egész impresszív, főleg ha azt vesszük, hogy volt már jobb is... A következő, a szolgáltatókat már jobban izgató kérdés az oldalbetöltések számának alakulása.

Szerencsére ez a grafikon legalább annyira "unalmas", mint az előzőek, ráadásul még meredekebb is! Vegyük észre azt is, hogy a skála milliárd oldalakban van megadva...

A havi növekedés itt is meglehetősen hektikus, de hosszabb távon 10%-al lehet számolni. Lássuk mindezt éves viszonylatban!

Sajnos tapasztalható némi visszaesés, de a számok alapján elmondható, hogy az utóbbi két évben több, mint megtízszereződött a lapletöltések száma! Végezetül lássuk az egyik legfontosabb adatot, aminek a Mini népszerűsége köszönhető, ez pedig az adatforgalom.

A fenti értékek az Opera szerverei és a Mini közötti adatforgalmat jelentik. A megtekintett honlapok szolgáltatói és az Opera szerverei között ennek a mennyiségnek a 8-10-szeresével kell számolni. A változás havi szinten:

A trend sajnos minden zavaró hullámzás ellenére egyértelműen csökkenő, ami nem túl jó hír a mobiltelefon szolgáltatóknak (sem). Mindez egy egész évben gondolkodva:

A kezdeti kiemelkedően jó értékek a Mini kezdeti felfutásával magyarázhatók, a 2008 vége óta tapasztalható csökkenés pedig úgy gondolom, hogy a gazdasági válsággal. Utóbbi időszak alatt a növekedés üteme a felére esett vissza, de még így is megvan az évenkénti triplázás.

Ezek voltak a nyers adatok, de akik még nem sokalltak be, alább láthatnak pár érdekességet is, amit szintén az előbb bemutatott adatokból lehet kiolvasni. Az egyik ilyen kérdés, hogy egy felhasználó átlagosan hány oldalt tekint meg a hónap folyamán.

A grafikon szerintem önmagáért beszél, és a mobil net terjedésének beszédes példája. Ma egy Opera Mini felhasználó több, mint négyszer annyi oldalt néz meg, mint két és fél évvel ezelőtt. A kérdés, hogy mindez hogyan hat a pénztárcájára, hiszen általában adatmennyiség után szokás számlázni.

Az arányok hasonlóak az előbbihez, ami már előre vetíti utolsó grafikonunk formáját. Ezen azt mutatjuk be, hogy hogyan változott az idők során a honlapok átlagos mérete.

Nos, számomra némileg meglepő az eredmény, hiszen csak az utóbbi egy évben látható kis mértékű emelkedés. Ha a konkrét számokat nézzük, a 15-16 kB nem egy veszélyes méret, még akkor sem, ha tudjuk, hogy a tényleges méret ennek mintegy tízszerese.

További információk

A másik terület, amire a jelentés ki szokott térni az a legnépszerűbb honlapok és készülékek listája, méghozzá országonkénti lebontásban. Igaz, csak a nagyobb államokat veszik figyelembe, így magyar statisztika nem áll rendelkezésünkre. Akit érdekelnek az adatok, azok az alábbi linken megtekintetik a teljes júliusi statisztikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr761340446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.27. 21:03:54

Most megnézve az alsó linket, felfigyeltem arra, hogy az IE8 csúnyán elvérzik az amúgy valid oldalon. Az még hagyján, hogy a szerintem remek csúsztatás effektus (amivel megjelennek a konkrét számok) itt csak egy hirtelen megjelenés és eltűnés, de a grafikonok oszlopai sem látszanak.

FF, Safari, Chrome, Opera mind teljesen jó...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 08:54:47

Talán érdemes lenne lekérni tőlük a részletes magyar adatokat, ott van jobbra a kapcsolat Tor Orland-hoz.

A Mini növekedése pedig még mindig elképesztő. És az egész mobil piac emelkedik, úgyhogy egyre inkább kezdenek betörni a piacra a "nagyok". És egészen elképesztő, hogy lehet olvasni a mobil webről olyan cikkeket, ahol az Operát, annak ellenére, hogy piacvezető, meg sem említik.

Még egy érdekes adat lehet (érdemes is lenne rákérdezni), hogy a Java képes telefonok közül hányon százalékon használnak Minit. Úgy tudom, még nagyon kevesen, úgyhogy a Mininek még mindig iszonyatos növekedési potenciálja van, míg pl. az iPhone eléggé korlátozott ezen a téren.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 09:17:57

@Karbonade: Jó ötlet!

Ami a részesedést illeti: a Safari nagyon nyomul, szerintem jórészt azért, mert iPhone-t szinte csak előfizetéssel lehet kapni, ami gondolom minden országban komoly adatforgalmat engedélyez. Meg aztán jobb is rajta netezni, mint egy alsó kategóriás telón.

"a Java képes telefonok közül hányon százalékon használnak Minit"

Ezt nem tudom, hogyan tudnák megállapítani

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 09:19:44

Nem feltétlenül ez a megfelelő topik, de ide illik, hogy a GetJar szerint a Mini a legtöbbet letöltött alkalmazásuk:

itcafe.hu/hir/opera_mini_rekord_getjar.html

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 10:37:39

@cousin333: "Ezt nem tudom, hogyan tudnák megállapítani "

Nyilván csak beszülni tudják. Nagyjából lehet azért tudni, hogy melyik telefonból hány van a világon (a gyártóktól és a szolgáltatóktól), azt meg pontosan tudják, hogy ezekből hányon fut a Mini.

Nagykócsag 2009.08.28. 12:50:58

Én arra lennék kíváncsi, hogy az Opera Miniből hogy jön a pénz az Operának???

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.28. 13:11:12

@Nagykócsag: Alapértelmezett kereső és könyvjelzők. Keresőmező használata. Gyártók igényeihez szabott kiadások (pl. design). Támogatás a jobb integráláshoz.

Szerintem a gyártók minden telepített példány után fizetnek valamennyit (nem sokat). Igaz, hogy ingyenes és külön is letölthető, de jobb az, ha alapból van egy jól használható netes alkalmazás a telón, mintha a felhasználónak kellene keresgélnie

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.29. 10:58:55

Írtam e-mail-t ennek a Tor gyereknek, amiben bővebb magyar infókat kértem.

amatör1 2009.08.31. 11:45:02

Mikor lesz a Miniből 5-ös verzió?
süti beállítások módosítása